vrijdag 21 januari 2022

Zonnepanelen - leveren ze voordeel op?

De panelen komen er aan

Zoals ik in december schreef, komen er hier zonnepanelen op het dak.
Waarom koos ik daarvoor? Omdat er een zak met geld beschikbaar is om ze te bekostigen. De vraag is dus niet of die investering "uit kan", want ze worden volledig uit de subsidiegelden betaald. (Dit is subsidiegeld ivm de waardedaling van mijn huis door de gasaardbevingen, ik heb er de afgelopen 2 weken veel over geschreven) Door die zonnepanelen bespaar ik op mijn energieverbruik, waardoor ik een lagere energierekening krijg.
Ik heb de afgelopen weken mijn woonkamer al voor een deel met een elektrische kachel verwarmd. Mijn stroomverbruik is hierdoor aanzienlijk gestegen, ik zit nu hoger dan een vergelijkbaar huishouden.
Hoe hoog? Ongeveer 90 kWh per week. Dat is iets héél anders dan mijn gebruikelijke ca 14 kWh in de winter.

Op dit moment levert het hebben van zonnepanelen een flinke besparing op als je meer stroom wilt verbruiken door bijvoorbeeld je huis (bij) te verwarmen met stroom.

Regelingen nu en (mogelijk) later

Ik ben eens even gaan kijken bij Milieucentraal:
Zij schrijven:

NU
Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen (prijspeil januari 2021). Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt op dit moment ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf dus 22 cent per kWh voor 2.000 kWh geleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je levert, mag het een lager tarief betalen. De hoogte van deze teruglever-vergoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen. Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf.

Maar dit blijft niet zo:

Vanaf 2023

De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 (let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen). Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Milieu Centraal rekent met 6 cent per kWh. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.

Even terug naar het rekenvoorbeeld. Met afbouw van de salderingsregeling mag je elk jaar 9 procent minder salderen. In de tabel hieronder wordt het doorgerekend. Als de regeling volledig is afgerond, krijg je 6 cent per kWh voor alle 2.500 kWh die je levert aan het net.

En dit vind ik hier:

De afbouw van de salderingsregeling in het kort

De salderingsregeling blijft in haar huidige vorm gehandhaafd tot 1 januari 2023. Tot dat moment verandert er niets voor wie al zonnepanelen heeft, maar vanaf dan wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar nul als het bijbehorende wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen.

Zonnepaneeleigenaren krijgen vanaf 2023 voor een steeds groter deel van de met hun zonnepanelen opgewekte stroom een ‘redelijke vergoeding’ van hun energieleverancier.

In oktober 2020 stuurde toenmalig minister Wiebes het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling naar de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel stelt dat zonnepaneeleigenaren vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder mogen salderen en dat vanaf 2031 het salderingspercentage 0 is. Doordat de Tweede Kamer het vlak voor de verkiezingen controversieel verklaarde, is het aan een nieuw kabinet om over het wetsvoorstel te beslissen.

Wat betekent dit voor mij?

Als ik het goed lees, dan betekent dit dat ik vanaf 2023 steeds minder stroom mag wegstrepen. Totdat ik in 2031 helemaal niet meer kan salderen.
En dan? Dan moet ik om optimaal de zonnepanelen te gebruiken de opgewekte stroom gebruiken op het moment dat het opgewekt wordt. Bijvoorbeeld door een brood te bakken of een was te draaien als de zon schijnt. Voor het overige kan ik alleen stroom goedkoop leveren en duur weer afnemen. Voor als ik bijvoorbeeld 's avonds mijn huis wil bijverwarmen of voor de avondmaaltijd iets in de oven wil schuiven of TV wil kijken.
Het zou betekenen dat zonder saldering mijn voordeel aanzienlijk lager wordt: dure stroom kopen op momenten dat ik het nodig heb en weinig geld ontvangen voor mijn eigen zonne-energie als ik de energie niet zelf kan gebruiken. 

Nog geen wet over afbouw saldering

Maar het wetsvoorstel over de afbouw van de saldering is nog niet aangenomen, misschien komt het wel helemaal niet zo ver en kan ik gewoon mijn gebruikte stroom wegstrepen tegen de geleverde stroom.
We gaan het zien!

19 opmerkingen:

  1. En accu's voor opslag zijn nog erg duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een heel gedoe inderdaad. Wij hebben sinds maar 2021 zonnepanelen op het dak na 15 jaar wikken en wegen. Ik hoop maar dat het een goede investering blijkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarom verbruik je nu al meer stroom, als je nog geen zonnepanelen hebt? En leveren de panelen op koude/bewolkte dagen genoeg op om je huis elektrisch te verwarmen?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je zegt: optimaal de zonnepanelen gebruiken door opgewekte stroom te gebruiken op het moment dat het opgewekt wordt.
    Dat is precies wat ons tegenhoudt om zonnepanelen te plaatsen. Ons huidig stroomverbruik is normaal minimaal. En de extra opgewekte stroom die we zouden gaan gebruiken, zou vooral in de winter gebruikt worden. Ons dak is pal op het westen. We hebben wel sinds afgelopen zomer een energiezuinige airco. Die Wordt nu ingezet als verwarming. Op warme dagen kost koelen per dag 3 KWH en nu blijkt een dag verwarmen ook maar 3 tot 4 KWH per dag te zijn. Gemiddeld net op de 100 KWH per week. De warmtepomp van de airco blijkt veel effectiever te verwarmen dan de de HR ketel. De radiatoren stonden normaal ook alleen beneden in de woonkamer/keuken aan. En nu verwarmt de airco ook alleen deze ruimte.
    Ik wou dit punt graag onder de aandacht van de lezers brengen. Zeker voor ouderen die vaak net als wij met maar 2 personen zijn, of alleen, en dus normaal weinig stroom gebruiken. Als je rondjaar veel gebruikt zul je goed kunnen blijven opgebruiken wat je zowel zomers als swinters opwekt. Zodat je weinig last hebt van het afschaffen van de salderings regeling. Een airco aanleggen kost veel minder dan zonnepanelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik denk dat zonnepanelen uiteindelijk er niet aan uit haalt want tel eens de kosten er nog bij om ze aan te schaffen. Nu bof jij hiermee maar. Wij wonen in een flat en hebben een grrot plat dak. Ideaal dus om zonnepanelen aan te schaffen. 3 Jaar geleden was er in Maastricht een info middag voor mensen van VVE's om info in te winnen wat zonnepanelen betreft. Het werd ons helemaal afgeraden want we zouden de kosten er nooit uit kunnen halen. Als we ervoor zouden kiezen dan is dat puur voor het klimaat. Oké. Maar waar gaan al die zonnepanelen en accu's naar toe als ze aan vernieuwing toe zijn? Wij hebben als VVE ervoor gekozen om voorlopig maar af te zien van zonnepanelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woon ook in een appartement. Er was niet genoeg ruimte op het dak voor zonnepanelen voor iedereen. Maar we hebben nu wel zonnepanelen voor de gemeenschappelijke ruimtes, incl. lift. Het bestuur heeft zich er in verdiept en geconcludeerd dat het uit kan. We hebben de panelen nu 2 jaar.

      Verwijderen
    2. Wat een raar advies! De meeste mensen verdienen hun zonnepanelen terug in een jaar of 5-7 (afhankelijk type panelen en of je laat installeren of dat zelf doet). Ik weet jullie situatie natuurlijk niet, maar als aankomend energie adviseur zou ik bijna willen aanbieden nog eens mee te denken.

      Verwijderen
    3. Kruidig meisje. De terugverdientijd is gebaseerd op volledig salderen en bovendien op het maximaal vermogen van de panelen. Dat wordt alleen gehaald bij een dak pal op het zuiden en tussen de 30 en 35% schuinte. Bovendien geen gebouwen, bomen ed in de buurt die in voor- en na- en winterseizoen schaduw geven.Omdat dan de zon minder hoog aan de hemel staat.

      Verwijderen
  6. Wat ik me afvraag: weet je zeker dat je stroomverbruik van nu wordt verrekend met de opbrengst van de panelen straks? Wordt er dan niet vanaf stand nul gerekend? Mijn dochter kreeg ook zonnepanelen, op het moment van plaatsing werd de stand opgenomen en verrekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit vind ik hier op de Consuwijzer van de Autoriteit Consument & Markt: https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/duurzame-energie/wat-is-salderen

      Uw energieleverancier moet over elk contractjaar salderen. Dus niet per kalenderjaar. En ook niet per deel van het jaar.

      Verwijderen
    2. Ik kan niet zeggen dat dit me echt overtuigt. Dit gaat niet over de overgang van zonder naar met zonnepanelen. Maar we zullen zien.

      Verwijderen
  7. Wij hebben in 2013 zonnepanelen op de zuid daken laten leggen. Precies genoeg voor onze afname. Na 5 jaar was het aankoop bedrag terug verdiend. Ik doe de was als het nodig is. zon of geen zon. Gebruik de droogtrommel voor de grote stukken. In de keuken hebben we een boilertje ingebouwd van 15 liter. We koken op inductie en gebruiken vaak de oven/magnetron.
    En we hebben twee tv's, want ik weiger om naar die voetbal programma's te kijken. We hebben allebei onze eigen werkhoek, overgehouden uit ons werkzame leven, met ieder een computer/laptop. Ons stroomverbruik is precies hetzelfde als de teruggave, na 2018 dus gratis.
    De (vloer)verwarming draait op de HR ketel. Evenals het douchen. We kijken naar een warmtepomp, maar zijn daar nog niet over uit.
    En nog zeer tevreden, dat wij die beslissing in 2013 hebben genomen. Terwijl er toen nog geen subsidie werd gegeven. De warmtepomp werd in die tijd nog afgeraden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd; ik begrijp geen snars van het grote belang dat aan de 'terugverdientijd' gehecht wordt. Wordt dat begrip ook gehanteerd bij de aanschaf van een nieuwe fiets of ander vervoermiddel of bij de aanschaf van nieuw meubilair? Als je het toch een naam geven wilt zeg dan dat het een investering in de toekomst is.
      Wij hebben 3 1/2 jaar geleden, -we waren beiden toen nog geen 75-, het dak volgelegd met zonnepanelen en zijn wat 'terugverdientijd al over de helft van de investering. Op dit moment gebruiken we ongeveer 60% van wat we jaarlijks opwekken, maar de komende maand gaan we over op inductiekoken en over enige jaren zal de verwarmingsketel, - een hoogrendementketel- vervangen moeten worden en dat wordt waarschijnlijk een warmtepomp. Dan kunnen we van het gas af en zal de opbrengst van de zonnepanelen ongeveer het verbruik dekken.
      Wij beiden hebben de investering in zonnepanelen gezien als een investering voor later, want je hoefde echt niet academisch geschoold te zijn om te zien dat het gas en andere fossiele brandstof eindig is.

      Verwijderen
    2. Ik ben het helemaal met je eens.

      Verwijderen
    3. Een investering voor later. En daar kwam je dan pas drie en een half jaar geleden achter?
      In 1995 moesten wij kiezen wat we wilden gebruiken om te koken. Inductie was toen een kostbare investering. Toch hebben we dat gedaan, inderdaad met het oog op komende ontwikkelingen. Dat we nu profijt hebben van het terugverdienmodel is meegenomen. In 2012 begonnen met nadenken over zonnepanelen, in 2013 erop laten leggen. Omdat wij het konden betalen. Zonder subsidie.
      Voor veel mensen is het toch een behoorlijke investering. En is het "terugverdienmodel", een reden om over te gaan. En fijn als het met subsidie kan.

      Verwijderen
  8. Wij hebben zonnepanelen liggen. Nu teveel kWh, maar we willen onze cv (op gas) gaan vervangen door een warmtepomp (die elektra nodig heeft om te draaien). Dan zouden we aardig richting NulOpdeMeter moeten komen.

    Geweldige investering: je bespaart elke maand energie. En mn man is opeens ook bewust van wanneer we welke energie gebruiken,omdat bij de zonnepanelen een app zit wat ze opbrengen. Hij zegt nu zelfs: zullen we nu even een wasje draaien? Dan streept t direct weg. Ik vind ze geweldig, die panelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tuurlijk. Voor Zuinigaan wordt het altijd voordelig ;). Maar het is voor ieder een persoonlijk plaatje of je er financieel veel mee opschiet. Uiteindelijk had zuinigaan, zoals wel meer vergelijkbare huishoudens, een zeer laag energiegebruik. Zou interessant zijn te weten hoe lang zuinigaan er over moet doen om de aanschafwaarde van de panelen weer uit te sparen. In het algemeen. Van belang is de terugverdientijd. De leeftijd van de bewoners. Ligging van het dak. Wordt jouw overproductie in de zomer ook zomers weer verbruikt. Of wil je juist s winters als de panelen minimaal opleveren de stroom gebruiken voor warmte? Zo heeft een warmtepomp (dus ook airco) een veel beter rendement dan bijv een elektrische kacheltje.
    Het blijft een hele rekensom die voor ieder persoonlijk snel tot andere uitkomst leidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb 4 panelen aangeschaft + een zonnestroomboiler van 80 liter. 3 gaan er direct op de boiler (meer kan niet) en 1 gaat via een microomvormer in het stopcontact. Op die manier benut ik alles direct 100%. Ik wil niet terugleveren,
    In de toekomst wil ik warmte terugwinning op de doucheafvoer zetten zodat het water weer met +- 20 graden in de boiler terug vloeit en eventueel hotfill op de wasmachine vanuit de boiler.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.