maandag 18 april 2022

Bezuinigen op de zorgverzekering. Hoe staat het er mee?

In november besloot ik te bezuinigen op mijn zorgverzekering.

Ik deed 2 dingen:

1. ik zegde de aanvullende verzekering op (die was inclusief tandzorg)
Mijn berekening was dat de premie van de aanvullende verzekering (in totaal €279,- per jaar) hoger zou zijn dan de aanspraken die ik op die aanvullende verzekering zou kunnen maken.

2. ik betaalde niet meer maandelijks alvast een deel van het eigen risico
Dus geen spreiding eigen risico meer, maar gewoon betalen op het moment dat het in rekening werd gebracht. Ik betaalde in voorgaande jaren, vanaf februari t/m november, 10 maanden lang €37,50. Op dit moment is de stand van het eigen risico €53,18. Dat bedrag is voor de levering van 4 soorten medicijnen voor 3 maanden. 4x dat bedrag is €212,72. Als ik geen nieuwe kwalen krijg en door kan gaan met de huidige medicijnen, blijf ik onder mijn eigen risico van €375, - bij verzekeraar DSW.
Het stoppen met gespreid eigen risico is in feite niet echt een bezuiniging, want als ik in 2022 te veel zou betalen door middel van deze gespreide betaling, dan wordt na berekening in april 2023 het teveel betaalde terugbetaald. Als ik het gehele eigen risico op gebruik, dan betaal ik die €375,00 dit jaar natuurlijk alsnog.

Het idee was om een jaar te kijken hoe de bezuiniging en stoppen met gespreid eigen risico zouden uitpakken.
Tot nog toe gaat het goed. Ik heb geen gebruik gemaakt van zaken die anders onder de aanvullende verzekering zouden vallen. En het eigen risico is tot nog toe €53,18.

15 opmerkingen:

  1. Dan wisselen wij elkaars af bij de DSB. Ik heb dit jaar een laag eigen risico genomen en die is nu al op. Ik heb geen aanvullende verzekering, want mondhygieniste wordt niet vergoed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mondhygieniste wordt niet vegoed in aanvullend (tandarts)pakket bij DSW?
      Dan snap ik waarom dat zij zoveel goedkoper kunnen zijn. Ik kwam er achter dat ik meer zaken niet bij ze vergoed zou krijgen.

      Eigen risico betaal ik vanaf het moment dat het werd ingevoerd de volle prijs voor.

      Verwijderen
    2. Vijf minuten zorg bij tandarts wordt vergoed bij DSW. Dat is dus vergelijkbaar met niks. Ik bezoek ook regelmatig een orthomoleculaire arts en ik slik supplementen van de merken die echt zijn. Dat kost veel geld en wordt niet vergoed. Ik zorg wel voor een briefje van de artsen, dat is goed voor de belastingdienst.
      Ik heb geen fysio nodig. En als het ooit zo is, dat ik fysio nodig heb, betaal ik dat gewoon. Maar om me daarvoor te verzekeren, terwijl het nauwelijks vergoed wordt, nee, liever niet.
      Ik blijf bij DSW omdat eventueel te maken kosten in het buitenland wel goed vergoed worden.

      Verwijderen
    3. Ah zo, voor mij zou DSW echt waardeloos zijn qua vergoedingen.
      En als ik al over zou stappen dan moet ik eerst weer via de huisarts naar allerlei medisch specialisten voor geloof 7 akkoordverklaringen....hoe houden we de zorgkosten onnodig hoog?

      Fysio kan ik zelf niet betalen en heb nog maar 15 behandelingen per jaar. Wordt dat weer minder en ga ik daardoor lichamelijk verder achteruit; dan is dat maar zo.

      Inderdaad de betere supplementen zijn inderdaad zeer kostbaar en weldegelijk beter opneembaar door het lichaam met een enkele uitzondering daargelaten.
      Gezondheid is helaas te koop.
      En daar kom je pas achter als je niets meer kunt uitgeven dan enkel de hoognodige vaste lasten en minimale aanboodschappen...de gasprijzen torenhoog zijnben alles maar duurder wordt...

      Verwijderen
    4. Mondhygiënist wordt bij mij voor 70% vergoed en heb 27 fysio behandelingen heb dat ook echt nodig. Aanvullend idd het hoogste pakket.

      Verwijderen
    5. Heb een zorgverzekering via gemeente lopen.
      Tandarts is tot iets van €570 volledige 100% dekking m.u.v. kronen, bruggen, etc.
      Kronen,bruggen etc is geloof ik 80%.
      Fysio is 2jr geleden van 27 uit het pakket teruggegaan naar 15 behandelingen per jaar.
      Dat is veel te weinig maar ja, zelf kan ik het niet meer bij betalen dus moet ik het hier maar mee doen.
      Hoeblang dat goed gaat...geen idee.

      Verwijderen
  2. Het gespreid betalen van je eigen risico is handig, als je amper rond kunt komen. Mijn zoon doet dat ook, dan kunnen er niet onverwachts een hoge rekeningen afgeschreven worden. En omdat hij parkinson heeft, krijgt hij nooit iets terug. Ikzelf heb het nog nooit gedaan. Je krijgt altijd van te voren bericht hoeveel er afgeschreven wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigen risico betaal ik ook standaard al jaren in 10 termijnen vooraf. Ik ben dat standaard ieder jaar kwijt namelijk. En inderdaad ik kan niets opvangen aan extra rekeningen.

      Verwijderen
  3. Een vraagje, Aaf. Niet om vervelend te doen, maar uit oprechte belangstelling.
    Waarom leef je zo zuinig? Je hebt je huis vrij, hebt subsidie ontvangen, geeft weinig geld uit aan boodschappen en kleding enz.
    Is het een sport voor je om zo weinig mogelijk geld uit te geven? Of heb je een ander doel?
    Fijne tweede paasdag en een hartelijke groet, Helena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zuinig leven is enerzijds een gewoonte, ik heb een groot deel van mijn leven een minimum inkomen gehad. Anderzijds is het een sport om met weinig toe te kunnen en verder is zuinig met dingen omgaan goed voor met milieu. Minder verspillen geeft minder vervuiling en een lagere CO2 uitstoot.

      Verwijderen
    2. Bij mij zit zuinigheid in mijn dna, zoals ze tegenwoordig zeggen. Mijn man had vroeger collega's die in mei met smart op hun vakantiegeld wachtten, dan konden ze een nieuwe wasmachine kopen. Daar was het geld blijkbaar altijd op. Als ik nooit zuinig was geweest, hadden we nooit ons huidige appartement kunnen kopen. En je weet ook niet wat de toekomst brengt. Het is niet een kwestie van inleveren, maar van weinig wensen hebben.

      Verwijderen
    3. Haha, ook ik heb zuinigheid in mijn dna mee gekregen. Ik ben opgegroeid in de jaren 60, en hoewel mijn ouders elk dubbeltje om moesten draaien, heb ik nooit het gevoel gehad dat we arm waren. Terwijl we dat echt wel waren.
      We leerden om te sparen en hoe we de tering naar de nering konden zetten. En de belangrijkste les was: Niet uitgeven wat je niet hebt. (m.u.v hypotheek) En we leerden tevreden te zijn met wat je hebt.
      En daar heb ik nog steeds profijt van, want nu heb ik een minimum inkomen.
      Volgens de Nederlandse normen leef ik armoede, want ik heb geen geld om met vakantie te gaan. Maar ach...als dát alles is wat ik moet missen valt het wel mee. Toch?
      Maar ik heb wel een aanvullende verzekering. Want de rekeningen van de tandarts en fysio kan ik niet zelf te betalen.
      Helena




      Verwijderen
  4. Ik heb al heel lang het basispakket. Mijn strategie is dat ik alles wat ik zelf kan betalen niet verzeker, tenzij het een nagelnieuwe auto is. Ik heb de laatste jaren veel gedoe gehad met mijn gebit en dat heeft me een klein fortuin gekost. Maar dat kon ik betalen en de vergoeding zou niet voldoende geweest zijn. Mijn eigen risico maak ik ook de laatste jaren op. Dat komt doordat ik al vier operaties achter de rug heb sinds 2018. Met dit soort beslissingen is het net een loterij, je weet niet of het goed of slecht voor je uitpakt. Na afloop niet zeuren zeg ik dan tegen mezelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit en afgelopen jaar ben ik heel duur voor de zorgverzekering. Operaties aan handen, oogproblemen en ik krijg nu orthopedische schoenen.
    AV heb ik hoog dus kan gebruik maken van zoveel mogelijk fysio en wat alternatieve behandelingen en pedicure krijg ik ook vergoed. Zo blijf ik een beetje lichamelijk en mentaal in balans

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aangezien ik al jaren geen extra zorgkosten maak heb ik dit jaar mijn eigen risico op 885 euro gezet , dit scheelt mij 20 euro per maand. het geld dat ik overhoud gaat op mijn spaarrekening zodat als ik onverwacht toch kosten heb het geld er wel is. Al s ik dit jaar ook weer geen extra zorgkosten maak, doe ik dit volgend jaar weer, dat levert toch een mooie besparing op. Baal best wel een beetje dat ik dit niet eerder gedaan heb, maar het heeft geen zin om daar over te zeuren. Ik heb natuurlijk wel de mazzel dat ik ondanks mijn minder dan modaal inkomen een redelijk bedrag weg heb kunnen zetten, want dat is wel nodig in geval van onvoorziene zorgkosten en dat is natuurlijk niet weggelegd voor mensen met een minimum inkomen die geen geld over houden om te sparen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.