maandag 1 augustus 2022

Belastingaangifte doen voor een overledene, een heel andere tak van sport!

In het afgelopen weekend heb ik mij bezig gehouden met het doen van aangifte voor mijn overleden ex-partner, of beter gezegd: voor mijn kinderen. Dan hoeven mijn dochters zich daar niet mee bezig te houden. Vrijdag ontving ik een enveloppe met een formulier van 16 bladen + een voorblad. In totaal 34 pagina's en daarbij een toelichting van 58 pagina's.

Ik moet jullie zeggen: het was een hele klus! Ik wens mijn nabestaanden tzt veel succes, hopelijk is het dan gemakkelijker.

Aangifte op papier was ik helemaal ontwend. Voor mijzelf doe ik al zeker 12 jaar mijn aangifte digitaal. Voor mijn moeder deed ik het wel op papier, de normale aangifte van 1994 t/m 2012 en het F-formulier (aangifte voor een overledene) over 2012 na haar overlijden in oktober 2012. Maar daarna niet weer op papier.

Ingewikkeld hoor!
Ik had al wat voorwerk gedaan door de belastingaangiften over 2020 en 2021 op te vragen bij de bewindvoerder en ook had ik, op mijn verzoek, een jaaropgave gekregen van het UWV. Verder wist ik precies wat het vermogen was op 31 december 2021 en ik wist hoeveel zorgkosten (tandarts) gemaakt waren en hoeveel daarvan door de zorgverzekering vergoed was. Dus alles was bij de hand.

Op zich had ik ruimschoots de tijd. Voor 1 mei 2023 moest het formulier binnen zijn en zo veel tijd had ik nu ook weer niet nodig! Vandaag gaat de dikke enveloppe op de post en een postzegel was niet eens nodig!

6 opmerkingen:

 1. Ontzettend lief en fijn dat je je kinderen zo ondersteund!
  Jullie waren per slot van rekening al niet meer samen,dus het is geen vanzelfsprekendheid dat je dit doet.
  XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gedoe, idd. Ik heb mijn testament gemaakt via de notaris en verplicht twee executeurs-testamentairs opgegeven, toestemming aan boekhouder gegeven. Maar notaris wijzigende dat in hun notaris kantoor.
  Ik hoorde vaker dat het een gedoe is. Dus met alle info die ik heb, heb ik de ellende willen voorkomen met dit testament. Inclusief natuurbegrafenis. Maar ja, als het voorbij is, is het voorbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb je keurig afgehandeld! Fijn voor je dochters.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb daar ook ervaring mee, gedaan voor de nabestaanden van mijn zwager. Heel raar dat dit nog op papier moet he, maar het is niet anders. Fijn dat je alles heb ingediend. Destijds 2017 moest ik bijna een jaar wachten op afhandeling, hopelijk gaat het nu sneller. Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En dan alles goed ingevuld en tig keren gebeld naar de belasting en krijg je na 2 jaar nog weer eens bericht,uw vader heeft nog 2 mnd zorgkosten gekregen na zijn overlijden,pffff waarom vul je alles in en bel je er nog achteraan,jahoor mevr wij hebben alles goed genoteerd ,uw vader is op die dag overleden,we hebben alles stop gezet,en dan krijg je dit nog,zo jammer dat er soms zo slordig met dit soort dingen wordt omgegaan

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.