Opbrengst
Mijn 8 zonnepanelen leverden in augustus 281,3 kWh
stroom, deels voor mijzelf en deels heb ik die stroom teruggeleverd aan
het elektriciteitsnet.
Vergelijking met eerdere maanden
In juli leverden de zonnepanelen 302,5 kWh, in juni leverden ze 341,3 en in mei 318,4 kWh. Ik wilde het nooit geloven dat
er in de voorjaarsmaanden meer stroom opgewekt wordt dan in de zomer,
maar het lijkt er wel degelijk op dat mei en juni de beste maanden zijn. Vanaf nu tot ergens in april volgend jaar wordt het alleen maar slechter.
Teruglevering
Volgens
mijn app SLIM.energieinzicht.nl leverde ik netto 223,06 kWh terug aan
het net. Ik leverde meer terug, maar ik nam ook wat stroom af op
tijdstippen dat mijn zonnepanelen geen of te weinig stroom leverden,
bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen, wassen of gebruik van de oven.
Eigen stroomverbruik
Ik verbruikte dus in augustus in totaal 58,24 kWh stroom. (281,3 kWh - 223,06 kWh)
Gas
Om het plaatje compleet te maken: ik verbruikte in augustus 0,739 m3 gas.
En ik heb sinds 3 november, de start van mijn energiecontract, 318 m3 verbruikt.
Salderingsruimte stroom
Sinds de start van mijn energiecontract op 3 november heb ik 1223 kWh verbruikt en ik heb 1172 opgewekt. Ik heb nu dus nog 51 kWh salderingsruimte over voordat ik netto stroom ga leveren.
Gek genoeg vind op de app van de zonnepanelen andere getallen over het opwekken van stroom. Volgens deze app zou ik 1591 kWh opgewekt hebben.
Hoe zit dat?
Ik vermoed dat de stroom die ik op zonnige dagen opwek en direct verbruik met bijvoorbeeld mijn wasmachine overdag, of water verhitten in mijn waterkoker, niet meetelt voor de energieleverancier.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 4 september 2022
Stroomverbruik en teruglevering zonnepanelen in augustus
Labels:
Energieverbruik,
Zonnepanelen
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat klopt, wat je meteen verbruikt tijdens het opladen telt niet mee. Dat gaat het stroomnet niet in. Er wordt ook gezegd dat het beter voor het stroomnet is, minder belastend, om de uren dat er energie opgewekt wordt zoveel mogelijk te gebruiken om het stroomnet minder te belasten. Niet alleen degene die zonnepanelen heeft, maar bv ook je buren,omdat de stroom dan niet eerst het net ver op moet, maar lokaal gebruikt wordt.
BeantwoordenVerwijderenSaldeert jouw energie leverancier per maand of per jaar? Wij zitten bij Budget Energie en die doen dat per maand wat eigenlijk niet mag
BeantwoordenVerwijderenmaar overstappen naar een andere is nu niet verstandig / mogelijk.
Budget Energie is niet heel budgetvriendelijk, want saldering per maand mag inderdaad niet.
VerwijderenHier saldering per contractjaar. Alle stroom die ik nu extra opwek, kan ik in de winter extra verbruiken.
Het terugleveren van stroom via de salderingsregeling levert per kWh minder op dan de stroom die ik geleverd krijg. Voor de stroom die geleverd wordt betaal ik €0,2659 per kWh en voor teruglevering krijg ik €0,11 per kWh.
Budget Energie laat per maand het verbruik en de teruglevering zien. Het echte salderen gebeurt op de jaar/eindafrekening.
VerwijderenNee hoor , anoniem, ze salderen echt per maand. Wij hebben sinds kort zonnepanelen en waren na het failliete Fenor overgenomen door Budget Energie. En dus variabel contract; elke maand hogere prijzen! BE saldeert per maand. In augustus bijvoorbeeld flinke overproductie waarvoor ik 25 cent terug krijg . Maar wat dus niet verrekend wordt met de toekomstige onderproductie in de wintermaanden. Dan mag ik de volle mep betalen. Je kunt bij ACM wel daarover een klacht indienen. Misschien dat ze het achteraf nog moeten herstellen. Daar gaat mijn investering in de panelen. Ze hanteren eigenlijk al een light vorm zoals het na afschaffing van de salderingsregeling wordt. Alleen nu per maand en dan per dag en uur zelfs.
VerwijderenOh, maar daar is niets mis mee!
VerwijderenKook je elektrisch Aaf?
BeantwoordenVerwijderenNee, ik kook op gas en gebruik regelmatig een hooikist en een snelkookpan om te besparen op het gasverbruik.
VerwijderenHet loont wel op elektrisch te koken, een inductiekookplaat kan je ook op je huidige fornuis zetten, en er bestaan inductieplaten die je op gewone stopcontact kan doen.
VerwijderenIk krijg van het energiebedrijf elke maand een overzicht van de energie die ik verbruik. Ik kook op inductie, douche me nauwelijks thuis, verwarm water in de waterkoker en toch verbruik ik elke maand vier of vijf kuub gas. Dat lijkt me erg veel. Wat zou ik kunnen doen?
BeantwoordenVerwijderenDat is enorm veel gas per maand! Heeft jouw CV-ketel misschien een waakvlam? Ik heb een ketel zonder waakvlam, die ketel werkt met vonkontsteking iedere keer als ik warm water nodig heb en ik heb de ketel zo ingesteld dat er niet steeds heet water voorhanden is. Daardoor duurt het wat langer voordat je heet water hebt, maar omdat ik afwas met water uit de waterkoker en ik ook nauwelijks thuis douche, is dat helemaal niet erg.
VerwijderenDoor de waakvlam verbruikt een oude cv-ketel zo'n 150 kubieke meter gas extra.
VerwijderenMet zijn tweeën gebruiken wij 3 kuub gas per maand. En dat is voor het douchen. En wij douchen elke dag, maar wel kort.
VerwijderenIk zou het even navragen bij de leverancier.
Wij koken op inductie, hebben een waterkoker en een 15 liter boilertje wat goed heet water aflevert. Omdat de afstand van garage naar keuken groot is.
Onze zonnepanelen zijn nu 10 jaar oud. Het worden senioren.
4 a 5 kuub in de maand voor alleen zuinig douchen en super zuinig (prepper)koken voor 2 personen is heel normaal/ weinig. Ook hier brandt de waakvlam niet continu. Het kan wel zijn dat de ketel telkens toch de kleine interne miniboiler op temperatuur houdt. Wat niet nodig is omdat je daarna die dag toch geen warm water meer gebruikt. Kijk even hoe je die instelling van de ketel verandert.
Verwijderenkijk eens op zetmop60.nl, door de aanvoertemperatuur van de cv op zestig te zetten bespaar je gas, die site legt het uit. Hier was het een knopje van standje 6 naar standje 4 zetten,, echt simpel, sindsdien slaat de cv minder aan.
Verwijderenkijk eens hoe oud je ketel is ,en koop desnoods een nieuwe zuinigere zonder boiler
BeantwoordenVerwijderenMijn ketel heeft geen waakvlam, toch maar even bellen met de energiemaatschappij, bedankt voor de tips.
BeantwoordenVerwijderenAaf. Gemiddeld brengt september nog 10 % van je te verwachte jaaropbrengst op en oktober nog 7 %. Dus ook dan zul je daarvan vast nog overhouden voor de slechtere wintermaanden.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben veel gehad aan de youTube site Ketel klets!
BeantwoordenVerwijderenDat zou ook een mooie verklaring zijn voor bij ons in huis.
BeantwoordenVerwijderenHeb je bij de totale opwekking van je zonnepanelen ook rekening gehouden met het verbruik van omvormer?
BeantwoordenVerwijderenDie kan namelijk met een beetje pech evenveel stroom verbruiken, als dat je met 1 zonnepaneel kunt opwekken.