woensdag 23 november 2022

Op zoek naar mijn sluimerverbruik!

Sluimerverbruik of sluipverbruik is verbruik van elektrische apparaten. Veel elektrische toestellen werken dag en nacht, terwijl dat niet altijd nodig is. Bijvoorbeeld een computer of een TV die op stand-bye staat of een koffie apparaat dat steeds water op temperatuur houdt.
Het gaat om verbruik in de nacht terwijl je slaapt.
Op mijn energieapp kan ik nagaan hoeveel stroomsluipverbruik ik dit jaar tot nog toe heb gehad: 233 kWh. In vorige jaren was dit ongeveer 250 kWh per jaar, bij een totaalverbruik van 640 à 650 kWh per jaar. Dat is ruim 38 %!
Nu vraag ik mij af: kan dat sluipverbruik omlaag? Ik heb daarover mijn twijfels.

Als ik kijk op de app SLIM.energieinzicht.nl, dan staat daar inderdaad sluimerverbruik 233 kWh, maar daar staat ook het sluimerverbruik van een vergelijkbaar huishouden en daar staat dan 1376 kWh op een totaalverbruik van 2713 kWh (dat is dus in heel 2022 tot nu toe). Eigenlijk doe ik al héél zuinig!

Wat doe ik om sluimerverbruik te beperken?

Ik heb verschillende stekkerblokken met aan/uit schakelaar. Twee met 1 schakelaar en één met per stopcontact een schakelaar, plus een centrale schakelaar voor als alles uit kan. Die gebruik ik voor de droogbox voor mijn hoortoestellen, voor mijn telefoonoplader, voor mijn computer, voor de oplader van mijn elektrische stoeldeken. Alles wat uit kan, gaat uit.

Mijn stekkerblok met veel schakelaars

Op mijn slaapkamer heb ik de oplader van mijn tandenborstel, ladyshave en elektrische kruik op een stekkerblok met schakelaar.
En tegenwoordig trek ik iedere avond de stekker van mijn modem (en vaste telefoon) uit het stopcontact. En gaat mijn smartphone van WiFi over op mb's van de provider.

Kan ik 's nachts méér besparen?

De koel/vriescombinatie blijft draaien, evenals mijn wekker, de CV ketel en de hoortoestellen droogbox (schakelt zichzelf automatisch uit) en soms ook de oplader van de tandenborstel.
En eigenlijk vind ik dat ook geen onnodig sluipverbruik. Ik vind het niet wenselijk om mijn wekker of koelkast uit te doen.

Heb jij tips om het sluipverbruik te reduceren?

16 opmerkingen:

  1. Hmmm, de vaste telefoon zou ik niet zo snel uitschakelen 's nachts, tenminste: niet als je 'm nog gebruikt om te bellen en gebeld te worden. Bij noodgevallen ben je dan slechter bereikbaar of kun je slechter iemand bereiken.

    Ik zou de koelvriescombinatie niet eens als sluipverbruik willen betitelen: dat ding moet simpelweg dag en nacht af en toe aanslaan om jouw eten op een veilige temperatuur te houden. Ook de oplader van de tandenborstel is geen sluipverbruik als hij op dat moment de tandenborstel aan het opladen is.

    Ik ben benieuwd hoeveel sluip- of sluimerverbruik jij nog over houdt, als je die twee toestellen negeert. Ik denk dat je er trots op mag zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn er ook alert op en gebruiken ook veel stekkerdozen. Vorig jaar hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen. De oven en magnetron hebben een bedieningsscherm dat sltijd een beetje stroom verbruikt. Jammer dat er vrijwel geen apparatuur te vinden is dat dat niet heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De deurbel schijnt ook veel stroom te verbruiken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je hoeveel het stroomverbruik is van een standaard (ouderwetse) deurbel? Of doel je hierop de slimme of draadloze deurbellen?

      Verwijderen
    2. Ik weet het niet precies.

      Verwijderen
  4. Indrukwekkend. Is dat stroomverbruik inclusief of exclusief je teruglevering?
    Een sluimerverbruik van 233kWh is behoorlijk laag, daar mag je trots op zijn. Zeker omdat de apps dit sluimerverbruik nogal "overdrijven". Althans: een koelkast & vriezer is niet echt "sluimerverbruik". Je zit op slechts 26,5W aan sluimervermogen! Daar valt niet veel meer op te winnen. Een deel van dit sluimerverbruik is de omvormer van je zonnepanelen; maar die wil je niet handmatig uitzetten want 1x vergeten weer aan te zetten en je hebt een groot verlies.
    Ons sluimerverbruik ligt aanzienlijk hoger, rond de 740kWh per jaar. Dit is 5% van ons elektriciteitsverbruik (wat op 14.000kWh ligt, inclusief het opladen van de auto's en de verwarming). In dit sluimerverbruik zit de standby-functies van de oven (die kan ik alleen uitzetten in de groepenkast, en dat is niet handig), modem & wifi (die gaan niet uit, alleen alle hotspots in huis gaan uit 's nachts) en de beveiligingscamera's (er hangen meerdere camera's rondom het huis).

    Heb je een oven met klokfunctie, deurbel, slimme lampen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een klik-aan-klik-uit op mijn oven en magnetron...zo kan ik die uitzetten als ik die niet gebruik, zelfs als het stopcontact achter die apparaten zit en ik er niet bij kan.

      Verwijderen
    2. @ Geldsnor: Het stroomverbruik is exclusief teruglevering en exclusief het gebruik van het elektrische kacheltje dat ik vorige winter gebruikte. Als ik het kacheltje meereken, dan schiet het verbruik omhoog, maar ik heb nog altijd een overproductie van mijn zonnepanelen.

      Verwijderen
  5. Ik denk ook dat het gewoon goed is, zoals het is bij jou. Koelkast/vriezer horen permanent te draaien en ik zou m'n vaste telefoon (als ik die had) ook niet uitzetten 's nachts. Die is er immers voor noodgevallen lijkt me.

    Ik laad m'n tandenborstel alleen op als ie leeg raakt, niet permanent. OralB heeft de nare gewoonte in 'capaciteit' terug te lopen gedurende de periode van leegloop. Sonicare heeft maximale capaciteit tot het einde. Daarom voor mij dus Sonicare.

    Ik heb hier in huis eigenijk nooit gecheckt waar evt sluimerstroom zit. Ongetwijfeld in de ziggo-kasten, audio, telefoon, babyfoon etc. Maar ik heb er ook geen behoefte aan alles te resetten als ik eens TV wil kijken. Dus ik geloof dat ik gewoon leer leven met die sluimerstroom.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. schijnt dat die stekkerdozen met knop ook nog iets verbruiken als de stekker in het contact zit. dus als je echt alles wilt doen moet de stekker uit het stopcontact.

    even voor mijzelf, sluipverbruik waar je over praat is de energie die je dus snachts gebruikt, of eigenlijk verbruikt? heb geen app, maar kan wel via de leverancier zien wat ik snachts gebruik en ben nu wel nieuwsgierig...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Misschien nog wat tips:
    Op je mobiel zou je alle apps af kunnen sluiten en in vliegtuigmodus kunnen zetten
    De vloerverwarming heeft een aparte pomp deze draait continue. ik haal in de zomer de stekker eruit, je hebt een kastje die de pomp pas aanzet op basis van temp van het water
    De buitenverlichting gaan bij mij om 24:00 uit met een tijdklok
    Koken : als je een mok thee wil zetten dan een mok water in de waterkoker

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben ook vloerverwarming. Als je de pomp uitzet, dan is het wel aan te raden om deze zo nu en dan toch te laten draaien. Na de zomer waarin we de pomp hadden uitgezet, zat de pomp vast. Dit kostte veel meer dan de stroom die we hadden bespaard.
      We zetten de pomp nu 's zomers op de laagste stand.

      Verwijderen
    2. Het klinkt misschien wat streng. Maar haal nooit de stekker uit de vloerverwamingspomp. Koop gewoon een pompschakelaar voor een paar tientjes. Die voorkomt dat de pomp vastslaat. Iedere vloerverwarmingspomp na 2013 heeft die standaard geïntegreerd.

      Verwijderen
  8. Het is jammer dat we hier in NL speciaal stekkerdozen moeten kopen om tussen apparaten te zetten in het VK zitten standaard op alle stopcontacten schakelaars om de stroom uit te schakelen zo kun je de waterkoker, magnetron, telefoon etc. gewoon laten zitten. In het kader van de energietransitie en minder energie verbruiken zou dat in NL bij nieuwbouw ook moeten kunnen, net als 'vuil' water opvangen voor toilet etc. Mijn broer kocht een jaar geleden een nieuwbouwhuis en wilde van die stopcontacten maar 'daar begint de bouwer niet aan' eerst alles installeren dan kan hij het eruit slopen en zelf aanpassingen doen. Wij hebben een warmtepomp en die 'draait' dag en nacht en je kunt niet zomaar de stekker eruit halen dan is het gehele systeem van slag. Een warmtepomp gebruikt weliswaar geen gas (energietransitie) maar wel een hoop stroom dus dat is echt geen heilige graal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn aan het renoveren en ik wilde ook graag van die stopcontacten met een aan-uitknop ernaast, maar zowel de architect als de aannemer stonden met hun oren te klapperen.

      Verwijderen
  9. Nee daar let ik eigenlijk niet op. Soms liggen stekkerdozen ook onhandig ergens onder of achter. Ik heb wel eens die van koffiezet apparaat en broodrooster uitgezet en vergat dat tegen H te zeggen, dus die dacht in de ochtend als hij de eerste koffie zet en zijn boterham roostert dat alles kapot was. Alleen de oplader van telefoon haal ik eruit.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.