zondag 2 april 2023

Mijn stroom- en gasverbruik in maart

Benieuwd naar mijn cijfers in maart?

Gasverbruik
Mijn gasverbruik in deze maand:  37,01 m³ en een vergelijkbaar huishouden: 130,6
Dat is veel meer dan vorig jaar, maar wel aanzienlijk minder dan in het verleden.
Ik dacht eerst dat het verschil met maart vorig jaar veroorzaakt werd door meer kou dit jaar en meer warmte vorig jaar, maar bij nader inzien denk ik, dat ik in 2022 mijn elektrische kachel veel vaker gebruikt heb. Mijn stroomverbruik in maart vorig jaar is namelijk aanzienlijk. Zie hier onder bij het kopje stroomverbruik.
Gas: Vorig jaar verbruikte ik 24,49 m³ en een vergelijkbaar huishouden 119,48 m³.
Hoe zat dat langer geleden?
Bijvoorbeeld 2018 (toen werkte ik nog en was ik dus veel vaker niet thuis): 90,54 m³ en een vergelijkbaar huishouden 178,25 m³
Ik denk dat bij de lagere cijfers in maart dit jaar en vorig jaar de oorlog in de Oekraïne zeker een rol speelt.

Stroomverbruik
Hoewel de ligging van mijn zonnepanelen niet ideaal is (op het oosten), spelen de opbrengsten een grote rol in het stroomverbruik dit jaar.
In maart dit jaar gebruikte ik inclusief saldering - 64 kWh.
Vorig jaar gebruikte ik in maart + 123,13 kWh, dat is zo veel meer, dat moet wel van het elektrische kacheltje komen! Ik herinner me helemaal niet dat ik het kacheltje toen nog zo veel gebruikte, maar het kan niet anders dan dat het daar mee te maken heeft. In andere jaren was mijn verbruik in maart  rond de 50 kWh. Dat was dus zonder elektrisch kacheltje en zonder zonnepanelen.

Ik verbruikte in maart natuurlijk niet -64 kWh, maar méér. Daarvoor moet ik even twee apps naast elkaar leggen. Die van de zonnepanelen en die van SlimmemeterPortal.nl. Op de app van mijn zonnepanelen lees ik, dat mijn panelen in totaal 127,4 stroom geleverd hebben. Daarvan leverde ik 64 kWh terug. De rekensom is 127,4 - 64 = 63,4 verbruikt

Was het slim om nu meer gas te verbruiken en minder stroom?

Vergeleken met vorig jaar zijn de meerkosten voor gas €19,25 (hierbij reken ik uiteraard met de huidige gasprijzen)
En vergeleken met vorig jaar heb ik in maart 187,13 kWh minder stroom verbruikt. Als ik het teruglevertarief reken van 0,21 cent per kWh, dan heb ik daarmee €39,30 verdiend. Nog steeds in vergelijking met afgelopen jaar.
Dat zou betekenen dat minder stroom en meer gas voordeliger is. Maar ....... Er zit wel 1 beperking bij deze berekening. De zonnepanelen liggen pas sinds 11 maart 2022 op mijn dak en hebben dus in de eerste 1,5 week geen stroom geleverd.
Misschien maakt het helemaal niets uit?

2 opmerkingen:

  1. Ik snap je berekening niet zo. Wat vergelijk je met wat?
    Wat voordeliger is is zo persoonlijk.
    Het is zo dat ruim 9 kwh evenveel warmte oplevert dan 1 kubieke meter gas ongeveer. In geval van verwarmen met de airco-warmtepomp levert 2 tot 2,5 kwh ongeveer evenveel warmte als 1 kubieke meter gas. Met de prijzen van het huidig prijsplafond kost de warmte van 1m3 gas 1,45 euro en daarmee vergelijkbaar 9 kwh 9 keer 45 eurocent met een straalkacheltje voor dezelfde hoeveelheid warmte, dus 4 euro.Voor deze zelfde hoeveelheid warmte met de aircowarmtepomp betaal je 2 a 2,5 keer 45 eurocent. Dus tussen de 90 en 115 eurocent. Dat is wel weer voordeliger dan verwarmen met gas
    Nu kan het zo zijn als je heel veel overproductie hebt met de zonnepanelen dat je daarvan wel een straalkacheltje kan laten branden, omdat de terugleververgoeding laag is. Maar anders is daarmee verwarmen altijd duurder dan stoken op gas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, ik vind beide dames ontzettend goed met al hun gereken. Ik heb sinds 28 februari 9 zonnepanelen op het dak en heb evenveel gebruikt als de panelen geproduceerd hebben :230 kWh. Ik daar ben ik blij om. En verder geen gereken. Ik geniet er gewoon van.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.