maandag 14 augustus 2023

De dag van de linkshandigen

Gisteren was de dag van de linkshandigen.  Grappig dat hier een speciale dag voor is!
Wist je dat 10 - 15% van de bevolking links is?
Eigenlijk is het dus heel gewoon!

Vroeger vond men linkshandigheid helemaal niet gewoon, dat kon echt niet! Tot in de jaren '60 werd met links schrijven als abnormaal gezien. Het werd afgestraft en kinderen werden gedwongen om met de rechter hand te schrijven.

In het gezin waarin ik geboren ben, was voor 50% linkshandig.
Mijn moeder, geboren in 1923, was linkshandig en leerde met rechts schrijven. Ze moest wel.
Mijn broer, geboren in 1955, kon gewoon met zijn linkerhand leren schrijven.
Voor mij was er geen schrijfprobleem, want ik ben rechtshandig en ook rechtsbenig, dat gold ook voor mijn vader.
Ik kan mij niet herinneren dat er in 1958, toen ik in de eerste klas zat, klasgenoten gedwongen werden om rechts te schrijven. Een zwemvriendin, die bijna 7 jaar ouder is dan ik, had het op school wel meegemaakt dat linkshandigen gedwongen werden om met de rechterhand te schrijven.

Soms kan het bij het eten een beetje lastig zijn, maar daar kun je rekening mee houden, je moet gewoon een rechtshandige niet links van een linkshandige zetten, want dan zitten ze elkaar in de weg.
Bij ons thuis zaten de rechtshandigen naast elkaar aan tafel en de linkshandigen zaten tegenover ons.
Een combinatie die ook had gekund: een linkshandige links naast een rechtshandige. Ook dat zou geen problemen geven bij het eten.
Mijn moeder had dan wel rechts leren schrijven, maar knippen, schillen en snijden deed ze met haar linker hand. Ik heb haar jaren geleden een linkshandige schaar cadeau gedaan, die na haar overlijden naar mijn broer ging.
Ook een van mijn schoonzoons is links. Die heeft een schaar en een koksmes voor linkshandigen.
Het lijkt er niet op dat mijn vier kleinkinderen linkshandig zijn, ze hebben allemaal tot nog toe de rechter hand als voorkeurshand. Volgens Wikipedia duurt het tot het zesde jaar voordat er definitief vastgesteld kan worden of een kind linkshandig dan wel rechtshandig is. Dat vind ik heel laat, ik heb de indruk dat het veel eerder duidelijk is welke hand de voorkeur heeft.

Ik ben gaan opzoeken welke bekende personen allemaal linkshandig zijn en ik vond er heel veel!
Onder anderen 2 Beatles: Paul McCartney en Ringo Starr
Andere bekende musici: George Michael, Lady Gaga, Justin Bieber, Beethoven, Mozart, Phill Collins
De troonopvolgers Amalia en William
Voetballers Johan Cruijff en Hans van Breukelen
Presidenten VS: Obama, Bill Clinton en George Bush jr
Schilders: Rembrandt, Leonardo da Vinci

En nog veel meer, het voert te ver om die hier allemaal te noemen.

Ben jij linkshandig of heb jij linkshandigen in jouw familie?


24 opmerkingen:

  1. Mijn oma (1902) was linkshandig en bij haar werd haar linkerhand op de rug gebonden zodat ze wel rechts moest schrijven. Idem bij haar zoon (1938) die zo ook rechts moest schrijven. Mijn moeder van 1937 was rechtshandig, ik ben dat ook en mijn broer kan zowel links als rechtshandig goed schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tot in de jaren '70 bedoel je. Ik ben ook van nature links maar moest op de lagere school nog rechts leren schrijven. Vervelende was dat ik links al kon schrijven en dus rechts tot op de middelbare een onleesbaar handschrift had. Is gelukkig wel goed gekomen maar ik kan nu dus met 2 handen schrijven wat dan soms best wel handig is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik las ergens op het internet tot in de jaren 60. Mijn linkshandige broer leerde schrijven in 1961 en werd niet gedwongen om met rechts te schrijven.
      Vervelend voor jou dat je nog wel met rechts moest leren schrijven. Misschien hadden sommige ouderwetse schooljuffen niet door dat de wereld toleranter werd ten opzichte van linkshandigheid?
      Mijn linkshandige moeder heeft van dat gedwongen rechts schrijven een belabberd handschrift overgehouden, maar het was wel handig toen ze haar linker bovenarm gebroken had en ze heel bedreven bleek te zijn in het met haar rechterhand schoenveters te strikken. Dat kon ik haar als rechtshandige niet nadoen met mijn linkerhand!

      Verwijderen
  3. Ik ben linkshandig en kan totaal niet met een linkshandige schaar. Ik heb altijd met een rechtshandige schaar geknipt en dat ging/gaat prima. Mij tip is om gewoon alle 'rechtshandige' voorwerpen van jongs af aan te gebruiken; als je dit aanleert werkt dat prima. Uitzondering hierop is de vulpen, maar die wordt volgens mij niet meer gebruikt in het basisonderwijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn vader moest ook met zijn rechterhand leren schrijven terwijl hij linkshandig was. Mijn moeder was rechtshandig en ook alle 10 kinderen. Van de 15 kleinkinderen is er eentje linkshandig.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Of je nu links of rechtshandig bent: je vork ligt links en behoort daar ook te blijven ! Alleen bij het eten van spaghetti heb je met je vork en lepel (géén mes) de vrije keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Snij jij mijn eten dan? Want die coordinatie is totaal anders. Anders wordt het een vieze bedoening met alles wat je morst.

      Verwijderen
    2. Ik vind het onzin wat anoniem van 13:12 uur schrijft. Als het mes links en de vork rechts jou beter ligt, dan gebruik je die zo. Dus je hebt altijd de vrije keuze en niet alleen als je spaghetti eet!

      Verwijderen
    3. Oké, mee eens, maar niet wisselen dan. Als ik zie dat men links snijdt en vervolgens de vork links neemt mis ik toch een beetje opvoeding. Of links snijden en de vork als een steekwapen in een vuist nemen; kwestie van aanleren, denk ik 🙂

      Verwijderen
    4. Genoeg culturen waarin men helemaal niet met mes en vork eet, en al helemaal niet met hun linkerhand. Dan zouden dus alleen westerlingen netjes opgevoed zijn...

      Verwijderen
    5. Dat klopt, in oosterse landen is boeren en slurpen heel normaal en zelfs een teken van waardering voor het voedsel maar dat doen wij toch ook niet.

      Verwijderen
  6. Linkshandigheid kwam wel voor in de familie van mijn moeder. Of dat ook het geval is bij mijn vaders familie; geen flauw idee. Hij was enig kind en de meest naaste familie die ik nog heb van zijn kant is op niveau achterneef en -nicht die ik meestal ook niet ken.
    In 1951 ben ik naar school gegaan en op ons dorpsschooltje werd wel getracht om linkshandigen rechts te leren schrijven, maar ze werden niet gedwongen. Als het niet ging, mochten ze gewoon links blijven schrijven.
    Wat mij later bij een timmeropleiding opviel was dat linkshandige leerlingen wel met de linkerhand zaagden. maar dat ze een blokschaaf of steekbeitels net zo hanteerden als de rechtshandigen. Kennelijk kun je als linkshandige gereedschap dat nieuw voor je is, leren gebruiken als een rechtshandige.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn broer is linkshandig. Een oom van mij is tweehandig. voorbeeld Hij tekent met zijn rechterhand en kleurt tegelijkertijd de tekening in met zijn linkerhand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad bijzonder. Heb in mijn leven een keer zo iemand meegemaakt, ergens eind jaren '70. Het was in de tijd dat de computer zijn intrede deed in het constructeurswereldje en we moesten leren programmeren. De docent verbaasde ons allemaal door op het schoolbord met links te beginnen met schrijven en halverwege het krijtje in zijn rechterhand overnam en er vrolijk mee verder schreef en je zag niet waar hij van hand gewisseld had. Later kwamen we er achter dat hij ook, tegenover jou zittend, 'op de kop' schreef, alsof je het zelf opschreef.

      Verwijderen
    2. Ik kan 2handig muizen. Mijzelf aangeleerd om rsi klachten te verminderen. Collega,s vinden dat altijd heel bijzonder. Ik kan meer dingen met beide handen. Schrijven met links kan ik heel langzaam. Maar mijn voorkeurshand is rechts. Mijn moeder is wel linkshandig en moest ook met rechts schrijven (1940). Mijn zoon is stijf links, dat was op peuterleeftijd al duidelijk.

      Verwijderen
  8. Ook ik ben linkshandig. Daar kwamen ze achter omdat mijn moeder (rechtshandig) mij -tot haar frustratie- niet kon leren mijn veters te strikken. Het eerste stuk ging best, lus maken andere veter eromheen maar dan, welk gat moet die veter dan door voor de tweede lus...ik snapte er geen bal van. Toen mijn oma het eenmaal linkshandig had voorgedaan snapte ik het meteen 'oh dát gat moet de -tweede- veter door...ahhh!' Op dat moment stond eigenlijk al wel vast dat ik linkshandig was. De instructie veters strikken in spiegelbeeld en dan zelf omzetten was net even te lastig. Overigs kan ik mij niet herinneren dat het linkshandig zijn mij op welke manier dan ook ooit in de weg heeft gezeten. Er zijn wel ook dingen die ik (automatisch?) rechts doe. Zo heb ik waarschijnlijk al (rechtshandig) met bestek leren eten voor ze wisten dat ik linkshandig ben. Scharen zijn bij mij ook nooit een punt en wel meer van die 'handige foefjes' speciaal voor linkshandigen waar ik het nut niet uit kan halen... Misschien toch in veel gevallen en kwestie van oefenen of maar net wat je gewend bent.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
  9. eind '60 moest ik ook rechts leren schrijven terwijl in een (ook) katholiek dorp 10 km verderop dat weer niet hoefde. Blijkbaar afhankelijk van school etc.
    Wat ik haast niet kan is rechts knippen/snoeien, ik doe dat als vanzelf links. Ik kan nu links en rechts schrijven/schilderen etc. Ik schijn ook anders op mijn fiets te stappen dan rechtshandigen en veters strikken en de koffiepot vasthouden etc. Wel grappig toch al die verschillen, ieder mens is uniek.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb twee linkshandige kinderen. Twee van de drie. Mijn schoonvader en mijn vader waren allebei links. Of zoals mijn vader zei: rechts geslagen. Mijn vader kon heel veel met beide handen. Zo wisselde hij met timmeren of zagen soms van hand. Mijn schoonvader is, hoewel het op school niet mocht, toch links gaan schrijven. Hij kon weinig met zijn rechterhand. Misschien was mijn vader tweehandig? Mijn zoon is ook zuiver links, terwijl mijn dochter sommige dingen met haar rechterhand doet, zoals groente snijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn ouders waren allebei rechtshandig, maar mijn broer en ik linkshandig. Hij is van 1959 en ik van 1961. Tot ik 10 en mijn broer 11 was gingen wij in Utrecht naar school en daar werd niet moeilijk gedaan over het feit dat we linkshandig waren, maar toen gingen we verhuizen naar het platteland en kwamen we op een dorpsschooltje in Leersum. Dat was de dichtbij zijnde school voor ons , maar daar wilde men in eerste instantie dat we rechts leerden schrijven tot mijn moeder zei dan moeten ze maar naar een andere school. Toen mochten we gewoon linkshandig blijven schrijven. Verder heb ik er niet veel last van gehad alleen met bepaalde scharen en toen mijn moeder mij haken en breien wilde leren, aangezien zij dat rechtshandig voordeed lukt het mij niet omdat zo onder de knie te krijgen, later heb ik dat mezelf aangeleerd gewoon ook linkshandig. Verbaas me ook een beetje over de reactie van 13.12u over het bestek, zelf draai ik dat gewoon om als ik ergens eet en ik eet gewoon zoals dat voor mij goed voelt, zie niet in waarom dat een probleem zou zijn en ik ben er ook nog nooit door iemand op aangesproken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daarom heb ik dus ook nooit goed leren haken.... IK ben zelf (erg) rechtshandig, mijn moeder was (erg) linkshandig. Het lukte haar dus maar niet om mij goed te leren haken en breien, maar breien leerde ik (langzaam) op school.

      Verwijderen
  12. Met schrijven ben ik links, verder vooral rechts. Maar verven en schroeven indraaien kan ik met beide handen even goed. Wat heel handig is als je ene arm moe wordt.
    Knippen kan ik echt niet links, maar schrijven lukt totaal niet met rechts. Ik ben 48 en heb gelukkig nooit gedoe gehad op school.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. ik ben linkshandig, op school (jaren 70) geen problemen gehad. Ik kan ook veel rechts, zo eet ik bijvoorbeeld met met vork links en mes rechts, dat is me van klein af aan zo geleerd. Mijn 4 kinderen zijn rechtshandig, mijn kleinkind van 2,5 lijkt een voorkeur voor links te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn man en ik zijn beiden linkshandig. Onze kinderen zijn beiden rechtshandig. Mijn vader was ook linkshandig. In mijn basisschoolklas waren er 3 van de 30 linkshandig. Ik had vroeger veel moeite om aan de linkerkant van het blad te beginnen met schrijven. Ik begon rechts.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik ben zuiver rechtshandig en mijn broer ook. Soms lastig, want als je links nooit iets doet verlies je veel kracht in die hand naarmate je ouder wordt.
    Mijn vader was van nature links, maar schreef rechts (hanepoten, dat wel) vanwege de school. Maar hij had z'n horloge om "de verkeerde pols" zitten, want timmeren en ander handwerk deed hij links.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.