woensdag 9 augustus 2023

Een oma-veilige sluiting

Bij de AH zijn deze week potten jam van een A-merk in de aanbieding. Lekker, dacht ik,  voor zo nu en dan op een boterham of een lepeltje in de yoghurt!
Maar ik kreeg het deksel helemaal niet los!
Ik heb twee verschillende hulpmiddelen. Een heel oude allesopener, met verschillende maten ringen met kartels in één hulpmiddel. Ongeveer 40 jaar geleden gekocht. Met de kleinste ring kan ik doppen van frisdrankflessen draaien. Met de middelste ring lukken deksels van potten meestal wel en met de JarKey lukt het vrijwel altijd om deksels los te krijgen.
Allereerst probeer ik het zonder en ook dat gaat vaak prima. Als dat niet wil, dan neem ik één van de beide hulpmiddelen er bij.
Ik heb geprobeerd het deksel los te krijgen met mijn JarKey, geel op de afbeelding. Je schuift het lipje van de ring onder de deksel en je tilt met het hulpmiddel de deksel een beetje op om het vacuüm te verbreken. Ik kreeg het lipje er niet onder en daardoor kwam het deksel niet los.

links Jarkey, rechts allesopener
Dan maar het andere ding gepakt, de allesopener, maar er zat werkelijk geen beweging in die deksel! Het is met dit werktuig ook zeker niet zo dat je met weinig kracht iets kunt openen, je moet veel kracht uitoefenen!

Je hebt kindveilige sluitingen die kinderen vanwege de veiligheid niet kunnen openen, maar dit was typisch een oma-veilige sluiting!

Wat te doen? Ik ben op het internet gaan zoeken en las ergens dat je een pot met een stevige klap op tafel of aanrecht zou moeten zetten. Niet zo hard dat het glas breekt, maar net iets rustiger. Ook de rand van de deksel tegen het aanrechtblad slaan zou helpen. Ik probeerde het, en met de hand zat er geen beweging in, maar met de allesopener kreeg ik er nu toch beweging in!

Wat kan het toch lastig zijn!
Heb jij dat wel eens?

Aanvulling: wat ik ook heb, is een wildschaar. Ooit gekregen, maar nog nooit gebruikt voor wild, maar wel voor moeilijke (blister)verpakkingen, je kunt er met veel kracht mee knippen, ook botjes en gewrichten van wild, mocht je dat willen. Die werkt een stuk beter dan een gewone schaar. Handig voor als je weinig kracht in je handen hebt.
Ik kan er ook groot formaat doppen mee open krijgen, maar die kartelring is net weer wat te klein voor deksels. 
Wildschaar

31 opmerkingen:

  1. Zeker zeer regelmatig ik heb arthrose aan mijn handen en kan veel potten niet openkrijgen. Zelfs de blikjes kattenvoer zijn lastig tegenwoordig. Als we bij mijn moeder komen heeft zij vaak e.e.a. klaargezet wat door ons (manlief) opengemaakt moet worden. Heb het ook niet alleen bij potten maar ook bij flessen Spa, limonadesiroop etc. en wat te denken van medicijnen, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen. Ik heb een ecologische toiletreiniger waarvan ik de dop maar los laat het is hard plastic en je moet echt heel veel kracht gebruiken.Gisteren kocht ik bij de Action een dubbele USB stekker en die (blister) verpakking was zelfs met een goede schaar bijna niet open te krijgen. Vorige week had ik knoopcelbatterijen voor een weegschaal (van de Lidl) die zelfs dubbel in blister zaten echt bizar. Ouderen moeten steeds vaker thuis blijven wonen maar je kunt echt in de problemen komen. Snap wel dat dingen veilig moeten voor kinderen maar gevaarlijke middelen kun je als ouders ook ergens hoog of in een afgesloten kast plaatsen. En als we dan toch bezig zijn al die dubbele verpakkingen snap ik ook niet ineens zit tandpasta ook weer in een extra doosje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja. Wat ook wil helpen is om de pot op zijn kop in heet water te zetten en dan in koud. Soms een paar keer. Dan zet het deksel wat uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zo'n allesopener, maar die werkt inderdaad niet altijd. Zeker nu ik wat minder kracht heb... Ik steek dan even een mes tussen het deksel, om het vacuüm te verbreken, dan gaat het vaak wel (of ik vraag de buurvrouw......)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ook helpt is het verbreken van het vacuüm door een klein gaatjje in het deksel te maken. Dat kan ook met je allesopener.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. DAn neem ik een ouderwetse blikopener, met van die flessenopener op het eind . Daar maakt dan een gaatje mee in de deksel. De inhoud is dan niet zolang houdbaar…

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zeer herkenbaar... Ik pak een priem en sla een gaatje in de deksel. Kost amper inspanning en hij gaat gelijk open!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. O ja en het wordt steeds erger met de verpakkingen sinds kort heb ik een waterpomptang in mijn keukenla.
    Ook kocht ik een fles die onmogelijk open ging je zou denken dat er zoutzuur in zat?
    Nee gewoon mondwater.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jazeker. Ik zet de pot dan onder de hete kraan. Glas en metaal zetten anders uit. Je draait hem dan zo open.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik houd de deksel van de pot ff onder de warme kraan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hier idem, lekker heet water en dan even een theedoek gebruiken om grip te hebben. Weet zeker dat het je zo lukt

      Verwijderen
  10. Ik ga naar de buurman, die draait de pot zo open.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Gebeurt soms, ik geef vaak een paar tikken met het heft van een mes op de rand van het deksel. Meestal is dat genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Herkenbaar. Ik heb een heleboel hulpmiddelen, anti-slib matje, een rubberen strip die je om pot kan klemmen en dan met een deltavorm ding om de deksel klemmen, meestal lukt het dan wel.
    Lastig zijn ook doppen die je aan de zijkanten moet indrukken en dan draaien, voor het indrukken moet ik al zoveel kracht zetten met artrosehandjes dat er geen kracht meer overblijft om te draaien waarvoor je weer andere spieren nodig hebt.
    Laatst had ik in Belgie pakken melk voor partner gekocht en die kreeg dopje daarvan op een normale manier er niet meer afgedraaid, moest opengeknipt worden. In ander winkel hadden ze gelukkig wel de normale sluiting.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb een blikopener met 2 ' wieltjes' aan de onderkant, die draaien als je aan de bovenkant met het handvat draait . Dit doe ik niet als ik een pot wil openen
    Wel zet ik de wieltjes tussen deksel en pot en hevel als het ware met de blikopener tegen het glas ( handvat richting glas drukken).
    De pot is zo open omdat het vacuüm wordt opgeheven.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Met een klein rubbermatje lukt het mij gelukkig nog altijd elk potje te openen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Keukenhandschoenen aan als ik iets meer grip nodig heb, een paar flinke tikken tegen de rand van de deksel doe ik ook, net als even onder de hete kraan. Gelukkig heb ik nog veel kracht en kan ik het nu nog de meeste keren zonder trucjes en hulpjes. Maar ik begrijp goed dat veel verpakkingen voor mensen met artrose en/of minder kracht erg lastig zijn. En die blisterverpakkingen zijn voor iedereen een ramp!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik krijg blikjes met zo'n treksluiting niet open. Moet naar de buren toe. Marja

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik vaak ook moeite mee. Ik probeer het met de steel van een lepeltje of soms een mes. Ik overweeg er een speciaal gereedschapje voor te kopen.

      Verwijderen
    2. Mijn moeder deed deze truk met een houten lepel. Dan heb je een langere hefboom.

      Verwijderen
    3. Blikjes met treksluiting kun je ook gewoon met de blikopener openen als het trekken mislukt.

      Verwijderen
  17. Even met een mes onder de deksel dan klikt die zo open

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Gelukkig heb ik als regel meer dan voldoende kracht in mijn handen om zo'n deksel de baas te kunnen, maar mocht het onverhoopt niet lukken dan pak ik vaak even een stevig keukenmes (koksmes) en wip met de rug van het lemmet het deksel even op. NIET de punt van het mes gebruiken want dat is een bijna zekere kans om je mes onbruikbaar te maken. En als de 'messentruc' niet werkt dan moet ik even naar de schuur om een stukje schuurlinnen te pakken. Daarmee krijg je het deksel er gegarandeerd af. Voorwaarde is wel dat je genoeg kracht in je handen hebt.
    De sluitingen waar ik ronduit een hekel aan heb zijn de blikjes met een zogenaamde ringsluiting/treksluiting. Daarmee ben ik nooit vriendjes geworden. Bijna altijd breekt het ringetje af en dan ben je echt aangewezen op een ouderwetse blikopener.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lastig hoor, als zo'n pot niet open wil.... Ik neem zelf een tafelmes en sla met de achterkant van het mes een paar keer hard boven op het deksel. Hierdoor gaat het vacuüm eraf. Soms komt er ook een gaatje in het deksel, waardoor je het potje niet kunt hergebruiken voor zelfgemaakte jam of zoiets, maar dat neem ik dan maar op de koop toe...

    Groetjes, Alice K.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik "wip" vaak het vacuum er af met een stevig mes dat je dan van onderaf tussen deksel en glas moet wrikken. Een gat slaan in het deksel (met bijv. een spijker of een stevige schaar) helpt ook, maar dan moet je natuurlijk wel ofwel het hele potje in 1 keer gebruiken, ofwel een vervangend deksel hebben om er weer op te draaien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een halve keukenla vol reserve-deksels en stoppen. Zit altijd wel iets bij wat ik kan gebruiken als de originele deksel naar de knoppen is.

      Verwijderen
  21. Ik tik dan de deksel ff tegen de rand vh aanrecht en floep ...zo open. Maar de tips hier zal ik ook gaan gebruiken indien dat niet meer voldoende is. Consumindersingle.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Herkenbaar. Door artrose heb ik ook minder kracht in de handen. Ik gebruik zon rubberen matje en daar krijg ik het meeste wel mee open. Lipjes van blikjes etc is behoorlijk lastig, maar lukt nog wel. Een slagroomfles open krijgen is heel lastig. Je moet de dop in drukken en draaien en daarna de tuit losmaken. Dat is veel kunst en vliegwerk voor nodig. Soms lukt het me echt niet en doet mijn vriend het.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik kan er soms zo boos over worden. Ik heb ook artrose in mijn handen en sta dan te kijken en me af te vragen wie dit in de vredesnaam heeft bedacht. heb ook verschillende hulpmiddelen in de la.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Met een eetlepel onder de dekselrandopwippen verbreekt het vacuüm vaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Al die superbeveiligde potten en blikjes maken het de consument wel heel erg moeilijk! De wc reiniger en andere flessen maak ik open met een notenkraker, de potjes jam met een kroonkurkwipper, en de lipjes van blikjes draai ik om met een schroevendraaier. Kortom: er staat een halve gereedschapskist klaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.