dinsdag 8 augustus 2023

Mijn energieverbruik in juli -> geld terug!

Kort geleden ontving ik een mailtje van de site SLIMenergieinzicht, waar ik een gratis account heb.
Ik heb voor ongeveer - 98 euro stroom verbruikt en voor 1 euro aan gas.
Leuk om te lezen! De cijfers zijn gebaseerd op de tarieven die ik ingevoerd heb in dat account en zijn uiteraard zonder de vaste kosten die je altijd moet betalen. Nadeel van dit account is, dat je de teruglevertarieven niet kunt invoeren.

Dan de verbruikscijfer in juli
Gas:
Verbruik  0,743 m3  
dat is met de huidige tarieven ongeveer 1 euro.
vorig jaar 0,649 m3

Stroom:
Stroom geleverd in periodes dat mijn zonnepanelen niets of te weinig leverden: 18 kWh
Teruggeleverd: 261 kWh
Netto verbruik - 243 kWh
Vorig jaar was het netto verbruik - 242 kWh. Vrijwel gelijk dus!
Die -98 euro in juli dit jaar klopt niet. SLIMenergieinzicht gaat er van uit dat teruggeleverde stroom net zo veel opbrengt als geleverde stroom kost. En dat is niet zo. Voor geleverde stroom betaal ik €0,3990 en voor teruggeleverde stroom krijg ik €0,135.
Hoeveel is het positieve saldo door teruglevering dan werkelijk waard? €32,80
Nu is het wel zo, dat als ik komende winter veel stroom verbruik en mijn zonnepanelen erg weinig leveren, dit door de salderingsregeling weggestreept kan worden tegen de teruglevering nu, waardoor die voor 98 euro teruggeleverde stroom daadwerkelijk 98 euro bespaart.

Zonnepanelen

Mijn zonnepanelen leverden in juli 291,3 kWh. Vorig jaar in  juli leverden ze meer, namelijk 302,5.
Daar staat tegenover dat juni in dit jaar een betere maand was dan juni vorig jaar: 341,3 in 2022 en 377,2 in 2023.

Gebruik jij apps om je energieverbruik te volgen?
En wat is jouw ervaring?





7 opmerkingen:

  1. Nee, ik gebruik die apps niet. We zijn erg zuinig met energie, wassen en stofzuigen doen we overdag zodat we volop gebruik maken van de zonnepanelen, koken op inductie en verwarmen, indien nodig met een lucht-lucht warmtepomp.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is wel heel weinig gas! Kook je electrisch? Ik douche 1 keer per week (wel lang ivm lang haar wassen) , kook water in waterkoker voor de afwas, eet niet elke dag thuis, maar zit toch aan de 5 a 6 m3 per maand nu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vies, bah. 1 x per week douchen.

      Bernardien

      Verwijderen
    2. Douchen wordt erg overgewaardeerd. Je kunt je ook met een washand en koud water wassen.

      Verwijderen
    3. Ik ben het met anoniem eens dat het belang van douchen overdreven wordt, ik ben als patiënt in ziekenhuizen in de jaren 60 en 70 wekenlang alleen in bed gewassen met een washand. In 1963 zes weken achter elkaar, in 1964 nog weer 6 weken achter elkaar en in1970 nog weer 8 weken. Niemand vond het vies of onhygiënisch.

      Verwijderen
  3. En ik gebruik de anwb energie app, en volg hiermee dagelijks mijn energie verbruik en houd ook de tarieven in de gaten wanneer het gunstigste is om te wassen e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Elke maand krijg ik van de energieleverancier een opgave wat er verbruikt is en als ik wil kan op ieder moment bekeken worden wat de zonnepanelen opgewekt hebben aan stroom. Voor mij is dat meer dan voldoende.
    Dat op het overzicht van de leverancier ook nog staat wat in een vergelijkbare periode eerder verbruikt is, vind ik al overbodig. We zijn beiden bewust bezig met ons energieverbruik en hebben weinig behoefte aan kreten op het overzicht in de geest van "u hebt meer/minder gas/elektriciteit verbruikt dan in dezelfde maand een jaar geleden". Voor ons allebei overbodige informatie, vooral omdat het vaak gaat om maar hele kleine verschillen, waar je bovendien maar weinig aan kunt veranderen.
    Ik geef het eerlijk toe, ik wordt niet blij van tabelletjes en rijen getallen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.