zondag 6 augustus 2023

Het voordeel van veel regen

Het regent tegenwoordig veel en vaak, echt een Nederlandse zomer zoals we die de laatste jaren niet zo vaak meer zagen. Meestal was het heet en droog.
Nu draag ik regelmatig een vestje in huis en buiten meestal een zomerjas. Niet een vestje met een zomerjas, want dat is dan wel weer wat te veel en te warm.

Gisteren zat ik tijdens nog weer een stevige bui te mijmeren over de voordelen van regen.
- De (pot)planten buiten in de tuin hoeven niet bewaterd te worden.
- Er zijn geen watertekorten, dus je hoeft niet zuinig te zijn met water. Als je de auto wilt wassen of uren onder de douche wil staan, dan kan dat (denk er wel aan dat een warme/hele douche ook energie kost)
- De kans op bosbranden is een stuk verminderd. Vorige jaren tijdens extreme droogtes was ik bang dat bomen en bosjes bij mij in de wijk in brand zouden raken. Er zijn hier veel bomen en parkachtige gedeelten in het openbaar groen. Het is een heel groene wijk, maar dat brandt allemaal als een fakkel bij droogte. Geen angst voor branden dus, wel zo rustig vind ik.
- Voor groenten en fruit is het groeizaam weer en hopelijk levert dit een goede oogst op. En dus prijzen die redelijk laag blijven.
- Als nu de zon schijnt en het is droog, geniet ik er extra van, doordat het zo weer kan gaan plenzen.
- Ook in de zon zitten lezen kan nu,  in juni was dit veel te heet.

Zie jij nog meer voordelen?
Over de nadelen wil ik het nu niet hebben!


27 opmerkingen:

  1. De binnenaktiviteiten hebben nu goede verdiensten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik slaap veel beter 's nachts, ze zijn bij ons in de wijk aan het bouwen en nu de grond veel zachter is gaat het heien ook veel sneller. Toen het zo warm was duurde het inslaan van 1 heipaal veel langer. Toen ik het van de week aan de bouwers vroeg beaamden ze dat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het slapen was ik nog vergeten! In een koele slaapkamer onder een zomerdekbed slapen! Zo veel fijner dan in de hitte onder een lakentje!

      Verwijderen
  3. Er zijn minder pollen in de lucht. Dat is fijn voor mensen met hooikoorts.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan het einde van de dag niet afgepeigerd zijn door de hitte overdag (zonder airco) en het slechte slapen in de nacht. Fit genoeg zijn om van alles te ondernemen. Buiten is alles mooi groen ipv dor en verdroogd. Dieren kunnen genoeg water en voedsel vinden. Geen watertekorten. Een mooie zonnige zomerdag vind ik ook heerlijk maar dan wel geregeld afgewisseld met een buitje en geen tropische temperaturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De vruchten die nu aan het rijpen zijn ontploffen bijna. De bramen bleven klein en groen maar na de overvloedige regen worden ze heel snel paars en groot. Ook de mirabellen worden geweldig.

    Maar ik wordt en niet vrolijk van, binnen zitten in de zomer en nog nauwelijks zomerjurken aangehad. Deze week een zomerjurk en topje afgemaakt, beiden dun en heb ik echt temperaturen boven de 25 voor nodig, hopelijk deze week

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik voel me energieker en vrolijker en geniet van het frisse groen. De tuin staat er weelderig bij. De vogeltjes in de tuin zijn ook levendiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind dit weer wel lekker. Het is niet koud alleen nat. Verder maakt het voor mij njet zoveel uit, ik loop en/of fiets en soms word ik nat.
    Er is bij ons in 1 1/2 week tijd meer dan 80 mm water gevallen en dat is goed voor de natuur.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het ruikt zo lekker, alles is zo groen. Fijn voor de dieren en de natuur. Ik vind dit prima want zat droge periodes om buiten te komen en te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik wil niet zurig overkomen, maar zuinig zijn met water moet altijd! Uren onder de douche staan, alleen maar omdat wij hier een wisselvallige periode hebben, lijkt me geen goede aanbeveling. Schoon water is/wordt één van de grote problemen wereldwijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik douche al niet zo vaak, meestal 1x per week op zaterdag, afspoelen en even genieten van het warme water. Gisteren was het koud in de badkamer en had ik zelfs geen zin in douche. Met washandje gaat het ook prima en zweten doen we op het moment ook niet veel..
      Met 2 p. gebruiken we minder dan 40 per jaar, we zijn dus echt zuinig met water in vergelijking met anderen denk ik.

      Verwijderen
    2. Nou, dan kunnen we elkaar een hand geven; dit doucheschema zou het onze kunnen zijn en we stinken niet, haha! De opmerking, dat je nu wel uren onder de douche kunt staan, stuit me geweldig tegen de borst en vind ik ook eigenlijk helemaal niets voor Aaf!

      Verwijderen
    3. precies, en bovendien is de grondwaterstand ondanks de vele regen nog altijd laag tot gemiddeld voor de tijd van het jaar

      Verwijderen
  10. Voordelen? De regentonnen zitten vol dus als er nou nog fatsoenlijk weer komt kunnen we spaarzaam water geven.

    Urenlang douchen is nog steeds nodeloos gebruik van drinkwater.

    Ik merk vooral veel nadelen. Tot je enkels in de modder rin het bos. Alles wat buiten is is met een peuter na een halfuur te koud. Na 5 buien op mijn kop is mijn humeur onder het nulpunt.

    Die zon komt 3 minuten per dag tevoorschijn, tegen de tijd dat ik dan buiten ben met de peuter giet het alweer.

    Het is koud. Ik heb mijn winterspullen aan en de cv op 19 graden gezet. Mijn botten doen gewoon pijn van het vocht en de kou.

    De was droogt voor geen meter dus de droger moet aan.

    Door de hoeveelheid buien en de zware buien is de wc deze zomer al vier keer overstroomd. Sta je dus andermans drollen op te ruimen.

    Er moet toch iets fatsoenlijkers zijn dan hefst 8.0?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens, regen op zijn tijd is leuk. Voor personen die last hebben van hun gewrichten is de zomer met veel regen een kleine ramp. Inderdaad wandelen in bos of op de hei is een ramp.

      Verwijderen
    2. Ik heb knieslijtage en heb nu juist zoveel minder pijn dan vorig jaar! Bij warm weer houd ik vocht vast, en als ik dan de compressiekousen draag blijft het vocht boven de kous net in mijn knie zitten. Nu heerlijk slapen en vol energie dingen ondernemen.
      Het ideale weer zou voor mij zijn: overdag 23 graden en 'drie keer per week s nachts gestaag door regenen. Maar als ik de reacties zo lees ziet het ideale weer er voor heelveel mensen weer anders uit.

      Verwijderen
  11. Tijd en zin om verstelklusjes aan onze kleding te doen. Zoals broeken korter maken. Gezellig in de serre met de regen op het dak. Uitzicht op m’n groene tuin met de rabarber die reusachtig wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geen files naar het strand. Of het beter is voor de oogst betwijfel ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik snak toch wel naar een beetje zomer. Ik keek naar de foto's van vorig jaar augustus op mijn telefoon. Ik zie mezelf, mijn man, de kinderen en ons kleinkind in korte broeken, hemdjes, zomerjurken en sandalen op terrassen, in onze tuin, op de fiets. Ik heb wel een beetje heimwee.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nou of het nu voor- of nadelen heeft, we zullen het ermee moeten doen. Invloed op het weer uitoefenen kunnen wij als individu niet echt en of dit weer een gevolg is van klimaatverandering de antwoorden daarop zijn niet bepaald zwart/wit.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Voordelen: -geen barbecue rook in de tuinen, -minder tabaksrook, -kunnen slapen met raam open, -koud genoeg voor een warm dekbed, -koel genoeg om mijn therapeutische kouden comfortabel te dragen -geen droogte meer in ons land -minder overlast op straat in vakantietijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel graag wat zon hier, het maakt me neerslachtig die grijze nattigheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Lekker gezellig onder een dekentje een boek lezen en wat surfen naar mijn favoriete sites terwijl het buiten regent.
    Of eindelijk die naaiklusjes kunnen aanpakken. Het blijft gelukkig nog steeds lang licht, dus ideaal weer daarvoor.
    Groetjes, nina

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Grootste voordeel niet tot diep in de nacht herrie uit tuinen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik vind het zo knap hoe positief de Nederlanders zijn, gewoon altijd het goede zien in alles. Als Belg ben ik niet zo opgevoed, jammer.
    Ik vind dus ook niet veel goeds aan dit weer, en hoop op toch nog wat zon.
    Elk seizoen heeft (had) zijn charme.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben opgegroeid met het is rot maar het mot. Niks positief over deze hoeveelheden regen.

      De planten in de tuin verzuipen onderhand. De oogst rot weg op het land. Er zit schimmel in de gewassen en de vruchtgroenten rijpen nauwelijks.
      En als het zo nat blijft kunnen de tractoren het land niet op om te oogsten. Er kan niet worden gehooid. En geen wintergewassen worden gezaaid.

      Verwijderen
  20. Nog een voordeel: niet zo alert hoeven zijn op insmeren met zonnebrandcreme🙈gewoon lekker buiten spelen en met een bui weer naar binnen.

    De dagen waarop het achtereen geregend heeft deze zomervakantie, zijn, volgens mij, op 1 hand te tellen. Onze kinderen hebben deze vakantie in ieder geval veel buiten kunnen spelen, heerlijk. Zonder hitte van de zon. Op echt regenachtige dagen naar een museum oid. Ik vind het prima weer, eerlijk gezegd. Maar ik kan ook (erg) slecht tegen zon en warmte.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.