vrijdag 11 augustus 2023

Mijn activity tracker

 Ik heb nu al weer 2 maanden een activity tracker. Een tamelijk goedkope, ik betaalde 70  euro voor het ding.
Je draagt hem rond je pols en dan meet hij slaap, stappen en andere activiteiten.
En je hebt voor het aflezen van de meeste resultaten ook zeker je smartphone nodig.

Wat registreert hij allemaal?

  • Je gemiddelde hartslag en de hartslagvariabiliteit in rust en verder je hartslagvariaties over de hele dag.
  • Je ademhalingsfrequentie in rust. Bij mij is die 15 x per minuut.
  • Je huidtemperatuur in rust.
  • Je stappen
  • De duur van je slaap en de slaapfasen: remslaap, lichte slaap en diepe slaap en de periodes dat je in de nacht wakker bent.
  • De periodes dat je een gemiddelde of intensieve activiteit doet, de zogenaamde zoneminuten. De Nederlandse Hartstichting heeft als aanbeveling dat je per week gedurende 150 minuten een gemiddelde activiteit doet of gedurende 75 minuten een intensieve activiteit of een combinatie daarvan. 

Is het leuk, geeft het inzicht, stimuleert het ding tot meer actie?
Kortom: wat heb ik er aan?
Ik vind dat het zeker inzicht geeft.

Activiteiten

Die aanbevelingen van de Nederlandse Hartstichting haal ik gemakkelijk. Het houdt in dat ik me gedurende 21,5 minuut per dag matig moet inspannen: traplopen, fietsen, wandelen, zwemmen. Dat haal ik met gemak, ik zit regelmatig op tussen de 100 en 150 zoneminuten. Dan haal ik in één dag de aanbeveling (bijna) binnen. Volgens mij is het dan niet zo, dat ik gedurende de rest van de week niets hoef te doen, nog steeds is het daggemiddelde belangrijk.

Slaap
Ik wist dat ik regelmatig een nacht slecht slaap, maar ik had zelf de indruk dat er ook veel nachten waren waarin ik tenminste 8 uren slaap.
Het blijkt dat ik die acht uren zelden haal, dat komt doordat ik wel 8 uren in bed lig, maar van die 8 uren vaak wel ruim een uur wakker lig. Daardoor haal ik meestal niet eens 7 uren slaap.
Ook de slapeloze nachten zijn erger dan gedacht. Ik heb regelmatig gelezen dat het wel meevalt als je denkt dat je slecht slaapt, dan slaap je meer dan je denkt. Mijn slapeloze nachten omvatten onder anderen nachten van 2 uur en 14 minuten, 1 uur en 37 minuten, 2 uur en 37 minuten, 2 uur en 50 minuten. In de rest van zo'n nacht lig ik dan wakker. Ik doe dan ontspanningsoefeningen  in een poging in slaap te vallen, wat tot niets leidt eigenlijk.
Dit geeft zeker inzicht! Niet dat ik de illusie heb dat ik er iets aan kan veranderen. Op zich is het niet erg, ik functioneer de volgende dag wel prima, ik ben alleen wat kouwelijker dan anders. Ik heb er dus weinig last van. Ik ben heel nieuwsgierig of ik langer slaap in de winter, als het langer donker is.

Stappen

Met de activiteiten gaat het dus wel goed. Ik haal de normen bijna dagelijks.
Bij de stappen ligt dat anders. Het advies voor mensen van 70+ is 6.000 - 8.000 stappen per dag. Dat haal ik vrijwel nooit, ik kom er meestal zelfs niet bij in de buurt. Sinds 7 juni is het me 8x gelukt om voldoende stappen te zetten. Ook dat had ik niet verwacht, ik had gedacht dat ik toch regelmatig tenminste 5.000 stappen zou zetten.

Hartslag
Mijn hartslag in rust is laag, gemiddeld in de nacht 55 slagen per minuut. Dat varieert gedurende de nacht een beetje, soms zit ik op 45 slagen en soms wat hoger, maar gemiddeld 55 slagen.
Heel soms registreert de tracker een  onregelmatige hartslag, dat is in de afgelopen 2 maanden 2x voorgekomen. Op zich is er volgens de huisarts niets aan de hand. Als het zich vaker voordoet, is er reden voor nader onderzoek. De laatste keer dat de tracker een onregelmatige hartslag aangaf, was op 4 juli, het is al weer heel lang rustig.

Mijn conclusie
Het is een leuk speeltje en ik denk dat het voor mijn gezondheid goed is om inzicht te krijgen.
Soms fiets ik een extra rondje om te zorgen dat ik voldoende beweeg op een dag. Dus het stimuleert ook enigszins.
Het apparaat is ook een horloge, maar daarin schiet het te kort. Ik heb 1 hand nodig om hem te bedienen en de tijd zichtbaar te maken. Verder is het contrast slecht en daardoor is het schermpje buiten bij daglicht niet goed zichtbaar. Dus buiten als horloge gebruiken is er niet bij!

12 opmerkingen:

  1. Mijn man heeft hele goede resultaten gehaald met de slaaptraining van de slaappoli: https://www.franciscus.nl/zorg/patientenvoorlichting/slaaptraining

    Misschien biedt Groningen zoiets ook aan? Het is het zeker waard!

    En wat betreft de stappen: als je de activiteit wel haalt, wat is dan de waarde van de stappen? Ik haal ook vaak de stappen niet, maar dan heb ik heel veel gefietst. Dan vind ik het wel welletjes 😀

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij beperkt zich het slechte slapen tot zo nu en dan een korte nacht, voor de rest slaap ik voldoende. Aangezien ik er overdag na een slechte nacht geen last van heb, ga ik er verder niets aan doen.

      Ik krijg net als jij mijn dagelijkse beweging wel, vaak ruimschoots zelfs. Dat ik dan te weinig stappen maak, lijkt mij ook geen probleem.
      Vandaag weer fietsen en een uur zwemmen, maar waarschijnlijk hooguit 3000 stappen.

      Verwijderen
  2. Ik denk helemaal niet dat het goed is de hele dag aan jezelf te voelen en te meten. Jakkes. Niet gebaseerd op enige wetenschappelijke onderbouwing hoor, maar ik moet er gewoon niets van hebben.
    Vroeger werden de baby's elke dag gewogen en tegen het licht gehouden, wat ook geen goed idee bleek. Ouders ongerust, bijvoeding die niet nodig was, dat soort dingen.
    Ga naar de dokter als je een klacht hebt en zoek geen problemen waar die er niet zijn is mijn motto!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het wel leuk en het geeft mij inzicht in bewegingspatronen gerelateerd tot mijn hartritme.

      Verwijderen
  3. Het is inmiddels duidelijk dat metname de slaaptrackers, zowel bij de goedkope als bij de dure trackers, nauwelijks correcte informatie afgeven. Nog niet eens een indicatie, deze info die je krijgt zegt dus helemaal niks over je hoeveelheid en kwaliteit van slaap.
    Dus ik zou op basis van een tracker niets doen met slapen.
    Als jij je 's morgens meestal uitgerust voelt of een keer moe omdat je de dag ervoor een drukke dag had is er niets / weinig aan de hand.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak me niet druk over de resultaten van de slaaptracker en doe er inderdaad niets mee. Ik word 's ochtends uitgerust wakker.
      Overigens heerlijk dat ik met pensioen ben: ik hoef zelden meer een wekker te zetten en kan naar behoefte slapen.

      Verwijderen
  4. Wat leuk om te lezen Aaf. Ik heb er zelf ook eentje, en precies wat je zegt: het geeft toch wel wat extra, en soms nieuwe inzichten. Omdat ik de mijne heb gekoppeld aan de asr vitaility app levert voldoende bewegen mij bovendien elke 4 weken 11,50 aan cadeaukaarten bij bol.com op. Dat vind ik ook erg leuk : )

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb het ook eens gekocht maar het lukte me niet om de app en horloge zelf te begrijpen, en de letters/display waren zo klein dat ik het ook slecht kon lezen. Teruggestuurd.
    Mij leek het ook wel nuttig een maand te kijken hoeveel stappen etc ik deed. Maar een gewone simpele stappenteller is niet meer te koop. Ja er zit een op telefoon maar die zit niet aan mij vastgeplakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de fitbit buiten heel slecht afleesbaar, alleen binnen kan ik het schermpje goed aflezen. Voor de tijd heb ik de grootste en duidelijkste klok gekozen (je kunt kiezen uit een hele reeks)

      Verwijderen
    2. Hoi Lot, bij het blauwe mannetje heb ik dit jaar een doodgewone stappenteller gekocht met een groot display. Er waren meerdere modellen.
      Vanuit ons werk was er een "challenge" om zes weken de stappen te noteren, in teams. Met uiteraard een ranglijst, maar goed. In ons team zaten twee dames die 18.000-20.000 stappen op een dag hadden, ook op werkdagen (we werken op kantoor). Ik durfde niet te vragen of dat wel klopte - op mijn drukste kantoordagen klokte ik maar 3000 stappen. In het weekend 11.000. Wat erg leuk was, was dat mensen foto's deelden van hun wandelpaadjes. Heel inspirerend.

      Verwijderen
  6. Ik heb een tijdje een fitbit gehad. Naast het meten van allerlei activiteiten zat er ook een soort beloningsmechanisme bij (ja! je hebt deze status bereikt, je hebt dit doel gehaald, daarom krijg je deze award), waardoor je uitgedaagd werd om steeds meer te doen. Aan de ene kant leek dat goed om meer te bewegen, maar ik merkte dat het langzamerhand echt een obsessie begon te worden om maar krampachtig die 10.000 stappen te halen en om steeds nieuwe doelen te bereiken. Dit voelde niet goed. Je moet bewegen omdat het goed voor je is, niet omdat 1 of ander stom apparaat je vertelt dat je dat moet doen. Ik heb het ding afgegooid en nooit meer omgedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja! Ook mijn fitbit geeft mij beloningen: badges, maar ik heb geen last van obsessies zoals het persé dagelijks moeten halen van het aantal stappen of een bepaald aantal (hart)zoneminuten.
      Als het voor jou een obsessie wordt, dan is het inderdaad verstandig om hem niet meer te gebruiken. Misschien kun je een ander er blij mee maken?

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.