donderdag 28 december 2023

Een museumkaart cadeau

Voor mijn verjaardag vroeg ik een museumkaart en die kreeg ik een beetje later dan 6 december, de dag van mijn verjaardag, namelijk op eerste kerstdag. Niet erg, wat ik het vat zit verzuurt niet! Ik wist op mijn verjaardagsfeestje al dat de museumkaart op komst was.
Deze kaart is mijn allereerste museumkaart!
Ik heb er nog nooit een gehad. De hoogste tijd voor zo'n kaart!

Nu kan het plannen maken voor museumbezoeken beginnen!
Natuurlijk wil ik het bedrag dat de kaart gekost heeft er wel uit halen, dus bezoeken in het komende jaar moeten minstens in totaal €75,- kosten.
Ik wil eerst musea in de buurt bezoeken en later in het komende jaar wat verder weg gaan voor musea.
Ik ga er heerlijk van genieten!

Ik heb al een lijstje gemaakt met daar achter de entreeprijzen (nu voor mij gratis met de museumkaart)
Op nummer 1: Jopie Huisman museum in Workum ooit geweest in 1989  ( €11)
Nummer 2: Fries museum in Leeuwarden (€16,50)
Nummer 3: Keramiekmuseum Princessehof, ook in Leeuwarden (€16,50)
Nummer 4: Groninger museum 25 euro voordeel (+ 10 betaling als ik nog naar de tentoonstelling over de Stones wil)
Nummer 5: Drents museum in Assen met Van Gogh tot 7 januari. (€15,- )
Nummer 6: Rijtuigmuseum in Leek (€ 7,50)
Nummer 7: Museum aan de A in Groningen (€8,-)
Nummer 8: Museum de Fundatie in Zwolle (€15,-)
Nummer 9: Museum De Buitenplaats in Eelde (€15,-)  (dat bezoek kan wel op de driewielfiets)

Ga ik deze volgorde aanhouden? Nee, waarschijnlijk niet, het hangt er vanaf wanneer ik gelegenheid heb om te gaan. Dus misschien wordt het een combinatie van Groninger museum en het rijtuigmuseum. Eerst met de bus naar het station en dan door naar Leek, ook met de bus.

Ook de bezoeken aan de musea in de stad van mijn jeugd, Leeuwarden, combineer ik mogelijk, maar misschien ook wel niet. Ik begin met het museum dat het dichtste bij het station ligt en dan ga ik als ik nog energie over heb, door naar het Princessehof.
Voordelig? Ik kom wel vaak gratis binnen,  maar ik moet er ook nog naar toe, met het OV.  En dat kost wel wat natuurlijk! Daar ga ik nog eens op puzzelen! Heb jij tips? 

Nu zie ik bij veel musea staan dat je een reservering moet doen, als je een museum wilt bezoeken, het lijkt me een overblijfsel van de coronaperiode, maar misschien zijn die reserveringen gebleven? 
Zijn er lezers die ervaring hebben met verplichte reserveringen bij musea?

27 opmerkingen:

  1. Ja volgens mij verschilt het heel erg en 'mag' je bij sommige musea echt niet naar binnen zonder reservering. Dit is het geval in het Rijksmuseum in Amsterdam. Laatst gingen wij zonder reservering naar het Singer in Laren en dat was geen probleem. Soms is het wel gemakkelijker zoals bij populaire tentoonstelling (vaak in het Kunstmuseum in Den Haag) met een reservering hoef je dan niet in de rij te staan. Maar wanneer je er lang voor moet reizen zou ik zeker even checken. Heerlijk zo'n kaart wij hebben er al jaren eentje en het voordeel is bij een museum met een hoge entreeprijs dat je ook zomaar even een half uurtje kunt gaan. Veel plezier in ieder geval!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het hier volgens mij al eens eerder genoemd maar het museum van de Twintigste eeuw in Hoorn is erg leuk met (zeker voor de wat ouderen) veel herkenbare zaken. Ook erg leuk het bakkerijmuseum in Hattem, en het Openluchtmuseum in Arnhem of (ook openlucht en een binnenmuseum) het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Er is ook een museumtijdschrift dat lees ik altijd op de bibliotheek misschien ook aanwezig in de bibliotheek waar jij naartoe gaat.

      Verwijderen
  2. En vergeet niet Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Een klein pareltje in het noorden. Zeer de moeite waard, zeker als het weer wat beter wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, in dat museum in Warffum ben ik eind jaren 80 verschillende keren geweest! Een leuk museum waar een bezoek zeker voor herhaling vatbaar is!

      Verwijderen
    2. In Sneek heb je het scheepvaartmuseum. Geartsje

      Verwijderen
  3. Wij waren afgelopen zomer in Steenwijk bij Villa Rams Woerthe met daarin het Hildo Krop museum en daar konden we toen nog net naar binnen. Mensen na ons die ook niet hadden gereserveerd kwamen er niet meer in. Dat hadden we na de coronatijd in andere musea nog niet meegemaakt. Behalve bij de speciale tentoonstellingen zoals afgelopen jaar van Gogh. veel plezier met je kaart. Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat Ilona al schrijft is ook mijn ervaring, met name grotere musea die veel toeristen trekken en tentoonstellingen die ook veel internationale aandacht krijgen zijn 'streng' wat betreft reservering ook als het niet eens zo heel erg druk is, op andere plekken alleen tijdens drukke dagen of helemaal niet. Het is niet alleen maar een overblijfsel van lockdown jaren, sommige musea deden dit daarvoor ook al en het gaat om veiligheid. Als er te veel mensen tegelijk in een museum aanwezig zijn valt die gewoon niet de waarborgen, niet voor de mensen en niet voor de kunstwerken.

    Als je het helemaal naar Den Haag 'haalt' en geinteresseerd bent in boeken om hun vorm (bindwijze, verluchte manuscripten, druktechnieken, design dat soort dingen) is Huis van het Boek (vroeger Meermanno) zeer de moeite waard. Het is maar een klein museum in een prachtig herenhuis vrij dicht bij Centraal Station, geweldige collectie en vaak boeiende tentoonstellingen. Als ik het goed heb gratis met museumjaarkaart.

    Mare

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, gefeliciteerd met je museumkaart. Ik heb er al jaren plezier van. En..... zomaar onverwacht een museum binnenlopen is ook heel leuk!!!
      Hart. Gr.

      Verwijderen
  5. Een aanrader met je oudste kleinkinderen is het Fries Natuurkundig museum!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een natuurmuseum is voor kinderen altijd interessant! Ik vind het zo jammer dat het natuurmuseum in Groningen al weer heel veel jaren niet meer bestaat! Ik heb dat museum in Groningen heel vaak met mijn kinderen, toen die in de basisschoolleeftijd waren, bezocht.

      Verwijderen
  6. Leuk hoor, ik had ook voor mezelf als cadeautje een museumkaart bedacht - ik heb hem in coronatijd laten verlopen. Als je in Workum bent: daar is (was?) ook een leuk klein museum voor religieuze kunst (als je daarvan houdt...). Iets verderop... Ik weet niet of je kaart daar geldig is.
    Ik weet nog niet of ik een nieuwe kaart koop - ik vind het wel heel erg duur! Haal ik dat eruit? Ook met extra bijbetalen voor mooei tentoonstellingen, én met mogelijke reiskosten erbij?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Overigens: Boekentip bij een vorige tip: Ik las dat het Couperusmuseum in Den Haag dreigt te sluiten. En ik houd wel van Couperus!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hpi, eenmaal ben ik (ook Couperusliefhebber) daar geweest. Het was twee kamertjes groot en stelde weinig voor. Niet gek als dat sluit, misschien kan de collectie naar een groter Haags museum. Ik vond het destijds zonde van mn reis. En dat heb ik niet snel hoor.
      Groet, G

      Verwijderen
  8. Dag Aaf, wij zijn ook naar het Jopie Huisman museum geweest in Workum tijdens ons familie-weekend in het noorden. We wonen zelf in de Randstad en Achterhoek, maar komen met alle familieleden een heel weekend bijeen.
    We konden gratis naar dat museum met onze VIP kaarten van de vriendenloterij.
    Dat doen we vaker en zijn met z'n allen ook naar het Openlucht museum in Arnhem geweest, ook met die kaart.
    Hartelijke groet, L.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Museum de Buitenplaats in Eelde zou ik ook toevoegen aan het lijstje. Voor in de zomer, want er zit een mooie tuin bij. En een fijn museumcafe. Gr, Margje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tijdens mijn studententijd had ik én een museumjaarkaart én gratis reizen. Daar heb ik toen volop gebruik van gemaakt. Nu is het voor mij bijna niet meer te betalen om naar het Rijksmuseum of dergelijke te gaan. Na het afschaffen van de goedkope treinkaartjes van het Kruidvat enz. is een treinreis me gewoon te duur geworden vanuit het diepe Zuiden van Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat je voor veel musea een reservering moet hebben, heeft voor mij de lol uit de museumjaarkaart gehaald. Mijn dochter en ik vinden juist het spontane van naar een stad gaan en zomaar een museum in kunnen lopen leuk. Wij spreken van niet echt ver van te voren af of en waar we naar toe gaan. Veel hangt af van mijn dochters geestesgesteld heid nu zij in een PTTS therapie zit. Wat op een dag dat we weg zullen gaan goed voor haar voelt kan zij niet van te voren invoelen. We hebben voor corona veel aan de museumjaarkaart gehad omdat we last minute konden bepalen of we iets gingen doen. Maar nu gaan we niet meer voor een nieuwe kaart , want je moet minimaal eens per maand gebruik maken van de kaart wil je hem eruit halen.Hopelijk word het weer normaal dat je zonder reserveringen naar de meeste musea kunt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het reserveren van een tijdslot is alleen nog verplicht super populaire musea of tentoonstellingen waar men veel bezoekers verwachten. Het prettige van zo'n verplichte reservering is dat je de objecten goed kunt bekijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een leuk cadeau! Wij hebben ze ook een voor het hele gezin en maken er vaak spontaan gebruik van. En passen er onze vakantie ook wel eens op aan. Reserveren doen we nooit. Veel teveel gedoe want ik vind dat tijdstip aanhouden in een vreemde omgeving onhandig. Vaak kunnen we dan terplekke een reservering doen (geen idee meer waar, maar het is wel eens voorgekomen). In de coronatijd moesten we soms een half uur wachten. Dat vind ik geen probleem.
    Met het gezin vond ik in het noorden het Jopie Huismanmuseum heel leuk. Vooral de kinder-opdrachten.
    Princessehof ook een aanrader. Gevangenismuseum in Veenhuizen indrukwekkend en heel leerzaam. Vooral met de boevenbus over het terrein. En een beetje zuidelijker. Drents Museum in Assen. De kinderen zijn dol op het grote poppenhuis. Misschien is een van je oudste kleinkinderen geïnteresseerd?
    Veel plezier toegewenst

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wij waren gisteren in Museum Wierdenland in Ezinge voor de tentoonstelling:
    Kloeke Kerken van de Ploeg! Geweldig mooi.
    In Appingedam gaan we 2 keer per jaar naar Museum Möhlman. Museumjaarkaart niet geldig maar een bizonder mooi museum met een vaste en 2 keer per jaar wisselende collectie. Helaas nu voor een jaar dicht ivm herstel van de aardbevingsschade.
    Museum Belvedere bij Oranjewoud, prachtig gelegen modern museum.
    Er zijn zoveel musea in Nederland, grote en kleinere maar bijna altijd een bezoek waard!
    Thea


    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vond het openluchymuseum in Arnhem erg leuk - dat is zeket ook leuk met kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat leuk dat je een kaart hebt gekregen.Veel plezier maar dat lukt wel.ik zou me over het fenomeen tijdslot maar geen zorgen maken.Je kan nog altijd even kijken voor je van huis gaat.we lezen het vervolg wel.Dag Aaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Er zijn zulke leuke kleine musea. Afgelopen jaar was ik met mijn zus in Utrecht Het sterrenkundig museum. Niet alleen de apparaten die er staan en een kot college met film zijn de moeite waard maar het gebouw en locatie zijn ook zo mooi.
    Maar voor sommige musea ben je misschien te beperkt als het niet zo makkelijk met OV te bereiken is. Mag je je rollator in de trein meenemen? want dat scheelt enorm vind ik

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat betreft vervoer: kijk eens op deze site, https://www.waterlandvanfriesland.nl/nl/tickets/359912254/ticket-arriva-ov-dagkaart-friesland-en-groningen en kinderen onder de 12 gratis mee
    Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  19. In Appingedam zijn ook twee leuke musea waarvan Møhlman de topper! Nu helaas dicht ivm renovatie

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Vandaag zouden we met de trein naar het Jopie Huisman museum . Maar door koperdiefstal en een wisselstoring haalden we Workum niet. We bleven in Leeuwarden en ontdekten dat je in de musea moest reserveren. Had daar niet aan gedacht. We gaan nog een keer op herhaling. Voorlopig houd ik de Museumjaarkaart wel aan maar vind het ook jammer dat je niet meer spontaan een museum kunt bezoeken

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik ga in 2024 ook een Museumkaart aanschaffen en heb ook al een paar musea waar ik wil kijken, o.a. MORE

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.