vrijdag 29 december 2023

Mijn maandvoorschot bij het energiebedrijf verhoogd

Vanaf juni dit jaar betaalde ik iedere maand 5 euro voor stroom en 13 euro voor gas.
Erg weinig dus!
En ik vroeg mij af of dit bedrag wel genoeg zou zijn, of dat ik bij een volgende overstap naar een ander vast contract achteraf een flinke smak geld bij moet betalen voor verbruik van stroom en gas in het afgelopen jaar.  
Die 5 + 13 euro was het voorstel van de leverancier, tot mijn niet geringe verbazing.
Ik heb nog nooit zo weinig betaald.
Ik heb het eerst maar even zo gelaten, maar nu dacht ik naar aanleiding van mijn blogje over de energienota: misschien kan ik het toch beter wat ophogen.
Dus heb ik nu mijn maandelijkse voorschot voor gas op 35 euro gezet.
Dat lijkt me beter!

Is dat dan wel genoeg? De tijd zal het leren!


18 opmerkingen:

  1. De regen is vervelend,maar deze temperaturen zijn goed voor de energienota.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het ook altijd fijn om op veilig te spelen. Als je het kan missen, zeker doen. Geen overdreven marge - dat is weer vervelend als het energiebedrijf omvalt - maar terugkrijgen is fijner dan bijbetalen. Gelukkig kunnen we het nu digitaal allemaal goed bijhouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik betaal ook liever eerst teveel dan dat ik voor nare verrassingen kom te staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik betaal minder dan het adviesbedrag van het energiebedrijf. Iedere maand zet ik een bepaald bedrag op mijn spaarrekening, bedoeld om eventueel het negatieve verschil te betalen. Sparen kan ik zelf wel, dat hoeft het energiebedrijf niet voor mij te doen.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vind ik een verstandigere redenering dan die van meer betalen om terug te krijgen. Zo doe ik het ook al jaren. Essent vertelde mij eens dat zij voor mij spaarden en daarom een hoger maandbedrag vroegen, oh was mijn reactie, waar blijft mijn rente dan? Wat denken mensen dat de energiemaatschappijen in de tussentijd doen met datgene wat klanten te veel betalen ? Daar word door hun flink aan verdiend , want dat staat echt niet ergens in de wacht tot ze het terugmoeten betalen. Veel mensen zeiden mij ach die paar honderd euro die ik teveel betaal? Daar worden ze niet rijk van. Die vergeten dat energie maatschappijen duizenden klanten hebben tel dat geld eens bij elkaar op en kijk dan eens wat dat voor rendement oplevert voor een energie maatschappij.

      Verwijderen
  5. Ik vind de app van onze energieleverancier qua berekening jaarbedrag niet adequaat. In november adviseerde het bedrijf het maand bedrag naar beneden bij te stellen, we zouden in maart bij de eindafrekening 200 euro terugkrijgen. We hebben niets bijgesteld, nu geeft de app aan dat we 100 tot 150 euro terugkrijgen. Het bedrag loopt dus rap af, blij dat we niets veranderd hebben. Wat ik verder jammer vind, wij hebben een dubbele meter, ik waste vaak in de daluren tegen lager tarief. Dit is nu afgeschaft. Ik zou het redelijker vinden dat de daluurtijden veranderen van na 11 uur ' s avonds en in het weekend naar tussen 12 en 3 in de middag of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch bijzonder die verschillende voorkeuren zo naast elkaar. Eind vorig jaar verdubbelde mijn voorschotbedrag (was niet mijn idee, maar ik dacht 'ze zullen het daar wel weten' en liet het zo) voor de laatste 3 maanden van mijn 2de jaar onder contact en vervolgens krijg ik bij de jaarafrekening honderden euro's terug. Die verhoging sloeg dus nergens op. Persoonlijk hou ik hier niet van. Een eventueel bijbetalen bij de jaarafrekening kan ik makkelijk hebben (daar hebben we de buffer voor). Als die teruggave in de buffer was gegaan ipv maandelijks naar de energiemaatschappij had ik daar (oké niet veel, maar toch) rente over gehad. Dat 'pakt' de energiemaatschappij mij nu dus op deze manier af. Bij mij reizen er dan toch vragen, waarom? wat is hun voordeel hierbij?? Want dat betuttelde 'We doen het voor uw eigen bestwil, zo hoeft u niet bij te betalen.' Roept bij mij weerstand op. Waar bemoeien ze zich mee, kleinerende betutteling vind ik het! Mag ik even zelf profiteren (van de toch al triest lage) rente, in plaats van op mijn kosten 'beschermd' te moeten worden tegen gevaren die ik zelf niet zo ervaar?

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt nu in ieder geval geleerd dat je, als dit nog een keer gebeurt, goed moet nadenken over of je wel mee wil gaan in hun voorstel voor het voorschotbedrag. Ben je het er niet mee eens, stel het dan weer lager in.

      Verwijderen
  7. Ik reageer eigenlijk nooit, maar hier wil ik wel graag op reageren. Wij betaalden ook altijd liever teveel om aan het eind van het jaar een mooi bedrag terug te krijgen.
    Totdat we door faillissement van de ene bij een andere energiemaatschappij terechtkwamen, die achteraf enorm onbetrouwbaar bleek te zijn! (je wordt automatisch ergens aangemeld).
    Het voorschot kon niet lager dan ongeveer € 80,00, de 2x € 190,00 kregen we pas eind december en eind januari, en op het teveel betaalde voorschot hebben we een jaar moeten wachten!
    Dankzij rechtsbijstand hebben we uiteindelijk toch ons geld teruggekregen, maar wat een gedoe en ellende!
    Dus voor ons nu een zo laag mogelijk maandtarief; we leggen zelf maandelijks een bedrag opzij om het tekort straks zonder problemen bij te kunnen betalen.

    Ik begrijp heel goed dat mensen hun voorschot hoger zetten, dat deden wij voorheen dus ook altijd.
    Maar wees gewaarschuwd dat het dus altijd anders kan lopen dan je verwacht.
    Met een lager voorschot en een eigen potje kun je veel problemen voorkomen...

    Achteraf gezien hadden we veel eerder weg moeten gaan.
    Maar als je dan een bedrag terug moet krijgen, wil je dat toch eerst ontvangen hebben. Als je eerder weggaat in zo'n periode krijg je het misschien helemaal niet meer (ook al heb je er recht op).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op zich heb je wel een punt, inderdaad! Ik begin te twijfelen of ik er wel goed aan gedaan heb om het voorschot te verhogen. Misschien draai ik de verhoging toch maar wel weer terug!

      Verwijderen
    2. Als je bij een energiemaatschappij zit zoals Essent, Vattenval en alle andere bekende namen loop je eigenlijk geen risico. Het waren een paar hele kleine maatschappijtjes die in de problemen kwamen niet de grote

      Verwijderen
    3. Dat is misschien wel zo, maar wij nemen geen enkel risico meer hierin.

      Verwijderen
  8. Wij zitten bij Engie dus alleen voor Gas.
    We betaalden 203 euro zoveel heb ik nog nooit betaald.
    Nu kregen we bericht dat we terug konden naar 134 euro.
    We weten niet goed wat verstandig is
    We kregen vorig jaar 439 euro terug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het bedrag naar beneden bijstellen naar bijvoorbeeld € 150,- dan heb je een kleine marge en hoef je zeker niet extra bij te betalen.

      Verwijderen
  9. Ik betaal liever te weinig voorschot dan teveel. Uiteindelijk betaal je voor wat je verbruikt hebt. Dat bijbetalen pijn doet, is niet op de realiteit gebaseerd. Het doet mij pijn als ik teveel voorschot betaal. Het wordt anders als je de neiging hebt om alles wat binnenkomt, meteen uit te geven. Dan kun je beter teveel voorschot betalen. In mijn achterhoofd zit ook altijd het feit dat energiebedrijven failliet kunnen gaan. Dus betaal ik liever te weinig. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn maandbedrag werd ook onnodig verhoogd. Zelf heb ik het verlaagd, maar dat kon niet onbeperkt. Het energiebedrijf stond dat niet toe. Omdat ik die hoge energiekosten niet kan missen heb ik de verwarming meestal uit, maar toch moest ik die verhoging betalen, Natuurlijk kreeg ik dat aan het einde van het jaar terug. Ineens had ik een hoog saldo op mijn rekening. Dat zorgde er voor dat ik ondanks mijn lage inkomen geen kwijtschelding kreeg voor de lokale heffingen. Zo ben je altijd in het nadeel, wanneer anderen voor je gaan bepalen wat goed voor jou is. In werkelijkheid zorgden die energiebedrijven voor extreem hoge bedrijfswinsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Toen je in mei overstapte schreef je dat je op jaarbasis +/- 255 m3 gas verbruikte en +/- 1358 KWH terug levert.
    Stroom retour 1358 x 0,11 = +/- 150 euro gas 255 x 1,23 =+/- 314 euro netwerkkosten stroom en gas -heffingskorting is =/- 101 euro.
    314 + 101= 415 min +/- 150 euro terug geleverde stroom =+/- 265 euro qua kosten op jaarbasis dan moet je met bovenstaande gegevens rekenen dat je +/- 23 euro per maand te betalen zal hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De cijfers zijn iets anders, mijn verbruik is iets hoger dan geschat. Dit jaar heb ik 260 m³ gas verbruikt (daarbij heb ik 30 en 31 december niet meegerekend) en daarnaast heb ik netto 1267 kWh teruggeleverd. Daar staat tegenover dat ik een eenmalige korting heb op mijn 1e jaar afrekening. Dat komt inderdaad neer op ongeveer 25 euro per maand.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.