maandag 1 januari 2024

In januari een hele maand zonder alcohol

In het Engels: dry January.

Dry January, wat is het?

Zoals de naam al aangeeft, betekent het dat je de hele maand januari geen alcohol drinkt, helemaal niets!
Dat doe je om te zien of je mogelijk verslaafd bent. Als je verslaafd bent, dan gaat het je niet lukken om een hele maand van de alcohol af te blijven.
Een maand stoppen met alcohol heeft goede effecten voor je gezondheid en ook voor je functioneren in de maatschappij: je voelt je fitter, je kunt beter slapen, uiteraard is het  reactievermogen beter.
Wel kun je eerst te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust en een slecht humeur. Dat gaat over en is verder niet schadelijk.

Wat is het advies van de Gezondheidsraad? 

Dat is kort en krachtig: De enige gezonde alcoholinname is geen alcoholinname.

Nare gevolgen van alcohol.

Naast lichamelijke gevolgen zijn er veel nare gevolgen, zoals verkeersdoden en geweldslachtoffers. Bij vechtpartijen is vaak alcohol in het spel en eenzijdige verkeersongelukken worden heel vaak veroorzaakt door alcohol.

Financieel voordeel!

Het niet drinken levert je financiële voordelen op, je geeft immers geen geld uit aan sterke drank, bier of wijn. Thee en koffie en kraanwater zijn véél goedkoper!

Wat doe ik?

Ik drink toch al bijna nooit, dus voor dry Januari hoef ik eigenlijk niets te doen. Ik denk, dat ik in heel 2023 in totaal 15 glazen alcohol gedronken heb. De inhoud van die 15 glazen was voornamelijk bier, dat vind ik tegenwoordig best lekker om bij de maaltijd te drinken, gewoon in mijn eentje genieten van een flesje, maar het laatste flesje is ook al weer minstens 2 maanden geleden. Ik drink wijn voornamelijk bij bijzondere gelegenheden. In het afgelopen jaar alleen tijdens bezoek van mijn broer en schoonzus, dat zijn verstokte wijndrinkers. 



19 opmerkingen:

  1. Als iemand elke dag heel veel alcohol drinkt, dan kan plotseling stoppen wél ernstige gezondheidsklachten opleveren. Overleg als je je hierin herkent, en nu wil stoppen, eerst met je huisarts of met verslavingszorg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoveel ellende als gevolg van alcohol meegemaakt dat ik het nooit zal drinken.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik drink al jaren niet meer en heb altijd al weinig gedronken. Op een gegeven moment merkte ik dat alcohol me meteen na het eerste glas naar het hoofd steeg. Uiteraard omdaf ik zo weinig dronk. Toen had ik de keus: meer drinken zodat ik er weer aan wen of stoppen. Toen ben ik gestopt. Dus voor mij geen alcohol meer. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dry january is niets voor mij, ik heb in 2023 in totaal 2 glazen witte wijn gedronken. Alcohol en ook frisdrank hoeft voor mij niet. Ik drink liever thee, koffie, water en melk.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind alcohol best heel lekker, en heb er (zeker in mijn studententijd, en als twintiger) genoeg van gedronken.... Ik had nu voor de festdagen weer een lekkkere fles gekocht. Ik denk dat ik die leegmaak - en dan stop ik weer grotendeels. Streven is om verder in januari helemaal niet te drinken - en vaak breid ik dat dan uit tot Pasen, neem ik de Vastentijd meteen mee. Alcohol kan ook kanker veroorzaken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier wordt het meer matigen met lekkernijen. Ben vanochtend al begonnen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Voor mijn scheiding dronk ik zelden, vond het meestal niet echt lekker. Na mijn scheiding ben ik een aantal jaren gaan stappen in de weekenden dat mijn dochter naar haar vader ging en toen dronk ik wel vaker, maar nooit thuis en zeker niet als mijn dochter thuis was. Na een aantal jaren was ik wel klaar met uitgaan en werd het drinken van alcohol een zeldzaamheid. Tegenwoordig kan ik mijn alcoholische consumpties per jaar op de vingers van een hand tellen . Dus dry january is het bij mij bijna het hele jaar.En wat heb ik een hekel aan van die mensen die zeggen ach, doe niet zo ongezellig.Als jij wat wil drinken prima, maar ik vind het gewoon niet echt lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb geen idee of ik 3 weken, 4 weken of 10 weken voor het laatst alcohol dronk. Het is nooit meer dan 2 glazen en er zit vaak maanden tussen. Dry January vind ik altijd iets voor mensen die eigenlijk zo ongeveer alcoholist zijn. Zo van ik kan best een paar weekjes zonder. En dan 11 maanden weer zuipen.

    Over 2 weken ga ik een nacht naar een hotel en ik weet nu al dat ik in de avond 1 cocktail ga drinken. Genieten. En dan? Geen idee wanneer ik weer alcohol drink. Kan wel april worden, mei, juni. Maakt me niet uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. We genieten en drinken met mate. In het weekend een glaasje wijn en in de zomer eens een biertje op een terras. Soms door de week een half borrelglaasje kruidenbitter omdat ik die smaak zo lekker vindt. Zou van mij best allemaal zonder alcohol mogen zijn maar de alcoholvrije dranken zijn toch zoveel minder van smaak en ik hou van sterke smaken en ben soms de koffie, thee en water wel eens zat.
    Ik ben me wel aan het orienteren om eens vaker een alcoholvrije cocktail te gaan maken, omdat ik altijd wel in ben voor nieuw drankjes en smaken.
    We doen geen dry january omdat we daar dan het nut niet van inzien, we genieten van het leven en daar kunnen ook lekkerbijen bij zijn net zoals anders zoete traktaties of hartige snacks. Maar over het laatste ging je blog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In mijn jonge jaren dronk ik geregeld te veel. Hele nachten uitgaan, nachtcafees etc. Toen ik daar geen zin meer in had stopte dat drinken ook, geen moeite mee gehad. Daarna af een toe wijn en sporadisch een coctail. En nu, 65+, soms een glas wijn wanneer buitenshuis wordt gegeten. Meer niet.Prima zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een gezellig moment met wijn of bier fleurt hier de dag op. Dus nee, hier geen droge januari.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik drink vrij weinig, neem wel ieder weekend een scheut advocaat over mijn ijs. Ik drink een glas wijn 's avonds bij het eten wanneer we op vakantie zijn, en dan ook niet eens iedere avond. Tien glazen in 2023? Ik denk dat dat het wel is. Doe niet mee aan dry January, want mijn January is dry genoeg vind ik zelf. Ik heb geen alcohol nodig om het gezellig te hebben. Voel me ook nooit verplicht om mee te doen met anderen. Heb in mijn leven meer dan genoeg gedronken maar nu de behoefte niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik hou het op 4x een slokje avondmaalswijn per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wát een brave burgers😄 ik leef uitermate gezond en bewust en heb één slechte eigenschap, ik drink graag rode wijn. Weet niet hoe oud ik word en dat kan me eigenlijk ook niet zo veel schelen nadat ik in 2017 dacht dat alles voorbij wad..maar ik heb een tweede kans gekregen van het leven en geniet daar met volle teugen van...letterlijk en figuurlijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weinig met braafheid te maken!

      Verwijderen
    2. Hier precies hetzelfde verhaal! Dit kon mijn verhaal zijn dacht in 2005 dat het over was maar kreeg ook een nieuwe kans. Drink bij de warme maaltijd graag een glas wijn en dat is het dan ook. Eet gezond ben dol op een bord vol groente dus gun mezelf een glas wijn erbij.

      Verwijderen
  15. Ach wijn. Ik hou er wel van. Maarten ‘t Hart kocht bewust smerige wijn, omdat hij dan minder dronk. Fietste maar de Aldi en dan slechte wijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dry January lijkt me net zo onzinnig als stoptober, maar misschien heb ik gemakkelijk praten omdat wijn noch bier tot mijn consumptiepatroon behoort en ik ook niet rook. Mijn enige alcoholische zonde is heel soms, hooguit eens per 5 á 6 weken, een glaasje corenwijn. Maar zelfs daarvoor geldt dat als het eerste slokje niet goed valt, er geen tweede slokje volgt. Je moet er wel van genieten vind ik en niet opdrinken omdat het nou eenmaal ingeschonken is.
    Hoewel mijn ouders altijd drank thuis hadden, werd er ook door mijn ouders nauwelijks gedronken en kregen we ook geen 'voorbeeld'. De drank was vooral bedoeld voor verjaardagen en als er vee verkocht werd. Een of andere ongeschreven regel was dat pas nadat koper en verkoper gezamenlijk een borrel gedronken hadden, de koop definitief was. Dit tot ergernis van mijn vader, want hij was eentje van ZAP (zuiver alcoholvrij product). Desondanks heeft hij ons nooit verboden om alcohol te drinken, maar zeker de helft van mijn broers en zussen drinken ook niet en die drie die het nog wel doen beperken zich ook tot soms een wijntje of biertje. En gek genoeg, bij mijn eigen kinderen zie ik ook dat ze nauwelijks alcohol drinken; ook heel soms een wijntje of (wit)biertje.
    Het enige waar dry January misschien goed voor is, is dat iemand zich ervan bewust wordt dat hij/zij niet zonder een (dagelijkse) alcoholische versnapering kan. Maar het komt me voor dat je dat na een week ook wel weet.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mijn vader dronk meer dan genoeg. Meer dan genoeg. Daarom, en omdat ik de smaak en geur van alcohol vies vind, drink ik geen alcohol.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.