dinsdag 2 januari 2024

Rode Kruis boodschappenmaatje: mandjes voedsel weggeven

Een nieuw goed voornemen voor 2024: ik ga mensen in armoede, in voedselnood, een beetje helpen! 
Dat er zo veel mensen zijn die niet voldoende geld hebben om eten te kopen, is voor mij nog steeds onvoorstelbaar!
We wonen niet in een 3e wereldland, maar in een heel rijk land. Gemiddeld hebben de mensen in ons land méér dan voldoende geld om eten te kopen en daarnaast ook nog leuke en nuttige dingen te doen, maar de rijkdom en dus ook de armoede, zijn ongelijk verdeeld. Dat zou beter moeten, maar tja, hoe doe je dat, die herverdeling van rijkdom?
Tegenwoordig is het linkse gedachtegoed niet meer zo populair en wordt het niets met de herverdeling van rijkdom, ben ik bang.  Dus ga ik geld doneren aan het Rode Kruis, zodat mensen die het nodig hebben boodschappenkaarten kunnen ontvangen. Dus geen voedselpakketten, maar eigen keuze wat je met dat geld van de boodschappenkaart wilt kopen.

Dit is de tekst van het Rode Kruis (en via de link kun je je aanmelden):


"In Nederland zijn ruim 400.000 mensen in voedselnood.

Wil jij graag iets betekenen voor mensen in voedselnood? Bij het Rode Kruis kun je nu boodschappenmaatje worden. In Nederland zijn er meer dan 400.000 mensen in voedselnood. Door boodschappenmaatje te worden, help jij deze mensen door middel van boodschappenkaarten. Met zo’n kaart kunnen zij zélf kiezen welke boodschappen zij het hardste nodig hebben om dagelijks een maaltijd op tafel te zetten.

Boodschappenmaatje word je voor 6 maanden, al vanaf € 2,50 per maand. Door dit kleine bedrag te doneren, kun je iemand een half jaar lang een steuntje in de rug geven. Daarnaast krijg je iedere maand een update over hoeveel maaltijden je hebt gedoneerd. Zo weet je precies wat jouw donaties hebben betekend voor de mensen in voedselnood."



Je mag zelf weten hoeveel maaltijden je per maand doneert.
Ik heb me voor een half jaar aangemeld!

26 opmerkingen:

  1. Wat een mooi idee. Ik doneer af en toe aan de voedselbank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Juist de armoedebestrijding is prioriteit bij de PVV, BBB en NSC, lees hier maar: https://www.zorgwelzijn.nl/verkiezingen-hoe-pakken-partijen-schulden-en-armoede-aan/

    Oké, de PVV roept wel erg veel en we moeten zien wat er van terecht komt. Het is wel een van de speerpunten van ze en dan mag je er ook wat van verwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zijn die plannen hetzelfde zoals die partijen de afgelopen jaren hebben gestemd in de Tweede Kamer? Bij veel partijen zit tussen praten en doen een stukje... lucht, zeg maar.

      Verwijderen
    2. Armoedebestrijding is bij hen alleen niet gelijk verdelen zoals de socialisten maar de grenzen dicht etc. Dat dat niks op gaat lossen moge duidelijk zijn.

      Verwijderen
    3. Jawel hoor, ze focussen juist op minima en willen onder andere de BTW op voeding verlagen. Daar hebben juist de lagere inkomens wat aan.

      Verwijderen
  3. Ik zou het zo goed vinden als er meer zou worden gedaan aan de oorzaken van armoede. Ik geloof erg in de kracht van gezonde voeding en een gezonde leefstijl. En helaas zie ik om me heen veel mensen die van weinig geld moeten rondkomen. Maar er is wél geld voor energiedrank, vette voeding en shag. Daarom vind ik alleen geld een beetje dubbel... het zou zo mooi zijn als deze giften ook gebruikt zouden worden om een gezondere leefstijl te bevorderen.
    En, ja, er zijn ook veel mensen die wel gezond leven van weinig geld, heel goed als zij wat extra's te besteden zouden hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Als iemand honger heeft geef hem dan een brood en ook een vishengel", is een uitspraak van iemand waarvan ik de naam niet meer weet, maar daarom niet minder waar is. Hiermee verleen je hulp op korte en lange termijn is de gedachte erachter. Die vishengel is uiteraard een metafoor voor bijvoorbeeld het leren budgetteren, of hulp om een andere/gezondere leefstijl te ontwikkelen, etc.
      En over de slechte (vette) voeding toch nog een kanttekening; vaak is dat ook het goedkoopste voedsel en als je moet woekeren met de middelen die je hebt om een maaltijd op tafel te zetten...... En ook moet je ervoor waken om mensen ieder ding te ontnemen waar ze nog een beetje plezier of ontspanning aan kunnen beleven. Om een voorbeeld te noemen; als een gezin in armoede een grote TV heeft en er ontspanning aan beleeft, moet je voorzichtig zijn om het te veroordelen door te zeggen dat ze ook een goedkoper tv'tje kunnen kopen.
      Wat ik maar zeggen wil; er is niks mis mee om, al dan niet via het Roode Kruis, hulp te verlenen voor mensen in nood.

      Verwijderen
    2. Is slechte, vet eten echt zoveel goedkoper dan gezond eten? Het lijkt mij altijd duur. Noem eens ongezond vet eten wat goedkoop is. Ik heb geen idee. Deze week eet ik bv worteltjes met voorgekookte aardappels (heb momenteel last van mijn handen) Die kosten me per maal 0,99 cent. 1 persoon. Zonder vlees. En ik eet nasi, voor meerdere (3) personen. Hier zit wat kippevlees bij en een groentepakket voor 1,49. (afgeprijsd). Geartsje

      Verwijderen
    3. Eens Nienke.
      Zelf leef ik ook van een minimaal budget. Veel boodschappen zijn fors duurder geworden.
      Opvallend is dat slechte vette zooi mega goedkoop is. Ik kan me voorstellen dat voor veel mensen dan de verleiding groot is.

      Verwijderen
    4. @ Nienke, het is bekend dat echt arme mensen vaan ‘foute’ keuzes maken, omdat ze constant onder stress staan. Ik weet bv niet wat het is om zo arm te zijn dat je amper geld voor eten hebt. Maar mijn vraag is: wat eten ze dan voor ongezonds.? Wat goedkoop is. Ik eet deze week ook boerenkoolstamppot van een kilo, kant en klaar. Met een stukje rookworst. Daar eet ik twee keer van. Welk ongezond eten duikt onder mijn prijzen?

      Verwijderen
    5. Dat stressverhaal wordt zwaar overdreven en geldt voor een kleine groep die bijna altijd ook kampen met andere problemen: enorme schulden, psychiatrische ziektes, verslavingen etc. Je kan best gezond eten van weinig geld weet ik uit eigen ervaring, maar dan moet je wel keuzes maken: niet roken, niet drinken en je moet er een beetje moeite voor doen: geen pakjes, geen zakjes, geen kant-en-klaar voer. minder vlees etc.

      Verwijderen
    6. Ook hier weer de valkuil: ik leef niet in armoede maar als ik arm zou zijn zou ik een veel betere en slimmere arme zijn dan hun....

      Verwijderen
  4. Vertrouw het Rode Kruis Niet. Mijn vader leeft niet meer maar tijdens zijn laatste jaren is hij ontelbare keren benaderd door hen. Met het verzoek zijn erfenis, o.a. zijn huis te doneren. Pa was niet gek en heeft ze lekker laten praten. Voor mij een waardeloze instelling. Er blijft ongetwijfeld een hoop aan de strijkstok hangen. Maar als jij er een goed gevoel van krijgt, zeker doen. Je kan je geld maar een keer weg gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik onderschrijf wat je zegt, het is een grote organisatie met een dure top. Mensen bedoelen het goed en doneren geld maar je zou het ook op eigen initiatief kunnen doen.
      Ik heb lange tijd gekookt voir mijn buurman die ziek was en weinig geld had, ik wilde dat hij gezond zou eten. En nu heb ik nog een.paar initiatieven in mijn buurt. Dan weet je zeker dat het goed terecht komt.

      Verwijderen
    2. Er werken veel vrijwilligers voor het Rode Kruis, maar de directeur heeft een riant salaris.

      Verwijderen
    3. Ik wordt zo moe van dit soort reacties. Alsof mensen die voor een goed doel werken maar voor niks moeten werken of voor minder dan mensen in vergelijkbare functies. Wat wil je er eigenlijk mee zeggen: het Rode Kruis deugt niet want er werken mensen die tegen een normaal salaris? Of gebruik je het als excuus om nooit iets aan een goed doel te geven want jij krijgt ook niks cadeau ? Het zijn normale banen waarmee een normaal salaris wordt verdiend en ja, een directeur verdient dan veel meer dan een secretaresse maar dat is overal zo. Zonder vrijwilligers kunnen het Rode Kruis en andere organisaties niet draaien maar ook niet zonder professionals die een organisatie moeten runnen en zonder wie er ook geen cent binnen zou komen.

      Verwijderen
    4. Fijn dat je dit naar voren brengt. Inderdaad, mensen die voor een goed doel werken moeten ook de huur opbrengen of de hypotheek.

      Verwijderen
    5. @Anoniem3 januari 2024 om 09:25, als dit blog een systeem had van sterren om de waardering uit te drukken had je van mij het maximale aantal gekregen. Ben het voor 100% met je eens.

      Verwijderen
  5. Goeie actie, heb me gelijk aangemeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vette voeding vult een lege maag eerder dan gezonde voeding. Eet maar eens patat of een salade. Je merkt vanzelf het verschil.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik durf hiervoor niet te doneren. Want ik ben bang dat ze daar dan bijvoorbeeld alcohol voor kopen ipv voeding. En dat is iets wat ik niet wil sponseren. Liever geef ik iets aan de voedselbank, alhoewel dat ook nadelen heeft. Er zit toch vaak iets in een pakket van de voedselbank wat men niet lekker vind en dan wordt het weggegooid. ik adviseer de mensen dan om iets wt ze niet lekker vinden in een weggeefkast te zetten. Gelukkig zijn er nu ook voedselbanken waar men zelf kan kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Groningen, waar Zuinigaan woont, kunnen de mensen bij de voedselbank zelf kiezen.

      Verwijderen
    2. Ik werk ook bij een Voedselbank. We proberen hen van gezonde maaltijden te voorzien. Maar heus krijgen ze ook koekjes en snoep voor de kinderen. Ook hebben we chips in extra bakken staan. We vragen of ze chips willen, het mag maar hoeft/moet niet. Dat mogen ze hebben maar het hoeft. 98% wil dit wel. Kijk maar eens wat er in een normale winkelkar zit.
      Wat de deelnemers niet willen, mogen ze terugleggen in een speciaal krat.

      Verwijderen
  8. Ik durf hiervoor niet te doneren. Ben bang dat men er bijvoorbeeld iets alcoholisch voor koopt ipv iets gezonds. Liever geef ik iets aan de voedselbank. Ik ben me ervan bewust dat men dan ook artikelen in hun pakket krijgt wat men niet gebruikt. Ik adviseer dan om dit naar een weggeefkast te brengen. Ook heb ik wel met mensen boodschappen gedaan om te laten zien hoe je voor niet al te veel geld een warme maaltijd kunt maken. Tja, en dan hoeft een toetje ook niet elke dag, of je neemt wat minder toetje. Ik zie zo vaak dat men in twee dagen een liter vla op eet, terwijl ze maar met zijn tweetjes zijn. Natuurlijk wil men ook wel eens iets ' ongezonds' maar dat kan dan ook nog wel een keer. Nu is bekend dat bijmensen die in financiële problemen zitten, de hersenen andere signalen afgeven. Daarom is het zo belagrijk dat er een vrom van begeleiding is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het blijkt juist goed te.werken. Luister maar eens naar Happyness Lab podcast over dat onderwerp.

      Verwijderen
  9. Gezond goedkoop eten kan echt wel. Groente van het seizoen.Ook diepvriesgroente is vaak goedkoop (boerenkool bv.) Ik kook bijna altijd heel voordelig. Maar dat is een keuze. En ik kook graag.Wanneer je geldproblemen hebt,slurpt dat energie. Voor maaltijden plannen etc. heb je die energie dan niet. Heel jammer, want bv. patat met iets erbij van de snackbar is duurder.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.