woensdag 3 januari 2024

Mijn water-. stroom- en gasverbruik in heel 2023

Wat verbruikte ik?
Het is januari, tijd om de balans op te maken!

Water:
In december moet ik jaarlijks mijn meterstanden doorgeven en daardoor weet ik precies wat ik per jaar verbruik. Binnenkort komt de nota, met de bedragen voor dit jaar. Ik weet al dat water veel duurder wordt en dat ook de vastrechtkosten gaan stijgen.
Mijn verbruik in 2023:  in totaal 16,4 m³.  Vorig jaar was het 1 m³ meer dan afgelopen jaar. Dat komt doordat ik meer uithuizig ben geweest.

Gas:
263,294 m3
Dat is een prachtig resultaat!

Gasverbruik in 2023

Ik heb zuinig gestookt en veel gebruik gemaakt van mijn elektrische stoeldeken en mijn elektrische bovendeken op de bank, waardoor het in de woonkamer relatief koel kon blijven. Dat zie je terug in mijn gasverbruik. 

Stroom:

Er werd 414 kWh geleverd en ik leverde 1677 kWh terug. De netto teruglevering was 1263 kWh.
Door de zonnepanelen leverde ik voornamelijk terug en doordat de salderingsregeling nog steeds voor 100% van kracht is, kan de levering van stroom volledig weggestreept worden tegen de teruglevering. En ontvang ik voor de netto teruggeleverde stroom geld. Vanaf 22 juni is de terugleveringsvergoeding €0,135 per kWh. Tussen 01-01-2023 en 22-06-2023 was de terugleveringsvergoeding €0,21. 
In onderstaande tabel een overzicht over het jaar. De donkergroene delen van de kolommen = teruglevering. De lichtgroene delen van de kolommen = levering van stroom

Levering en teruglevering stroom

Wat is het nut van het noteren van je verbruik?
Het is voor een overstap heel handig te weten wat je verbruikscijfers zijn. Ook voor je eigen overzicht is het heel slim om cijfers paraat te hebben. In consumentenprogramma's op TV zie ik regelmatig mensen voorbij komen die onverwacht  rekeningen hebben van honderden euro's per maand en bij een jaarafrekeningen een enorm bedrag extra moeten afrekenen. Met bijhouden van je verbruik heb je heel snel door dat de meter niet goed werkt of dat er iets anders aan de hand is.

Noteer jij regelmatig je verbruik?

6 opmerkingen:

  1. Iedere week. Qua stroomverbruik zit ik rond de 25 kWh per week, ik bak zelf mijn brood, en gasverbruik in een niet geïsoleerd huis in totaal op zo’n kleine 700 m³. Water kan ik geen goed verbruik van doorgeven omdat ik over ben gegaan op een nieuwe wasmachine én afwasmachine. Daarvan weet ik het gebruik nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Aaf ik noteer altijd de eerste van de maand het verbruik.
    Zo zuinig als jij het hebt kunnen we niet aan tippen hoor.
    Erg knap vind ik dat
    Wij gaan tegen half 12 s,avonds naar bed dus tot die tijd branden de lichten ook.
    De thermostaat gaat om half 11 naar 15

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, elke week, en dan reken ik meteen uit hoeveel dat gekost heeft (verbruik + leveringskosten + netbeheerskosten min vermindering energiebelasting, alles inclusief BTW.) Datzelfde doe ik elke 1e dag van de maand. Op die manier houd ik de vinger aan de pols en bepaal of ik mijn maandelijkse betaling aan het energiebedrijf moet bijstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even een aanvulling: ik heb geen slimme meter en dus houd ik het zelf bij. Ik maak ook elke 1e dag van de maand een foto van de meterstanden als bewijsmateriaal voor de energiemaatschappij.

      Verwijderen
  4. Als je een slimme meter hebt wordt dat toch gewoon uitgelezen allemaal? Dan hoef je dat toch zelf niet meer bij te houden?

    Ontzettend goed hoor Aaf, jou verbruik!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Elke maand komt er een mailtje van de energiemaatschappij waarop het verbruik van de afgelopen maand wordt aangegeven en wat mijn zonnepanelen opbrengen kan ik dagelijks zien op mijn computer. Wat mij aangaat vind ik dat meer dan genoeg om de vinger aan de pols te kunnen houden. Ik ben dan ook iemand die aan weinig dingen een grotere hekel heeft dan boekhouden en aanverwante administratieve zaken. Heb er het geduld niet voor, maar ben gelijktijdig blij dat er mensen zijn die het vaak met hart en ziel doen. Ben nu 15 jaar gepensioneerd, maar laat mijn administratie nog altijd doen door dezelfde boekbouder die de administratie verzorgde voor me toen ik nog als zelfstandige door het leven ging. Op administratief gebied ben ik altijd al een grote onbenul geweest en heb beslist niet de illusie dat nog te kunnen veranderen. Nog afgezien of ik dat wil.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.