donderdag 15 februari 2024

Maaltijden uit de vriezer

Ik kook vaak voor meerdere dagen en dan vries, of eigenlijk vroor, ik regelmatig maaltijden in voor later.
Nu vind ik dat ontdooide en in de magnetron opgewarmde eten uit de vriezer steeds minder lekker.

In de afgelopen tijd at ik vegan erwtensoep, een pastamaaltijd met vegan gehaktballetjes en couscous met courgette, ui, rode paprika en kikkererwten uit de vriezer en ik vond het niet echt lekker.
Het ziet er ook vaak niet uit: waterig, slap en wat kleurloos, bepaald niet aantrekkelijk en het oog wil ook wat.
Misschien dat ze aan de kant-en-klare vriezermaaltijden stofjes toevoegen om het lekker te maken en er lekker uit te laten zien? Of misschien smaakt dat ook niet erg lekker? Of ze stoppen er standaard vlees bij waardoor het eten meer smaak krijgt? Ik eet nooit vriezermaaltijden gemaakt door een of andere fabrikant, dus ik weet het niet.
Mijn besluit is nu om maaltijden niet meer in te vriezen en voor hooguit 2x te koken.
Want opgewarmd eten dat niet ingevroren is geweest smaakt mij een stuk beter!

Heb jij dat ook, dat maaltijden uit de vriezer minder smakelijk zijn?
Of heb je misschien tips om de smaak te verbeteren?

51 opmerkingen:

  1. Ik denk dat er veel onnodige vul/smaak of weet ik veel wat toegevoegd worden aan kant en klare/diepvriesmaaltijden. Dat bewijst het programma de Keuringsdienst keer op keer en ook op de Duitse televisie hebben ze zulke programma's (Der Vorkoster). Ik kook vaak van bijvoorbeeld lasagne grotere porties en kook ook voor mijn moeder soms grote hoeveelheden. Daarvoor heb ik bij de Lidl een vacuumapparaat aangeschaft en doe ik het eten in herbruikbare schaaltjes die ik dan vacumeer. Natuurlijk is het in de vriezer ook nog onbeperkt houdbaar maar het scheelt zeker in smaak. Koop zo ook vaak een paar kilo kaas bij de biologische boer die ik in stukken van 500 gram laat vacumeren. Zo is de kaas in de koelkast 6 weken houdbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stukken kaas vries ik in. Die zijn prima te eten, na ontdooid te zijn in de koelkast.
      Aanbieding oude komijnekaas kaas. Heerlijk, ook na de vriezer. Aanbiedingen. Jonge kaas wat minder.

      Verwijderen
  2. Als ik invries is het een deel van de maaltijd. b.v. de saus of de rijst.Geloof maar,dat in kant-en-klare maaltijden stofjes zitten,die niet in je kruidenrekje staan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn ervaring is dat je gare rijst, aardappels, pasta en couscous etc. beter niet kunt invriezen. Bij ontdooien wordt dat inderdaad waterig. Gare groente vries ik wel in, behalve bloemkool, dat was ook geen succes. Peulvruchten gaan ook prima, net als vlees.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Invriezen doet wel iets met bv aardappel, het wordt iets zoeter.
    Ook let ik bij diepvriesmaaltijden op dat ik ze niet te lang bewaar, hooguit een paar weken.
    Ik weet niet wat fabrikanten doen, ik eet ook alleen zelf ingevroren maaltijden...
    Groet, G

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind maaltijden uit de vriezer niet lekker.Mijn man heeft er geen problemen mee.Voor hem vries ik wel één persoons maaltijden in.
    Net zoals u zegt het oog wil ook wat,en ik vind de smaak niet lekker.
    Ook hou ik niet van om twee dagen achter elkaar het zelfde te eten.
    Het enige wat ik wel uit de vriezer eet zijn pasta en nasi/bami gerechten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Behalve soep vind ik alle eten wat ingevroren is geweest vies.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij vriezen niet vaak maaltijden in, alleen nasi en soep, beide warmen we op in respectievelijk koekenpan en kookpan.
    Dit gaat prima.
    Hier thuis zijn we niet zo’n fan van de magnetron.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik vries vooral saus en soep in. En geen linzen, couscous en erwten, pasta en rijst.
    Bij het opwarmen in de pan voeg ik wat van de originele kruiden toe.
    Groente die je niet in de koelkast bewaard gaan matig de vriezer uit. Groente die je gekoeld bewaard wordt snot.
    Ik eet meestal 2 dagen van wat ik maak, met een gat van 1 of 2 dagen ertussen. En dat bewaar ik in een glazen bak in de koelkast.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dat heb ik ook dat het minder lekker smaakt. Bij pasta vries ik alleen de saus in, dat blijft wel lekker. En stampot vriest ook lekker in. Maar rijst of pasta wordt er niet lekkerder van nee.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Waar vries je het in in ? Ik vind alles wat niet in goed afsluitend glas ingevroren is niet lekker. Die bewaarde plastic bakjes die iedereen gebruikt. Waar al wat in gezeten heeft ,uit de winkel van ijs of margarine of zo. Die zijn totaal niet geschikt. Die sluiten niet goed . En dan krijg je ijsbrand. Ligt er zo,n wit waasje over. De moleculen vriezen kapot. Logisch dat het dan niet meer smaakt. Ik denk dat de voedings waarde dan ook snel achter uit gaat. Zeker als het dan ook nog in een magnetron op gewarmd is. Mijn hond die hoeft zijn vlees echt niet als ik dat in een magnetron ontdooid heb.
    Ik heb bij kringlopen goed afsluitende tupperware bakjes gezocht. Worden er steeds minder. Die kun je wel Au bain marie ontdooien in een pan water. Nog steeds vind ik het lekkerst als ik het invries in een glazen pot met draaideksel en dat dan ontdooi in een pan water wat ik langzaam aan de kook breng. Ook die dure glazen bakjes van de ikeja vind ik niet goed sluiten. Ze vinden me een aanstelster. Ik proef feilloos het verschil. Vind het uit die weggooi bakjes naar plastic smaken en ik denk dat die week flexibel makers in het eten oplossen. En ach met sambal of mosterd of veel tamari smaakt het dan nog wel. Beter, gezonder en goedkoper dan te vaak patat of iets anders raars eten toch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je tupperware bakjes kapot gaan: Er zit (zat altijd?) levenslange garantie op, dus je kunt kapotte tupperware uit de kringloop ook ruilen voor goede bakjes......

      Verwijderen
  11. Maaltijden zelf vries ik nooit in.
    Ik veel soepen in.
    Sommige dingen maak ik voor 2 dagen zoals boerenkoolstamp (zonder aardappel, maar met knolselderij). Vaak laat ik er dan 1 dag tussen zitten, zodat ik niet 2 dagen exact hetzelfde eet.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Soep uit de vriezer vind ik wel lekker maar pasta-, quinoa- en couscousmaaltijden of iets met aardappelen doe ik nooit in de vriezer.
    Dat kook ik hooguit voor 2 dagen en eet 2 dagen hetzelfde. Vind ik niet erg!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik vries niet standaard maaltijden in, maar als er een mooie rest over is én dat is voldoende voor minimaal 1 persoon én het is voedsel dat ook lekker blijft dan doe ik het wel. Soep gaat meestal prima, ook erwtensoep. Gevulde
    tomatensaus voor over pasta. Pasta zelf vries ik niet in, die is er snel bijgekookt. Curry, gaat ook prima. Rijst gaat ook goed, zeker als je het naderhand gebruikt in een roerbakgerecht.
    Ik warm het later op in een pan, dat vind ik lekkerder dan uit de magnetron. In de magnetron wordt alles zo klef en papperig. Zou het het daarvan kunnen liggen, Aaf?
    Ik kook ook zonder vlees, dus die smaakmaker maakt geen verschil.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Het enige eten wat ik wel eens invries is pastasaus. Dat vind ik bij het opwarmen eigenlijk nog lekkerder. Gewoon tomaten met ui, knoflook en kruiden. Ik voeg er dan bij het opwarmen nog vegetarisch gehakt aan toe of ik eet er geraspte vegetarische kaas overheen.
    De pasta kook ik altijd vers, zo gebeurd.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik laat dingen uit de vriezer die ik wil gaan eten de dag ervoor al in de koelkast ontdooien.
    Heb gemerkt dat de kwaliteit beter blijft nu ik glazen bakjes gebruik ipv plastic. En verwarm ook nooit in de magnetron ivm straling. Lasagne warm ik in de oven en andere gerechten langzaam in een pannetje op het fornuis. Dat gaat altijd goed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is ook weer energie zuiniger. Zo hoeft de koelkast minder hard te werken. Die " profiteert" van de kou.

      Verwijderen
    2. Ik haal ook mijn maaltijdportie een dag van tevoren al uit de vriezer en laat het heel langzaam ontdooien in de koelkast.

      Verwijderen
    3. Glas vind ik ook beter invriezen.
      Magnetron heb ik ook niet.
      Warm alles op in een pan op het vuur :)

      Verwijderen
  16. Ik kook regelmatig groot en vries het in, erwtensoep, goulash, hachee stoofvlees dat soort dingen.
    En het smaakt ons prima.
    Ook als we via tgtg een kant en klare maaltijd krijgen vries ik dat vaak in , als partner of ik een late dienst hebben kan de ander dat eten.Niks mis mee.
    Kan het ook aan jou zelf liggen?
    Als het vroeger wel smaakte zou ik daar ook over na denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En wat is het probleem dan waarover nagedacht moet worden ? Het is bekend en normaal dat bij het ouder worden de smaak afvlakt. Daar zullen we het mee moeten doen. En een oplossing voor zoeken. Wat Aaf doet door dat ons te vragen.

      Verwijderen
    2. Dank je. Ik dacht dat het aan Covid lag

      Verwijderen
    3. Haha Dat dacht en denk ik van mijzelf wel . Omdat ik nog steeds naar de sambal en mosterd grijp. Er zijn al weer leren proeven therapieën voor ontwikkeld. Moet maar niet hé

      Verwijderen
    4. Vers gekookt eten smaakt net als altijd: gewoon goed. Misschien heeft het te maken met de bewaartijd van het ingevroren eten en was de smaak in de tussentijd achteruit gegaan. Twee maaltijden hadden al vrij lang in de vriezer gelegen en van vegan erwtensoep houd ik sowieso niet zo, ook vers niet. Die snert smaakte na invriezen nog minder dan vers.

      Verwijderen
    5. En je had toch ook een nieuwe vriezer ? Dus daar kan het ook niet aan liggen .

      Verwijderen
  17. Ik geef je helemaal gelijk. We hebben echt een goede vriezer, maar de kwaliteit gaat echt achteruit. Ik koop 1 x in het kwartaal vlees bij een slager die zelf slacht . Dat gaat heel goed. Maar klaargemaakte maaltijden bewaren vind ik eigenlijk niet te pruimen.




    BeantwoordenVerwijderen
  18. Zeker. Vooral pastagerechten vind ik vies worden. Soep lukt wel.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik vries ook veel zelfgekookte maaltijden in en in mijn ervaring wordt opgewarmd eten in de magnetron ook nooit lekker. Opbakken of opwarmen in een pan gaat meestal prima. Bevroren in de pan met een beetje olie of boter, langzaam laten ontdooien en dan bakken of opwarmen. Versgekookt is altijd lekkerder, natuurlijk, maar het is een goeie tweede. Yvonne.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het ligt aan wat je invriest, hoe je het invriest én hoe je het opwarmt.

    De laatste maaltijd die je noemt zou ik liever met stoom regenereren. Dat kan in een stoomoven of een elektrisch stoomapparaat, maar ook met een inzetstuk voor een pan. Stamppot laat zich heel goed invriezen en met een klontje boter opbakken in een koekenpan. Lasagne vries ik in in een glazen schaal met deksel en die zet ik zonder deksel in de oven om weer door en door warm te worden.

    Invriezen doe ik in bakken, goede kwaliteit zakken met een rits of geseald. Ook je vriezer kan de boosdoener zijn. Een oude vriezer vormt ijs en dat komt ook in je eten.

    Ik kook vaak een heel pak rijst en vries dan porties in. Voor een snelle maaltijd kan ik dan bijvoorbeeld rijst uit de vriezer pakken, groente uit de vriezer (zelfs gesneden ui) iets van vlees, vis of vegetarisch toevoeging en met wat kruiden klus je zo iets lekkers “vers” in elkaar. Herminez

    BeantwoordenVerwijderen
  21. En ja, Ik eet of at 😏ze wel die kant en klare maaltijden. Speciaal vegan of gewoon zonder. Dezelfde muffe smaak. Ook al komen ze uit die zakken. Van wat voor merk dan ook Alles wat van die olifant supper komt dat smaakt het zelfde. Volgens mij hebben ze daar ergens een heel grote silo staan met smaakmakers waar ze een kruiwagen vol uittappen om door de sausen ,soep ,pizza of kant en klare maaltijden te gooien. Moet je toch nog naar de mosterd of sambal grijpen. Wordt ik zo niet vrolijk van. Geld verspilling. En ik denk echt dat het verheugen en genieten heel veel uit maakt hoe het eten verteerd. Maar je hebt gelijk. Geluk dat we kunnen zeuren over eten en en en.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Zeker soep, pasta en stamppot vind ik goed te doen uit de vriezer. Ik doe het altijd zo, zeker in drukke tijden. Iets van drie porties koken, en dan één in de vriezer. Wel kruid ik vaak nog wat bij als ik het opwarm (ik heb geen magnetron, wel een koekenpan) en maak bijv. soep net wat dikker als ik het in wil vriezen. Ik kocht vorige maand (eindelijk) een nieuwe koel-vrieskast, expres met een zo groot mogelijke vriesruimte.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wij eten niet vega dus daar kan ik geen tips over geven.
    Ik vries wel veel in. Maar dat is eigenlijk allemaal vlees, als ik bv braadworst bak is dat voor 3-4 keer. Partner houdt van stamppotten die hij zelf maakt meestal 6 porties en dan het om dan ook stuk worst of gehaktbal in de vriezer te hebben, ook restjes jus vries ik in.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Soep en saus (voor pasta, curry etc.) gaat prima ingevroren en weer ontdooid. Het is wel net iets lekkerder om goed te proeven en nog wat vers of kruiden toe te voegen. Wat ik vaak doe als ik wat stamppot of nasi overheb: invriezen in heel kleine porties en toevoegen aan de verse maaltijd. Wel goed afwegen dan! Want nogmaals invriezen is geen goed idee. Geen voedselverspilling en geen smaakverlies.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik woon alleen en vries maaltijden nooit in. Nooit gedaan.Als ik een 1 pans gerecht gemaakt heb, bewaar ik de rest in een afgesloten bak in de koelkast. Dat kan rustig een paar dagen in de koelkast bewaard. Is het echt veel dan eet ik het de volgende dag weer en een aantal dagen later nog eens. Maar tegenwoordig gaat het overgeblevene naar mijn zoon die door spierziekte niet meer zelf kan koken. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik vind ook niet alles uit de vriezer lekker. Met name pasta en rijst, dat krijgt zo'n zompige structuur. Aardappels eten we niet zo vaak en blijven nooit over. Soep en sausachtige dingen vind ik prima te doen uit de vriezer. Wellicht ligt het ook aan de manier van opwarmen? Wij hebben geen magnetron en warmen alles dus op in een pan.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. wij sparen restjes gekookte rijst in de vriezer, daar wordt nassi van gemaakt. Aangezien nassi het lekkerst wordt met voorgekookte rijst. We vriezen nooit pasta, aardappelen in. Soepen zijn ideaal om in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Mijn ervaring is dat opbakken in de koekepan het lekkerst is.groeten Jet

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Soep en sauzen gaan altijd goed. Ik heb van een Indische mevrouw geleerd dat Indische vleesgerechten altijd lekkerder zijn als ze bevroren zijn geweest. Dan trekken de specerijen beter in. Datzelfde geldt ook voor goulash, zuurvlees en stoofpotjes. Het ietwat waterige maakt niet uit want ik bind de saus pas achteraf als ik het ga eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik haal het 1 dag van te voren uit de vriezer en bij bv rijst/pasta of noedels gerechten doe ik 1 eetlepel water er overheen voordat het de magnetron in gaat dan blijft het smeuïg em minder droog.
    Evelien

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Om dan maar weer eens dat verschil op scherp te stellen. Tussen vegan en vlees . En ja met een een lach. Nicht zei eens ; die vegetariërs die stinken altijd zo. Ik dacht dat ze nog een beeld had van die ongewassen ,langharige hippies. Ze zei er achter aan ; Omdat ze altijd overal knoflook door doen ,stinken ze zo uit hun bek. Het moet toch ergens naar smaken😏 En inderdaad dat doe ik bijna ook altijd. Maar ik zou er achter aan kunnen zeggen. Dat geld dan toch ook voor vlees eten. Zet je vlees op zonder kruiden of zout dan komt er een bloed lucht af van doorgelekte onderbroeken die in een wasketel stonden te weken. Bloedneus zakdoeken mag ook 😌 Ik vraag me nu af of er inderdaad een verschil is in hoe de smaken mengen in een vriezer. Dat de structuur van vlees " beter" de smaak van de specerijen en kruiden op neemt en vast houd dan die van de plantaardige moleculen. Ik krijg het maar niet voor elkaar om de smaak van de chili con carne na te maken in chili sin carne. Wat ik er ook door gooi. Luxe probleem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je chili sin carne kan erg opknappen als je de uien flink lang laat bakken op middelhoog vuur. Het mag echt lekker bruin worden. De ui krijgt dan een hele rijke smaak. Ook paprika lang meebakken en daarna de specerijen ook enkele minuten. Pas daarna tomaten toevoegen. Ook dan weer echt een poosje laten sudderen. Je krijgt er natuurlijk geen vleessmaak, maar wel een hele rijke
      smaak waardoor je het vlees niet meer mist.

      Verwijderen
    2. In mijn ervaring krijg je nooit eenzelfde smaak van iets wanneer je het zonder de dierlijke producten doet. Vind het er in de verste verte niet op lijken.
      En als het wel lukt is het ook een geknutseld recept vol troep.
      Misschien de chili sin carne gewoon lekker op smaak brengen en het daar bij laten?
      Het is nu eenmaal een ander gerecht dan chili con carne :)

      Verwijderen
    3. Dank jullie wel voor jullie antwoorden. De chilli con carne zo als mijn al lang overleden Daddy het maakte is het enige wat ik echte miste aan eten met vlees. Ik bedacht dat hij er ook veel pakjes in gooide. 😏 De inhoud van die zakjes dan 😌 De spek ,die hij er ook door deed had ik al eens geprobeerd te vervangen door rooktofu .Dat was het ook niet 😏. Niets is meer wat het eens was🙂

      Verwijderen
  32. In ieder geval geen magnetron gebruiken.Pasta wil niet dat wordt slap maar soepen,sauzen,stampotten.....gaat perfect.
    Ik warm het op in de oven of de koekenpan.Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  33. vlees klaargemaakt invriezen b.v. gehaktballen en stoofvlees rijst en pasta kan heel goed,langzaam ontdooien de avond er voor in de koelkast ontdooien .groenten snij ik b.v prei ,paprika wortelen en gaan dan in kleine porties in de vriezer en die gaan dan in stoofpotjes,door bonenschotels ,goulash en soep.zo gooi ik niets weg en er kan altijd iemand mee eten

    BeantwoordenVerwijderen
  34. De vriezer is mijn grootste vriend. Ik vries alles in en is het een keer geen succes dan is het pech hebben en niet weer doen.
    Uit ervaring dus, geen gekookte pasta’s, maar wel de saus.
    Vooral stamppotten zijn hier favoriet.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Ik vries altijd versgemaakte soep in
    Kippe of groentesoep en ook stampotten en Macaroni maar ik vind ook niet alles lekker uit de diepvries

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Zie dat er al weer 43 reacties zijn maar toch doe ik ook nog mijn duit in het zakje. Nee, absoluut niet dezelfde ervaring. Dat niet alles er even mooi uitziet na het invriezen herken ik niet, de smaak is volgens ons ook niet minder. We laten alles ontdooien in de koelkast en dan warmen we het op in een pan, magnetron of oven. Bepaalde gerechten koken wij ook voor meer dan 1 of 2 keer. Gehaktballen worden per twee met wat jus verpakt. Rijst gaat per portie in plastic boterhamzakjes, bolognesesaus in plastic bakjes per portie en ga zo maar door. We hebben express een heel grote vriezer omdat we zoveel invriezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hele maaltijden invriezen doe ik weinig. Wel soep die ik dan nog 'op leuk' met extra groente als het uit de vriezer komt. Stamppot ook, maken in grote hoeveelheden en in porties invriezen. Opgebakken (gewoon in een koekenpan) stamppot is haast nog lekkerder dan vers. Ook hier gaat er dan op het laatste moment nog extra kruiden en vaak kaas door. Al het overige in de vriezer zijn maaltijd onderdelen, groente om nog soep van te maken of zo door een (pasta)saus te doen. Aardappelpuree, opgebakken met extra kaas en kruiden (nomnom..). Groente die geblancheerd is en daardoor zo klaar (bevroren uit de vriezer, water uit de waterkoker erover en even laten staan - klaar is klara..werkt vooral goed bij allerlei bonen, sperziebonen, snijbonen, enz). Geraspte kaas ligt (dus) ook altijd in mijn vriezer, want ik gebruik het nogal eens ;). Wij zijn niet echt rijst liefhebbers maar mijn schoonmoeder vindt dat lastig om te onthouden. Dus als wij weer eens rijst mee krijgen die over is, dan gaat dat in porties de vriezer in. Als ik het daarna heel krokant opbak (fried rice) dan is het ook nog wel te doen. Verspilling vind ik ook weer zowat...
    Leuk om te lezen hoe anderen het aanpakken, altijd leuk om ook inspiratie uit op te doen.

    Groetjes Lily

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.