vrijdag 1 maart 2024

Ineens geen mailtjes meer!

Ooit kreeg ik jaarlijks een A-4-tje op stevig papier met een jaaroverzicht van alle vuilnisophaal. Deze overzichten werden huis-aan-huis verspreid. Ik hing ze op aan de binnenkant van de meterkast en ik had altijd het overzicht bij de hand.
Tien jaar geleden werd die verspreiding over alle huishoudens in de gemeente Groningen blijkbaar te duur en ging men over tot het verzenden van attenderingsmails, tenminste, als je dat aangaf op de site. Daarvoor moest je wel je mailadres en je adres invoeren. Ik vond het een prima service.

Tot voor kort kreeg ik wekelijks een mailtje over het aanbieden van afval.
Mijn GFT container, mijn container met restafval en mijn papiercontainer kon ik daardoor altijd tijdig aanbieden. Ik ontving mailtjes over textiel ophaal en wanneer de wagen voor klein chemisch afval in de buurt aanwezig is. Altijd, jarenlang, ontving ik aan het einde van de middag op de dag ervoor een mailtje.
Prachtig geregeld en heel handig.

Maar ergens in februari kwam er helemaal niets meer. Ik zocht in de laatste mails om te kijken of er misschien een aankondiging stond over het stoppen van de mails of misschien in de spam. Maar nee, helemaal niets! Radiostilte van de kant van de gemeente. Slechte communicatie, ik kan niet anders zeggen!
Op de site van de gemeente stond wel een tekst over de Afvalapp. :

Wat kunt u ermee? (met die app)

De app biedt dezelfde informatie als de afvalwijzer op de website. Maar de app kan meer. Enkele voorbeelden:

  • U kunt instellen dat u een melding krijgt wanneer oud papier of textiel in uw straat wordt ingezameld, of wanneer de chemokar in uw buurt komt.
  • De app heeft een 'AfvalABC'. In de zoekbalk typt u een afvalproduct in (bijvoorbeeld 'pizzadoos' of 'spaarlamp'). U ziet meteen in welke container het hoort.
  • Via 'Inzamellocaties' komt u op een plattegrond. Daarop ziet u waar glas- papier- en/of textielcontainers staan.

Nou ja, dan moet het maar, die app op mijn telefoon zetten. Ik wil mijn telefoon liever niet vol zetten met apps, maar ik ontkom er blijkbaar niet aan.
Ik ben geen digibeet, maar de indeling van de app was niet heel helder, waar vind ik in vredesnaam het instellen van die meldingen die ik zo graag wil hebben?

Op die site staat ook een 06 nummer dat bereikbaar is voor WhattsApp, maar als ik daar naar toe app, melden ze dat de mileudienst over dit soort zaken gaat en die zitten niet op WhattsApp.

Grrrr, waarom dan een telefoonnummer vermelden?

Slecht geregeld allemaal!
Ik vind het vooral voor ouderen die geen computer hebben en weinig digitaal vaardig zijn lastig. Mijn buurvrouw bijvoorbeeld vraagt de laatste tijd regelmatig aan mij welke container nu aan de beurt is en wanneer de maandelijkse datum is voor de papiercontainer.

25 opmerkingen:

  1. In Ridderkerk is al jaren zo ik zelf en app op ipad allen heb het geluid uigezet kon ok bij app gr Nel Mak

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik al enkele jaren de app "Afval Nederland". Die werkt als het goed is voor heel Nederland (je stelt je postcode in en dan haalt hij de datums van afval ophalen voor jouw postcode op). Je kunt er notificaties instellen (dat de app je een pop-up geeft op je telefoon, bijvoorbeeld op de avond voordat de vuilnisbak buiten moet staan), maar ik weet gewoon dat er elke vrijdag één bak buitengezet kan worden, dus ik heb de pop-ups uit staan en kijk alleen af en toe op de app om te checken dat ik de goede bak buitenzet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij ons in de gemeente krijg je nu ook al een aantal jaar geen afvalkalender meer. Maar je kunt hem downloaden van de website of even bellen met de gemeente en dan sturen ze je de kalender op. En er is uiteraard een app, waar is tegenwoordig geen app voor. Maar die download ik niet, geen zin in. Meestal bekijk ik hem op de computer en noteer de data in de agenda, dan ben ik bij voor het hele jaar. En wijzigt er iets tussendoor dan merk je het wel als je de enigste bent die de bak aan de weg zet. Is er bij jullie zoiets niet mogelijk, dat je belt en dat ze hem opsturen?
    groet Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad aan ouderen zonder computer wordt weinig gedacht. Net als bij jouw buurvrouw blijft ragen over

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je junt zie boven je gemeente bellen en dan ontvang je een papieren exemplaar.

      Verwijderen
  5. Vervelend dat er door de gemeente niet is gecommunuceerd dat de mails worden stopgezet. Het is echter eenvoudig op te lossen,
    op de site van de gemeente vind ik dit:

    In de afvalwijzer leest u welk afval wanneer wordt opgehaald in uw straat of buurt. Klik op 'Afvalwijzer voor uw adres' en vul uw postcode en huisnummer in. Klik daarna op 'GA DOOR'.
    In de Afvalwijzer kunt u een jaaroverzicht (PDF) downloaden en printen. Maar let op: de informatie kan tijdens het jaar veranderen.

    https://www.mijnafvalwijzer.nl/

    En als je deze link opent en je adresgegevens invult kunnen jij en je buurvrouw de afvalkalender uitprinten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Begin van elk jaar zoek ik via de website de afvalkalender op en noteer ik de info op mijn kalender. Klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet het in mijn agenda, heb een mooi letterstempelsetje uit de lagere schooltijd van mijn dochter. Stempel ik om de twee weken gft mee in mijn agenda. Ik weet zelf wel dat het in de week zonder stempel de restafvalbak is.
      Papier en glas etc breng ik zelf weg en plastic is iedere week op dezelfde dag.
      Paar minuten stempelen, hele jaar duidelijk. Als het stempelkussen maar niet uitdroogt na al die tijd....
      Groet, G

      Verwijderen
  7. Hier al jaren geen papieren briefjes meer. Daarom schreef ik de data jaarlijks maar los op een briefje, wat ik in de keuken hing. Probleem was dat het afval hier sowieso niet werd opgehaald, ook als ze wel moesten komen. Gaf veel frustratie! Daarom doe ik noodgedwongen mijn GFT toch maar in het restafval, en breng ik papier zelf ook weg (dat laatste zou ik nog kunnen laten ophalen).
    Er wordt hier dus alleen grofvuil opgehaald, na een verzoek daartoe - en dan is het nog maar hopen dat ze komen volgens afspraak. De rest moet allemaal worden weggebracht - en dat was toen ik zo ziek was echt wel een dingetje...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is flink lastig. Alle mensen die hutje mutje wonen hebben dat probleem niet.

      Verwijderen
    2. In onze gemeente hebben alleen “laagbouw” of personen op de begaande grond, lees tuin, een container. Bij alle “hoogbouw” staan voor de bewoners ondergrondse containers. Klopt, het is even lopen, zeker wanneer je ziek bent, maar dat moet toch via buren op te lossen zijn

      Verwijderen
  8. Gebruik de afval app al jaren. Meldingen zijn in te stellen via de 3 puntjes rechts boven, klik daarna op instellingen, daarna op notificaties. Ik heb alleen een melding voor oud papier ingedteld, die komt maar eens in de maand. De gft en plastic zitten in vast schema en dan kijk ik alleen even in de app bij feestdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Haha! Wat ben ik dan verwend in het centrum van Amsterdam.
    Tweemaal per week op vaste dagen wordt de vuilnis opgehaald en als ik groot afval heb mail ik de gemeente voor een afspraak.
    Maar goed ook, want ik heb bewust geen mobieltje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een verschil met hier, op het Groninger platteland. Hier wordt restafval maar één keer per maand opgehaald, papier ook. Plastic en gft elke twee weken. Dat schema werkt prima! Grofvuil moet je zelf wegbrengen.

      Verwijderen
  10. Alle veranderingen kost tijd om er aan te wennen.
    Het is nu eenmaal zo deze manier van berichtgeving,en ook niet slecht of goed ,het is gewoon anders.
    Je kunt overal wel wat van vinden maar uiteindelijk moet je met de tijd mee gaan om het jezelf niet moeilijk te maken en accepteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een gedoe inderdaad! Het is niet fijn om daar ook weer een app voor te moeten installeren. De vorige methode leek me prima. Jammer dat ze daarmee zijn gestopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. In mijn Google agenda. De kliko zet ik rond 16:00 vooraf aan de straatkant op eigen erf.
    De gratis ruimte is beperkt. Onlangs nog alle apps die wel ruimte kosten, maar niets wezenlijks toevoegen opgeruimd.
    Met de feestdagen is het anders. Dan kijk ik op de site van de opruimers.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik woon op 2 minuten rijden vd Milieustraat en breng eigenlijk alles zelf weg op tijden die me uitkomen en wanneer de tas, bak, zak vol is. Gebruik de kliko en gft bak ook niet, die zouden dan door het hele huis naar voren gebracht moeten worden. De eigen bakken haal ik aan de achterkant van het huis op door de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kijk op de ophaaldag welke kleur containers er in de straat staan...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bij Rd4 kun je telefonisch een papieren exemplaar aanvragen met daarop alle informatie over de ophaaldagen van de diverse afvalcontainers. Mijn ouders vragen dus ieder jaar gewoon zo’n exemplaar aan en krijgen die ruim op tijd binnen met de post.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rd4 is allemaal in Limburg. Daar heb je hier in Groningen niet zo veel aan.

      Verwijderen
  16. Dit hoort nu eenmaal bij vooruitgang. En ja, voor sommigen is het lastig, niet alleen ouderen, maar ook laaggeletterden, mensen met een niet-Nederlandse achtergrond die (nog) weinig tot geen Nederlands beheersen. En toch is het prima dat het zo gaat vind ik. Je kan hulp vragen. Vroeger waren mensen ook tegen de 'gewone' mobiele telefoon. En kijk nu! En hoe stonden mensen tegenover andere hulpjes zoals vaatwasser, wasmachine, stofzuiger.... noem maar op. Dingen veranderen nu eenmaal. En meestal ten goede!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. ik vind de App fantastisch. Je krijgt een dag van te voren een “piepje” met welke container wordt geleegd. Ben je onverhoopt niet thuis, dan heb je ruim de tijd om iemand te vragen om de container bij de weg te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Meer door minder1 maart 2024 om 21:06

    Ook in Groningen kun je een pdf downloaden waarop je voor het hele jaar 2024 kan zien wanneer welk afval wordt opgehaald. Kijk op:
    https://gemeente.groningen.nl/afvalwijzer-en-afvalapp
    klik op afvalwijzer voor jou adres. Vul postcode en huisnummer in en je ziet de ophaaldagen voor 2024. Je kunt dit downloaden en uitprinten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Voorheen had ik vanuit mijn huis geen zicht op welke kliko aan de beurt was, die werden om de hoek aan de straat gezet. Toen printte ik inderdaad de inzamelkalender en die hing dan in de keuken. Sinds de verhuizing kan ik uit mijn keukenraam zien wat er aan de weg staat en sluit ik daarbij aan :) Overigens vind ik het een milieubewuste vooruitgang dat we geen papieren exemplaar meer krijgen, ik vermoed dat die door best veel mensen niet gebruikt werd. Opt-in (waarbij je aangeeft wat je wil) werkt denk ik beter dan opt-out, omdat veel mensen het dan maar gewoon zo laten. Gelukkig gebeurt dit bij steeds meer dingen die je voorheen ongevraagd kreeg.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.