maandag 22 april 2024

Van de zomer naar de winter?

Twee weken geleden was het fantastisch weer. Zomers, eigenlijk te warm voor de tijd van het jaar, want 24 graden, maar ik genoot er van. Ik fietste heerlijk zonder jas of vest in de zon naar de Fraylemaborg in Slochteren en weer terug naar huis. Smeerde zonnebrand en droeg een zonnebril. In huis was het op zeker moment wel 21 graden, terwijl de thermostaat op 15 graden stond. Ook 's ochtends was het in mijn kamer wel 18 graden, een prima temperatuur! Dat was het resultaat van het mooie weer en volop zon op de ramen. Ook in de slaapkamer was het heerlijk warm, wel 19 graden.
Ik stond op het punt om mijn 3 elektrische dekens (1 stoeldeken, 1 onderdeken in bed en 1 bovendeken voor op de bank) op te ruimen en een zomerdekbed op mijn bed te leggen. Maar ik twijfelde, want het was nog maar begin april. Misschien toch niet verstandig om alle warmtebronnen nu al naar zolder te brengen!

En toen werd het kouder en niet zo'n beetje ook.
De winterjas, sjaal, muts en handschoenen waren weer nodig en ook de elektrische dekens.
In de afgelopen dagen was het echt flink koud, kouder dan normaal en de verwarming kon weer aan, want als ik 's ochtends in mijn woonkamer kwam, dan was het nog niet eens 15 graden! En in de slaapkamer was het ook weer net zo fris als in de winter, namelijk 12 graden.
Op de lagere school heb ik het rijmpje geleerd "Aprilletje zoet heeft ook nog weleens een witte hoed" en dat klopt deze maand ook wel. Zo nu en dan zijn de daken wit en gisteren vlogen de hagelstenen mij om de oren toen ik naar het huis van mijn oudste dochter fietste. Nu geeft die witte hoed van het rijmpje eigenlijk sneeuw aan, maar nachtvorst of een hagelbui komt in de buurt!

Komend weekend, het begin van de meivakantie gaat jongste dochter met vriendinnen kamperen, met de kinderen. Met zijn allen in tentjes, geen campers of caravans, maar tentjes. Mijn kleinzoons van 2 en 7 en ook kinderen van vriendinnen gaan mee.
Hopelijk is het dan wat warmer dan nu.
De verwachting is nu, dat het in het weekend overdag maximaal 17 à 18 graden wordt en 's nachts maar een paar graden boven nul!

11 opmerkingen:

  1. De wintertruien had ik op eentje na opgeruimd. Die draag ik nu. Je dochter mag wel extra slaapzakken meenemen voor de koude nachten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier hetzelfde, bijna alle dikkere wintertruien in een doos naar zolder gedaan. Alleen 1 dikke trui in de kast voor de rest alleen vestjes. Wel heb ik ook altijd een fleecevest paraat voor koude avonden.

      Verwijderen
  2. De seizoenen schuiven een stukje op, heb ik het idee. Winter begint niet meer in december, maar in het voorjaar. In december start de herfst.
    Voorjaar komt meer vanaf juni zo, en aug/sept de zomer. Met die gedachte hou ik meer rekening de laatste tijd, als het gaat om uitjes en vakanties.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kamperen met dit weer, daar moet ik niet aan denken! Ik kwam gisteren naar van de kou uit de kerk - Ik slaap niet goed, mijn nekspieren zitten vast, en dan die KOU!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger waren de seizoenen behoorlijk gekaderd met af en toe een uitzondering. Nu lijken we het hele jaar door met allerlei weer te maken te krijgen. Of dat nu door klimaatverandering of een natuurlijke gang van zaken is ,we zullen er mee moeten leren leven net als met alle extremen die er af en toe voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wij gingen ook altijd kamperen .paasweekend naar de eifel.werden wakker in een witte wereld,prachtig. goede slaapzakken met je kleding ook in de slaapzak zodat ze smorgens warm aangetrokken konden worden.je goed kleden is minder weer geen probleem

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pasen is geen vaste datum.. soms is mijn zusje met Pasen jarig,soms mijn broer met Pinksteren.. er zit 30 dagen tussen mijn broer en zusje en 50 tussen pasen en Pinksteren.. 3 weken is nogal een pittig verschil in deze periode.

      Dat gezegd hebbende.. we hebben wel nachtvorst in juni gehad. Ik ben überhaupt geen fan van kou. Ik vind 20 graden net korte mouwen uit de wind lauw. Ik heb het eigenlijk minimaal 9 maanden per jaar koud.

      Verwijderen
  6. Ik ben nooit vlug met opruimen van winterkleding
    Na de ijsheiligen tot half mei dan gooi ik alles in 1x om.
    Dat betekent wel ,dat het nu wat rommelig in de kasten is maar ik troost me door te zeggen...nog even.
    Ik kan slecht tegen rommel en stof.
    Groet Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hopelijk hebben je kleinkinderen het niet te koud tijdens het kamperen, anders wordt het kreperen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heb nu ook een trui aan, want hier 0 graden als ik naar de bushalte ga. En winterjas aan. Nog niets opgeruimd en dat is maar goed ook.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.