dinsdag 23 april 2024

Nota eigen risico

Vanaf 2006 hebben we in Nederland het huidige zorgverzekeringsstelsel. En vanaf 2008 werd het verplicht eigen risico ingevoerd, het bedroeg toen € 150 per jaar. Het eigen risico werd regelmatig verhoogd (2009: € 155; 2010: € 165; 2011: € 170; 2012: € 220; 2013: € 350; 2014: € 360; 2015: € 375; 2016-2023: € 385). En ik betaalde als patiënt met 3 chronische ziektes altijd de volle mep. Op dit moment dus 32 euro extra per maand. Naast de zorgpremie uiteraard.
Logisch ook, je wilt als overheid niet dat chronisch zieken gebruik maken van het zorgstelsel. Wat moet ik als slechthorende met hoortoestellen, en als diabetespatiënt, astmapatiënt en schildklierpatiënt met medicijnen? Nergens voor nodig toch? En de meeste chronisch zieken hebben een uitstekend inkomen, ook mede door hun ziekte, iedere werkgever zit te springen om mensen met chronische ziekten en beperkingen.
Grapje, dat is dus niet zo.
En chronisch zieken moeten naast de problemen die ze hebben met hun kwalen en vaak ook echte lichamelijke en/of geestelijke beperkingen, dus ieder jaar die verplichte eigen bijdrage ophoesten. Een aantal politieke partijen wilde deze verplichte eigen bijdrage afschaffen.
Ik denk dat het voor veel chronisch zieken heel fijn zou zijn, het is toch een extra "straf" voor chronische ziekte.
Maar ik denk niet dat het er van komt, het kost te veel. Dan zou de zorgpremie voor iedereen extra verhoogd moeten worden en daarom kunnen die kosten beter afgewenteld worden op de chronisch zieken.

Nu kreeg ik onlangs een mailtje van de zorgverzekering. Een nota eigen risico. Ik gebruikte vorig jaar minder medicijnen vergeleken bij jaren geleden en ik ben maar 1 x in het ziekenhuis geweest, op op poli oogheelkunde. Dat hoeft niet zo veel te kosten. Zou het zo zijn dat ik voor het eerst in al die 16 jaren sinds 2008 niet het hele eigen risico heb volgemaakt?
Ik werd nieuwsgierig, zou het echt?
Nou nee, echt niet, het werd een teleurstelling. Ik heb het eigen risico helemaal verbruikt. Te veel om ook maar een cent terug te krijgen. Waarom ik het dacht? Dat komt vooral doordat ze in de mail helemaal geen bedragen noemen, je moet daarvoor eerst inloggen op de site, daar vond ik de brief met de mededeling dat ik mijn volledige eigen risico had opgebruikt.
Nou ja, jammer dan.

En dit jaar?
Ik ben in februari twee keer naar de poli kaakchirurgie geweest in verband met de operatie van een ontstoken wortelpunt en daar komt de jaarlijkse controle op de polikliniek oogheelkunde bij. Daarnaast het gebruik van 6 soorten medicijnen. Dat kost allemaal zo veel, dat eigen risico gaat dit jaar meer dan op, ook zonder nieuwe kwalen of ongelukken.

Ik denk dat het ook in de toekomst niet gaat gebeuren dat ik ooit nog wat terugkrijg van het in tien termijnen gespreid betaalde eigen risico.

24 opmerkingen:

  1. Ziek zijn is duur. En in de hoogste medische regionen het salaris geweldig

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds meerdere oorzaken plus de leeftijd heb ik een hart tabletje en bloedverdunner. Rondkijkend in de familie weet ik dat dit een blijvend probleem is.
    Bij het betalen van de factuur heb ik ook meteen de 375 euro overgemaakt. Dat scheelt administratie. Keep it simple. Blij met het destijds dwarsliggen van DSW en dat het eigen risico niet meer verhoogd is.

    Wist je dat PvdA/GL het een van haar plannen heeft om de heffingskortingen in AOW te stoppen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier wordt deze maand ook weer ruim 450 euro afgeschreven voor het eigen risico. Dat gaat dan om mijzelf en mijn twee kinderen van boven de 18. Ook zij hebben chronische aandoeningen. Zij krijgen gelukkig wel zorgtoeslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier wordt ook al ettelijke jaren het eigen risico opgemaakt door ons beiden. Daarbij ook nogal wat eigen bijdrage voor niet vergoede kosten.
    En inderdaad. Hoezo gaat dat teveel kosten? De te betalen premie kan gewoon eerlijker verdeeld worden over zieke en gezonde mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elk jaar ben ik wel ergens aan geopereerd of heb medische hulpmiddelen nodig. Hoge aanvullende verzekering om fysio etc op te vangen.
      Ja ik betaal in totaal veel maar krijg er ook heel veel voor terug.
      In januari operatie aan vinger en door complicaties in maart spoedoperatie op zaterdagavond, en de nazorg die ik nu nog steeds krijg om verlies hele vinger te voorkomen. Vandaag wordt er weer een rontgenfoto gemaakt.
      Ook krijg ik groot deel van het jaar elke maand een injectie in oog, als dat niet zou kunnen zou ik snel weinig zicht meer hebben.
      Op zulke momenten ben je echt heel blij voor alle zorg en technieken die mogelijk zijn en dat er een collectief systeem bestaat.
      Dank aan alle lezers die dat mede mogelijk maken.

      Verwijderen
    2. Precies Lot, dat mis ik vaak in zulke berichten. Je krijgt veel voor dat bedrag eigen risico terug. Mensen die niet chronisch ziek zijn moeten ook eigen risico betalen als ze een keer wel iets hebben. En mense die de mazzel hebben dat ze bijna geen gebruik maken van zorg betalen het hele jaar ook veel aan zorgverzekering, maar krijgen daar niets voor terug.

      Verwijderen
  6. Vanwege een chronische aandoening ben ik ook elk jaar mijn eigen risico kwijt. Ik ben blij dat ik voor in verhouding zo weinig geld goede zorg en medicatie krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb jaren wel premie betaald , maar geen dokter gezien, toen betaalde ik dus mee aan de chronische zieken.Nu behoor ik zelf tot de ouderen met klachten en maak ik mijn eigen risico op en meer dan dat.
    Ik ben heel blij dat er een maximum op zit wat ik moet betalen , ik kreeg dit jaar al 7 onderzoeken.Als ik dat zelf moest betalen was ik tot armoede veroordeeld.
    Ik vind dit een goed en eerlijk systeem .ik heb goede hoop dat ik volgend jaar minder zal kosten

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wees blij, Aaf, dat je alles gemakkelijk kunt betalen met jouw inkomen en jij krijgt zelfs zorgtoeslag.
    Mijn zus, 78 jaar en alleenstaand) betaalt het gehele eigen risico al in de eerste 2 maanden van een jaar. Ze heeft AOW en 150 euro pensioen per maand. Gelukkig krijgt ze zorgtoeslag.
    Zij, en ik ook, vinden dit een prima systeem!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Voor het opmaken van je eigen risico hoef je geen ernstige aandoeningen te hebben hoor. Met 2x per jaar oogarts + oogdruppels ben ik er al ruimschoots doorheen. Doe één goed labonderzoek en het is ook op.

    En dan hebben we het nog niet over mondzorg, wat nauwelijks vergoed wordt en waarbij je - als je je verzekert - alsnog 80% van de zorg zelf betaalt, gezien de hoge premie.

    Ik snap de frustratie, maar er is echt al veel minder voor nodig om veel geld kwijt te zijn in de zorg. In perspectief met alle daadwerkelijk gemaakte kosten per persoon valt het dan toch allemaal weer mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Astmapatiënt hier. En alle medicijnen moet je ook zelf betalen, want 'bijdrage medicijnen'. Ik las laatst bij de Astma-vereniging dat de aerosol van Salbutamol amper nog te krijgen is, en dat hele jonge kinderen en oudere boven de 75 (terecht) voorrang krijgen. De rest krijgt dan een poederdiscus (als ze de nodige inhalatiekracht hebben).
    Gelukkig ben ik tegenwoordig in de positie dat het eigen risico geen groot financieel probleem meer is, maar dat is wel eens anders geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat is wel zuur want ik ben overgezet naar de aerosol, omdat ik de poederdiscus niet verdraag.

      Verwijderen
  11. We mogen ook wel eens blij zijn dat we in Nederland wonen en er goede zorg is waar nodig! We kunnen maar niet menen dat alles gratis is en wat over hebben voor je eigen gezondheid. Alles is duur en 375 euro eigen risico vind ik een koopje!
    De hoogste zorgtoeslag is voor de laagste inkomens is meen ik 156 euro? Dat is meer dan mijn zorgpremie kost (126) euro, zou er 30 euro per maand van aan de kant gelegd kunnen worden, blijft er bijna genoeg over om het eigen risico te kunnen betalen. Mensen met een middeninkomen zijn hier minder af uiteindelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je betaalt natuurlijk niet alleen 375 eigen risico, maar ook nog de premie zorgverzekering + aanvullende verzekering en daarnaast nog Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) via de belastingdienst, dat laatste is een bepaald percentage van je inkomen. Vorig jaar betaalde ik voor alles tesamen ruim €4250,-

      Verwijderen
    2. Die laatste vind ik niet helemaal meetellen. Ik reken btw ook niet apart van mijn boodschappenbudget en accijns niet los van het tanken. Als je inkomen hebt, betaal je belasting. Gelukkig maar, daar profiteren we allemaal van. Van mooie en veilige wegen tot goede zorg. En een aanvullende verzekering neem je alleen als het meer oplevert dan kost, neem ik aan. Dus dat laat alleen maar zien dat we als individu
      dat veel zorg nodig heeft veelal een fractie betalen van wat we aan zorg kosten.

      Verwijderen
    3. De premie voor zvw is inderdaad inkomensafhankelijk. Dat, samen met het zorgtoeslagsysteem, maakt dat nog steeds de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

      Verwijderen
  12. Het wordt gezien als een boete op ziek zijn, maar je kunt het ook omdraaien: gezonde mensen betalen met hun zorgpremie voor al die zorg. De rest hoesten werkenden op via de belasting. Met een laag komen krijg je (bijna) je hele zorgpremie terug. Ik betaal met liefde, omdat ik erop vertrouw dat ik goede zorg krijg als ik die nodig heb. We hebben het goed in Nederland en zorg moet linksom of rechtsom betaald worden. Ik vind die rekening die ik krijg wel goed, omdat ik me daarom bewust ben van watvoor enorm bedrag we per inwoner aan zorg spenderen en watvoor enorme mogelijkheden er medisch zijn. Dat stemt dankbaar. En ja, ik heb het goed en ben behoorlijk gezond, dus ik mag niet klagen. Maar geen garantie dat dat zo blijft en dan hoop ik dat het collectief er ook voor mij is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook jaren ziekenfondspremie betaald zonder er van te "profiteren". Dat vond ik niet meer dan normaal.
      Het is inderdaad fijn dat het in Nederland kan, dat zorgstelsel. In andere landen is het vaak veel slechter geregeld.

      Verwijderen
  13. Dit jaar had ik op 7 januari mijn eigen risico al op. Het ijzelde en ik viel. Ik brak hierbij het scheenbeen wat daardoor los kwam van mijn knie. Tel daar de revalidatie bij op…

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat is voor jou €350 per maand. Jij woont hypotheekvrij, hebt de mogelijkheid om aanbiedingen in diverse supermarkten af te gaan en, hoewel geen aardbevingsschade, hebt een mooi bedrag gekregen omdat je net binnen het risico-gebied woont. Ik gun het je van harte maar begrijp niet dat jij je ‘druk’ maakt om de kosten van de zorgverzekering.
    Wij hebben alleen AOW en krijgen geen zorgtoeslag omdat we teveel spaargeld hebben (wordt elk jaar minder omdat we jaarlijks naar Australië reizen om onze kinderen en kleinkinderen te zien).
    Ik ben gewoon blij met de goede zorg die we voor ons geld krijgen!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak mij voor mijzelf niet druk over de kosten van de zorgverzekering, ik heb voldoende spaargeld en voldoende inkomen.
      Het is voor anderen, chronisch zieken, dat ik mij druk maak om deze kosten.
      Als je geen zorgtoeslag ontvangt, heb je heel veel spaargeld op de bank! Je mag met een partner € 177.301,- vermogen hebben. Ik vind die grens heel hoog.

      Verwijderen
    2. Ik heb de eigenbijdrage altijd als oneerlijk gezien. Een dubbel gepakt worden. Je bent al niet gezond en dan moet je ook nog extra betalen! Zelf betaal ik nauwelijks eigenbijdrage, kan me herinneren dat ik het eerste jaar van het herziene stelsel zelfs de eigenbijdrage op mijn rekening gestort kreeg omdat ik er niets van had gebruikt! Volgens mij deden ze dat alleen het eerste jaar. Ik kan me heel goed voorstellen dat de eigenbijdrage als boete op ziek zijn voelt.

      Verwijderen
  15. Ik kreeg eind vorig jaar een overzicht van wat ik aan zorg had gekost: veeeeeeel!! Maar ik vind de eigen bijdrage ook best hoog, en een straf op ziekzijn. En daarnaast zijn er nog veel medicijnen etc die überhaupt niet vergoed worden. Dat tikt allemaal wel aan. Nu gaat het nog, maar als ik arbeidsongeschikt word? Ik maak me daar soms wel zorgen om .

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.