zaterdag 11 mei 2024

Mijn boodschappen al weer beneden budget

Ook deze week lukte het me om onder mijn weekbudget van 40 euro te blijven en ik ging op woensdagmiddag niet eens naar de weekmarkt in mijn wijk om goedkope groenten te halen. Ik had er deze keer helemaal geen tijd voor, want ik bezocht een kunstexpositie in Assen!
Mijn weekbudget is geen must, ik vind het geen probleem om meer geld uit te geven, maar het is ook wel een sport om minder dan 40 euro uit te geven. Vandaar dat ik veel aanbiedingen koop en deze week een heel brood voor 25 cent. Een grof volkoren met zonnepitten. Niet helemaal vers, het was brood van de vorige dag, maar dat vind ik geen enkel probleem. Ik at als kind niet anders, want mijn moeder was ervan overtuigd dat brood van 1 of meer dagen oud veel gezonder was. We aten altijd oud brood. Mijn moeder liet het gewoon wat langer in de broodtrommel liggen, ze kocht het brood wel vers.

Ik kocht deze week nog een paar dure, maar heel lekkere producten bij EcoPlaza, de overbuur van de bioscoop, waar ik een aantal films keek: ik kocht heerlijke cherrytomaatjes, bomvol smaak en een pot tahin (= sesampasta). Tahin zoals ik dat uit mijn macrobiotische tijd (lang geleden) kende. Bruikbaar voor op brood en andere toepassingen. De tahin die je bij de AH kunt kopen is net zo duur, maar veel te dun om smeerbaar te zijn voor op brood of crackers. Dit is de lekkere tahin zoals ik die ooit gewend was!

Vorige week zaterdag speelden mijn kleindochters hier. Halverwege de middag wilden ze graag wat lekkers, ze hadden trek. Oudste kleindochter wees naar de pot waarin zoute koekjes hadden gezeten, maar waar nu rode linzen in zaten. Ze wilden wel wat zoute koekjes. Maar die zaten helaas niet meer in de pot. Pinda's met een chocoladelaagje waren ook goed, en die gingen op. Jongste kleindochter was heel tevreden met een bakje cashewnootjes, ze houdt niet van chocoladepinda's.
Voor een volgende keer heb ik nu zoute koekjes en pinda's met chocolade. Ook oudste kleinzoon is dol op chocoladepinda's!

Voor diegenen die voor het eerst op mijn blog komen: mijn inkopen zijn altijd een aanvulling op mijn al aanwezige voorraad. Ik heb dus niet de hele week met 1 kg aardappels gedaan en ik heb geen water gezoet met zoetjes gedronken.  Ik at niet droog brood, maar met boter besmeerd brood en daar weer beleg op. Ik combineer met wat ik al in huis heb. Wanneer ik veel van 1 product koop, gaat het ook niet in diezelfde week op. Die verpakking met 1200 zoetjes gaat echt niet deze week op, ook niet deze maand.

Hoe doe jij dat? Combineer jij ook voorraad met aankopen, of heb je geen of nauwelijks voorraad en maak je alles op dat je koopt?

  4 - 11 mei 24

*=aanbieding, @=afgeprijsd, VMN= verspilmijniet, BB= bonusbox WAAR PRIJS
Voeding    
4 grapefruits Lidl 1,49
500 gr druiven + 500 gr abrikozen * Plus 3,99
bio tahin met zeezout, 350 gram* EcoPlaza 4,10
focaccia mozzarella - broodje, 110 gram, voor tijdens de film AH 0,89
2 kuipjes cottage cheese AH 1,78
VMN grof volkoren zonnepitbrood Lidl 0,25
smeerkaas, 20+* Lidl 0,79
kaas* Plus 2,29
groot stokbrood*, normaal €1,89 Plus 1,00
cherrytomaatjes, bio, 250 gram* EcoPlaza 1,69
2 komkommers, 975 gram* AH 1,40
zakje radijs AH 0,79
500 gr zoete trostomaten* Lidl 1,19
rode paprika Lidl 0,69
kipkrokant schnitzel, vegan, 2 pakjes* Lidl 3,58
1 kg biologische  aardappels  @ Plus 1,01
kwark, 1 kg AH 1,85
jam, om de kwark te zoeten Lidl 1,49
Snacks/ hapjes    
pinda's met chocoladelaagje (voor kleinkinderen) Lidl 1,49
zoute koekjes, grote pot (voor kleindochter) Action 1,79
Dranken    
zoetjes voor in de koffie AH 0,99
TOTAAL   34,54

6 opmerkingen:

  1. Hehe. Eindelijk nu ,door je kolderieke disclaimer ,snap ik het. Waardoor al dat regelmatige gezeur over jouw boodschappen komt. Er zijn mensen ,in mijn ogen juist die mensen die aan zuinig leven ( moeten ) doen, die voorraad hebben . En gewend zijn om dat op te maken. En niet de gewoonte hebben om alles wat over blijft weg te gooien. En niet om ,om al de impuls behoeftes naar de supper te rennen. Soms zit ik even op een bankje bij het parkeer terrein om bij te trekken. En verbaas me over de verschillen. Mensen die een grote kar vol boodschappen rustig over het parkeerterrein duwen naar hun auto die verder op geparkeerd staat. En mensen die het liefst in de supermarkt zouden parkeren. Hun auto zelfs een stuk op het fietsen parkeer terrein parkeren en dan naar binnen rennen om een paar boodschappen. Het ziet er hier ,in een dorp, ook zo raar uit , vlak voor de openings tijd staan er meestal een stuk of dertig mensen heel erg onrustig te zijn. Alsof ze zouden verhongeren. Ook na de sluitings tijd komen er nog een hele zwik gefrustreerd doen. Ik snap het nu. Gewoon niet meer gewend om van te voren te bedenken wat ze gaan eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ja er lijken echt mensen te zijn die per dag eten kopen en verder niets in huis hebben.
      Geen pasta, rijst, couscous of noedels, geen diepvriesvoorraad, geen conserven, geen brood in de vriezer. Ik zou desnoods op mijn voorraad wel een paar weken kunnen overleven.
      Als je gewend bent aan supervers brood, dan snap ik dat je voor openingstijd al hongerig voor de winkel staat. Want het oude brood heb je al lang weggegooid. Ik haal het brood dat ik nodig heb uit de vriezer en hoef niet zo nodig in alle vroegte naar de supermarkt. Dat is ook helemaal niets voor mij, als avondmens die moeite heeft met opstaan 's morgens.

      Verwijderen
    2. Haha . Mischien is het wel dat wij nu juist profijt hebben van onze macrobiotische periode 😏😏 Daar mocht je alleen ( of voornamelijk ) eten wat zo veel levenskracht in zich had dat het altijd weer eten kon voort brengen. Het zaad wat bonen en granen en pitten zijn, kan weer in de grond gezaaid worden. Dan moet je er wel wat van in voorraad hebben anders ga je pas echt honger lijden als je moet wachten op een nieuwe oogst. Ik geniet nog steeds als ik de oude broodtrommel open trek waar ik de kikker erwten en linzen en de rijst en zo in bewaar. Met wat groente die lang te bewaren is in huis kun je het wel een tijdje uit houden.

      Verwijderen
    3. Niet generaliseren, Aaf!
      Ik eet graag en meestal supervers brood maar gooi nooit brood weg!
      Mijn moeder deed bijna tot haar dood (ze is 91 geworden) iedere dag boodschappen, alhoewel niet op zondag! Het gaf haar een reden om naar buiten te gaan.

      Verwijderen
    4. Nou ja ..Een uitroep teken zelfs . Nergens wordt er gegeneraliseerd . Lijken zegt ze ook nog. En ik ken er inderdaad veel in het echt . Die de dure broodjes van de vorige dag weg gooien En dan wel klagen dat ze het zoo krap hebben.

      Verwijderen
  2. Hier een heel grote voorraad, ik koop echt bijna alles ver afgeprijsd.daardoor leven we erg goedkoop, ik denk niet dat we de 200 euro in de maand halen met 2 personen en vaak gasten.Terwijl we echt luxe eten, zelfs regelmatig eten van een luxe traiteur
    Dat is dan wel van de tgtg.Ik fiets zo 20 km(dus 40 heen en terug ) om een lekkere tgtg op te halen, maar dan hebben we ook verse vis, luxe kaasje etc.
    Dat ik iets voor de normale prijs koop is heel zeldzaam, 1/3 van de oorspronkelijke prijs is meestal standaard.
    Partner en ik vinden t gelukkig beide leuk. Ooit was t noodzaak, nu allang niet meer

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.