zondag 11 augustus 2024

Heb je een abonnement? Nu even niet!

Wil je boeken lenen of terugbrengen? Wil je banen zwemmen?
Nu even niet!

Het bibliotheekfiliaal waar ik mijn boeken leen en weer terugbreng, was tussen 10 juni en 4 augustus gesloten, wegens verbouwing. Acht weken lang geen dienstverlening. Alleen beschikbaar gekomen boeken die je gereserveerd had kon je lenen in de hal van het buurtcentrum. Verder niet. Wilde je andere boeken lenen of terugbrengen, dan moest je naar andere filialen of naar de hoofdvestiging in het centrum van de stad. Dat had ik natuurlijk kunnen doen, maar dat is er niet van gekomen. Mijn dochter heeft boeken die ik gelezen had ingeleverd in het filiaal in haar oonwijk.

Ook het zwembad was vanaf de zomervakantie op sommige dagen gesloten voor banen zwemmen of helemaal gesloten. Daar waren ze ook bezig met klussen.
Soms was het 25 meter bad, waar ik altijd banen zwem, dicht, soms het subtropische zwembad. Afgelopen maandag was alles dicht tot 14:00 uur. Op andere dagen was dan weer het 25 meter bad dicht, dan weer het subtropische zwembad.
Ik raadpleegde de afgelopen week en ook de week voor mijn vakantie in Engeland, steeds even de site om te kijken of ik er terecht kon voor banenzwemmen.
Als ik naar de komende week kijk, lijkt het er op de klussen afgerond zijn en ik nu weer iedere dag kan banenzwemmen.

Ik was een beetje verontwaardigd dat ik ondanks mijn abonnementen niet in de "mijn" bieb kon en ook niet in het zwembad. Geld terug vragen is geen optie. Beide organisaties hebben eerder geld tekort dan geld over.

Een aantal weken geleden deed de ventilatie installatie in het zwembad het niet, toen werden alle deuren tegen elkaar open gezet om voldoende frisse lucht te krijgen. Hopelijk werkt alles in het zwembad nu, na de onderhoudsklussen, weer naar behoren.

De bibliotheek werd opgeknapt en heringericht, zodat deze nu weer helemaal aan de eisen van de tijd voldoet. Het moet een  "bruisende huiskamer van de wijk" worden.
Want: " In een goede bibliotheek kan men niet alleen terecht voor boeken, maar ook voor diverse activiteiten en diensten", vindt het Forum (= de bibliotheek). “Van een kop koffiedrinken tot het volgen van cursussen in digitale vaardigheden, van vragen over de digitale overheid tot studeren of het lezen van een krant. Het is een laagdrempelige plek voor hulp en inspiratie waar iedereen zich welkom moet voelen.”
Het geld voor de verbouwing komt uit een speciaal subsidiepotje: SPUK-gelden, financiële steun uit een regeling van het Rijk voor het oprichten van nieuwe of het verbeteren van bestaande bibliotheken.
De bibliotheek is al wel weer open, maar de inrichting is nog niet klaar.
Ik ben benieuwd hoe het gaat worden!

27 opmerkingen:

  1. Af en toe is groot onderhoud nodig, zodat we weer lang van dit soort voorzieningen kunnen genieten. Hier is het binnenbad om die reden elke zomer een paar weken dicht, banen zwemmen kan dan op geselecteerde tijden buiten.

    Ik zou in mijn handjes knijpen dat er nog even geïnvesteerd is in de bieb, ik zie het somber in voor bibliotheken de komende 4 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig blijft de biebbus hier de hele zomer komen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch vreemd dat ze zwembad onderhoud/klussen in de zomer plannen, dan willen mensen toch vaker zwemmen dan in de winter lijkt me. En het is voor diegenen die geen abonnement hebben en kinderen ook een leuk en sportief uitje.
    Bibliotheek kan ik me beter voorstellen dat er minder mensen in de zomer komen en vakantietijd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onderhoud buiten de vakanties is niet mogelijk doordat er dan zwemlessen zijn, zowel in het instructiebad als in het 25 meterbad. Behalve op zondag zit het bad iedere dag volgepland met lessen en cursussen.

      Verwijderen
  4. Wees blij dat er in stad Groningen verschillende filialen van de bibliotheek zijn. In veel plaatsen of wijken is helemaal geen bibliotheek en zeker geen zwembad!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ach.. met een openluchtbad is het dicht van september tot mei en als het onweert/zou kunnen gaan onweren. En met windkracht 5 en hoger want in het bos. Dichtstbijzijnde binnenbad? 10 km open op woensdagmiddag en zaterdag voor vrijzwemmen/banenzwemmen.
    Dichtstbijzijnde bad met elke dag een paar uur banenzwemmen/vrijzwemmen? 25 km. Bij beide per bezoek of 12 baden kaart te bezoeken. Dit bad is recent 9 maanden gesloten geweest wegens onderhoud.

    De bibliotheek is hier 2 uur per week open. En in de zomer 4 weken dicht. En soms 1 of 2 weken elders in het haar. Als de vrijwilligers het rooster niet kunnen bolwerken door onplanbare gebeurtenissen. Dichtstbijzijnde bibliotheek? 15 km verderop.
    De supermarkt hier gaat verbouwen/nieuwbouwen. Die gaat vanaf 14 september 7 maanden dicht. Dichtstbijzijnde supermarkt is 11 km verderop. En daar gaat geen bus heen.
    We halen de schouders op en maken het mee. Invloed hebben we er niet op. En we realiseren ons dat we verwend zijn als we het tijdelijk missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. zomers kan je buiten zwemmen ,dus een goed moment voor onderhoud.niet zeuren dames

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tja , er zal toch een keer onderhoud gepleegd moeten worden, dat geld voor alles gebouwen, wegen, het spoor. Het plannen wanneer het voor iedereen gunstig is gaat hem niet worden. En wat men vergeet is dat de mensen die dat onderhoud moeten plegen ook recht hebben op vakanties . Het is onmogelijk om alles draaiende te houden en iedereen tevreden te stellen. Er zijn landen waar niets gerepareerd of voor handen is. Toch een beetje een luxe probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je kan met je bibliotheekabonnement meestal ook ebooks lenen via onlinebibliotheek.nl Daar kun je inloggen met je pasnummer of gebruikersnaam en wachtwoord voor je eigen bibliotheek. En daar kun je ook de onlinebibliotheekapp downloaden, zodat je je boeken op je telefoon kunt zetten om te lezen. Je mag er 10 boeken tegelijk op hebben staan en ze staan er 3 weken op. Dus als je snel leest, moet je je een beetje inhouden en het downloaden over die 3 weken verspreiden, anders zit je alsnog zonder leesvoer . Zowel op de site als op de app kun je door de catalogus van de online bibliotheek, ik vind de catalogus op de site fijner zoeken. Meer categorieën, die ook helderder staan aangegeven. Het leest niet niet hetzelfde als een papieren boek, maar je kan toch lezen. Dus het is de moeite waard om te kijken of deze optie bij jouw bibliotheekabonnement inbegrepen is. Veel leesplezier toegewenst!
    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik ken het. Ik lees al jaren e-books op mijn e-reader. Ik leende e-books voor mijn vakantie in Engeland. Veel beter dan een koffer vol met zware boeken.

      Verwijderen
    2. Dan kon je dus nog steeds boeken lenen tijdens de verbouwingsperiode en dus gebruik maken van je bibliotheekabonnement, alleen niet op de door jou gewenste manier. Online zwemmen is inderdaad niet mogelijk;-)
      Rina

      Verwijderen
    3. Na herlezen van je blog, je kon ook terecht in de andere filialen van de stad Groningen, maar daar kwam niet van. Misschien moet je je bewering over het niet gebruik kunnen maken van je bibliotheekabonnement tijdens de verbouwing, even aanpassen of verwijderen.
      Rina

      Verwijderen
    4. Gezien! En op zich begrijp ik de ergernis, hoor. In je eigen bieb heb je zo je loopje en het naar de bieb toe gaan, maakt vaak ook deel uit van een bepaalde routine. De bieb zit dan vlakbij winkels waar je dan meteen ook even naartoe gaat, of als je langs bepaalde winkels gaat, neem je de bieb ook meteen mee.

      Verwijderen
  9. Als er onderhoud gedaan moet worden komt het nooit uit.
    Hoezo mensen gewoonte dieren….
    Wees blij dat het gedaan wordt dan werkt straks alles weer zoals het hopelijk moet zijn.
    En dat het in de zomermaanden is tja , de drukte voor zijn toch?
    Alle zwemlessen ed en scholen in de bieb ,
    Hetzelfde geld voor werken aan de weg wordt ook vaak gedaan in de zomer ,maar wat dan klussen in de spits?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind wel.dat die extrA services van de bibliotheek ten koste gaan van wat ik de kerntaak vind: boeken uit uitlenen. Mijn buurtfiliaaltje heeft nog maar zo weinig boeken, en is zo weinig open! Maar ik hoop binnenkort een keer naar onze 'grote bieb' te nemen bussen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik ben ook van plan om eens een keertje naar het centrum van de stad te gaan, naar de grote bieb! Ik ben er in lang niet geweest. Het probleem is dat ik er een flink stuk voor moet lopen, aangezien de bussen niet meer op de Grote Markt stoppen. Ik kan mijn tas op wieltjes meenemen!

      Verwijderen
    2. Hoewel, gezien mijn val op een roltrap in Brussel, is het niet verstandig om een boodschappentas op wieltjes mee te nemen. Dan kom ik de trappen niet op, ik blijf in paniek beneden staan!
      Oh, maar ik herinner mij ineens dat er ook liften zijn! Toch maar mijn trolley mee!

      Verwijderen
  11. In Voerendaal is de bibliotheek ingericht als Burgerij. Hier wordt de Taalclub gehouden, is er i-café, de infobalie, mannen achter de pannen, 3 gangen diner voor de eenzamen, handwerkclubje, kaartclub, gewoon gezelschap zoeken enz. De WMO en de wethouder hebben hier spreekuur. Kortom Eén multifunctioneel pand dat buiten de vaste bibliotheekmedewerkers draait op vrijwilligers. En het draait supergoed. Wil je iets organiseren, neem maar contact op met de gemeente en zij kijken of het in de bibliotheek of een van de andere Burgeijen kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik snap niet dat alles altijd grotendeels op vrijwilligers moet draaien. En zo vrijwillig is het ook niet, je wordt verplicht minimaal x uur per week te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een gezeur weer.... De bieb heeft meerdere filialen in de stad, en ook met een abo op Kardinge mag je naar andere baden. Dus het behoeft geen verbazing dat mensen je zuur en zeurderig vinden Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Normaal gesproken ga ik wel eens naar een ander bad, namelijk De Parrel, maar behalve het openluchtbad dat ver van mijn huis vandaan is, zijn alle andere baden in de zomervakantie gesloten.

      Ik had inderdaad wel naar andere filialen van de bibliotheek kunnen gaan, maar ik ben daar nog nooit geweest, afgezien van de hoofdvestiging. Daarnaast is er op mijn driewieler minder gemakkelijk te komen, als ik uitgevonden heb waar ze gevestigd zijn.

      Verwijderen
    2. Waarom wordt dit blog afgedaan als gezeur en zuur? Als je een jaarabonnement neemt in een bibliotheekfiliaal of in een zwembad, verwacht je daar terecht te kunnen. Dat lijkt mij heel redelijk.

      Verwijderen
    3. Wat zet iemand haar toch te kijken door zelf te gaan zeuren over dat iemand zou zeuren. Als jezelf vervoeren al veel energie kost dan is het gewoon vervelend om ergens anders heen te moeten. Aaf zegt toch nergens dat ze het stom vind dat ze met het opknappen bezig zijn. Alleen dat het lastig is. Vitalisme heet zulk commentaar. Dat " gezonden " niet snappen wat het is , voor de wat gammelden.

      Verwijderen
  14. beetje flexiebel zijn,de wereld heeft grotere problemen

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik kan me voorstellen dat het vervelend is wanneer je ergens geen gebruik van kan maken terwijl je er wel een abonnement voor hebt. Ik weet dat Aaf ook snapt dat onderhoud nodig is, maar dan mag ze toch nog wel opmerken dat het voor haar jammer is? Dat maakt iemand niet meteen zuur en zeurderig, flauw om dat te zeggen vind ik. Als ik ergens niet terecht kan omdat er onderhoud is baal ik daar ook van. Of als ik moet omrijden omdat er een weg is afgezet ivm bouwwerkzaamheden dan heb ik daar ook de pest in, maar het is dan wat het is en daarmee is de kous dan ook af. Daarnaast is het toch leuk dat Aaf iedere dag iets schrijft en van een onbenullig iets als dit toch een leuke blog weet te maken en daarmee weer tientallen mensen uit de tent lokt om opmerkingen te plaatsen? Hebben we allemaal plezier van. Dank je Aaf!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook wel een beetje verwend, eerlijk gezegd. Ik hoef maar 5 minuten te fietsen en ik ben bij het zwembad. 5 minuten de andere kant uit en ik ben bij de bieb. Daar wen je aan en als het dan een tijdje minder goed geregeld is, dan baal ik daar van.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.