dinsdag 13 augustus 2024

Hitte! Mijn ventilator staat klaar!

Het was gisteren al warm, maar vandaag komen er nog wat graden bij. Door de hoge luchtvochtigheid  kan het aanvoelen als 37 graden Celsius.

Bij mij in de woonkamer was het gistermiddag nog maar 23 gaden en die kamer warmt traag op. Dat komt doordat ik zonwering heb en een goede isolatie. Daarom ben ik van plan een groot deel van de dag daar door te brengen, afgezien van een paar afspraken: pedicure en sportschool.
Als het te warm wordt in huis, gaat de ventilator aan.
In de sportschool is airco en op weg er naar toe doe ik een zonnehoedje op.
Niet heel flatteus, maar wel functioneel. Het beschermt mijn hoofd tegen de zonneschijn.
Een flesje drinken mee, ook naar de pedicure.

Slapen is een ander verhaal, want boven heb ik geen zonwering. Dus dat wordt onder een laken slapen in de warmte.
De hitte duurt niet zo lang, een echte hittegolf wordt het niet, na de verwachte onweersbuien op woensdag of zelfs vandaag al, wordt het al weer wat koeler.

Algemene tips om de hitte te doorstaan:

 * Probeer lichamelijke activiteit zo veel mogelijk te verschuiven naar de randen van de dag. Ga bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag hardlopen.

* Zorg voor voldoende drinken. Je raakt door zweten veel vocht kwijt, zorg dat je dat weer aanvult. Water of thee is prima, geen dure dorstlessers nodig.

* Ga op het heetst van de dag niet in de zon zitten.

* Sluit gordijnen en zonwering, zodat de warmte zo veel mogelijk buiten blijft.

* Zorg voor luchtige koele kleding. Met koel bedoel ik: kleding van dunne katoen of linnen, geen kunststof kleding. Kunststof is al gauw heel benauwd.

* Slaap onder een laken of onder een dunne katoenen deken.

* Ouderen hebben de neiging om (te) weinig te drinken, bied regelmatig drinken aan

* Let ook op kleine kinderen. Wees heel voorzichtig met baby's en peuters.

* Zorg voor schaduw en voldoende drinken voor je huisdieren.

Houd jij rekening met de warmte?

9 opmerkingen:

  1. Vanochtend om 6.15 zette ik alle buitendeuren en ramen al tegen elkaar open. Om deze dag te beginnen zonder de rest-hitte van gisteren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik houd er wel rekening mee, ik zal wel moeten! Ik lig voornamelijk te wachten tot het over is. Gisteren moest ik even maar de brievenbus wandelen voor 5 uur, dat was niet prettig -;erg benauwd! Vannacht heb ik boven een uurtje de ventilator laten draaien voor het slapen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben vanochtend half 6 opgeataan om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, maar veel verschil maakte het niet en er was nauwelijks wind. Kwart over deuren dicht en zonwering uit, bloemen water uit de ton. Een lakentje voor een deur waar tussen 8 en 14 de zon op schijnt.
    Ik heb mijn sportschool afspraak verschoven naar later in de week. Ik kan slecht tegen airco en heb eerder dit jaar longontsteling gehad. In plaats daarvan om kwart voor 7 wandeling gemaakt. Wij hebben thuis airco maar als het even kan blijft die uit.
    Ik hoop dat er een flinke bui valt, want de bodem van de regentonnen is in zicht. En dan kan ik ook weer lekker slapen hoop ik. Nu is het meer rusten dan slapen. Gelukkig hoef ik niet met de auto weg, ik werk thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben heel blij dat het maar zo kort is telkens dit jaar. Niet weken achter elkaar of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beneden is het prima, de keuken blijft altijd goed koel.
    Maar boven in de slaapkamer is er weinig aan te doen. Gordijnen met zonwerende voering helpt bij normale warmte prima, maar deze hitte warmt het huis op en die komt dan weer vrij als de zon weg is.
    Beker bouillon is in de middag ook erg goed, en niet alleen koude salades eten, In tropische landen eten ze vaak 3x per dag warm.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Blij dat we in het uiterste noorden wonen en niet in een stad, hier valt het eigenlijk wel mee, er staat ook wel wat wind. Met die warmte is alles me te veel en ik houd meer van een actief leven dan om zo gedwongen passief te zijn. Ochtends ga ik zwemmen en avonds fietsen we maar verder doe ik weinig.
    Slapen gaat prima onder een katoenen laken en het raam wijd open.
    Ik zie uit naar volgende week, dan zijn de temperaturen rond de 20 * is de verwachting.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gelukkig blijft ons huis heerlijk koel. Als ik de was ophang en weer binnen kom krijg ik even kippenvel. Buiten 32 graden en binnen 23, heerlijk! En dat zonder airco.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zeker, bij ons is het al zo'n 3 maanden lang rond de 40 graden (we hebben ook een hittegolf gehad waarbij het bijna 50 graden werd), dus rekening houden moet.
    Gelukkig wordt het rond september vaak wat aangenamer.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.