woensdag 14 augustus 2024

Zomerkrassen bij AH: de hoofdprijs!

Bij AH krijg je tot 18 augustus bij een uitgave van 15 euro of meer een kraslot. Tegenwoordig niet meer op papier, maar in je account. Deze zomer gaf ik een paar dagen geleden één keer ruim 15 euro uit en ik kreeg dus een zomerkraslot.
Met zo'n lot kun je van alles winnen: een blikje cola, een zakje chips, een pak melk, een potje tomatensaus, kauwgum, een tube tandpasta, een fles afwasmiddel, maar ook duurdere dingen, zoals een pakket vaatwastabletten à €8,49 en een fles wasmiddel à €11,29.

Die keer kocht ik o.a. het in Engeland populaire broodbeleg Marmite, zoutarme bouillonblokjes en wat dozen kattenvoer en kwam ik boven de 15 euro uitgaven uit.
En wat was mijn prijs?
Een fles wasmiddel, goed voor 27 wasbeurten.
Volgens mij de duurste prijs die er bij is!
Ik ben echt een geluksvogel! Ga ik de komende dagen nog een keer 15 euro besteden? Welnee, de grootste kans is dat ik een prijs heb van nog geen 2 euro.
Er is statistisch gezien een piepkleine kans dat ik nog weer iets duurs win, zoals vaatwastabletten. Maar ik begin er niet aan.

gewonnen fles wasmiddel

Nog over wassen, Milieucentraal zegt daarover het volgende:
"Je gebruikt gemakkelijk te veel wasmiddel. Dat is zonde van je geld en niet goed voor het milieu. Let daarom goed op de dosering op de verpakking. De dosering hangt af van hoe vuil de was is, de waterhardheid in je gemeente en de belading van de machine. En probeer eens of je was ook schoon wordt met minder wasmiddel. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe meer stoffen in het milieu kunnen belanden.

Kleding slijt altijd een beetje tijdens het wassen. Daarbij laten vezels los, en die spoelen met het waswater weg. Bij synthetische materialen zoals polyester, acryl en vooral fleece is dat een probleem, ze dragen dan namelijk bij aan de plastic soep in zee. Het beste advies daarvoor is: was niet vaker dan nodig. Daarnaast laten er minder microvezels los als je je kleding met vloeibaar wasmiddel wast in plaats van met poederwasmiddel. De korrels van het poederwasmiddel hebben door de aanwezigheid van zeoliet (een niet-oplosbaar mineraal) een soort 'scrub'-functie waardoor de kledingvezels los komen te zitten. Zie plastic in zee voor meer tips.

Ook al laten bij vloeibaar wasmiddel minder microvezels los dan bij waspoeder, het is niet te zeggen wat de beste keuze is voor het milieu. Er zitten namelijk voor- en nadelen voor het milieu aan zowel vloeibaar als poederwasmiddel. Maak de keuze tussen vloeibaar en poeder daarom op basis van de soort was die je wilt doen: vloeibaar is vaak geschikter voor de bonte was, en poeder met bleekmiddel is weer vaak geschikt bij witte was met lastige kleurstof-houdende vlekken, of was die hygiënisch schoon moet worden.

Microplastics worden effectief afgevangen door een waszak of een externe filter op je wasmachine, maar preventie is altijd beter."


Ik gebruik altijd iets minder wasmiddel dan op de verpakking staat aangegeven. Daarmee wordt mijn was nog steeds goed schoon.
Daarnaast was ik zo weinig mogelijk door kleren tussentijds te luchten en vlekjes te voorkomen door een schort te gebruiken tijdens het koken en servetten bij het eten.

14 opmerkingen:

  1. Grappig, je koopt superzoute Marmite (ben er zelf dol op) maar zoutarme bouillonblokjes !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met een pot Marmite doe ik wel 2 jaar. Daar gebruik ik zo nu en dan een klein laagje van op mijn brood. Soep met bouillonblokjes eet ik veel vaker!

      Verwijderen
  2. Mooie prijs. Ik kom zelden bij AH en dan voor een aanbieding of hun leverworst en geef er zelden meer dan 5-10 euro uit.
    Bij de LIdl is iets dergelijks, daar haal ik het meestal wel de 15 euro maar zal er nu op gaan letten, toch zonde om iets mis te lopen.
    En als ik het zelf niet gebruik gaat het in de weggeefkast

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke meevaller! Ik heb er nu 2, kom in sommige periodes meer bij de AH dan anders, maar pas om zo'n actie mijn koopgedrag niet aan. Een product (bonen) komt zeker op, het andere eet ik zelf echt niet. Denk dat ik het in een weggeefkastje zet, dan komt het vast goed terecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit spul stinkt zo verschrikkelijk dat ik er hoofdpijn van krijg.
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, dan gebruik je het niet. Opgelost.

      Verwijderen
    2. Dat heb ik met alle niet natuurlijke schoonmaak en wasmiddelen.
      En zelfs de 100% natuurlijke hebben soms een veel te sterke geur.
      Als ik zoiets zou winnen breng ik het naar een weggeefkastje. Word er iemand anders blij van.

      Verwijderen
    3. En die plasticfles is ook verschrikkelijk

      Verwijderen
  5. Iets heel anders Aaf, je hebt er niet over, maar heb je ook Zomergasten gekeken, dit keer met Garrie van Pinxteren, sinoloog? Uitstekend in gesprek met Janine Abbring. Ik heb deze zondagavond genoten. Itt de vorige afleveringen. Voor mij was dit een hoofdprijs.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook gekeken, het was een prachtige en boeiende aflevering. Ik heb er van genoten!

      Verwijderen
  6. Ikbhad er niet bij stilgestaan, ik blijk een doos tissues te kunnen ophalen. Komt in de herfst goed van pas.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat zijn de betere prijzen!
    Rina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. al 20 jaar kreeg gordelroos het begon in oktober en in maart was het meeste weg dat heeft me heel veel pijn gekost tot mijn zoon las dat in Amerika daar een medicijnen voor was en MINSTENS 5 JAAR hielp onze huisdokter heeft gezorgd dat ik kreeg maar moest het wel zelf betalen .ik ga nu mijn 9 jaar in en heb geen last meer van gehad .en raad het iedereen aan gr.korrie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische of kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame voor politieke partijen en ook reacties met nep-informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.