woensdag 23 oktober 2024

Einde 4e seizoen "Waar doen ze het van?"

Ook van dit vierde seizoen heb ik alle afleveringen gezien.
Even voor diegenen die het programma niet kennen: het gaat om vier gezinnen met heel verschillende inkomens. Van arm tot rijk en daar tussenin. In iedere aflevering worden de uitgaven en inkomsten van de afgelopen maand getoond.
Ooit, in het eerste seizoen, keek ik naar hun manier van geld om gaan. Hoe deden ze het en wat zou ik anders doen? Was het informatief voor mensen die problemen hadden met geld? Kun je er wat van leren?
Misschien was het eerste seizoen nog wel leerzaam, maar nu, in het 4e seizoen, leek het veel meer te gaan over de leefstijl. En die leefstijl was in mijn ogen niet heel representatief voor de inkomensgroepen die deze mensen zouden moeten vertegenwoordigen.

Met name de zelfbenoemde "bewuste vrek" en het stel dat constant in hogere sferen lijkt te leven.
De dame die zich vrek noemt, haalt in mijn ogen te veel voorraad in huis, kan blijkbaar om geen aanbieding heen en "moet" dat dan kopen. Terwijl tegenwoordig je spaargeld ook redelijk wat rente oplevert. Die aankopen staan renteloos in de kast over de datum te raken. Nu weet ik wel dat je vaak niet zo op die THT datum hoeft te letten, maar er komen wel weer nieuwe aanbiedingen.

Iedereen zijn eigen keuzes hoor, daar niet van!

Het meest verbijsterd was ik over de nu 30-jarige man van het zweverige stel, die bij de montage of was het demontage (?) van een schuurtje van een trapje viel en zijn heup brak. In het ziekenhuis zag hij af van operatie en wilde thuis herstellen. Hij zag het licht en vond een operatie nergens voor nodig. De natuur moest gewoon zijn werk doen. De breuk was een zegen voor hem, zei hij. Nu loopt hij met een kruk, zijn bekken staat flink scheef, zijn been is een stuk korter en hij loopt moeizaam. Ik voorzie dat de natuurlijke  genezing hem nog heel veel ellende zal bezorgen en ik hoop van harte voor hem dat er nog wat aan te doen is, zodat hij weer goed kan lopen en recht van lijf en leden wordt. En ik hoop dat ze voor de kinderen in het gezin wel medische hulp inroepen, mocht dat nodig zijn.

Dan de financiën. De financiële overzichtjes gaan zo snel over mijn tv scherm, dat ik ze nauwelijks kan volgen. Ik vind het echt onoverzichtelijk!

Ga ik een mogelijk nieuw seizoen weer kijken?
Misschien, als ik niets anders te doen heb en mij verveel.

Ik zou heel graag weer eens een echt leerzaam programma willen zien over geld uitgeven en voorkomen van schulden!

6 opmerkingen:

  1. Ik kijk ook al ieder seizoen en ik herken alles wel wat jij zegt. Ook het leven van giften vond ik een beetje wazig..... De overzichtjes zouden volgende seizoen wel weer wat pakkender mogen zijn, het was nu een beetje luchtledig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad puur stereotype en nier informatief, helaas. Je krijgt ook echt een eenzijdig en oppervlakkig beeld van mensen en het is ook duidelijk in kortere tijd (of andere chronologie) gefilmd dan het programma doet voorkomen. Zonde, een goed programma over financiën zou zeker waardevol zijn, dat ben ik met je eens.

    Ik ben trouwens wel fan van de 'bewuste vrek'. Ze maakte niet altijd keuzes die ik ook zou maken, maar kiest wel bewust waar ze weinig of meer geld aan uitgeeft en had overzicht. Alleen dat is al een wijze les.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OP de BBC zag ik eens een programma,, waar men liet zien hoe je anders inkopen kunt doen. Het ging dan om gezinnen die wel eens geld over wilden houden i.p.v. stelselmatig geld tekort te komen. Dit lijkt me een nuttiger programma. ER was een serie specifiek over boodschappen , maar ook een over uitgaves betreffende kleding en gadgets etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kijk hier nooit meer naar en in het algemeen niet meer naar dit soort programma's omdat het wel lijkt alsof er alleen idioten bestaan. Als ik hier lees over die man die geen heupoperatie wil denk ik: soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen maar het levert ophef en kijkcijfers op en daar gaat het om. Terwijl het een heel goed onderwerp is: hoe ga je met je geld om? Maar niet op deze manier. Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb dit programma nog nooit gezien en blijkbaar niet veel gemist.
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.