zaterdag 7 juni 2008

Trekschakelaar badkamerverlichting

07/06/2008
Al weer een een paar weken geleden trok dochter de trekschakelaar van de badkamerverlichting stuk. De lamp bleef continu branden en was niet meer uit te schakelen. Dus heb ik de lamp losgedraaid en hadden we geen verlichting meer in de badkamer. ‘s Ochtends valt in de zomer genoeg licht door de ramen, maar ‘s avonds moesten we ons behelpen met het licht van de overloop. Niet echt ideaal. Dus heb ik gisteren alle stroom uitgeschakeld en heb de trekschakelaar van het plafond geschroefd. Toen ik de schakelaar losgemaakt had, heb ik nog even heel goed gekeken hoe de elektriciteitsdraden gemonteerd zaten. Er bleek iets definitief kapot, de schakelaar was niet te repareren, dus er moest een nieuwe schakelaar komen. Op de fiets naar de bouwmarkt, de kapotte schakelaar mee en met hulp van een medewerker een Trekschakelaar_wisselnieuw exemplaar uitgezocht (zie afbeelding) De prijs viel niet mee, €17,99 kost zo’n ding en dan moet je zelf ook nog uitvinden hoe je het monteert en dit uitvoeren. De schakelaar zit boven het bad, aan het plafond, vlak bij de zijwand. Dus ik stond met 1 voet op de keukentrap en met 1 voet op de rand van het bad, hoofd tegen het plafond, te klooien met schroeven. De aanwijzigingen op de verpakking hielpen niet, want die waren eigenlijk voor een gewone wandschakelaar. Er was geen plaatje van de schakelaar, alleen een schema, maar hoe dat schema toegepast moest worden op dit ding, daar wist ik niets van. Ik besloot gewoon maar wat te proberen, als de lamp niet ging branden, zou ik weten dat ik fout zat. Ik wist wel dat de bruine draad de fasedraad was. In de oude schakelaar zat die gemonteerd in een rood gemarkeerd deel van de schakelaar. Dat heb ik ook gedaan met de nieuwe schakelaar. Meteen daarnaast zat in de oude schakelaar de zwarte draad gemonteerd. Dat heb ik dus nu ook maar gedaan. Ik heb de lamp weer in de fitting gedraaid. De stroom weer ingeschakeld en de lamp geprobeerd. Hij deed het, goed gegokt dus! Ik weer naar beneden, de stroom er weer af en zowel op de lamp als op de schakelaar de beschermkap gemonteerd. Toen weer naar beneden en de stroom er weer op. Weer naar boven, en ja het was in orde!
Ik ben heel trots dat ik helemaal zelf de trekschakelaar vervangen heeft, maar mopper tegen iedereen die het wil horen over de slechte gebruiksaanwijzing die bijgeleverd werd. Dit was niet een doe-het-zelf pakket, maar meer een zoek-het-zelf-maar-uit pakket.

Update 8 juni – tip: op de boekensite onlibri kun je GRATIS een boek downloaden met Klussen in en om het huis. Hierin kun je allerlei basisdingen terugvinden die bij klussen van belang zijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.