zondag 16 oktober 2011

Occupy (Wallstreet) en andere reacties op de crisis

Volgen jullie de Occupy demonstraties? Ik vind het heel interessant hoe steeds meer mensen overal op de wereld in opstand komen tegen financieel beleid van banken en regeringen. Het is eigenlijk ook te zot voor woorden dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Ook in Nederland vinden demonstraties plaats. Afgelopen zaterdag nog in Amsterdam. Ik ben benieuwd hoe dit protest verder gaat.
Ook op zaterdag 15 oktober werd een Eenvandaag special uitgezonden over de financiële crisis. In de uitzending wordt uitvoerig ingegaan op het ontstaan van de huizencrisis, de bankencrisis en de huidige landencrisis. Het hoort allemaal bij elkaar, maar er zitten wel allerlei aspecten aan. Heel interessant! In deze uitzending wordt de verwachting uitgesproken dat, als de problemen van nu goed aangepakt worden, we over 10 jaar weer een economische opleving mogen beleven. Maar er wordt ook gezegd, dat als de crisis niet goed aangepakt wordt, we economisch gezien heel ver teruggeworpen worden: tientallen procenten welvaartsverlies. Stel je voor dat je er qua inkomen bijvoorbeeld 30 % op achteruitgaat! De uitzending is terug te zien op Uitzending gemist. Zoek op Eenvandaag op 15 oktober.

6 opmerkingen:

  1. Eigenlijk zijn wij allen als mensen medeschuldig aan de crisis. Wanneer de mensen die producten niet zouden aanschaffen, zou er ook geen vraag naar zijn. Gr. LZV

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die teruggang zal heel moeilijk zijn voor de mensen met een laag inkomen. Als je veel verdiend is een auto of vakantie minder niet zo heel erg.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb er grote moeite mee als er gezegd wordt dat wij allemaal schuldig zijn aan deze schuldencrisis. Wij zelf hebben bijv. nooit consumptief geleend, nooit volledige hypotheken gehad: omdat we altijd spaargeld en overwaarde in ons volgende huis stopten. Altijd gespaard voordat we iets kochten. En dat spaargeld is niet iets wat "overbleef" na royaal gespendeerd te hebben, maar welbewust opzijgezet terwijl wij "zuinigaan" deden. En ik ken zeer veel mensen met dezelfde instelling. Natuurlijk zijn er veel Nederlanders die elke keer een nieuwe woning volledig financierden en met een lening hun nieuwe auto aanschaffen. Maar of zij schuldig zijn aan deze crisis ? Persoonlijk houd ik de banken aansprakelijk. Zij hebben gegokt en verloren, zij zouden zelf op de blaren moeten zitten maar de bonussen blijven en/of ze worden met staatssteun (onze centjes!)overeind gehouden. Zij hebben onze pensioenen, onze spaarcentjes en onze welvaart op het spel gezet. En de regeringen hebben gefaald als het gaat om toezicht, inzicht en beleid.
    Groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier net zo als bij Greetje54.
    En idd is het voor mensen met een laag inkomen steeds moeilijker. De vaste lasten zoals ziektekosten worden ondertussen wel heel erg hoog.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind dat het een combinatie is; aan de ene kant hebben 'wij' van alles gekocht en ervoor gezorgd dat ergens vraag naar is, aan de andere kant moeten 'wij' daarvoor ook op de blaren zitten. Ik merk nergens dat b.v. banken ook op de blaren moeten zitten. Gelijke monniken, gelijke kappen: als wij moeten inleveren, dan leveren banken en overheden ook maar in.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waren het maar alleen de banken, wat te denken van de top van grote bedrijven die zich de hoogste salarissen en bonussen toekennen en met een beetje tegenwind weer vertrekken met nog een oprotpremie mee en dan heb ik het niet over de Balkenende-norm.

    Wat er gebeurt als je 30 % minder salaris krijgt, kijk maar naar de Grieken dan ga je de straat ook op...

    gr. Annamarie

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.