vrijdag 28 december 2012

Werkloosheid, of-te-wel hoe komen we uit die crisis?

De laatste tijd lopen de werkloosheidscijfers op. In november kwamen de cijfers in Nederland op 7%.
Komen we niet in een vicieuze cirkel terecht op deze manier?
Consumenten hebben minder te besteden, er wordt minder gekocht, er wordt minder geproduceerd, bedrijven gaan failliet en dan zijn er nog meer werklozen.
Hoe doorbreek je dat en gebeurt er wel genoeg om de toenemende werkloosheid te stoppen? In Griekenland is 25% van de beroepsbevolking werkloos. Hoe overleven mensen zo'n massale werkloosheid? Waar leven ze van? Zouden die mensen allemaal opgevangen worden door werkende familieleden?

Is er nu niet een recept waardoor we uit die akelige crisis kunnen komen? ook in het verleden waren er periodes met veel werkloosheid, hoe kwamen we daar weer uit en kunnen we niet dezelfde oplossingen gebruiken?

24 opmerkingen:

  1. Weer een wereldoorlog beginnen?????!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik houd mijn hart vast,als echt in 2014 die aso-versobering van de ww in gaat. Waar moeten werklozen na 2mnd van leven?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. we moeten gewoon wat minder geld naar het buitenland doen,begrijp me niet verkeerd ik gun het iedereen.
    maar als in je eigen land mensen geen eten meer kunnen kopen om wat voor reden ook dan hoor je als minister of onze koningin daar wat aan te gaan doen.
    de regering maakt alles in nederland kapot.
    brussel wil dat niet hebben de hypotheek versoepelen.
    dan gaan mij de haren rechtop staan,want dat betekend dat ze ons gewoon verkocht hebben aan brussel.
    en dat word nog erger want ze willen straks nog meer hebben.dus ik zeg eerst je eigen volk en dan iemand anders helpen.
    en zolang de mensen zoveel gelg ophalen met muziek draaien denkt de regering wij hoeven niets te doen.
    en ik snap dat iedereen voor zijn eigen moet zorgen om aan eten of zo te komen maar zo komt het niet goed.
    en mijn man heeft dat van af het begin al gezegd.
    brussel krijgt zo,n macht,ze halen straks de helft van ons welverdiende loon eraf en dan moet je je maar redden.
    dit is niet zo,n positieve instelling maar het is wel de waarheid waar veel mensen de ogen voor sluiten.
    wanneer zal nederland massaal in de benen gaan.
    en ik weet we hebben het beter dan andere landen ,maar moeten we ons daar dan steeds mee meten?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een tv, computer, smartphone en de kosten die dat met zich meebrengt is géén 1e levensbehoefte. Dus als je dat even de deur uit doet, staat er niemand meer in de rij bij de voedselbank. Wat er allemaal in de winkel kar gegooid word, het lijkt wel of niemand meer kan koken. niks meer aan Afrika willen geven is een teken van 'geestelijke' armoede. En Brussel is allang hier de baas, wat maar goed is, zo krijgen we een één europa. Toch mooi dat van 'ons' belastinggeld de Polen die wél in bittere armoe leven een beetje geholpen worden. De top van de rijkdom hebben we gehad, een stapje terug, is een makkie. Een ander niks gunnen.... dat is toch treurig ! Wil je echt geld besparen... koop een sticker tegen collectes/verkopers etc. dan geef je toch geen geld meer uit aan de deur. En voor die pvv stemmer hierboven... gelukkig woon ik niet naast je.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beetje kortzichtig weer!
      Wat een gruwelijke woorden!!
      An, ik hoop dat je bij de VoedselBank terecht Mag komen en dat ze je keihard weigeren!

      Verwijderen
    2. Beetje kortzichtig weer!
      Wat een gruwelijke woorden!!
      An, ik hoop dat je bij de VoedselBank terecht Mag komen en dat ze je keihard weigeren!

      Verwijderen
    3. Eeeh, zonder computer kun je tegenwoordig niet eens fatsoenlijk bankieren of solliciteren of belastingaangifte doen etc. en je zult toch ook gebeld moeten kunnen worden door een a.s. werkgever...?

      Verwijderen
    4. ik vind dat iedereen recht heeft om zijn verhaal te doen.
      het is niet nodig om mensen te beledigen.
      maar ik kan best wel begrip voor jou verhaal opbrengen.
      ik heb geen pvv gestemd,dus je bent iets te voorbarig met je conclusie.
      maar zoals ik al zei,je mag ook je verhaal doen.

      Verwijderen
  5. ps wees een beetje voorbereid op wat er kan komen, probeer in 2013 alvast van 70% van je inkomen rond te komen. Voor het geval dat je werkeloos raakt. Dan heb je al een spaarpotje en hoef je niet druk te maken over alle rekeningen die je niet meer kan betalen. Want je hebt je al aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben het voor een deel met An eens, ik hoor de bedragen waar vuurwerk voor wordt gekocht (hoeveel mensen kunnen daar van eten?) Mensen om me heen blijven gewoon veel geld uitgeven want "je leeft nu en je moet NU genieten. Ik heb familie in Spanje wonen, en ja daar is de situatie behoorlijk wanhopig. En als je je als land alleen op je zelf richt en de rest laat stikken, komt dat ooit door onlusten en criminaliteit terug.
    Er komt een einde aan de groei, door allerlei oorzaken (alleen al het opraken van grondstoffen) dus daar kun je alleen maar rekening mee houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind an enorm kortzichtig,

    Wij leven bewust niet van een uitkering,betekend wel dat we van 1100 netto rond moeten komen.wij zijn niet in bezit van een smartfone of dergelijke luxe.
    Koken doe ik met de hooikist, toilet water komt van buiten.
    Ik heb wel een wasmachine en ben daar erg blij mee en een simpele pc.

    Velen vinden het beneden hun niveau zo te leven, ik zou niet anders willen.

    Dus niet iedereen leeft ruim al zouden ze dat wel kunnen, niet zo kortzichtig hoor zet zoveel over een persoon.

    Deboor

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geen enkele situatie is te vergelijken. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de woningmarkt aangetrokken door premies te zetten op bouw en verbouw van huizen. Als die grote motor weer van de grond komt dan komt de rest ook. En de daling van de huizenprijzen? In enkele delen van ons land zijn de prijzen al belachelijk laag. Limburg, Zeeland en Oost Groningen. Onze semi bungelow (uit 1982) staat al vier jaar te koop. Achthonderd vierkante meter grond en goed onderhouden. 195.000 euro's. Daar koop je in bepaalde delen van ons land een grote garage voor! Als het grote (ver)bouwen weer begint dan komen we er wel weer uit. Maar door strengere regels van de banken - grote graaiers- denk ik niet dat dit in 2013 gebeurt. Heb het goed allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik denk ook niet dat de huidige crisis te vergelijken is met vorige. Al is het maar omdat we inmiddels een paar miljoen meer inwoners hebben en dus meer monden te voeden en mensen te huisvesten. Dat wordt m.i. wel eens vergeten in de discussie over het teruggaan naar de levensstandaard van 1980. Dat we als Nederland inmiddels verantwoordelijk zijn voor wel 5 miljoen inwoners meer.

    En meer bouwen? Er zijn gebieden die werkelijk helemaal volgebouwd zijn. Wij wonen aan het randje van de hoofdstad, en staan met 5 minuten lopen in dat wat 'Het Groene Hart' heet. Door ons ook wel 'Het Grijze Hart' genoemd, omdat het laatste beetje groen nu ook al volgebouwd dreigt te worden met steen en beton. De regels voor het verstrekken van hypotheken worden juist verscherpt, dus ik denk ook niet dat we het in de bouw moeten zoeken, als je het over herstel wilt hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Anoniem. De uithoeken van Nederland, daar kan nog genoeg (ver)bouwd worden. In ons dorp moet een verzilverde generatie verhuizen naar omliggende gemeentes omdat hier veel meer wordt gesloopt als opgebouwd. En dat is huilen, ze raken hun zekerheden kwijt. En de bewoners van het drukste deel van Nederland willen niet in zo'n uithoek wonen. Er is hier rust en ruimte. Of zoals een hier geboren kamerlid eens vertelde; laten ze in de zomer komen om te kijken hoe mooi het hier is, maar wel weer teruggaan anders wordt het hier te druk.
    En voor (ver)bouwen is overal in Nederland wel werk. Maar wat is wijsheid?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat geloof ik meteen, dat er in de krimpgebieden nog ruimte genoeg is om te (ver)bouwen. Maar er is daar weinig of geen werk, en dus weinig koopkracht onder de bevolking. En dat is toch een belangrijke factor als je het over economisch herstel wilt hebben. Hoe mooi ruilhandel en consuminderen op micro-niveau ook is (en hoezeer ik er zelf ook aan meedoe), daar blijft het wel bij. Op macro niveau ligt het heel anders.
      Een paar jaar geleden sprak ik enkele politici over de krimpgebieden versus de uitbreiding van de Randstad. Zij waren van mening dat het scheppen van werkgelegenheid in de krimpgebieden al eens eerder was geprobeerd met het verhuizen van de PTT naar Groningen. Het was op een debacle uitgelopen. En was dus niet voor herhaling vatbaar. Hoe triest ook voor de bewoners van de krimpgebieden.

      Verwijderen
    2. Toch is dat wel wat raar om dit op dit punt dan gelijk als mislukt te beschouwen. Het is in Duitsland wèl gedaan, met precies de provincies in Duitsland die aan Groningen grenzen, daar is het gelukt om deze gebieden een enorme impuls te geven. Werknemers worden er veel gezocht. Dus ja...
      Dé oplossing weet ik ook niet, wie wel... ,maar er is wel meer mogelijk dan de regering nu doet. Misschien toch eens wat meer naar Duitsland kijken? Waarom loopt het daar wel goed en doet men daar anders?

      Verwijderen
  11. Volgens mij was een slogan uit een van de vorige crisissen: 'Koop eigen waar, zo helpen wij elkaar'. Zal wel politiek incorrect zijn nu we aan Europa vastzitten, maar het lijkt mij zinnig.

    Dus: koop zoveel mogelijk bij de kleine zelfstandige en dan bij voorkeur producten uit Nederland. Zo behouden meer mensen een inkomen en helpen wij dus elkaar.

    Groetjes, bespaarzuinig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kleine zelfstandige bijv. de groentenboer of de slager is niet te betalen, die blijven ook een beetje hangen in overbodige luxe af en toe... Dan is het nog niet eens biologisch o.i.d.

      Verwijderen
  12. We moeten naar een andere maatschappij. Kiezen voor duurzaamheid, dus anders bouwen, zonnepanelen, etc anders omgaan met mobiliteit etc. Kijk maar eens naar lessen in de crisis van Arnold Heertje. Dat zal niet simpel zijn, maar op den duur komt daar wel werk uit. Lokale netwerken, elkaar helpen, lokaal produceren van goederen etc. Het hoort allemaal bij die toekomst. Kiezen voor kwaliteit van de leefomgeving hoort er ook bij. Benutten van een ieders talent. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar een langetermijnvisie op de maatschappij is nodig, anders gaan we steeds meer de verkeerde kant op

    BeantwoordenVerwijderen
  13. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1315773
    Dit was laatst over de Griekse werkloosheid op tv, van de IKON. Misschien interessant om even te bekijken? Die mensen hebben het echt zwaar. Ik vind het ook angstaanjagend want het zou hier ook in die mate kunnen gebeuren. Wij demonstreren nog geeneens!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat NL kan doen is dmv investeren ook bezuinigen. Bijv. zonnepanelen/windmolens. Dan voldoen we aan de normen die we hebben afgesproken en dan bezuinigen we ook op de kosten. Veel gemeenten hebben geloof ik ook al zonnepanelen. Investeren kan ook in mensen die hun hypotheek aflossen. Geef ze een premie als ze een bepaald bedrag aflossen, scheelt weer hypotheekrente aftrek. En op den duur zijn mensen zo goed aan het aflossen dat ze geld overhouden voor andere dingen. Zuinigere auto's bespaart in de brandstofkosten. Bij gemeenten afval apart laten inzamelen, wat het kost levert het als "grondstof" weer op. Zoals plastic enz. En minder kosten voor verbranding van het restafval. Ook groen wat apart binnenkomt kan weer biobrandstof worden. Die cirkels moeten in werking worden gezet en dan gaat het als vanzelf. Maar mensen moeten ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Ik koop eigenlijk bijna niets waardoor weinig afval. Weiger om bij de Action goedkopie pruttel te kopen die door kinderhandjes zijn gemaakt. Krijg al genoeg werkjes van mijn eigen kinderen :) En zo "investeer" ik ook niet in dingen die in mijn ogen slecht zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Jaren lang werd verteld en geschreven dat Calvijn de crisis in de jaren 30 verkeerd aanpakte. Hij bezuinigde steeds meer om de gulden maar hard te houden. Er werd bijverteld dat dit de crisis onnodig verergerd heeft. En wat doet de politiek nu? De tactiek van Colijn volgen.Sommige delen van het land kunnen volgebouwd zijn, maar er wordt ook steeds gezegd dat er in Nederland nog woningschaarste is. We zouden te weinig woningen hebben om iedereen te huisvesten.En of de oproep om ons geld in Nederland te houden, iets oplost weet ik niet. Want veel van dat geld keert op de één of andere manier ook weer terug.
    Gr Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig, Calvijn in de jaren 30. Ik zie dat je daarna Colijn schrijft. Colijn was wel Calvinistich, naar beweerd wordt.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.