vrijdag 18 januari 2013

Minder koopkracht

Volgens het NIBUD gaan we er in 2013 vergeleken met 2012 op achteruit en hebben we minder koopkracht. Dat is absoluut geen verrassing. Ik zit qua salaris al jaren op de nullijn en de inflatie gaat gewoon door.
Ik las afgelopen zaterdag in de Volkskrant een artikel waarin gepleit werd voor het verhogen van de lonen. Dat zou onze economie weer wat uit het slop helpen. Consumenten gaan weer meer kopen, want hebben meer te besteden. Klik hier voor het artikel. Verder vond ik ook nog een artikel over de inkomensverschillen tussen ouderen en jongeren. Klik hier. Conclusie hierin: de ouderen verdienen niet te veel, maar de jongeren te weinig.

Kijk, daar kan ik wat mee. Laten we met ons allen méér investeren, méér geld gaan uitgeven. Kennelijk doen landen als Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken en Zweden dat wel. In ons land liggen de lonen lager dan in genoemde landen. De bedrijven die het goed doen, en dat schijnen er veel te zijn, zouden het idee van loonmatiging moeten loslaten en de geldkraan open moeten gooien.
Ik ben voor!
Misschien komen we dan snel uit die vermaledijde crisis.

18 opmerkingen:

  1. Krijg je ook geen salarisverhoging door inflatie-correctie? Mijn CAO voorziet daar nog altijd in. Ik weet niet of het inflatie helemaal corrigeert, maar op 1 januari en op 1 juli komt er standaard een klein percentage bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kijk ook met spanning uit naar mijn pensioen van januari.Dat zakt ongeveer 5%.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is een gegeven dat iemand die nu AOW heeft toch het grootste aantal oorlogskinderen zijn. Wij weten nog hoe we moeten consuminderen. De begroting die ik jaarlijks maak geeft me een verschil! Nu in 2013 kan ik door lastenstijgingen en geen inflatiecorrectie 35 euro per week minder besteden dan in 2011. Zijn er meer mensen die een jaarbegoting maken en ook met ongeveer dezelfde cijfers te maken hebben? Is het dan een wonder dat steeds meer ouderen moeten leven in/onder de armoedegrens? Ik verbaas me over reclames van reizen voor ouderen. Er is nog een kleine groep over die dat nog kan betalen. Maar ik ben tevreden hoor; een dak boven mijn hoofd, een bed om te slapen en brood op mijn bord. Heb het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk niet dat extra inkomen gaat helpen. Mensen zullen dat waarschijnlijk eerder gebruiken om hun schulden af te lossen of ze zetten het op de spaarrekening; het is gewoon niet de tijd om maar geld uit te geven, helaas….

    En ik vraag me ook af of steeds maar meer geld uit blijven geven de oplossing is voor de crisis… ik denk dat het alleen een kwestie van vooruitschuiven is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je moet dergelijke opmerkingen in het nieuws altijd groot bekijken. Misschien geldt voor jou persoonlijk niet dat je dan meer zou uitgeven, maar anderen zouden dit wel doen.

      Maar als heel Nederland opeens 10% opslag zou krijgen, reken er dan maar op dat er meer uitgegeven gaat worden. Al is het over de hele linie maar 1% of 2%, dat scheelt enorm veel in het economische plaatje. Geld uitgeven zorgt ervoor dat bedrijven weer meer werk hebben, meer werkgelegenheid en dus ook weer voor meer besteedbaar inkomen.

      Verwijderen
  5. Wij gaan er ook op achteruit in koopkracht, maar dat wist ik al!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn indruk is dat er meer mensen gaan consuminderen. Consuminderaars geven sowieso (in verhouding met anderen) "te " weinig uit en sparen teveel. Ik ben er ook zo een. De economie moet gewoon totaal veranderen van materieele rijkdom naar immateriele rijkdom zoals een schoon milieu, schone energie, meer tijd, kwaliteitsproducten ipv de troep van nu (mob telefoons die vaak al na 2 jr worden vervangen door een nieuwe) etc etc. In de tussentijd sparen wij gewoon om eigen keuzes te kunnen maken die vaak totaal tegengesteld zijn aan hoe de meeste mensen leven en werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. volgens mij zijn we ook gekomen waar we nu zijn door als maar meer te consumeren ,het kon niet op leek het wel, bijna iedereen had 2 autos, ging vaker dan een keer per jaar op vakantie, het liefst met het vliegtuig, allemaal een flatscreen , laptop ,smartphone, elke paar jaar een nieuwe inrichting, een steeds groter huis of verbouwen en ga zo maar door, nu weet ik wel dat ik generaliseer maar in grote lijnen klopt het wel, ik heb daar nooit aan mee kunnen of willen doen , met als gevolg dat mijn levensstandaard eigenlijk niets veranderd of er nu wel of niet een crisis is, heb al jaren geen auto, ga al 16 jaar niet meer op vakantie ,heb geen flatscreen ,laptop of smartphone, geen groot huis en geen nieuwe meubelen, en toch noem ik mezelf een gelukkig mens . want waar ik echt niet zonder kan dat kan ik kopen en schulden heb ik ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wij hebben afgelopen jaar ons best gedaan, hoor ! Een nieuwe auto, combi-magnetron, inbouwkoelkast en cv-ketel hebben we aangeschaft. Onze spaartegoeden zijn dan ook flink geslonken. Gelukkig kunnen we goed sparen omdat we vrij zuinig leven.
    De inflatie-correctie levert hier al zeker 10 jaar te weinig op om zelfs maar netto hetzelfde inkomen te houden: altijd weer werd de loonstijging ongedaan gemaakt door gestegen inhoudingen voor pensioenpremies, vut-premies (ja, voor collega's die het geluk hadden om er vervroegd uit te mogen !) etc. Gelukkig heeft mijn man één keer promotie gehad waarvan hij netto wel iets overhield, anders zouden we wel héél hard achteruit gegaan zijn.
    Ik denk dat het de onzekere tijden zijn waardoor mensen de hand op de knip houden. Baanonzekerheid, van jezelf of van je (net-afgestudeerde) kinderen, zorgpremies die skyhigh dreigen te stijgen .... Dat speelt hier ook allemaal mee en dat zorgt ervoor dat je minder optimistisch naar de toekomst kijkt.
    Groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb net alle loonstroken bekeken (werk op de salarisadministratie) en door de verhoging van het minimumloon zien de meeste mensen geen daling van het netto inkomen. Alleen tel je het fiscaal loon voor het hele jaar, ja, dan is er zichtbaar minder inkomen! En dat scheelt best een dikke slok op een borrel! Zelf heb ik nog een aantal jaren een periodieke verhoging in het verschiet, en mij heeft dat voor deze maand 20 euro netto opgeleverd! Daar kan ik mijn verschil in zorgpremie weer mee betalen, dus uiteindelijk blijven mijn inkomsten/uitgaven gelijk qua saldo. Ik blijf zuinig aan doen om toch een mooie buffer op te bouwen voor slechtere tijden...

    Groetjes Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben ook benieuwd of ons loon omhoog gaat of naar beneden.
    Volgende week zullen we het weten.
    Vorig jaar zijn we minder gaan verdienen,dus ik ben benieuwd .
    Al krijgen we maar 5 euro extra dat doe ik eerst naar de buffer en heb ik dan een mooi bedrag dan los ik het aan de schulden af.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zou met extra salaris alleen maar meer hypotheek aflossen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Ik ook ben het helemaal met je eens!
      Alles wat over is gaat de hypotheek in!
      maar als ik rond kijk ( werk in de hulpverlening) zie ik heel veel mensen die wat er inkomt, gelijk uitgeven ook al kunnen ze het zich niet veroorloven .
      Niet zo verstandig voor henzelf, maar wel goed voor de economie ;-)

      Verwijderen
  12. Hier geen loonsverhoging of inflatiecorrectie en zeker geen hoog loon, dus ik zie niet hoe meer geld uitgeven mij gaat helpen. Nee hand op de knip, goed sparen en goed voor mijzelf en mijn katjes zorgen. Laat degenen die goed geld verdienen het maar de economie inpompen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hier ben ik het helemaal mee eens de enige economie die ik probeer te redden is de mijne en ik ga zeker niet meer ,maar eerder minder uitgeven

      Verwijderen
  13. Ik ben ook heel benieuwd naar mijn nieuwe loon (Belgie). Heb sinds ik bij dit bedrijf kwam werken geen loonsverhoging gehad, al 5 jaar, maar in Belgie kennen ze indexering. Dat betekent dat elk jaar op 1 januari je salaris met het inflatiepercentage omhoog gaat; gelukkig.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier ook al jaren hetzelfde salaris. Hoewel het uiteraard geen verrassing is dat we minder te besteden hebben kan ik niet anders zeggen dan dat ik t goed heb. Ik kan prima rondkomen, kan leuke dingen doen, loop er netjes bij en kan voldoende sparen.
    En dat als alleenstaande moeder (met baan).

    Ik probeer nog wel wat te bezuinigen door m'n boodschappen nu ook in de goedkopere supermarkten te doen. Ik was verrast door het assortiment. (Lidl)

    Er komt echter binnenkort wel een klein wollig kostenpostje bij :) (kitten)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.