maandag 22 juli 2013

Goedkope sauzen

Een tomatensaus voor de pasta maak ik bijna altijd zelf. Alleen als ik heel snel moet, dan wil ik nog wel eens een potje uit de voorraad trekken, maar dat is maar hoogst zelden.
Ook een witte saus maak ik vrijwel altijd zelf.
Een witte saus is een stuk goedkoper dan een tomatensaus.

De reden dat een tomatensaus veel duurder is,  is dat er groenten in verwerkt zitten: tomaten, wortelen, uien, courgette, prei, paprika. Sinds ik weet dat de voedingsstoffen uit gekookte tomaten veel beter door het lichaam opgenomen kunnen worden dan van rauwe tomaten, tel ik de tomaten helemaal mee met het berekenen van de 200 gram groenten die minimaal per dag per persoon aanbevolen wordt. Iedereen heeft dan meteen een groot deel van de aanbevolen hoeveelheid binnen bij zo'n maaltijd. Nou weet ik niet precies wat er op de etiketten van kant en klare potten pastasauzen staat, maar ik zou me voor kunnen stellen dat daar ook nog wel wat anders in zit dan groenten.

Hoe maak ik een tomatensaus voor pasta? De basis is altijd een ui. Ongeveer een halve middelgrote ui per persoon. Verder gebruik ik één of meerdere blikken gepelde tomaten en blikjes tomatenpuree en nog wat fijngesneden groenten.
Saus voor 4 personen:
1 blik(ken) gepelde tomaten(28 cent)
2 blikjes tomatenpuree (14 cent)
1 bouillon blokje (kip of bospaddenstoelen vind ik heel lekker) 10 cent
3 tenen knoflook (5 cent)
een ruime hoeveelheid Italiaanse kruiden (5 cent)
 (olijf)olie (10 cent)
2  uien (20 cent)
nog wat fijngesneden groenten: wortel, courgette, prei, paprika, bleekselderij, wat je maar lekker vindt. (30 cent)
Fruit de gesnipperde uien in de olie en voeg de groenten, de uitgeperste tenen knoflook en de kruiden toe.
Snijd in het blik de gepelde tomaten fijn en voeg toe aan de groenten. Voeg 2 blikjes tomatenpuree en een bouillonblokje toe. Afhankelijk van de dikte van de saus nog wat water toevoegen. Laat nog even pruttelen en klaar is je tomatensaus. Lekkerder dan uit een pot of fles!
Kosten: €1,42

Witte saus voor bijvoorbeeld een kerriesaus of een bechamelsaus voor de lasagne.
40 gram margarine (euroshopper 8 cent)
40 gram bloem (euroshopper 2 cent)
0,5 liter melk (30 cent)
Laat de margarine smelten totdat de boter lichtbruin wordt. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaar wordt, af en toe roeren. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Kosten 40 cent.

8 opmerkingen:

  1. De witte saus maak ik meestal met bouillon en laat het zeker 20 min. rustig doorkoken - heel laag vuur mag niet teveel bubbelen- dat is de saus gaar en romiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja saus maak ik ook zelf, alleen witte saus gebruiken we niet zo heel vaak. Toevallig pas nog kerriesaus gemaakt daarmee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sausen maak ik ook zelf. Van pastasaus maak ik altijd een flinke pan en verdeel dat in porties in de vriezer. Ideaal om altijd in voorraad te hebben.

    Ook kaassaus of andere sausen maak ik het liefste zelf. Ik weet wat er in zit, het is minder zout, goedkoper en gezonder. Je moet er alleen even tijd in steken, maar het is zeker de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke recepten. Witte saus kan ook lekker zijn over de pasta, met champignons enzo. Ik kruid sauzen liefst met een kruidenbouillonblokje en vervang soms de helft van de melk door water, bijvoorbeeld als ik er een kaassaus van maak.
    Ankie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk, ik maak ook graag mijn eigen sausen. Zeker de tomaten saus. Ik vind mijn eigen saus lekkerder dan uit een restaurant :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn tomatensaus lijkt op die van jou. Voor pasta doe ik daar dan vaak ook nog soepgroenten doorheen, of wokgroenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Macaroniemix, nasimix.. een hoop zout en enummers zitten daar in. Liever zelfmaken dus :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Al die pakjes en zakjes die je in Nederland vind... er zijn mensen die iedere maaltijd "koken" met zulk spul... onlangs iemand gezien waarvan de moeder een zak chips vroeg waarop de dochter reageerde dat het.ongezond was voor haar hart, maar wel iedere dag koken uit pakjes en zakjes? Is even slecht hoor. Mja als er voor alles mix is, waarom dan zelf nog moeite doen he.. ik sta dagelijks s,ochtends een half uur in de keuken, s,middags eet ik op het werk en s'avonds gemiddeld 1:30-1:45 in de keuken... ik snap niet dat sommigen er dan duurder uit willen zijn om sneller klaar te zijn. En dan nog blij zijn als iemand het lekker vind. Serieus compliment is het niet he.. je hebt alleen maar water toegevoegd. :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.