Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 2 juli 2013

Hiep hoi! Goedgekeurd!


Op mijn werk vindt jaarlijks een functionerings- en beoordelingscyclus plaats. Het zogenaamde HRM gebeuren (Human Resource Management). Vandaag had ik mijn beoordelingsgesprek.

Ik ben op 4 resultaatgebieden beoordeeld.


De beoordeling kan zijn:
onvoldoende
voldoende
goed
uitstekend

Op 3 onderdelen ben ik beoordeeld als goed, zeg maar een 8. Op 1 ander onderdeel een voldoende, zeg maar een 6,5 of zo. Mijn baas heeft in de afgelopen 9 jaren niemand van mijn collega's ooit een uitstekend gegeven, dus daar rekende ik ook absoluut niet op.
Het gesprek verliep prettig, dat is wel eens anders geweest, we zitten lang niet altijd op één lijn. Het is wel eens zo geweest dat het was alsof we verschillende talen spraken. Er zijn ook wel eens collega's geweest die in een "verbeteringstraject" gezet werden. Brrrr, vreselijk! Ik heb zelf wel eens gehad dat mijn leidinggevende (dezelfde van vandaag!) vond dat ze mij niet beoordelen kon omdat ze vond dat ik een aantal zaken niet goed op orde had. Ik kreeg toen een uitgestelde beoordeling. Nachtmerries kreeg ik er van! Het voelde als een enorme afwijzing. Naar mijn gevoel deed ik mijn werk goed en dan is het resultaat een uitgestelde beoordeling. Dat zwaard van damocles dat gewoon wekenlang boven je hoofd hangt.
Ik heb toch al moeite met het feit dat mensen menen mijn werk in al zijn aspecten te kunnen beoordelen terwijl ze soms nauwelijks weten wat ik doe!
Ik ben blij met de beoordeling van vandaag en ik ga weer verder naar de volgende ronde. Ik denk dat ik, om het te vieren, een flesje wijn open trek. In september heb ik helaas al weer een functioneringsgesprek en dan gaan we weer resultaatafspraken vastleggen en moet ik weer met een POP (Persoonlijk OntwikkelingsPlan) op de proppen komen. Dat is verplicht, maar ik heb geen idee wat ik daar in moet zetten. Ik ben op mijn 60e eigenlijk wel uitontwikkeld.

13 opmerkingen:

 1. Dit lees je niet in kranten word op t.v niet uitgediept maar hier word het zuiver neer gezet.
  Dit stukje is een 10 waard kan niet beter!

  Het veroordelen van medewerkers is moderne
  slavernij.

  Respect mooi stuk.

  Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee, ik weet ook niet wat je doet, ha,ha!
  Maar je doet het vast goed!

  Bij mijn man heette het POP-gesprek door iemand die helemaal anti-pop( muziek) is:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh vreselijk, dat soort gesprekken, 'k krijg er altijd zo'n jeuk van ;)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een stressfactor,zo'n gesprek!En ontwikkelen? Is gezond blijven tot je pensionering niet een beter doel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, ik heb er een bloedhekel aan! Ik plak liever een fietsband of sta een hele ochtend te kopiëren dan een beoordelingsgesprek houden. Een functioneringsgesprek is eigenlijk nog erger trouwens, dan moeten er prestatieafspraken gemaakt worden en moet beschreven worden welke resultaten exact behaald moeten worden. Daar moet je erg mee uitkijken. Anders stel je doelen waar je niet aan kunt voldoen en dat levert dan weer een onvoldoende op.

   Verwijderen
 5. Elk jaar zo'n gesprek is ook niet goed voor de zenuwen zeg. En ik denk dat je jezelf op jouw leeftijd al genoeg ontwikkeld heb en voldoende kwaliteiten in huis hebt. Blijkbaar is dat tegenwoordig niet goed genoeg meer, jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeee klopt helemaal in de prestatiegerichte maatschappij die al wordt gecreëerd in groep 1 met de cito voor kleuters.
  Het kan nog erger op dit moment hoor, elke maandag morgen komt de baas van mijn man even een update geven hoeveel of meestal hoe weinig er verdiend is, dat er nóg efficiënter moet worden gewerkt, fijne begin van de werkweek :(
  Groet, Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd, die mooie beoordeling heb je toch maar weer binnen. Is er wellicht een leuke cursus die je zou willen doen en die binnen je functie past? Als er iets leuks is zou je kunnen kijken hoe dat bij je functie past en dat als je POP meenemen. Heb je twee vliegen in een klap. Een onderwerp voor je POP en een leuke cursus.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien nog een tip voor me POP-plan. Bedenk wat je voor jezelf zou willen en wat nut heeft voor je opleiding en wat jou hogeschool misschien in de aanbieding heeft. dat zou bijvoorbeeld een cursus Engels kunnen zijn. Veel internationale studenten etc als argument. Voor jou leuk om een cursus elders in de hogeschool te doen en leuk voor na je pensionering. Je kunt misschien ook fitblijven in je POP plan zetten. En dan een beweegprogramma of yoga aanvragen of..... Je kunt zo'n Popplan ook nog zien als kans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn dat je een goede beoordeling kreeg!

  Ik raakte altijd helemaal in de stress als ik wist dat zo'n gesprek eraan kwam terwijl ik wel altijd goed beoordeeld werd ook.Maar toch, het blijft altijd weer spannend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn dat je beoordeling goed ging! Ik heb ooit wel eens een pittig meningsverschil gehad tijdens zo'n gesprek (en het geheel dus ook niet ondertekend). Mijn huidige leidinggevende is erg prettig gelukkig.

  Wij moeten in onze organisatie aan een paar collega's feedback geven (wat gaat goed en wat gaat beter) en vragen. Die feedback naam je weer mee naar je jaargesprek, waar ik ook altijd feedback geef op mijn leidinggevende.

  Eerlijk gezegd vind ik het feedback geven en ontvangen wel fijn. Een goed moment om ook eens die feedback te geven die anders blijft liggen.(positief en 'negatief'). En ik kan er zelf ook altijd wel weer wat mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. moet zijn, wat KAN beter ipv wat gaat beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wel goed van je :)

  Maar werk je bij de gemeente of zo die dure moeilijke benamingen en vaak houd het niet in en onnodig :(

  BeantwoordenVerwijderen