maandag 5 mei 2014

Kaas!

Vorige week blogde ik bij het boodschappen overzicht over kaas. Hier een toelichting op de mijn "kaashistorie".

Toen mijn moeder op haar 16e haar Mulo diploma had, ging ze werken bij de zuivelfabriek. Mijn vader werkte er vanaf zijn 23e, ongeveer vanaf dat hij als dwangarbeider terug kwam uit Duitsland. Zijn vader werkte als timmerman/klusjesman bij die zelfde fabriek totdat hij in 1964 met pensioen ging.
Ze werkten allemaal bij de Leeuwarder IJs- en Melk-producten Fabriek, de Lijempf. Deze fabriek had overal in Noord Nederland vestigingen, in de provincie Groningen, Friesland, Overijssel en Noord Holland, maar mijn familie werkte bij de hoofdvestiging in de stad Leeuwarden. Deze fabriek bestaat al lang niet meer en is door fusies opgegaan in andere fabrieken.

Wat kunnen werknemers goedkoop kopen bij de zuivelfabriek? Juist ja, zuivelproducten. Ook als gepensioneerde kon mijn opa bij de fabriek terecht voor kaas en gecondenseerde gesuikerde melk.
De kaas die verkocht werd, was 2e keus kaas. Waarin was het tweede keus?
Er was wat mee aan de hand:
- Er zaten scheuren in de korst die een beetje schimmelden
- Of er zaten boorgaten in, gemaakt door de keurmeester, die de kaas gekeurd had door er met een kaasboor stukken kaas uit te halen. 
Tegenwoordig heet 2e keus kaas gebreks-kaas en mag de kaas van de Voedsel- en Warenautoriteit niet eens meer verkocht worden. Het moet afgevoerd worden als destructiemateriaal.
Ik herinner mij de kaas als héérlijke kaas. Waarschijnlijk verkochten ze de kwalitatief betere stukken aan het personeel en gingen destijds de echt slechte delen ook al in de afvalbak. We aten graag en relatief veel kaas. Toen mijn vader vanaf 1962 niet meer bij de zuivelfabriek werkte, kocht mijn opa voor ons kaas.

Later, toen ik ging samenwonen met de vader van mijn toekomstige kinderen, bleek dat zijn vader ook bij een zuivelfabriek werkte. Al weer een bron van heerlijke en zeer goedkope kaas! Wij kregen regelmatig een kilo cadeau van schoonouders. Boorgaten en scheuren in de korst heb ik daar niet in gezien overigens. Deze kaas verwerkten wij als studenten vooral in panpizza's die door ons als warme maaltijd gegeten werden. Elk een halve komkommer erbij en plakjes tomaat op de kaas en klaar is de pizzamaaltijd.

Ongeveer 30 jaar van mijn leven was er via connecties altijd kaas in ruime hoeveelheden aanwezig. Ik ben een echte kaaskop, ik vind kaas heerlijk! Maar ............ kaas is behoorlijk vet en in ruime hoeveelheden niet erg gezond: er zitten verkeerde dierlijke vetten in. Dus ik mag van mezelf niet heel veel kaas eten. Ik probeer mijn consumptie in de hand te houden, maar dat lukt niet altijd.

10 opmerkingen:

  1. Ja kaas is heerlijk. Ik dacht dat van de niet goedgekeurde kaas gesmolten werd tot smeerkaas, maar daar weet jij misschien meer van.

    Ik heb ook 2x een 30% kaas geprobeerd maar dat smaakt nauwelijks meer naar kaas en is zo droog. Dan maar wat minder maar wel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kaas is duur en dus eet ik zelf niet veel kaas. Man heft wel echt dagelijks kaas op brood, maar neemt dan ook genoegen met de goedkoopste kaas, die ik iets minder lekker vind. Van Sint krijg ik meestal een stuk oude kaas, of geitenkaas, of komijnenkaas...mmm. Ook op mijn verjaardag verschijnt er weleens zo'n stuk. Heerlijk; wat is dat genieten, als het er iet dagelijks is!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mijn grootouders leverden als melkveehouders, melk aan de zuivel fabriek. en soms kwamen de bussen terug met in 1 ervan, de gene met het melkbriefje, een stuk kaas en roomboter. heerlijke kaas. maar later dacht ik , het zal wel besteld zijn. gezina

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kaas is heerlijk en ik eet het regelmatig. Leuk om te lezen dat je het vroeger rechtstreeks van de fabriek kon kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Straks zal je zien dat kaas heel erg gezond is, net zoals bij eieren enz....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben ook dol op kaas! Ik probeer soms wel wat te minderen, maar het blijft gewoon echt mijn favoriete hartige snack, voor op brood, maar ook uit het vuistje :D

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ook mijn man werkt bij de tegenwoordig Friesland Campina en ik ken ook het verhaal van de kaas. Wij kochten elke 2 weken een halve en verdeelden die voor 4 gezinnen, heerlijk. het werd in mindering gebracht als er salaris uitbetaling was. jammer genoeg is dit al lang niet meer. WSel kunnen de werknemers gratis kaas op hun brood doen in de kantine. Dat is dus zelf brood besmeren en op het werk beleggen. Ook niet verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben ook dol op kaas, met name brandnetelkaas kochten wij vroeger rechtstreeks bij de boer. Heer-lijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker hoor, de kaas vliegt er doorheen hier. We kopen kaas bij de kaasboerderij, ze hebben ook altijd een kraam op de markt. Ik hoop ooit mijn eigen kaas te maken ( sweat dreams )

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dat het vet van de melk = verzadigd, niet gezond zou zijn is al achterhaald door de wetenschap. Warm vet voor bakken en braden moet verzadigd zijn en voos salades e.d. onverzadigde. Door onverzadigde vetten te verhitten komen transvetzuren vrij. Een dat is niet goed voor je lijf.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.