dinsdag 8 september 2015

Méér werken, méér vakantie

Omdat ik in het onderwijs werk, loopt mijn verlofjaar van september tot september. Inmiddels is mijn nieuwe verlof bekend en dat valt me niet mee, in ieder geval in vergelijking met onderwijsgevende collega's. Deze collega's hebben 4 weken meer vakantie dan ik!

Ik realiseer me heel goed dat ik in een bevoorrechte positie verkeer. Onderwijsgevende collega's hebben 11 weken vakantie per jaar. Natuurlijk heb ik met die 4 weken minder nog steeds een riant aantal vakantieweken. Dat is in veel sectoren van de arbeidsmarkt héél anders. Eigenlijk heb ik niets te klagen. Maar die 4 weken minder betekent dat ik moet kiezen: òf de herfstvakantie, òf een 2e week kerstvakantie, òf de voorjaarsvakantie òf de meivakantie. De collega's hadden altijd al een week zomervakantie méér dan ik had.

Ik werk al sinds januari 1999 in het onderwijs en ik heb altijd vrijwel alle onderwijsvakantieweken vrij gehad. Ik vind het geen leuk idee om dat nu niet meer te hebben, ik ben er helemaal aan gewend! Dus heb ik besloten langere werkdagen te gaan maken. Door 1,2 uur per week extra te werken spaar ik zo veel extra verlof, dat ik 2 weken méér vakantie heb. Dan heb ik dus maar 2 weken minder vakantie dan de onderwijsgevende collega's. Het zou betekenen dat ik 8 uur per werkdag zou moeten werken. En dat is exclusief de middagpauze.
Het wijzigingsformulier is al onderweg naar personeelszaken!

10 opmerkingen:

  1. Bijna alle docenten die ik ken werken ook een deel van de vacanties door.Denk aan voorbereidingen, vergaderingen, schoonmaken etc.
    Daarbij werken veel docenten ook (veel)meer uren dan de uren die ze op hun loonstrookje terugzien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn dochter is docent en ik kan je verhaal onderschrijven....

      Verwijderen
    2. Ik weet het, ik werk ook vaak meer dan ik op papier zou moeten werken. Ik ben regelmatig 's avonds bezig. Inderdaad met het voorbereiden van vergaderingen, het lezen van stukken, het uitwerken van notulen waar ik anders niet aan toe kom.

      Verwijderen
  2. Pfff, als ik het goed begrepen heb, zou je drie weken vakantie in moeten leveren. Dat is echt heel veel. Betekent het ook iets voor je salaris?
    Op zich werken de meeste mensen netto 8 uur per dag volgens mij. Maar als je het niet gewend bent, kan het best pittig zijn.
    Ik hoop dat het je goed bevalt (kun je het anders weer terugdraaien?). Succes en veel plezier.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, ik lever niets in, ook geen salaris, ik verdeel de te werken uren gewoon anders over het jaar. Ik werk 3 dagen per week, door iedere week 1,2 uur meer te werken dan nu, "spaar" ik als het ware extra vakantie.
      Het is alleen een beetje zuur dat ik nu geen seniorenuren meer heb. Ik had vanaf januari 2002 een half uur per dag, vanaf toen werkte ik 7,5 uur per werkdag. Vanaf mijn zestigste, in december 2012, mocht ik door de seniorenuren 7 uren per werkdag werken, toen ging ik om 4 uur naar huis. Deze seniorenuren zijn geschrapt. Ik werk nu sinds januari dit jaar 7,6 uur per werkdag. Die 8 uren zal ook wel weer wennen, dat is nauwelijks meer dan nu.

      Verwijderen
    2. Kan je die 3,6 uur dan niet officieel als thuiswerktijd krijgen? Je werkt die uren immers thuis.

      Verwijderen
    3. @ Jannie: het is 1,2 uur per week in zijn totaal dat ik meer ga werken en niet 1,2 uur per dag. Het valt wel mee dus. Ik kom ook wel eens wat later of ga eerder weg, zodat ik thuis nog even in alle rust wat kan doen.

      Verwijderen
  3. Ik snap dat het vevelend voelt om minder te krijgen dan mensen in je naaste omgeving. Omdat gevoel wat te compenseren wil ik wel vertellen dat ik maar 5 weken vakantie heb voor een heel jaar. Het is geen vetpot in de zorg... Bij ons is de seniorregeling ook verdwenen in ruil daarvoor kregen we een persoonlijk levensfase budget. Elke regeling is wel voor een groep weer oneerlijk, mijn collega's boven de 45 met 10 dienstjeren kregen veel plb uren om de afschaffing van de senioriteit te compenseren. Ik had wel de vereiste dienstjaren maar niet de leeftijd... 0 uren compensatie dus. Olga

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij ons zijn de seniorenuren er volgens mij ook af. Jammer hoor.
    De vakanties zijn in de zorg ook een stuk kariger: krap 5 weken per jaar.

    Ik ga ook kijken of ik met meer werken wat meer vakantie kan nemen, want zoon heeft dus ook die 11 weken vrij. Zo onhandig dat dat niet synchroon loopt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een verschil! 11 weken is wel heel veel... Niet dat ik ze zou weigeren 🙊

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.