maandag 5 oktober 2015

Betalen voor de huisarts en voor verwijzingen?

Hoogleraar sociale ziektekostenverzekeringen Wynand van de Ven heeft bij zijn afscheid in een interview gezegd dat hij er voor is bij huisartsenbezoek en bij verwijzingen naar een specialist geld te vragen. Ieder huisartsenbezoek zou een tientje moeten kosten, voor een verwijzing naar een specialist zou je 50 euro moeten betalen.
Op deze manier zouden de zorgkosten beheersbaar blijven en volgens hem zou het aantal mensen dat zorg mijdt niet toenemen. Bijna iedereen zou in zijn ogen het tientje voor de huisarts zonder morren betalen.

Ik vraag me serieus af of dat klopt. Ik denk dat het weer eens iemand is die vanuit zijn riante inkomenspositie iets roept terwijl hij geen weet heeft van de dagelijkse praktijk.
Wie zijn de mensen die moeite hebben om 10 euro per doktersbezoek of 50 euro voor de verwijzing naar een specialist te betalen? Juist ja, de mensen die onder, op of net boven het minimum leven. Voor 10 euro kun je wel 10 goedkope broden kopen en voor 50 euro kun je voor een gezinnetje wel voor een week eten kopen! Het klopt waarschijnlijk dat er minder mensen met klachten naar een huisarts komen en op die manier worden de zorgkosten misschien beter beheersbaar. Maar is dat een goed idee, om nog meer financiële barrières op te werpen en het de mensen die financieel in de knel zitten moeilijker te maken? Mensen met dubbel modaal die kijken niet op een tientje. Die gaan gewoon.

De andere kant is dat dokterspraktijken een extra administratie voor die tientjes moeten bijhouden, en de specialisten voor de 50 euro. Dit kost tijd en geld. Wie betaalt dat?
Weiger je mensen die geen geld bij zich hebben en niet kunnen pinnen? Stuur je patiënten achteraf een rekening? Wie controleert of er betaald is? Ook die administratie kost geld.
Moeten die huisartsenbijdragen en verwijzingsbijdragen verrekend worden met het verplichte eigen risico? En wie betaalt de administratiekosten van deze verrekening?

Mij lijkt het betalen voor huisartsbezoek en verwijzing naar een specialist geen goed idee, omdat ik me afvraag of dat werkelijk zorgt voor beheersing van de zorgkosten en, ook niet onbelangrijk, omdat het een drempel opwerpt voor mensen met weinig inkomen.

Wat vind jij?

16 opmerkingen:

  1. Ik vind het een belachelijk voirstel van iemand die niet helemaal van de "gewone wereld" is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sluit me helemaal bij Janne aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toen ik vroeger particulier verzekerd was viel huisartsenbezoek onder het eigen risico. We hadden toen wel een lager eigen risico dat voor het hele gezin gold. Maar we moesten ook premie betalen voor onze minderjarige kinderen.

    Ik vind het plan overigens geen goed idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat is mensen uitsluiten van gezondheidszorg. 4 jr geleden betaalde ik bij een Belgische orthopeed 32 euro voor een consult. Waarom is het zo duur in Nederland?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het is gewoon schofterig !
    zouden w.a en maxima , dat ook moeten .......

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen goed idee. Mensen zullen om financiële redenen een bezoek aan de huisarts uitstellen of zelfs afstellen.

    En een verwijzing naar een specialist krijgt iemand niet voor niets.

    Ik vind het een kwalijke zaak als mensen straks niet meer naar de huisarts gaan of zich niet meer door laten verwijzen om financiële redenen.

    Zelf heb ik al ook al mijn bedenkingen voor het Eigen Risico. Waarschijnlijk zullen nu al mensen geen medische zorg aannemen vanwege het Eigen Risico. Natuurlijk is het verstandig om iedere maand hier een bedrag voor te reserveren, maar soms kunnen mensen het financieel echt niet opbrengen om maandelijks een bedrag voor het Eigen Risico opzij te zetten.

    Pecunia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je helemaal gelijk in. Wij hebben in onze familie te maken met een psychiatrisch zieke zus die geen hulp of zorg wil accepteren. De crisisdienst is al meerdere keren bij haar aan de deur geweest maar ze weigert open te doen. Het zal in de praktijk geen echte reden zijn of worden maar ik weet dat ze o.a. het eigen risico voorwendt als reden om geen zorg te accepteren. Want hulp die je eigenlijk niet wil, en die ook nog eens 375 euro eigen risico kost, voelt dubbel onprettig.

      Verwijderen
    2. Huisartsen zien dat mensen weigeren om een specialist te bezoeken, omdat ze dan moeten gaan betalen. En dat geldt dus ook echt voor mensen waar de huisarts oprecht bezorgd is over een mogelijk ernstig medisch probleem (niet voor het een of andere wissewasje).

      Verwijderen
  7. Slecht idee! Ik ben het met je eens. Dat zorgt ervoor dat vooral arme mensen niet meer naar de huisarts gaan. Ik heb gelezen dat dat nu al gebeurt door het eigen risico. Gezondheidszorg moet niet alleen voor de rijken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier in Belgie moest/ moet je bij een consult bij de huisarts meteen betalen (ong 25 euro), je krijgt dan een betaalbewijs dat je bij de verzekering indient en dan krijg je op iets remgeld na alles terug . Vanaf 1 okt hebben sociaal zwakken het recht om alleen het remgeld te betalen en de huisarts moet zelf de rest maar zien terug te krijgen van een verzekering. Bij een specialist hoef je niet altijd meteen te betalen, vooral niet die aan een ziekenhuis verbonden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Slecht idee inderdaad, zo blijven mensen nog veel meer weg bij de zorg die ze nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voorheen zag onze huisartsenpraktijk zwart van de mensen. Nu niet meer en bij mijn ouders is dit ook het geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Belachelijk idee. In het verleden hebben we al het geeltje (25,- gulden) gehad voor de specialist en dat is toen afgeschaft omdat de hele administratie er omheen meer kostte dan het systeem opbracht en er bovendien geen meetbare daling van het aantal bezoeken aan de specialist was. Waarom mensen niet willen leren van het verleden begrijp ik niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Als de verzekeringspremie dan flink zou dalen zou het nog wel eens een goed idee kunnen zijn. Afgelopen zondag zat er een man bij Business Class die zei : je moet jezelf verzekeren voor de grotere dingen, je auto verzeker je ook voor de echte schadeschade en problemen, niet voor het vervangen van een ruitenwisser. Zit iets in.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De afkondiging gisteren van veel minder papierrompslomp bij de huisarts is een veel grotere besparing en het tientje zou opleveren. Deze bla bla praters zouden verplicht moeten worden om een maand lang op een normaal niveau te moeten leven want niet alleen voor bijstandmensen is dit een belasting maar ook voor de "normale" gezinsinkomens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die bla bla praters......willen die iets ervaren, dan moeten ze minstens drie jaar op een absoluut bestaansminimum leven.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.