woensdag 6 april 2016

Langere werkdagen, kan ik dat wel aan?

Dat vroeg ik me in januari 2015 serieus af!
Ik ging per werkdag 1 uur langer werken. Ging ik normaal om vier uur 's middags naar huis, vanaf 1 januari '15 duurde het tot vijf uur, voordat ik de deur van mijn kantoor dicht deed en naar huis ging.
Dat was nogal een verschil!

En ja, ik kon het aan.

Ik ben er nu helemaal aan gewend, maar dat duurde wel even! Vanaf januari 2002 had ik seniorenuren gehad en die waren ineens op mijn 62e afgeschaft! Een beetje de omgekeerde wereld. Hoe ouder je wordt, hoe langere werkdagen. Natuurlijk is dat niet helemaal waar, want in 2002 woonden mijn dochters nog bij mij en ging ik iedere dag na werktijd eten koken en andere huishoudelijke dingen doen. Nu zorg ik op werkdagen, dat er een eerder klaargemaakte maaltijd voor mij klaarstaat en doe ik op deze dagen weinig in de huishouding.
Waar ik in winterse dagen nog steeds wel moeite mee heb, is het feit dat het om vijf uur echt helemaal donker is. Ik begin en eindig dan mijn werkdag met een fietsrit in het donker. Daar heb ik eerlijk gezegd hartgrondig de pest aan!
Ik zou mijn 24 werkuren anders kunnen verdelen en niet drie dagen werken, maar vier dagen of zelfs vijf.  Vier dagen van 6 uren of vijf werkdagen van 4 uren en 48 minuten. Het zou een optie geweest zijn als ik het niet volgehouden had om om 8.00 uur 's ochtends te vertrekken en om 17.30 uur weer thuis te komen. Maar voorlopig ben ik zeer gehecht aan mijn 2 vrije werkdagen!
Ik ervaar het als een luxe: mijn week bestaat uit 4 dagen vrij en 3 dagen werken!

Vandaag wordt het helemaal een lange dag. Ik zit vandaag de hele dag op het stembureau!  Gelukkig wel 2 pauzes, zodat ik vanochtend lekker kon gaan zwemmen, maar ik verwacht niet dat ik vanavond voor 10 uur thuis ben.
Ik wens jullie allemaal veel wijsheid bij dit rare referendum. Bijna iedereen die ik gisteren sprak, wist nog niet of ze gingen stemmen en al helemaal niet wat dan. Als veel mensen geen idee hebben, waar gaat het dan over?

7 opmerkingen:

  1. Ik dacht vanochtend nog aan je. Het lijkt me lang,als er weinig stemmers komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kost wat tijd om je in te lezen wat betreft het associatieverdrag. Ik hoop dat veel mensen gaan stemmen. Voor- en tegenstanders. En ik hoop dat er vaker referenda gehouden gaan worden. Werkt in Zwitserland prima en zo slecht gaat het daar niet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vooral verwarrend vond ik de discussie of de JA stemmers (zoals ik) nu wel of niet zouden moeten stemmen.
    Jelle Brandt-Corstius, bok de DWDD gaf me de reden om te gaan: Wat als alle ja stemmers thuisblijven en de nee stemmers massaal opdraven, dan is het wel "geldig".

    Ik had er 3 voor me en 4 na me, ongeveer hetzelfde als bij vorige verkiezinge

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer van die 30% regel. Dat maakt dit referendum nog ingewikkelder. Gewoon gebruik maken van je democratische recht.

      Verwijderen
  4. Maar als je achteraf terugkijkt is het toch ook wel apart als je vanaf je 50e al seniorenuren krijgt? Annamarie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo stond het in de CAO, al mijn collega's kregen seniorenuren. Ik zag om mij heen niet anders, dus nee, niet apart. Ik kreeg deze seniorenuren (30 minuten per dag) destijds vanaf 1 januari van het jaar waarin ik 50 werd. Ik ben op 6 december jarig. Dus ik was 49 jaar en 25 dagen.

      Verwijderen
  5. Is het een idee om in de zomer 3 lange en in de winter 4 korte dagen te werken? Zomers kun je lekker in het licht fietsen en veel van de zomerse dagen genieten en in de winter toch niet in het donker fietsen..

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.