vrijdag 22 juli 2016

Hoe kom ik rond na mijn pensioen?

Op 17 juli kreeg ik in een reactie de vraag hoe ik van plan ben om rond te komen na mijn pensioen, wil ik bijverdienen met thuiswerk of op andere manieren en hoe denk ik mijn tijd in te vullen?
Volgens de nieuwste berichten wordt het pensioen karig. Al wéér is er een korting aangekondigd.

Ik kan er zonder meer van uitgaan dat mijn pensioen mager wordt. Dat komt ook omdat ik weinig pensioenjaren heb. Als ik in december 2018 mijn AOW krijg en tot die tijd werk, dan heb ik bij het ABP 21 jaren en 2 maanden pensioen opgebouwd. Ook had ik al die jaren een baan met een omvang van ongeveer 80%. Ik heb laatst uitgerekend dat dit inkomen uit pensioen + AOW gemiddeld per maand 488 lager is dan dat ik nu verdien.
Ik ga er dus bijna 500 euro op achteruit. Kan ik dat opvangen, of moet ik dat aanvullen met inkomen uit andere bronnen, thuiswerk of zo?
Het lijkt me moeilijk om klussen te vinden die ik zou kunnen doen. Er zijn in de regio al zo veel werklozen, waarom zou ik dan een aantrekkelijk bijbaantje vinden dat geld oplevert? Het lijkt me niet waarschijnlijk. 
Ik denk niet dat er meer geld bij komt, in ieder geval niet meer dan mijn bijverdiensten nu. Ik denk er zelfs over om op te houden met mijn inzet op het stembureau. De verdiensten zijn 78,75 euro netto voor een heel erg lange dag, van tenminste 16 uren. Als ik toch 488 per maand "inlever", waarom dan niet ook die €78,75 per jaar?
En red ik het dan met die 488 euro minder? Ja, dat moet lukken. Dat komt mede, doordat ik tegen de tijd dat ik met pensioen ga, een buffer verwacht te hebben van zo'n 40.000 euro.
Ik houd, ook als ik maandelijks 488 euro minder inkomen heb, nog wat geld over. Niet veel, maar onder normale omstandigheden hoef ik mijn buffer niet aan te spreken. En natuurlijk zullen die omstandigheden niet altijd normaal zijn en moet ik mijn buffer wél aanspreken.
Dat kan, want daar is hij voor! Stel dat ik na mijn 66e nog 25 jaar leef, dan kan ik gemiddeld per jaar 1500 euro gebruiken van mijn buffer en dan heb ik geen rente gerekend.
En wat als de buffer opgemaakt is?
Tsja, misschien moet ik me dan maar aanmelden bij de Voedselbank?

En wat ga ik doen?
Er zwemt in "mijn" zwembad een 65+-dame die 6x per week zwemt. Zij is een voorbeeld voor mij. Zwemmen zorgt er voor dat mijn conditie redelijk op peil blijft.
Verder lijkt het me leuk om wat vrijwilligerswerk te doen. Geen bestuurswerk, dat heb ik in min leven genoeg gedaan, maar iets anders. Wat? Dat zie ik tegen die tijd wel!

20 opmerkingen:

  1. Jij bent specialiste in zuinig leven. Dat gaat vast lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij (partner en ik) hebben samen ruim 1800 euro minder per maand dan we in ons voltijd-werkend leven hadden Maar het gaat er niet om wat we nu minder hebben maar om het bedrag waarvan we nu (moeten) rondkomen! En dat is genoeg! Jij zult je ook redden ook al valt het pensioen tegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed dat je je met €500 minder ook nog kunt redden, dat is echt een mooi resultaat van het jarenlang zuinig leven! Je gaat tegen die tijd toch nog wel door met bloggen? Toch? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zat naar je vaste lasten te kijken. Je betaalt 134 euro per maand voor de hypotheek en de verzekering; per jaar is dat ruim 1600 euro. Dit voor een hypotheek van nu nog 19.000 euro ongeveer. Dus dat is bijna 8% aan kosten per jaar voor deze "lening". Ik zou 'm de komende jaren helemaal afbetalen, die hypotheek, dan zijn je maandlasten ook weer 134 euro lager.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat komt wel goed. Het is mijn plan om de hypotheek nog voor mijn AOW helemaal af te lossen.

      Verwijderen
  5. In verhouding tot 2014 ben je er in reële vaste lasten er 23,85 op achteruit gegaan.

    Het zijn allemaal kleine verschillen die die 23,85 maken. Dat valt eigenlijk tegen, omdat je toch 46.56 euro minder betaalt aan hypotheek incl. levensverzekerin. Water en zuiveringsheffing zijn samen met internet en telefoon goed voor 10,02 minder. Samen 56,67 minder.


    De inflatie aanjagende kosten zijn 32,82 meer, zoals gemeentelijke belastingen, energie, onderhoud cv, woonhuisverzekering, abonnementen, zorgverzekering.
    De zorgverzekering is een goede verzekering en bespaart geld.

    Ik geloof dat ik vandaag een rustige dag krijg..... Mischien dat ik er ook een blogje schrijf

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op grond van je gezondheid en je leeftijd ben ik benieuwd of je fluitend je pensioen haalt. Ik wens je sterkte met het behalen van deze mijlpaal.

      De gemiddelde overlijdensdatumg is 85 jaar. Dit is niet gewijzigd ondanks dat de AOW datum verhoogd is. Tenenkrommend vind ik dat.

      Verwijderen
    2. Toen de AOW in 1957 ingevoerd werd, was de gemiddelde overlijdensdatum niet 85 jaar, maar was die aanmerkelijk lager, namelijk 79 voor mannen en 80 jaar voor vrouwen.
      Gemiddeld maken we nu dus, ook na de wijziging van de AOW-leeftijd nog steeds langer aanspraak op AOW dan bij de invoer in 1957.
      Ik snap niet wat je daar tenenkrommend aan vindt.

      Verwijderen
    3. Ik vind dat tenenkrommend, omdat de stamrecht BV, waar ik mijn ontslagvergoeding inheb geplaatst geen rekening houdt met de gestegen gemiddelde leeftijdsverschillen. Ik moet zorgen dat ik op 85 jaar die stamrecht, bedoeld als aanvulling op pensioen op is. Leeg geen euro meer in de stamrechtverplichting, dus stel dat ik ouder wordt dan 85, dan moet de aanvulling voor pensioen op zijn.

      Is toch absurd dat de overheid dit gemiddelde vast houdt?

      Verwijderen
    4. Maar je was toch niet verplicht om je ontslagvergoeding in de stamrecht bv te doen? Dat was je eigen keuze die fiscaal voordeel opkevert, maar dan moet je niet klagen dat de overheid de leeftijd waarop je het op moet hebben niet verhoogt. Je wist de regels neem ik aan toen je de ontslagvergoeding in de stamrecht bv stopte, toch?

      Verwijderen
    5. Anne Jongkind. Ik had tee opties. Banksparen of een stamrecht. Beide hebben een einddatum, namelijk 85 jaar. Dan moeten de potjes op zijn.

      Verwijderen
  6. Ik heb horen zeggen ( informatie van een pensioenfonds) dat in 2021 ( of was het 2022 ?) weer opnieuw naar de leeftijd gekeken wordt van ouderen. Is dat ouder dan nu dan staat ons nog een verlaging van het pensioen te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat klopt. Dan gaan ze kijken naar mortaliteitstabellen en op basis daarvan (dus geboortejaar) de pensioen leeftijd vaststellen.Ben je bijna klaar kun je er dus zomaar een paar maanden of jaren bij krijgen tot je aow.

      Verwijderen
    2. Het zijn allemaal onzekerheden. De bezuinigingen op de zorg enz enz. Vervolgens langer doorwerken en veel minder pensioen. Mogelijk heeft de AOW zijn langste tijd gehad. Is onbetaalbaar geworden. De AOW uitbetalingen stijgen al langere tijd niet meer.

      Toch zijn er vele ouderen dir hun kinderen financiert kunnen bijstaan.

      Verwijderen
  7. Wat fijn dat je weet dat je het verschil kunt opvangen! Dat lijkt me een hele geruststelling.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je blogje deed me denken aan deze column van Erica Verdegaal in het FD: http://fd.nl/werk-en-geld/1158114/niet-klagen-maar-klussen
    Misschien iets om in het achterhoofd te houden voor als het zo ver is ;)

    Overigens, knap dat je die 500 euro op kunt vangen! Heel fijn dat zo zichtbaar wordt waar je al die jaren zuiniger aan voor hebt gedaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Als je die buffer dan maar niet bij ABN-AMRO hebt want dan moet je betalen ipv rente ontvangen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar ben ik nog nooit klant geweest en als je daar moet betalen om je geld er te stallen, dan zal dat er ook wel nooit van komen.

      Verwijderen
  10. Ik vind dat je heel doordacht en goed bezig bent. Wij moeten (zoals het er nu uitziet) over 7 jaar gaan leven van het pensioen van mijn man (ik heb wel gewerkt maar geen pensioen opgebouwd, mijn loon is een volle spaarrekening geworden).
    We hebben geen koophuis om af te lossen maar mijn man heeft dan wel meer 40 jaar gewerkt en pensioen opgebouwd.
    Ik vertrouw er maar op dat het goed komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. een buffer van 40000 euro lijkt riant, met een een eigen huis kunnen kosten voor groot onderhoud aardig oplopen. Zeker als je elektrische installatie, waterleidingen, dakpannen nu al bv 50 jaar oud zijn dan komt er een moment dat dit vernieuwd moet worden in de komende 25 jaar. Heb je hier beeld van gevormd?

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.