zondag 8 april 2018

Tip: Gratis naar nestelende vogels kijken!

Ken je de site Beleef de Lente van de Vogelbescherming?
Daar kun je gratis naar nestelende vogels kijken.
Ik vind het ieder voorjaar weer heel boeiend.
En dit jaar gebeurt er uitzonderlijk veel en je kunt alles op filmpjes terugkijken.

- De steenuil eet één van haar eigen eieren op en heeft nu nog maar 1 ei over. Ik ben heel benieuwd naar een verklaring. Waarschijnlijk was het embryo in het ei doodgegaan en dan is opeten een goede keuze van het ouderdier.

- Het nest van de zeearend is overgenomen door de havik, die er nu 3 eieren in gelegd heeft. De zeearend broedde er vorig jaar, maar nu zit de havik daar. De zeearenden zijn nog in de buurt en komen regelmatig gevaarlijk dicht bij.

- Het nest van de kerkuil wordt gekraakt door 2 kauwen,die kauwen zijn nu druk bezig met de inrichting van het nest. Ik ben benieuwd of de kerkuil nog weer terug komt om haar nest op te eisen.

- Het vrouwtje van het slechtvalkenpaar wordt op 12 maart gedood door een andere vrouw en vervolgens gaat het mannetje door met de nieuwe vrouw. Want eieren, en dus jongen, die moeten er komen.

vliegende ooievaar

Is de site van Beleef de Lente helemaal gratis? In principe wel, maar ik doneer jaarlijks wat geld om het initiatief in stand te houden. De camera's en de website zijn uiteraard voor de vogelbescherming niet gratis en ik vind dat er voor al dat moois wel wat tegenover mag staan. Maar zoals gezegd, je bent niet verplicht om geld te geven.

NB de site is goed te gebruiken voor onderwijsdoeleinden, maar soms is de natuur wel hard en het is goed om dat voor ogen te houden.
Het zit er dik in dat de zeearend binnenkort de kuikens van de havik gaat verorberen of gaat opvoeren aan zijn jongen.
Ook is de ooievaar vaak een kannibaal, dan eet hij de jongen op die blijkbaar niet kansrijk zijn. Als die probleemkuikens al wat groter zijn, dan worden ze zonder pardon uit het nest gegooid.

5 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tip! Ben gelijk gaan kijken naar de ooievaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk er al jaren naar, altijd leuk. Jammer dat de Oehoes er niet meer bij zijn.
  Ben ook lid vd Vogelbescherming en fan van het blad dat ze uitgeven.
  De voederboom wordt op het moment erg druk bezocht door vlaamse gaaien voor de pinda's en veel tortelduiven. De bonte specht hebben we dit jaar veel minder vaak gezien dan vorig jaar, erg jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad erg jammer dat er geen oehoes meer zijn bij beleef de lente en alleen nog maar kleine uiltjes.

   Verwijderen
 3. Vanmiddag steeds een specht horen kloppen!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.