Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 22 april 2018

Tot wanneer kun je voeding bewaren en wanneer moet je het echt weggooien?

Niet zuinig en niet duurzaam: we gooien per persoon per jaar 41 kg voedsel weg. Geen schillen, kaaskorstjes, botten en graten, maar  echt voedsel.
Ik vind het nog steeds schrikbarend veel. Het is bijna 1 kg per week!
Jammer van al dat geld dat we er aan besteden. Jammer voor al die dieren die voor niets gestorven zijn, jammer van al die granen, groenten en fruit. Daar hadden veel mensen, die nauwelijks voeding kunnen kopen, van kunnen leven.
Laatst in het nieuws: minister Schouten wil de THT datum van zeer lang houdbare producten, zoals bijvoorbeeld bronwater, koffie, rijst en houdbare pasta schrappen.


THT is niet gelijk aan "meteen dodelijk vanaf" (van de facebooksite van mijn Zwitserse achternichtje)

Voor wie het lastig vindt hoe de bewaartermijnen eruit zien:

Je hebt te gebruiken tot (TGT): hierbij gaat het om bederfelijke waar, zoals vis, vleeswaren. Die moet je na de tgt datum niet meer eten, want de kans is heel groot dat de voeding dan bedorven is. Er zijn dan (veel) te veel ziekmakende bacteriën in gaan groeien. Niet meer eten dus.
Of eigenlijk veel beter: zorg dat je het voor die datum op maakt, zodat je het niet hoeft weg te gooien. Dus niet te veel van kopen en snel opmaken, zodat het eten niet bederft.

Dan heb je de THT datum: tenminste houdbaar tot.  Bij die datum is het absoluut niet zo, dat je voeding weg moet gooien als het over de datum is. Vaak is het nog geruime tijd houdbaar.
Als voorbeeld neem ik zuivel of meel. Dat is zeker niet onbeperkt houdbaar, maar een tijdje over de datum kan geen kwaad. Voor het bepalen van de bruikbaarheid zijn je neus en ogen van groot belang. Ruik aan de melk, ruik je iets zuurs, dan is de melk zuur. Soms schift de melk pas als hij in iets warms komt, bijvoorbeeld koffiemelk. Dan is er zo op het eerste gezicht niets aan de hand en je ruikt ook soms niets. Maar als je dan een scheutje in je hete koffie gooit, dan is het ineens duidelijk. De melk schift en de koffie ruikt niet lekker.
Bij patentbloem, aardappelmeel, maizena, pannenkoeken mix, griesmeel, polenta, puddingpoeders, custard, en peulvruchten zoals gedroogde erwten, bonen, spliterwten, capucijners, kikkererwten etc. maar ook rijst, vermicelli, pasta's groot en klein, zegt de THT datum ook niet alles. Waar het om gaat, is dat er geen beestjes in zijn gaan wonen. Om welke beestjes gaat het dan? O.a. mijt, meelmot, vruchtmot, vlees- en fruitvlieg, klander, meelkever, broodkever, meeltor en nog vele andere. Die beestjes kunnen er soms al voor de THT datum in gekomen zijn. Die beestjes zorgen voor een nare geur, soms een soort spinnewebben en daarnaast zie je de beestjes kruipen in het meel. Ik heb er hier een uitgebreide blog over geschreven. 
Gebruik ook hier je ogen en je neus. Zie en ruik je niets verdachts? Dan is er niets aan de hand en kun je het product gewoon gebruiken.
Hier geldt: niet al te veel op voorraad en zorg voor afgesloten glazen potten of trommels, zodat de beestjes zich niet kunnen verspreiden.
Blikken en potten kun je over het algemeen vele jaren langer bewaren dan er op de pot of het blik staat. Daar zijn wel proeven mee genomen. Bijvoorbeeld met blikken groenten of met blikken vis. Ook lang na de THT datum zijn ze nog prima, dus niet weggooien, dat is nergens voor nodig.

Hoe kun je nu een groot deel van het weggooien voorkomen?

Ik denk dat het weggooien vooral zit in producten die niet zo lang houdbaar zijn en die dus redelijk snel op moeten. Denk aan aardappelen, groenten en fruit.
Ik bewaar appels, peren en sinaasappels in de koelkast, dat verlengt de houdbaarheid aanzienlijk.
Dat doe ik ook met wortelen, pastinaken, prei, kool etc.
Vruchtgroenten als tomaten, komkommers, courgettes, paprika's en dergelijke kun je beter niet in de koelkast bewaren. Als die snel op moeten, dan snijd ik ze in stukjes en dan vries ik ze in (behalve de komkommer).
Neem niet te veel van producten die beperkt houdbaar zijn op voorraad.

14 opmerkingen:

  1. Wat doe je met geschraapte worteltjes of sla? Staat ook op tgt maar zijn na datum altijd nog prima te eten. Mits er niet teveel water ih zakje is gekomen. Maar de bacterie waar voor gewaarschuwd wordt kun je niet zien. Ik vind dat een twijfelgevalletje...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb geen ervaring met geschraapte worteltjes, die koop ik nooit. Sla ook bijna nooit, alleen zakjes rucola. Die vind ik er voor de tgt datum vaak al niet zo fris meer uit zien. Dus die zijn op de tgt datum wel op.

      Verwijderen
  2. 1 kilo per week? Gelukkig draag ik daar vrijwel niets aan bij, als het een ons is is het veel.
    Creatief zijn met voedsel moet je wel leren en ervaring krijgen met wat wel en niet bij elkaar past en met 50 jaar ervaring lukt dat me heel aardig. Soms is het zelfs jammer dat je iets goed geslaagds niet kan herproduceren omdat je nooit dezelfde hoeveelheid ingredienten weer over hebt.

    Voor Anoniem van 7.39: de worteltjes kan je voor soep gebruiken, bouillonblokje erbij opkoken en pureren en een vulling die jij lekker vindt zoals gehaktballetjes en soepgroente. Sla in reepjes snijden, uitje fruiten, sla erbij laten slinken en op smaak maken met bv sambal en ketjap.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een grappige uitleg over tht :-)
    Niet meteen dodelijk... Hahaha. Ik heb een oom die we ronduit plagen met een alcohol vrij biertje een week over datum...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik gooi zelden iets weg wat over datum is. Alles wat ik weggooi, zijn restjes die overgebleven zijn van de maaltijd. Soms gaat alles op en soms blijft er wat over. Overigens, als wij nooit iets weg zouden gooien, zien arme mensen daar niets van terug, want als wij niets weggooien, wordt er gewoon minder geproduceerd. Geartsje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dat denk ik niet, producenten willen produceren en verkopen. Als de westerse consument minder gaat kopen en weggooien, bieden ze hun producten aan op andere markten, tegen lagere tarieven.. zodat hun product voor de armen ook bereikbaar wordt.

      Verwijderen
    2. Als je gelijk hebt, dan kunnen de producenten nu ook wel meer produceren en hun producten op andere markten brengen tegen lagere tarieven. Lagere tarieven betekent minder winst. Dus denk ik dat ze dan hun productie op den duur wel aanpassen. Dus durf ik niet te stellen wie er gelijk heeft.

      Verwijderen
    3. Producenten kunnen nu ook wel meer produceren om hun producten tegen lagere tarieven op andere markten aan te bieden. Maar als ze dat nu niet doen, waarom zouden ze het dan wel doen, als hun afzet in Europa krimpt? Misschien dat ze het in eerste instantie wel doen, en hun producten tegen lagere tarieven aanbieden tegen een lagere prijs in andere markten. Maar als de vermindering blijvend is, zullen ze hun productie inkrimpen. Dat is mijn idee. Maar wie er nu gelijk heeft, weet ik niet. Geartsje

      Verwijderen
  5. Gelukkig ben ik redelijk creatief geworden met wat er in de koelkast is en dat scheelt heel veel in het weggooien .Even bedenken wat er bij elkaar kan of een lekker soepje broddelen ,mogelijkheden genoeg .En goed bedenken wat ik in de beperkte voorraad kast zet !Zo hoeft er weinig weg gedaan worden .Met vleeswaren en vlees ben ik wel heel voorzichtig .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als er beestjes in de voorraad rijst,meel etc.komen dan heb je die produkten al een hele tijd in huis.Waarom toch zo'n enorme hoeveelheid voedsel inslaan als je toch regelmatig boodschappen doet?
    Denk goed na als je in de winkel bent en laat je niet verleiden door al die aanbiedingen.Koop wat je nodig hebt,vers en houdbaar plus wat extra.
    Kom je nooit in die 'problemen'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook nooit beestjes in mijn voorraad hoor. Maar die beestjes die zitten er al in als je het product koopt. (de eitjes tenminste, die komen uit en dan zitten ze in de zak meel of in de rijst). Beestjes wonen niet in jouw kast, ze zitten er bij de productie of het afvullen van de zakken of dozen al in.

      Verwijderen
    2. Soms ben ik een beetje vergeten wat ik allemaal op voorraad heb. Dan koop ik nog een zak meel of een zak rijst, terwijl ik dan nog een hele zak op voorraad heb.
      Tegenwoordig valt dat wel mee, want de laatste tijd maak ik briefjes en daarmee voorkom je dubbel kopen van dingen die je nog wel in huis hebt.

      Verwijderen
    3. Het hoef ook niet lang in de kast te staan. Ik kocht eens in Frankrijk een zak muesli en die ging meteen open en helaas meelmotten in huis en veel moeite gehad om die uitgeroeid te krijgen. Had een zak walnoten in anderen kast en dit zat vol met spinsel en rupsjes.

      Verwijderen
  7. De beestjes maken de rijst in of meel of pasta niet bedorven. Je kunt het gewoon eten na zeven of spoelen. Beestjes blijven in zeef zitten of komen boven drijven. Gehoord op lezing van Martin van der Gaag, schrijver van het boek.

    BeantwoordenVerwijderen