woensdag 19 september 2018

Waarom is er wel geld voor het afschaffen van de dividendbelasting en niet voor de AOW?

De FNV vindt dat de verhoging van de AOW leeftijd moet stoppen op 66 jaar, de huidige AOW leeftijd.
Zoals het nu geregeld is, is het zo dat als je op 1 januari 1953 geboren bent, je pas AOW krijgt als je 66 jaar en 3 maanden bent. Ben je 1 dag eerder jarig, dan gaat je AOW in op de dag dat je 66 wordt.
De FNV vindt daarom dat er meer geld moet komen voor de AOW anders komt er geen pensioendeal.Want waarom wel 2 miljard weggeven als cadeautje voor buitenlandse aandeelhouders en geen geld voor AOW?

Eigenlijk vind ik 66 jaar  een mooie leeftijd om te stoppen.Waarom zou je de AOW leeftijd steeds moeten opschuiven? De ene buurvrouw krijgt vanaf haar 65e AOW, ik vanaf mijn 66e en een andere buurvrouw pas vanaf haar 67e of later en mijn kinderen nog weer later. Dat is toch niet eerlijk?

En dat geld?
Dat is er blijkbaar wel.
De regering geeft het weg in de vorm van het afschaffen van de dividendbelasting.

12 opmerkingen:

  1. Die AOW pot wordt gevuld door de genen die werken. Er komen alleen steeds meer mensen die uit de pot willen en ook langer willen gebruiken uit die pot terwijl er minder mensen geld in die pot stoppen. Zelfs bij je huishoudfinancien zie je dat dat niet heel lang goed gaat.

    Dus is de oplossing: meer inleggen en korter gebruiken. Door langer te laten bijdragen sla je 2 vliegen in 1 klap.

    Dat zal een aantal jaar duren tot de vlak-na-de-oorlogse generatie is overleden en dan zal het meer in evenwicht zijn. Om te zorgen dat de pot beter gevuld wordt heb je dus meer werkenden nodig, de enige optie die je daarvoor hebt is de gebruiksduur verkorten. Bij de berekeningen gaan ze uit van ongeveer 15 jaar gebruiken, maar dat is al een stuk langer geworden.

    Het is geen pensioen dat achterstallig loon is.
    Door eerder aow uit te laten betalen vraag je eigenlijk van onze kinderen om hun inkomen te verlagen en jou te onderhouden.

    Ze hadden het ook in 1x kunnen doen die leeftijd verhogen. Werkt ook niet en ergens wil je een nieuwe datum zetten. Er zijn altijd mensen die daardoor net buiten de boot vallen, maar dat is niet te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tegelijkertijd kan je ook zeggen: goed, mensen, vanaf nu betalen jullie MINDER inkomstenbelasting, maar MEER AOW-premie. Hoeveel minder inkomstenbelasting? In totaal 2 miljard minder. Hoeveel meer AOW-premie? In totaal 2 miljard meer. (Dus werkenden merken er dan niks van). Hoe compenseren we de 2 miljard minder inkomstenbelasting? Via de dividendbelasting.

      Twee miljard meer AOW-premie zorgt er grofweg voor dat er jaarlijks minstens 150.000 mensjaren aan AOW betaald kan worden (uitgaand van 13.000 euro kosten per persoon per AOW jaar). Aangezien er jaarlijks zo'n 300.000 mensen de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, betekent dat voor iedereen dat de AOW zes maanden vroeger in kan gaan. Of niet met zes maanden vertraagd hoef te worden.

      Verwijderen
    2. PS, ik lees nu op CBS.nl dat er in 2018 "slechts" 200.000 66-jarigen zijn, dus het sommetje wordt nog wat gunstiger: dan kunnen ze allemaal negen maanden eerder stoppen.

      Verwijderen
  2. We mogen als vrouw niet klagen. We worden gemiddeld 5 jaar ouder en toch krijgen we op dezelfde leeftijd aow als de mannen. Dat is toch mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen doen, dus ik ben het niet helemaal met je eens.
      Daarbij is de levensverwachting voor kinderen die nu worden geboren voor zowel jongens als meisjes even lang.

      Verwijderen
    2. Zolang vrouwen alleen in deeltijd blijven werken zullen ze altijd minder verdienen dan hun full-time werkende mannelijke collega's. Afgestudeerde vrouwen zonder kinderen beginnen bijv. vaak met een 3-daagse werkweek, want ook andere dingetjes te doen.

      Verwijderen
    3. Nou, dat valt wel mee hoor. De meeste vrouwen die ik ken werken 4 dg per week

      Verwijderen
    4. Zinloze discussie. Vrouwen hebben het veel zwaarder in t leven.

      Verwijderen
    5. Sommigen niet hoor. Lekker paardrijden, shoppen en TV series kijken. Ook nog lekker eten erbij en uitslapen. Ze zijn er genoeg ! Manlief verdient de centjes wel :-)

      Verwijderen
    6. Wat me vooral opvalt is dat jonge meiden, net afgestudeerd, gaan parttimen. Wat mij betreft zou dat verboden mogen worden. Ga eerst je studieschuld maar eens aflossen en wat opbouwen in arbeidsland. Als je dan later kinderen krijgt en zou parttimen, dan is je salaris bij dat FTE-percentage nog prima toereikend voor alle vasten lasten en zelfs voor een (onverhoopt) alleenstaand leven dan.

      Als je als vrouw altijd maar in de schattige tutbaantjes blijft plakken, dan kun je wel op je buik schrijven dat je ooit zelfvoorzienend wordt. Ik vind dat wel belangrijk. Nadat ik zelf jaren geleden scheidde rond mn 30e, zelf weer een huis kon kopen, zonder problemen rondkwam en bleef parttimen, heb ik aan den lijve ondervonden hoe belangrijk het is dat je voor jezelf kunt zorgen onder omstandigheden.
      Inmiddels weer getrouwd, maar ook een dusdanige functie dat ik met gemak met 24u weer een huis zou kunnen kopen en zou kunnen leven in m'n eentje met kinderen als het moet.
      Dat is geen carrière voor status, maar voor levensonderhoud en verzekering van je toekomst.
      Daarnaast vind ik mijn baan superleuk en uitdagend en ondanks de kleine spagaat waar ik in kom als ik én thuis én op het werk nodig ben, zou ik het absoluut niet willen missen.
      groetjes Anonym

      Verwijderen
  3. Alhoewel ik het afschaffen van de dividendbelasting te gek voor woorden vind, vergelijk jij nou appels met peren! Madieke (7.11 uur) weet het goed te verwoorden!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vind het afschaffen van de dividendbelasting ook van de zotte. Maar ik zou het geld dat we daarmee zouden besparen niet richting een verlaging van de aow leeftijd doen. Ik snap die verhoging van de AOW leeftijd wel en ik behoor zelf tot de generatie die door moet tot 68. De levensverwachting is zoveel langer, en we worden zoveel gezonder oud dan vroeger. Bovendien beginnen wij veel later met werken dan vroeger. Ik zou wel een uitzondering willen maken voor de mensen die fysiek zwaar werken hebben, maar ik zit de hele dag op een stoel en red dat echt wel tot ik 70 ben! Ik zou zelf de btw verlaging op groenten en fruit meteen willen terugdraaien of het geld naar de zorg voor ouderen willen doorsluizen. Want als je eenmaal echt oud bent en niet meer zo gezond vind ik dat er goed voor je gezorgd moet worden en de geluiden die ik nu af en toe opvang vind ik mensonterend.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.