woensdag 28 november 2018

Een onverwarmde slaapkamer, hoe houd je het comfortabel?

Mijn slaapkamer verwarm ik niet. De radiatoren in mijn slaapkamers draai ik alleen open als het erg hard vriest. Als er dus kans is dat mijn CV installatie in huis bevriest, anders niet.
Dat is iets heel anders dan bij de collega waar ik laatst over schreef. In haar huis is het ook 's nachts 21 graden. Dus net zo iets als op een warme zomeravond. Soms is het in de zomer 27 graden op mijn slaapkamer, dat was afgelopen zomer zo. Echt veel te warm, maar tsja, wat moet je tijdens een hittegolf?
Op dit moment is het constant 12 graden in mijn slaapkamer. Dat het niet kouder wordt, komt ook omdat door de hele lengte van de slaapkamer verwarmingsbuizen lopen voor de radiatoren beneden.. Het raam is open en er is dus een mooie aanvoer van frisse lucht.
Hoe zorg ik dat ik comfortabel, en dus lekker warm kan slapen?
-  een elektrische onderdeken - die zet ik uit als ik een paar minuten in bed lig en die deken gaat een kwartiertje voordat ik in bed ga aan. Niet tijdens het slapen dus, maar puur om het bed aangenaam van temperatuur te krijgen.
- een lekker warm winterdekbed
- een pyjama
- bedsokken.
De sokken en de pyjama heb ik vooral aan omdat ik 's nachts zeker 2 keer en soms wel vaker moet plassen.Daar schijnen meer ouderen, vrouwen en mannen, last van te hebben. Als ik naar de badkamer moet, dan koel ik snel af bij een omgevingstemperatuur van 12 graden. Met pyjama en sokken valt dat afkoelen reuze mee!

13 opmerkingen:

  1. Ik verwarm de slaapkamer ook niet.Op het onderlaken leg ik in de winterperiode een fleecedekentje. Als ik in bed stap, voelt dat aangenaam en warm aan.Ik gebruik een donsdeken (echte dons) en een flanellen overtrek en dat is voor mij meer dan warm genoeg.
    Sokken in bed heb ik niet nodig aangezien ik met mijn voeten altijd bloot slaap. 's Nachts sta ik meestal op om naar het toilet te gaan maar doe dat op blote voeten, heb geen last van koude voeten maar ik doen dan wel mijn kamerjas aan zoniet koel ik teveel af. Wij hebben boven geen toilet dus ik moet dan zowiezo naar het toilet of de badkamer beneden.Als ik naar het toilet ga, leg ik wel mijn beddengoed toe zodat de warmte gevangen blijft en het aangenaam warm is om na het toiletbezoek terug in bed te stappen.liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het buiten onder de 20 komt krijg ik altijd een koude plek op billen. Zonder kruik daartegenaan kan ik niet slapen. De rest hoeft niet zo warm en electrische deken heb ik zelden aan en dan alleen heel even op de laagste stand, en ik moet meestal 3x naar toilet. Heerlijk om dan weer in warm bed te gaan liggen en tegen de warme kruik aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik 's-middags wel eens een tukje ga doen, krijg ik altijd koude rillingen en kan ik geen deken genoeg op mijn bed hebben. En met de elektrische onderdeken aan. Maar gewoon 's-avonds heb ik het warm en heb ik aan een gewoon winterdekbed genoeg. Als het erg koud is de elektridche onderdeken even aan. En met redelijk weer lekker het raam helemaal open !s

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een grote ovalen kruik maakt een warm holletje in mijn bed. Als ik naar het toilet moet(2/3 keer)trek ik snel een dik overhemd aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onze slaapkamer wordt ook niet verwarmd en het raam staat altijd open. We hebben een dekbed (geen dons, denk aan het dierenleed) en mijn partner heeft een electrisch deken (1-persoons) Ik draag een katoenen boxer en een t-shirt en hele dunne sokken. Dunne sokken draag ik altijd in bed, ook in de zomer!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben ook buizen die door de slaapkamer lopen, en daarom vind ik het vervelend om de dag en nacht de ramen open te hebben. We willen niet voor de mussen stoken. We hebben van die isolerende "zwemspagetti" om de buizen gedaan maar toch kan ik de temperatuur voelen door de isolatie heen. Daarom luchten we overdag een half uur, doen dan de ramen dicht, en bij het slapengaan weer open. Verder overdag uiteraard de ventilatieschuif open. Nog tips van anderen over hoe om te gaan met buizen door de slaapkamer? PS als het flink vriest doen we in de namiddag vaak een uurtje (met ramen dicht) de verwarming aan. Dat is voldoende om de kou uit de slaapkamer te houden. Ik word kortademig als de kamer te warm wordt, dus zoek oplossingen om een warm bed/koele kamer te krijgen zonder dat ik in een berevel hoef te slapen. Dat zou mijn man afschrikken, en er is weinig zo lekker warm als samen slapen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij slapen beneden. Met openslaande deuren naar het terras. " s Nachts staat altijd een deur op een kiertje met de ketting erop. Omdat de slaapkamer drie buitenmuren heeft koelt hij flink af. 's Morgens na het luchten gaat de verwarming even aan. In de namiddag, nadat mijn man gedoucht heeft, weer uit. Omdat wij, buiten de slaapkamer, overal vloerverwarming hebben en de temperatuur 's nachts 19 graden is, loop ik even op blote voeten naar de wc. Maar dat is drie stappen naast de slaapkamer. Het zal een graad of 16, 17 zijn overdag, 's nachts een 13 graden.
    Tijdens de hittegolf was het gelukkig maar een graad of 21. Er zit een overkapping bij de deuren, zodat de zon nooit naar binnen schijnt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ’S nachts de balkondeur open, afhankelijk van temperatuur van 15 com tot helemaal open! Overdag in winter deuren dicht, in zomer open (als er iemand thuis is). Zomer-winterdekbed ikea, niet eens de duurste, doet z’n werk, net als t-shirt/oude flodder t-shirtjurk in winter, zomers niets aan in bed. Eerste paar minuten koud maar dan lekker! ’S nachts 1-2 x maar toilet direct naast slaapkamer, daarna vaak aan manlief opwarmen! Heerlijk (voor mij)! Als ik koud het bed inga duurt het even voor ik warm ben. Hmmm, ik wil weer naar bed! Groet van Ingrid, een 56-jarige in Zuid-Zweden.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wordt hier ook niet verwarmd naar 15/16 graden is echt wel wat wij graag willen. Alle radiatoren zomaar dichtdraaien is niet verstandig je stookt net een 30 kw ketel en je verbruikt slechts 8 kw aan radiatoren en is dus zonde...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Met 2 dikke jogging broeken aan in bed hoeft t huis niet verwarmd te worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben nieuwe kunststofkozijnen met hr++ glas alleen is het niet goed gemonteerd en waait het onder de kozijnen en vensterbanken. Is nu al een aantal weken en aankomend weekend of volgend weekend word dat probleem opgelost door het bedrijf. Voor nu hebben wij de verwarming aan in de slaapkamer omdat het tocht/waait in de slaapkamer. Een elektrische deken heb ik ook nog! Heerlijk gelijk die warmte.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier een oude boerderij met de slaapkamer op het noord-westen met drie buitenmuren. Geen centrale verwarming. Wel wollen dekbedden, flanellen lakens en een warme kruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hier ook een onverwarmde slaapkamer en het raam open. Een kruik en op het voeteneind een extra fleecedekentje zorgen ervoor dat m'n voeten lekker warm blijven. Met koude voeten val ik slecht in slaap en word ik 's nachts wakker.
    loesje

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.