woensdag 21 augustus 2019

12 jaar weblog Zuinigaan!

Lang voordat ik een eigen blog begon, las ik op andere blogs en op fora over consuminderen en hypotheek aflossen. Zo ontstond zo langzamerhand het idee om zelf een blog te starten.
Op 21 augustus 2007 publiceerde ik mijn allereerste blogje.
Nu al weer twaalf jaar geleden.
Niet op Blogger, maar op Web-Log, de provider die uiteindelijk in augustus 2011 migreerde naar Weblog en vrijwel direct daarna, in september/oktober van dat jaar gestopt is.  
Toen ben ik overgestapt naar Blogger. 
Destijds heb ik nog nèt de tijd gekregen om meeste berichten handmatig over te zetten naar de nieuwe blog op blogger. Het bleek uiteindelijk dat alle meegekopieerde foto's verdwenen zijn en het kopiëren van teksten ging ook niet zoals het zou moeten. Een voorbeeld: véél werd vxc3xa9xc3xa9l. De letter é werd dus weergegeven als: xc3xa9. Ook trema's werden niet weergegeven. Dat maakt een tekst lastig lezen. Als je de oude blogjes leest, kom je vast nog wel eens iets raars tegen. Bij deze de verklaring, die rare dingen zijn dus veroorzaakt door de overzetting naar Blogger.

Destijds, 12 jaar geleden, had ik geen idee dat ik zo lang een blog zou hebben! Ik vond het schrijven over bezuinigen en hypotheek aflossen wel heel leuk en daarom ben ik doorgegaan, tot de dag van vandaag. Hoeveel jaren komen er nog bij? Waarschijnlijk niet nog een keer 12 jaar. Zullen we het eerst maar eens houden op nog 3 jaar, dan bestaat mijn blog 15 jaar, een mooi rond getal!

Sinds september 2011 schrijf ik met veel genoegen op Blogger. Ik probeer iedere dag een blogje te publiceren. Eerst vooral over sparen, bezuinigen en over het aflossen van mijn hypotheek, nu ook over pensioen en ouder worden. 

Gelukkig zijn nu al weer heel lang geen migraties meer en provider wisselingen.
Ik hoop dat ik nog heel lang leuke en interessante berichtjes mag schrijven!

Wat vind jij de leukste onderwerpen waar ik over schrijf?

86 opmerkingen:

  1. Mag is ook de meest irriterende thema's benoemen?

    Dat zijn:
    * alles over roken, in mijn ogen is dat leven en laten leven!
    * het gewouwel over geen vlees, en vleesvervangers.
    * het "groene gezeur" waar je duidelijk de klok hebt horen luiden, maar de klepel niet weet te vinden, en je je mening vormt nav de bronnen die je na staan en niet verder kijkt..
    * zeuren over de brexit, zelfde verhaal als het "groene gezeur"..
    * aandelen.. als je alleen maar wilt verdienen en geen risico wilt lopen moet je niet gaan beleggen..
    * belerende artikelen over gezond en ongezond... Die keuze maak IK zelf wel!

    Op bovengenoemde thema's na mag ik je blog graag lezen!

    M

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie! Jouw kritiek zal me er niet van weerhouden om te blijven schrijven over genoemde onderwerpen.
      Het lijkt mij het beste dat je die specifieke blogs van mij niet leest.

      Verwijderen
    2. Nou, nou....lekker positief. Over zeuren gesproken, als je iets niet graag leest sla je het toch over. Dat is zo simpel.

      Verwijderen
    3. Prima hoor Aaf, dan weet je bij deze vast dat je commentaar gaat krijgen... M.

      Verwijderen
    4. Wauw, weer het leven en laten leven argument voor roken. Als rokers anderen eens gewoon lieten leven in plaats van alle lucht overal te verzieken, ging het misschien op. Het zijn juíst de rokers die het principe van leven en laten leven niet volgen.

      Verwijderen
    5. Hmm anoniem 07:14, jij mag je aan van alles en nog wat ergeren (zie je eigen lijstje) als wij ons maar niet irriteren aan asociale rokers.

      Lekker consequent... hahaha ;-p

      Verwijderen
    6. Vooral blijven schrijven Aaf. Ik ben het regelmatig met je oneens, maar wat zou dat. Een beetje discussie houdt iedereen scherp.

      Verwijderen
    7. Ik vind de meeste door M genoemde onderwerpen juist erg goed passen bij weblog over zuinig aan doen. Eerst lag de focus meer op financieel zuinig leven, nu wat meer op zuinig omgaan met de planeet. Gezonde gewoontes passen ook heel goed bij zuinig omspringen met je eigen lichaam. Niets mis mee om je lezers te laten zien hoe ze op allerlei manieren zuinig aan kunnen doen!

      Verwijderen
    8. Aaf alleen niet, want koste wat het kost wil ze haar mening opdringen en doorzetten ipv af en toe toe te geven dat ze fout zit of de details niet kent!

      Verwijderen
    9. Citaat van M hierboven:
      "belerende artikelen over gezond en ongezond... Die keuze maak IK zelf wel!"

      Je hebt niet de keuze of iets gezond of ongezond is. Je hebt wel de keuze om te kiezen voor gezond of ongezond, maar je moet wel weten wat gezond is. Je hebt trouwens ook de keuze om je kop in het zand te steken en niets te weten over het verschil tussen gezond en ongezond, dus lees dan die stukjes maar niet.

      Verwijderen
    10. Alsof vaststaat wat er nou precies gezond of ongezond is. Van sommige dingen (roken) is dat vrij duidelijk, maar over wat gezonde voeding is verschillen de meningen. Ik eet low carb, vind ik heel gezond en normaal nogal. Maar er zijn genoeg mensen die dit een rare en ongezonde levensstijl vinden en denken dat ik een hart en vaatziekte oploop. Dat mogen ze denken hoor, ieder zijn ding. Maar als ik zie dat een kennis met kanker roze koeken eet, wil ik ze bijna uit haar hand meppen. Suiker en kanker is een dodelijke combo. Koolhydraten en diabetes idem dito.

      Waarom weer dat gemekker over het niet lezen van stukken. Waarom zou je stukken niet moeten lezen? Is het tegenkomen van een andere mening nou zo eng? Wat een geestelijke armoe om alleen maar te mogen lezen wat in je straatje past.

      Verwijderen
    11. Uit je eerste reactie blijkt dat je die stukjes nogal vervelend vindt. Verder vind ik het heel goed om in aanraking te komen met ideeën en meningen die je (nog) niet deelt, want anders wordt het veel moeilijker om iets nieuws te leren.

      Verwijderen
    12. Kun je aangeven waar je vandaan hebt dat suiker en kanker een dodelijke combinatie is? Ik ken mensen met kanker en schrik hier een beetje van. Voor zover ik weet is alleen dit aan de hand: http://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-suiker-de-groei-van-de-tumor-extra-bevorderen/
      Mijn vriendinnen hebben geen overgewicht, dus ik maakte me geen zorgen.
      Maar jij hebt andere informatie?
      - Neeltje

      Verwijderen
    13. Warburg effect. Er is genoeg over te vinden als je zoekt.

      Verwijderen
    14. Ha ha ha, wat een kansloze reactie zeg!
      Eerst ongenuanceerd kritiek leveren en dan niet eens je naam eronder zetten.

      Complimenten voor jou Aaf, dat je dit soort reacties nog plaatst ook.

      Verwijderen
    15. Want budgetman is jouw echte naam?

      En is de inhoud van de reactie anders als je er Greet, Jan, Piet, Berta onder zet?

      Verwijderen
  2. Gefeliciteerd! Wat een lange tijd in blogland al!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees je graag, dus schrijf vooral lekker door. :-) Vind bijna alles wel leuk en hou van de onverstoorbare manier waarop je op kritiek reageert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hahaha hierboven meteen een goed voorbeeld daarvan. ;-)

      Ze lezen je blog o zo graag als ze maar mogen dicteren waarover het wel en niet gaat... :-p

      Verwijderen
    2. Ineke, Aaf dicteerd nog veel liever...

      Verwijderen
    3. ....maar dan wel met een t...

      Verwijderen
    4. Fokschaap! Of als je het vega wil hebben: kofschip:)

      Verwijderen
  4. Ik lees graag je blog en dan over de zuinige onderwerpen omdat ik zelf actief aan het consuminderen ben. Ik zie graag de boodschappenlijstjes en energieoverzichten voorbij komen, dat stimuleert om kritisch naar eigen verbruik en boodschappen te blijven kijken.

    Ik kan de posts over het klimaat niet waarderen, zeker niet als je er totaal (onzuinige) kul adviezen bij krijgt als ‘ga electrisch rijden’ en ‘koop een warmtepomp’. Tuurlijk joh, ik tover wel even een enorme zak met geld ergens vandaan voor 0,0 resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens... zie ook mijn non artikelen... Groeten M..

      Verwijderen
    2. Zuinig aan doen kun je op meerdere manieren bekijken, ook wat betreft de planeet. Wie het geld ervoor heeft, kan nu al meedoen aan de overschakeling naar duurzame energiebronnen en een bijdrage leveren aan het momentum van die noodzakelijke beweging, waardoor we zuiniger aan doen met onze planeet. Als je het geld daar niet voor hebt, dan doe je andere dingen, waarvan ook steeds voorbeelden worden genoemd. Hoe dan ook, als we willen dat onze (klein)kinderen nog een beetje de keuze hebben om goed te leven - zoals wij die ook hebben -, dan moeten we onze bijdrage leveren om de aarde leefbaar te houden, hoe groot of klein die bijdrage ook is. Eén warmtepomp of één extra elektrische auto zal het verschil natuurlijk niet maken, maar de optelsom van individuele acties is veel groter en zorgt ervoor dat verantwoord gedrag normaler wordt, waardoor nog meer mensen het doen. Goed voorbeeld doet volgen.

      Verwijderen
    3. Ik wil dolgraag zuinig aandoen met de de planeet, maar dan moeten we niet inzetten op slecht en ondoordacht klimaatbeleid zoals onze overheid wil. Dan zijn hele andere maatregelen nodig.

      Verwijderen
    4. Ik ben het helemaal met je eens dat de overheid veel te klein inzet. Wat zou jij graag anders zien?

      Verwijderen
    5. Te klein zijn niet mijn woorden.

      Het klimaatakkoord mag van mij zo de prullenbak in. Het kost veel, is technisch niet haalbaar en levert niets op qua resultaat. Als je een fractie van het geld in onderzoek steekt naar nieuwe technologie steekt kom je m.i. veel verder.
      Verder als je wilt inzetten op reductie van co2 ontkom je haast niet aan kernenergie. Dat wil men liever niet horen, want groene stroom klinkt zoveel vriendelijker en groener. Maar al plemp je heel NL vol met windmolens red je het nog niet. Verder moet de overbevolking in de derde wereld per direct worden aangepakt, voor het einde van de eeuw zitten we anders aan de 12 miljard mensen die allemaal willen eten, drinken, energie gebruiken en kleding/woningen en vervoer nodig hebben en zo straatarm zijn dat ze klap om natuur/klimaat/leefomgeving geven. En waar is het einde? 24 miljard, 50, 100??

      Dan is er nog een hele rits aan andere problemen, zoals de enorme berg plastic in zee, ontbossing, bijensterfte. Krijgt allemaal vrijwel geen aandacht meer door de obsessie met klimaat.

      Verwijderen
    6. Eens. Er moet veel meer geld naar ontwikkelingshulp zodat mensen snel over de inkomensgrens heen gaan die voor de overgang naar een tweekindsgezin zorgt.
      Ik vind persoonlijk doodgegooid met plastic, ontbossing en bijensterfte, maar dat zal misschien van de nieuwsbron afhangen.

      Verwijderen
    7. - Er moet inderdaad ook veel geld naar onderzoek, maar het is strikt gesproken de vraag of dat snel genoeg gaat opleveren. Een dubbel spoor met energiebezuinigingen en overschakeling naar duurzame energie aan de ene kant en grote investeringen in nieuwe technologie aan de andere kant is volgens mij de beste gok.
      - Kernenergie is - behalve als we snel een alternatieve energiebron vinden of de huidige duurzame bronnen rap kunnen uitbouwen en efficiënter maken - een goede transitiebron. Het heeft wel zijn eigen (grote) risico's en kerncentrales en bijbehorend afval blijven na zo'n investering ook nog wel een tijdje staan.
      - Met de overbevolking valt het mee. Volgens de betrouwbare data van Gapminder (bekend van Hans Rosling; zijn nieuwe boek 'Factfulness' is echt een aanrader - loopt het bevolkingsaantal tegen het einde van de eeuw tegen de 10 miljard en vlakt dan heel erg af. Qua rijkdom zitten verreweg de meeste mensen dan in de middenmoot - net als nu overigens.
      - Ik heb niet het idee dat andere problemen als plastic, ontbossing en bijensterfte ondersneeuwen. Sterker nog, volgens mij krijgen ze steeds meer aandacht in de mainstream-media, net als de bijdrage die een plantaardig eetpatroon kan leveren aan een duurzame toekomst voor mens en dier.

      Verwijderen
    8. Aan anoniem 10.30: meer geld aan reguliere ontwikkelingshulp lijkt me geen goed plan. Dat heeft de afgelopen 50 jaar ook geen zak opgeleverd. In Afrika is zijn overheden te zwak om net als in China een hard 1 kind beleid te door te voeren. Mijn idee is een prikpil voor geld principe. Elke vrouw die een prikpil laat zetten in prikcentrum krijgt elke maand bedrag X aan voedselbonnen/geld/schoolbonnen. Met een dergelijk stempeltjes systeem heeft brazilie analfabetisme succesvol aangepakt.

      Anoniem van 10.55:
      kernenergie is niet ideaal maar tot we wat beters vinden wel onze beste optie. Ik ben blij dat jij daar open voor staat en niet gelijk negatief.
      Een overschakeling naar duurzame energie klinkt leuk maar het probleem is dat veel wat leuk groen en duurzaam klinkt dat eigenlijk niet is. Bv de zonnepanelen op mijn dak draaien op subsidie en niet op zon. De milieuwinst van die panelen is nihil als je het afzet tegen de negatieve effecten. Weggegooid geld, net als de meeste van de maatregelen die onze overheid wil doorvoeren. Als je echt wilt inzetten op een flinke vermindering van co2 dan valt er met veel minder geld veel meer te halen door bv een vies kolenland als Polen om te zetten naar schoner aardgas, dan om een relatief schoon land als NL van aardgas aan een warmtepomp te krijgen. Nog even los van het feit dat het technisch niet haalbaar is voor 2050 zonder half NL open te breken om een nieuw energienet aan te leggen.
      Met de overbevolking vind ik het niet meevallen. We zijn nu als mensheid al een plaag en het wordt maar erger. Over enkele weken heeft Afrika er weer een miljoen nieuwe inwoners bij en het groeitempo neemt alleen maar toe. Ik ben er niet gerust op dat het stopt bij 10 of 12 miljard. En dat het in de middenmoot zit lijkt me een hele positieve aanname. Ik heb zelf in oa Afrika gereisd en de armoede en uitzichtloosheid is enorm. Men gooit overal maar vuil weg, een wc is poepen in een plastic zak en die in de bosjes of rivier gooien. Dat noem ik geen middenmoot. Pas als mensen voldoende zekerheid en geld hebben gaan ze geven om dingen als milieu en dierenwelzijn. Mensen die met honger naar bed gaan malen daar nu eenmaal minder om. Ben wel benieuwd naar jouw leestip, zal eens kijken of ik die kan vinden.
      Verder weet ik niet welke media jij er op naslaat. Ik word dagelijks doodgegooid met die vreselijke gehypete Greta en klimaatstakingen, maar over bijensterfte en ontbossing hoor ik weinig meer. In mijn jeugd was er veel meer aandacht voor bv ontbossing van de amazone en ik nader inmiddels de 40. Toen ging ik al met een collectebus rond. Nu plant ik maar zoveel mogelijk bloemen in mijn tuin voor de bijtjes. Onze gemeente doet ook mee door te zaaien op groenstroken.
      Verder ben ik niet voor een plantaardig eetpatroon. Ik ben wel benieuwd of kweekvlees ooit nog een ding wordt, ik hoop van wel. Zou een mooie kans zijn.

      Verwijderen
    9. Ik zie meerdere nieuwsbronnen, zowel nationaal (NOS, RTL, Volkskrant) als internationaal (BBC, Guardian, Vox) steeds weer terugkomen op ontbossing, bijensterfte en ander insectenleed en de plasticproblematiek. De klimaatcrisis is groot in nieuwsland, maar niet verstikkend in mijn ervaring. Bij mijn weten zijn er ook meerdere middelbare scholen die aandacht schenken aan dit soort problemen.

      Wat goed trouwens dat je bloemen zaait in je tuin! Er zijn ook steeds meer gemeentes en particulieren om me heen die ineens overal bloemen rondstrooien in bermen en perken. Wat dat betreft is er wel vooruitgang, dus ik ben best hoopvol.

      Verwijderen
  5. Ik heb geen voorkeur, lees alles en vrijwel alle reacties. Je wekelijkse boodschappen zijn voor mij minder interessant maar de commentaren zijn vaak wel leuk.
    Graag nog 10 jaar doorgaan dus, en ik gebruik je leeslijst ook graag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik lees jouw blog graag, je bent zelfs mijn startpagina naar andere blogs. Yasr

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, ik ben pas deze maand met mijn eigen blog begonnen, ook nadat ik eerst veel andere blogs al een tijdje volgde. Ik vind jouw blog gezellig om te lezen en heb niet echt een voorkeur voor specifieke onderwerpen. Wat ik niet interessant vind lees ik niet, net als negatieve reacties, daar ga ik snel doorheen. Succes met je blog en nog vele jaren schrijfplezier! Groet Stella

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik volg je al vanaf 2008, en heb toen terug gelezen naar 2007, je eerste bericht. Sindsdien kijk ik heel regelmatig en lees alles met plezier. Je artikelen over zuinige onderwerpen vind ik nuttig, ook om te vergelijken, zoals hierboven ook staat. Daarnaast viel me op dat je beeldend kan schrijven, bijvoorbeeld over als in een bepaalde situatie bent beland, een dagje weg was of over je familie. Fijn voor ons lezers dat je nog een tijdje door wilt gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lees je ook altijd en sommige dingen vind ik interessanter dan andere, dus dan ben ik snel klaar. Maar het is maar jouw mening, hoe jij in het leven staat, geen waarheden en zo lees ik het ook.

    Lees graag wat meer over de fijne en zachte kanten van jouw leven. Wens je nog veel jaren blogplezier. En elke dag een blogje is zeker een prestatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik vind het vooral tof als je mensen aan het denken zet over thema's als klimaat, vlees, roken, gezondheid. Als je ook maar een paar mensen daarmee weet te bereiken en te stimuleren, dan is het wat mij betreft al winst! En laat de azijnpissers maar pissen! Laat hen maar in een asociale ikke en de rest kan stikke-wereld leven, dan leven wij in de wereld van zo goed mogelijk zorgen voor jezelf en elkaar.
    Marie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. pis pis pis... M... Bent U niet asosiaal met Uw wilsoplegging?

      Verwijderen
    2. Lekkere tolerante en open houding Marie!

      Iedereen die het niet met je eens is, is dus een asociale azijnpisser die alleen aan zichzelf denkt en in een andere wereld moet leven. Ik moet echt lachen om zulke deugmensen die maar denken vanuit een geveinsde morele superioriteit te kunnen oordelen over anderen. Ik denk niet echt dat die ideale wereld van jou nou heel gezellig is met zo’n zure insteek, bah.

      Nou dan ben ik wel Manneken Pis. Ik hou van mensen, natuur en ook een goede discussie. Soms ben ik het helemaal met Aaf eens en soms totaal niet.

      In ieder geval gefeliciteerd met het jubileum!

      Verwijderen
    3. Ik ben het wel eens met Marie, ik vind mensen die vinden dat we maar gewoon de temperatuur op moeten drijven ten koste van iedereen die dan z'n eten niet meer kan verbouwen etc., dieren op grote schaal moeten vermoorden, elkaar verstikkende stoffen in het gezicht blazen en de zorgkosten omhoog moeten stuwen met ongezond gedrag in ieder geval een stuk asocialer dan mensen als Marie. Ik zie niet in wat er ongezellig aan is om met z'n allen te proberen de aarde een zo'n leefbaar mogelijke plek te maken.
      Anneke

      Verwijderen
    4. Ik ben het altijd ronduit eens met Aaf wat betreft duurzaamheid en erger me dan ook wel eens aan mensen met een andere mening. Dan probeer ik me altijd voor de geest te halen dat ik nog niet zo lang geleden ook heel anders dacht en dat niet iedereen meteen tot het inzicht komt dat we onze planeet en miljarden dieren niet langer kunnen blijven uitputten en mishandelen. Ik heb wel hoop dat we op een omslagpunt zitten en dat veel meer mensen nu doorhebben dat we snel iets moeten veranderen aan onze omgang met de wereld.

      Verwijderen
    5. Nou, Marie hoort zich eerder aan als madam pis.. Of meesteres Marie.. Misschien iets voor Aaf, Meesteres met een zweepje.. Wie niet horen wil of het met haar oneens is moet voelen..

      Verwijderen
    6. Leg ik iemand mijn wil op? Ik schrijf dat ik het fijn vind als het Aaf lukt om iemand het licht te laten zien. Omdat ze vraagt welke stukjes ik het liefste lees. Ik leef in mijn wereld, jullie in die van jullie. Van mij mag je, hoor. Als je mij met rust laat, laat ik jou met rust. Als je het storend vindt om een andere mening te lezen, kun je Aaf ook maar beter met rust laten.
      Marie

      Verwijderen
    7. Haha Marie, je bent nog een lolbroek ook. Degene die het blijkbaar storend vindt om een andere mening te lezen ben jij. Jij bent immers degene die gelijk met je vingertje gaat wijzen en gelijk krachttermen gebruikt. Wie de schoen past....

      Leven en laten leven komt van twee kanten.

      Verwijderen
    8. Haha, meesteres Aafke met een zweepje! Kun je misschien eens een blogpost noemen waar volgens jou een zweepje niet zou misstaan?
      Anneke

      Verwijderen
    9. Ik moet bij een zweepje altijd denken aan mijn vroegere vriendje G. die heel veel littekens op zijn rug had doordat zijn vader hem bij herhaling met de zweep geslagen had als G. iets deed dat zijn vader niet zinde. Weet je hoe zo'n huid er uit ziet?
      Een triest beeld en niet heel grappig!

      Verwijderen
  11. Wat leuk, alweer 12 jaar (en wat jammer dat ik zoveel jaar gemist heb!!).

    Eigenlijk vind ik alles wel leuk, er is altijd wel iets leerzaams, en soms zijn er ook heel nuttige, leerzame reacties met aanvullingen (de negatieve sla ik over).

    Ik hoop dat je nog lang door gaat. Desnoods, als de energie minder wordt, over gaan op 1 of 2 per week ipv elke dag...

    Maar hoe dan ook, heel veel dank voor alles wat je ons zomaar hebt gegeven, door zo open over je eigen leven en ervaringen te schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je mijn blog op een laptop of desktop leest, dan kun je in het blogarchief alles nalezen. Daar staan welgeteld 4.047 blogjes gearchiveerd.
      Onder "waar schrijf ik over?" kun je op onderwerp zoeken. En bijvoorbeeld lezen over vroeger, over sparen, over voeding etc.

      Verwijderen
  12. Ik reageer zelden, alleen als ik vind wat zinnigs toe te kunnen voegen, maar lees zeker al 10 van de 12 jaar met veel plezier je blogjes.Ik heb niet echt een voor- of afkeur van onderwerpen maar stiekem vind ik de blogjes die veel discussie genereren het leukst. Kortom ik lees je met veel plezier. Leon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leon, die mag ik ook graag lezen en beantwoorden, vooral wanneer de argumenten onderuitgaan, hetgeen de laatste tijd steeds vaker gebeurd... M.

      Verwijderen
    2. Ik lees ze graag juist om de verschillende meningen en opvattingen over bepaalde onderwerpen en van daaruit eventueel mijn eigen standpunt te bepalen. Het elkaar steeds onderuit halen of afz..ken om je eigen overtuiging op te dringen spreekt me niet echt aan. Leon

      Verwijderen
    3. Gaan er dan zo veel argumenten onderuit? Volgens mij valt dat reuze mee.

      Verwijderen
    4. Beste M. je lijkt het fijn te vinden als Aaf haar argumenten onderuit gaan. Ik proef een grote portie leedvermaak aan jouw kant. Waarom? Is dit dan wel de beste plek voor jou om te lezen of gaat het je juist daarom??

      Verwijderen
    5. Ineke, het gaat niet om het leedvermaak, maar Aaf doet voorkomen alsof ze alle kennis van de wereld heeft en ons allenmaal op ons nummer kan zetten met haar "kennis", die puur op haar beleving en informatiebronnen gebaseerd is. Vooral het betweterige en het IK GA DE WERELD VERBETEREN stoort mij mateloos. Bij dit soort onderwerpen lees ik mij via meerdere bronnen in, en maak een afweging tussen mijn mening, mijn bronnen, het algemene en bronnen die 180 graden anders zijn.. Dat vermogen heeft zij niet. En ja, doordat zij denkt de wijsheid in pacht te hebben lach ik als ze tegengas krijgt. Daar kan Aaf niet mee omgaan....

      Verwijderen
    6. Ik zie nooit een argument onderuitgaan. Ik zie alleen mensen allemaal onzin roepen. Ik ben oprecht wel benieuwd waar M. op doelt.
      Anneke

      Verwijderen
    7. Ook ik lees al jaren mee. Het klinkt misschien gek maar 't voelt vaak als een verwante ziel. De reacties vind ik ook leuk. En fantastisch hoe je reageert op de soms vervelende. De reactie van M. deze keer komt op mij agressief over. Dat merk ik hier vaker en vind ik jammer. Joke

      Verwijderen
    8. Ja Anneke, je zou ook eens je roze bril kunnen afzetten. Omdat iets je niet aanstaat is het niet meteen onzin. Aaf is ook maar een mens.







      Verwijderen
  13. Tjee, al 12 jaar, gefeliciteerd! Ik lees bijna al jouw blogs met plezier, alleen je boodschappenblog sla ik sinds kort over. Mijn manier van inkopen (biologisch, geen kant-en-klaar produkten, geen gerookte vis e.d. i.v.m. zoutgehalte) is zo anders dan jouw manier dat het niks toevoegt voor mij.
    Ik bewonder je ook om je nette manier van reageren op de vervelende reacties! Gewoon doorgaan, ik blijf je zeker volgen! 👍👍

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Al twaalf jaar stukjes schrijven en wel ELKE dag, geweldig hoor. Ik lees je graag. En de vervelende kritiek, gewoon langs je af laten glijden. Dat doe je goed!
    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wauw, 12 jaar, en dan ELKE dag! Gefeliciteerd! Ik zag laatst dat ik bijna aan de 7 jaar zit - en dat vind ik al lang!!! Ik lees je graag, en wat ik minder graag lees, dat sla ik gewoon lekker over.....

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een prestatie, al 12 jaar! Ik zou niet elke dag genoeg inspiratie hebben om iets zinnigs te schrijven. Het is ook nogal wat om zoveel van jezelf te delen in het openbaar, chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik volg je al bijna vanaf het begin. Je bent mijn startpagina ‘s morgens. Natuurlijk ben ik het niet altijd met je eens maar je zet me soms wel aan het denken. Ik ben toch regelmatig verbaasd over de bijna hysterische reacties van mensen die andere opvattingen hebben. Een fatsoenlijk debat schijnt niet mogelijk te zijn. Eigenlijk zijn die mensen best zielig.....Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Gefeliciteerd met deze mijlpaal. Ik lees al jaren mee, maar reageer eigenlijk nooit. Meestal ben ik het wel met je eens, soms ook niet helemaal. Met verbazing lees ik vaak de reacties. Je zou mijns inziens best wat vaker kunnen afzien van het publiceren van dergelijk gescheld en gedrag, maar het siert je eigenlijk ook wel dat je je er gewoon niets van aantrekt. Ga zo door.
    Groeten,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Elke morgen ben ik weer benieuwd waarover je zult schrijven. Ik lees je blog graag.Ben het niet altijd helemaal met je eens, maar dat zou ook wel saai zijn.Mijn mening hoeft niet altijd bevestigd te worden !
    Knap dat je al zolang je blog schrijft en nooit een dagje overslaat.
    Lees alles, het leukst vind ik het als je over je kleinkinderen schrijft. En om je anti-rook blogs moet ik altijd grinniken. Daar gaat ze weer..denk ik dan.Maar ben het er mee eens hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dank voor de vele reacties!
    Wat ik heel opvallend vind, is de heftigheid van een deel van die reacties. Sommige lezers gaan wel heel erg los! Het is niet mis wat hier allemaal langs komt:
    gewauwel
    (groene) gezeur
    ik zou koste wat kost mijn eigen mening willen opdringen
    ik zou een betweter zijn
    ik zou liever dicteren
    ik zou niet met kritiek kunnen omgaan

    En dat op mijn vraag aan lezers wat ze hier leuk vinden om te lezen! Het geeft voor mij wel aan dat de wereld verhardt. Volgens mij spelen de sociale media daar een rol in. Iedereen kan via Twitter en andere media van alles zeggen.
    Bijvoorbeeld Trump die via sociale media aangeeft dat hij Groenland van Denemarken wil kopen en als de premier van Denemarken negatief reageert, Trump via Twitter een staatsbezoek aan Denemarken, dat begin september plaats zou vinden doodleuk afzegt! Dan denk ik: pardon, ik denk dat ik het niet goed begrepen heb! De Nederlanders hebben New York in 1674 aan de Britten verkocht (of eigenlijk geruild voor Suriname), maar zoiets doe je in 2019 niet meer!!

    Hoe dan ook, ik doe altijd mijn best om een goed onderbouwd stukje te schrijven, waarbij ik de sites van bijvoorbeeld Milieucentraal, het Voedingscentrum, het Koningin Wilhelmina Kankerfonds en de site van de Wageningen Universiteit raadpleeg. Dat er mensen zijn die wetenschappelijk verkregen gegevens aanzien voor een mening die je kunt inruilen voor om het even wat voor mening dan ook, dat kan ik niet helpen. Ik hecht wel waarde aan wetenschap en ik denk dat er velen met mij zijn!

    Ik ga gewoon lekker door met schrijven ;-)




    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Schrijven moet je sowieso blijven doen als je dat leuk vindt. Maar als je vraagt om reacties moet je ook niet vreemd opkijken als je die krijgt.

      En wereld verhardt door social media? Hoe kom je daarbij? In vroegere eeuwen had men geen social media en het leven was kei en keihard toen. Mensen stierven bij bosjes aan hongersnood, ziektes, oorlogen enz. We zijn anno 2019 juist enorme softies met tere zieltjes en grote ego’s.

      En ik hecht veel waarde aan wetenschap, anders zou ik ook niet zelf hebben gestudeerd. Maar omdat ergens het label ‘wetenschappelijk’ aan hangt maakt het geen absolute waarheid. Voor elke wetenschapper die A zegt is er ook een wetenschapper die B zegt. Juist mensen met weinig begrip van hoe wetenschap als model in elkaar steekt hebben een te idealistisch beeld ervan. Wetenschappers zijn gewoon mensen, maken gewoon fouten in onderzoek, zitten er regelmatig compleet naast en komen dan tot inkeer. Een wetenschappelijke theorie is maar houdbaar tot er nieuwe informatie op tafel komt waardoor er een paradigm shift plaatsvindt en een nieuwe theorie gangbaar wordt. Die op zijn beurt weer opzij gezet na de volgende paradigm shift. Consensus is niet het model voor wetenschap. Financiele belangen zijn ook niet onbelangrijk, wie betaalt bepaalt en heeft altijd een vinger in de pap. Kijk maar naar bv Coca Cola die allerlei onderzoeken sponsort waarvan de uitslag op voorhand vaststaat. Altijd zelf blijven denken:)



      Verwijderen
    2. Eens.. En juist dat eigen denken mis ik bij Aaf.. Heb het idee dat ze klakkeloos haar "bronnen" vertrouwd, zelf weinig research doet en vooral berichten oppakt die in haar straatje passen in plaats van eens verder te kijken dan haar neus lang is, ongeveer naar het principe van "wij van WC eend adviseren WC eend".

      Verder met de stelling eens dat we tere zieltjes zijn.. Vroeger laveerde je tussen meningen, tegenwoordig heb je er een, en als de mening of waarheid van een ander anders is zijn mensen al snel op hun teentjes getrapt.

      Verwijderen
    3. Als ik het goed begrijp, moet ik eerst eigen research doen voordat ik schrijf dat roken dodelijk is en kanker veroorzaakt en dat vaccinaties levensreddend zijn.
      En ondanks dat vrijwel alle klimaatwetenschappers het er over eens zijn dat de opwarming van de aarde en de klimaatverandering veroorzaakt wordt door menselijk handelen moet ik daarin ook eigen research doen?
      Kijk, de klimaatwetenschappers die gesponsord, zeg maar gerust volledig betaald, worden door de olie- en gasindustrie zullen in opdracht van die industrieën zeggen dat het helemaal niet zo'n vaart loopt en er sprake is van een volkomen natuurlijk verschijnsel.

      Verwijderen
    4. Grappig hoe je de wetenschap omschrijft. Ik heb het altijd ook zo geleerd, maar juist als argument dat de meningen van Aaf waarschijnlijk wel kloppen (of op dit moment de waarheid zo goed mogelijk benaderen). Dat er ook wetenschappers zijn die iets anders beweren, is omdat onderzoekers niet onfeilbaar zijn of bijvoorbeeld gesponsord worden door olie- of veeindustrie. Maar je kunt het dus ook omdraaien, grappig.
      Ik weet niet zo goed of het leven er minder hard op is geworden. In lichamelijke zin natuurlijk wel, we hoeven veel minder hard te werken en zijn veel minder ziek.
      Ik denk wel dat het moeilijk is dat de maatschappij je nu probeert aan te praten dat alles maakbaar is en daarmee je eigen ongeluk je eigen schuld. Vroeger was er meer sprake van 'het lot' 'God' 'dat is nou eenmaal je plaats in de maatschappij'. Er was minder keuzestress want je opties waren beperkt.
      Misschien hebben we het nu wel moeilijker? Ik zeg niet dat dat zo is, maar het zou best kunnen. Keuzestress en volledige verantwoordelijkheid voor je eigen geluk zijn best zwaar.
      Los daarvan denk ik dat Aaf bedoelt dat het internet ervoor gezorgd heeft dat we elkaar tegenwoordig keihard veroordelen en mensen vaak geen blad voor de mond nemen en tact overbodig vinden. Ik neem in de manier waarop we elkaar benaderen zeker een verharding waar de laatste 10, 20 jaar.

      Verwijderen
    5. Niet overdrijven Aaf. Dat roken ongezond is en kanker kan veroorzaken is vrij onomstotelijk aangetoond en trekt niemand in twijfel. Toch worden er qua gezondheid veel slechte adviezen gegeven door artsen obv van zogenaamd deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing. Verdiep je bijvoorbeeld eens in de problematiek rond het voorschrijven van statines. Hele volksstammen krijgen maar statines voorgeschreven (met regelmatig zware bijwerkingen) terwijl er nauwelijks enig bewijs is dat er veel mensen bij zijn gebaat. Er wordt voornamelijk gegoocheld met statistische cijfertjes en de spekkoper is de farma business. Om nog een ander voorbeeld te noemen in deze sfeer: jarenlang heeft de diabetes stichting het advies gegeven aan diabetici om koolhydraten te eten. Allemaal obv van wetenschappelijke inzichten. Pas recent komt men schoorvoetend hierop terug en worden voorzichtig ook laag koolhydraatarme dieten aanbevolen, terwijl diabetici hier juist zoveel baat bij hadden kunnen hebben ipv zichzelf vol te pompen met insuline. Zo kan ik nog wel even doorgaan, van aspartaam tot allerlei veilige implantaten die later toch zwaar ongezond bleken te zijn.

      Nogmaals: consensus is niet het model van de wetenschap en is dat ook nooit geweest. Opmerkingen als ‘de meeste wetenschappers vinden dit’ .... raken kant nog wal. Als alle natuurkundigen vinden dat deeltje X het allerkleinste deeltje in het universum is en er is 1 wetenschapper die een nog kleiner deeltje ontdekt, dan had de rest gewoon ongelijk. Dat is nu de kern paradigm shift die aan de kern van natuurwetenschap staat. Een Einstein is niet bekend geworden met opvattingen zoals de meeste wetenschappers in zijn tijd, maar omdat hij met iets nieuws op de proppen kwam.

      Klimaatwetenschap staat in de kinderschoenen en is nog lang geen uitontwikkelde volwassen tak van de wetenschap. Het is met name gebaseerd op computermodellen. We weten eigenlijk bar weinig van het klimaat. Een computermodel is maar zo goed als de informatie die je erin stopt. Er is nu een enorme tunnelvisie op co2, terwijl er veel meer factoren zijn die van invloed kunnen zelf, zelfs factoren waarvan wij nu nog misschien geen enkele weet van hebben.

      En waarom zou er alleen een bias kunnen zijn bij wetenschappers betaald uit olie en gashoek? Alsof daar alleen een groot financieel belang bij zit. Open je ogen: Klimaat business is ook big business en met co2 taks/vergunningen vallen wereldwijd ook miljarden binnen te harken en carriere te maken. Er is een net zo goed een klimaatlobby als een olielobby. Het IPCC heeft niet als doel waarheidsvinding maar het maken van beleid. Uit die hoek verwacht ik ook maar 1 soort uitkomst, simpelweg omdat ze hun eigen bestaansrecht wegnemen als als de mens minder invloed op klimaatverandering heeft dan aangenomen.

      Overigens kan er nauwelijks nog vrije wetenschap op dit gebied worden bedreven. Wetenschappers kijken wel uit om iets te publiceren wat tegen de stroom ingaat. Dan kan je subsidies voor verder onderzoek vergeten en word je gelijk in een eng hoekje gezet: klimaatontkenner, nepnieuws, leugens. Kijk maar eens naar de bak met ellende die Martijn Poels over zich heen heeft gekregen met zijn documentaire ‘The uncertainty has settled’ (gratis op youtube te zien). De man is zo links en groen als wat en wil eigenlijk alleen onderzoeken waarom er zo hysterisch wordt gedaan en er geen rationeel klimaatdebat kan worden gevoerd. Vervolgens wordt hij als enge man neergesabeld want hij heeft ook met klimaatontkenners gepraat, dat mag niet! Is voor jou zeker een kijktip Aaf.

      Vandaar mijn advies om altijd kritisch te blijven nadenken. Zeker als het aankomt op allerlei dure maatregelen. Ik heb 20 zonnepanelen op mijn dak. Ik kan wel op mijn borst slaan hoe goed en groen dit is, maar dat is het helemaal niet. Die dingen leveren merendeels stroom als ik die helemaal niet nodig heb en ik zit alleen wat terug te leveren aan het net, de netbeheerder mag allerlei pieken en dalen gaan opvangen, wat niet kan met de zuinigste energiecentrales. Saldo aan klimaatwinst = 0

      Verwijderen
    6. Ik weet niet wie er baat heeft bij zo weinig mogelijk reizen en zo weinig mogelijk kopen, maar het lijkt me niet dat dit soort adviezen uit door belangen gedreven onderzoeken kan komen.
      Verder weet iedereen natuurlijk dat wetenschap de huidige kennis van zaken aangeeft en bijna altijd weer herzien wordt. Als je daar te veel rekening mee gaat houden, kun je helemaal geen uitgangspunten meer gebruiken. Ikzelf kies voor de consensus als leidraad. Anders kun je alles wat je wilt wel geloven want voor werkelijk elke mening is wel een wetenschappelijk onderzoek te vinden dat plausibel klinkt. Dan kun je je eigen waarheid als het ware bij elkaar shoppen. Er zullen vast dingen blijken te kloppen die nu een afwijkende mening zijn, er zullen vast dingen blijken te zijn die niemand nog ziet aankomen, maar in de tussentijd vind ik niet dat we kunnen roepen dat we het toch nog niet weten en daarom niets doen. Koolhydraten eten en veel insuline spuiten is bijvoorbeeld beter dan maar sterven aan te hoge bloedsuikers omdat we toen (en nu nog steeds niet) weten hoe je diabetes het beste kunt behandelen.

      Verwijderen
    7. Als er steeds meer zonnepanelen (maar ook windmolens) komen en die steeds meer pieken en dalen veroorzaken, groeit ook de druk om netwerken daarop aan te passen en efficiënte batterijen te ontwikkelen, zodat altijd in de energiebehoefte kan worden voorzien.

      Verwijderen
  21. Hoi Aaf, stukjes over'vroeger' vind ik ook leuk. Over op vakantie gaan, of de kachel uit na een bepaslde datum. Doet mij vaak weer realiseren hoe veel eenvoudiger het (nog niet eens zo lang geleden) was.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Beste Aaf, ik lees al vanaf het begin mee. Hartelijk dank voor alle blogjes, een hele knappe prestatie, zo lang en elke dag! Ik vind het heerlijk dat je zo eerlijk schrijft, ook over moeilijke en lastige onderwerpen. Ga vooral zo door. De financiële stukjes vind ik het fijnst om te lezen en de stukken over vroeger. Hoe deden ze dat vroeger toch met zoveel minder geld en veel meer kinderen. In ieder geval bewonder ik je enorm en hoop dat je nog lang doorgaat met bloggen. Het is een topprestatie om elke dag een mooie blog te schrijven. Chapeau voor Aaf! Groetjes, L.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. beste Aaf ,ik volg je al vanaf het begin ,en ik hoop dat je nog heel lang gaat bloggen ,want ik vind het altijd weer leuk om ze te lezen ...
    groetjes, Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wow, al 12 jaar bloggen. Gefeliciteerd met die prestatie.
    Je vraagt wat de lezers de leukste onderwerpen vinden, maar ik vind vooral de afwisseling van onderwerpen zo leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. vanaf het begin volg ik je blog en het ene onderwerp interresseert me meer dan het andere maar van mij mag dat. Ga aub zo door,Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Gefeliciteerd! Al 12 jaar. Je bent voor mij een inspiratiebron geweest om te gaan bloggen. Eerst over consuminderen, nu meer over mijn leven.
    Misschien zou je wat meer over je kleinkinderen kunnen schrijven. Gewoon de dagelijkse dingen. Dat zou leuk zijn.

    Verder hoop ik nog veel logjes van je te lezen. En elke dag een stukje plaatsen is een enorme prestatie!

    Liefs Joanne

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Gefeliciteerd!! Jeetje, 12 jaar alweer. Maar ik volg je ook al vanaf 2010!! Dankzij jouw blog, en het boekje van Annemarie van Gaal, ben ik financieel daar gekomen waar ik graag wilde. Ik vond in het begin jouw boodschappenlijstje, vaste lasten en inkomsten interessant. Daarna vond ik meerdere interessant. Hoe je met jouw inkomen je hypotheek versneld ging aflossen...Hoe vaak ik wel niet tegen mijn vriend zeg: Aaf heeft ook weer een mooie blog geschreven. Ik begin met jouw blog te lezen en van daaruit naar andere bloggers. Ga zo door Aaf ik blijf je lezen! Dank voor de afgelopen jaren. Groetjes Bouk

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Gefeliciteerd, wat mooi zeg, dat het je nog altijd plezier en voldoening geeft. Ik lees graag je stukken opgehangen aan de actualiteit of aan je eigen leven. Daarin vind ik je vaak heel analytisch en mooi reflectief op je eigen handelen en denkwijze nu of in het verleden, zonder daarin hard te zijn voor jezelf of anderen. Ook vind ik het briljant hoe jij soms op reacties reageert met één zinnetje dat een heel nieuw perspectief op de zaak brengt. Extra info, een scherpe tegenvraag. Het gaat dan niet om gelijk of ongelijk, maar laat zien dat perspectief alles is en dat het makkelijk oordelen is als je het hele verhaal niet kent. Dank voor al je werk!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Gefeliciteerd! Een hele mooi prestatie.
    Je vroeg om input voor je stukjes. Ik vind je stukjes over hoe je je met weinig veel kunt bereiken en dat meer geld niet altijd betekent dat je succesvoller of gelukkiger bent. Je weet zuinigheid 'leuk' te maken. Dat is wat mij aanspreekt in je blog en ik hoop dat je hier nog lang meer doorgaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Gefeliciteerd. Ik vind je boodschappen logje het leukst. Ook recepten of zaken over je privé leven vind ik leuk om te lezen

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Nou,genoeg opmerkingen gescoord vandaag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nu, na 85 reacties en reacties op reacties, de mogelijkheid om te reageren gesloten!

      Verwijderen