vrijdag 24 april 2020

Geef je pinpas maar, dan doe ik boodschappen!

Er zijn mensen die misbruik maken van het vertrouwen van mensen, over het algemeen ouderen, die niet naar de supermarkt durven te gaan of daar gewoonweg niet naar toe kunnen. Het is lief als mensen boodschappen voor je willen doen, maar  het is echt onverstandig om mensen je pinpas en pincode mee te geven.

Criminelen zien helaas hun kans schoon om mensen die vanwege het coronavirus nog meer aan huis gebonden zijn, zoals ouderen, geld afhandig te maken.
Als hulpvaardige mensen voor jou boodschappen doen, dan zullen er andere manieren gevonden moeten worden om deze mensen te betalen voor deze boodschappen.

Hoe moet betaling dan plaatsvinden?
Misschien kan een tikkie, of misschien met contant geld, of een bankoverschrijving.
Je moet zeker onbekenden die aanbieden boodschappen voor jou te doen geen bankpas meegeven, maar soms maken ook familieleden en kennissen misbruik van de situatie.
Een oud gezegde luidt: je moet de kat niet op het spek binden!

21 opmerkingen:

 1. Als iemand goede intenties heeft dan kan ie het bedrag mooi voorschieten toch? Ik zou dat zo doen in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe momenteel af en toe boodschappen voor mijn moeder. Zij is 84 en kwetsbaar. De boodschappen betaal ik gewoon en zo eens in de vier weken betaalt zij alles aan mij terug. Prima toch.
  Mijn zus, waarmee ik overigens enorm in onmin leef, heeft niet zo veel te besteden en zij krijgt dus de pinpas mee. Mijn moeder vertrouwd haar maar eerlijk gezegd heb ik het idee dat zij wat extra boodschappen voor haarzelf doet. Met mijn moeder is dit niet bespreekbaar. Gelukkig is ze nog redelijk bij de pinken en het zou haar zeker wel opvallen als het om hoge bedragen zou gaan. Ik denk dat ze het wel weet maar het door de vingers ziet omdat ze het lastig vindt. Maar ik baal daarvan. Het is te makkelijk namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,jij kent je zus het beste.Uw moeder laat het misschien zo voor de rust.Probeer er het beste van te maken,tenslotte hebben jullie je moeder nog.grt

   Verwijderen
 3. Een pasje en pincode meegeven aan onbekenden is inderdaad een echte Afrader!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Majorie 8.29
  Niet zo netjes om dit hier zo neer te zetten over je zus.
  Die kan zich hier niet verdedigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is geen journalistiek blog (neem ik aan) waar hoor en wederhoor moet worden toegepast. Majorie geeft aan wat zij vermoedt. Bovendien geeft zij ook nog aan dat ze misschien bevooroordeeld is doordat ze al jaren in onmin leeft met haar zus, de financiële situatie van haar kent EN weet dat haar zus het pasje van haar moeder gebruikt. Wat haar zus hierover te zeggen heeft interesseert mij in ieder geval totaal niet. Ik voel wel mee met de machteloosheid die je voelt in zo'n situatie. Het zal niet makkelijk zijn je mond te moeten en net doen of er niets aan de hand is. Dat je hier 'anoniem' je hart lucht is heel begrijpelijk en netjes.

   Verwijderen
  2. Zo'n situatie is stomvervelend. In mijn familie regelde iemand de financiele zaken voor een oude alleenstaande tante. Ik had een sterk vermoeden dat er toch ook regelmatig geld gebruikt werd voor eigen zaken. Geen grote bedragen,maar zoiets deugt niet. Mijn tante vermoedde dat ook en heeft hierover in bedekte termen wel eens opmerkingen gemaakt tegen mij.Verder nooit over gesproken.Dit speelde jaren geleden, ik zal de betreffende persoon nooit meer helemaal kunnen vertrouwen, jammer genoeg!

   Verwijderen
 5. Jeetje is schrik er gewoon van. Ik (55) doe boodschappen voor een 3 tal ouderen die zelf niet naar de winkel willen of kunnen gaan. Ik neem idd hun pinpas mee en als ik de boodschappen aflever, dan geef ik pinpas terug met de boodschappenbon, zodat ze zelf kunnen nakijken wat er uitgegeven is. Gisteren ben ik voor een oudere dame in 3 verschillende winkels geweest. Stel je voor dat ik eerst alles voor zou moeten voorschieten.. dat zou ik dus niet doen. Het zijn geen familieleden van mij. Ze weten wie ik ben en hebben mijn tel nr zodat ze mij kunnen bellen als ze iets nodig hebben. Maar je hebt gelijk, ik heb er zelf niet over nagedacht maar het is natuurlijk een groot vertrouwen wat ze in mij hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In goed onderling vertrouwen kan het misschien ook wel, maar in het algemeen is het geen aanrader!
   Ik zou mijn pinpas wel aan mijn dochters en schoonzoons toevertrouwen. Maar dan nog lijkt mij voorschieten door diegene die de boodschappen haalt en direct bij aflevering van de boodschappen betalen een betere manier van betalen.

   Verwijderen
  2. Soms kan het niet anders.
   Als je huishoudelijke hulp bent wordt het afgeraden door de leiding. Dat is makkelijk praten vanachter je buro.
   Als je bij die mensen komt al jaren. Dan help je ze.

   Verwijderen
 6. Ik deed boodschappen voor 2 mensen en vanaf 20 april alleen nog voor mijn broer. Ik schiet alles voor en vaak staat het geld alweer op mijn rekening als ik thuis kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pinpas is zeker geen goed idee, je kunt toch een bedrag overmaken. Het is toch niet zo moeilijk om te bedenken wat je ongeveer kwijt bent. Dan kun je achteraf evemtueel precies natellen. Niet iedereen kan alles voorschieten en zo is dat niet erg. Het verschil kan ook een extraatje zijn voor het boodschappen doen, bv voor een bloemetje of bonbons.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij diverse grote supermarkten in Engeland kun je cadeaubonnen kopen.
  Ik neem aan dat dit ook mogelijk is in Nederland. Ik stel voor dat er wat cadeaubonnen worden gekocht (tot een waarde van ieder 50 Euro) die je meegeeft aan de persoon die de boodschappen doet. Helemaal waterdicht is deze methode niet, maar het lijkt me veiliger dan iemand een pinpas te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zou beslist niet kunnen voorschieten. Vroeger wel eens gedaan, en nooit terug gehad.
  Nu doe ik het niet meer.
  Degene voor wie ik boodschappen doe, heeft een bankkaart voor een speciale boodschappen rekening, waar een bescheiden bedrag op staat. Daar kan ik dan de boodschappen mee betalen. Esje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het idd mogelijk zijn als den pas heb nr mrt contactloos kan je betalen dat hoef niet de code te geven en tegen worden kan je tot 100 euro pinnen
  Dus heb niet bang dat kan ze jou geld stelen en dat hoef niet jou pincode te geven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan ook een Revolut creditcard aanschaffen, je kan zelf aangeven via de mobiele telefoon of ze ermee kunnen pinnen of contact loos lee betalen, op momey dat ermee betaald wordt krijg je meteen te zien waar en hoi er afgeschreven wordt kleine tip je laadt de kaart gewoon op met een klein bedrag en dan kunnen ze er nooit meer afhalen.

   Verwijderen
 11. Het is mogelijk geld nemen als een contactloos pas heb je dat hoef niet de pincode gegeven en kan je tegen worden tot 100 euro pinnen dus niet bang dat jou bankrekening woord mis gebruik

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Allemaal begrijpelijk, maar ik heb er destijds juist voor gekozen alles voor mijn moeder met haar eigen pinpas te doen. Ik had dus 2 betaalmomenten bij de kassa: voor mijn moeder, en mijn eigen spullen met eigen pas.

  Dit om gezeur met de belasting te voorkomen. De kans is klein, maar als je bijvoorbeeld al een schenking hebt ontvangen, kan de bd al die kleine extra bedragen ook als schenking gaan aanmerken. Ook mensen die van een uitkering moeten rondkomen, moeten hiermee oppassen!
  Leesgraag

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mijn buurvrouw besteld bij AH. Ik lever mijn bestellijst bij haar in. Als de bestelling bezorgd is, schrijft zij de bedragen achter de producten en levert die bij mij gelijk met de boodschappen met ook de hele afleveringsbon zodat ik alles controleren kan. Na akkoord maak ik direct mijn verschuldigd bedrag naar haar bankrekening over, zodat iedereen tevreden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Idd het is uitkijken met de belastingdienst. Zien elke euro als extra inkomen als je een uitkering hebt. Buurvrouw heeft even 70 euro van haar dochter geleend voor de boodschappen. Volgende week controle en maakten er een groot probleem van. Ze moest ook bij haar dochter langs om een handtekening te laten zetten. En in deze moeilijke tijden ook veel gezinnen weinig geld op de rekening dus voorschieten kan vaak niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik deed vaak boodschappen voor mijn zeer zuinige schoonmoeder. Terugbetaling was regelmatig een probleem. Soms schreef ze bijvoorbeeld tonijnsalade op haar lijstje zonder verdere toevoeging. Ik kocht dan volgens haar de te dure variant. En helaas wilde ik daar niet voor terug (benzine en tijd uiteraard voor mijn kosten). Ze weigerde dan te betalen. Paar euro zag ik door de vingers, maar het werd steeds gekker. Vandaar dat ik alleen met haar pinpas boodschappen wilde doen. Foto’s maken van alle bonnen etc. om verwarring te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.