donderdag 23 april 2020

Pensioenfondsen onder water

Zoals te verwachten, is er door corona een heleboel geld verdwenen bij pensioenfondsen. Het is verdampt zoals dat heet.
77 miljard is foetsie!
Dat komt omdat beurzen onderuit gegaan zijn en beleggingen die pensioenfondsen deden nu veel minder waard zijn. De zogenaamde dekkingsgraden van vier van de vijf grootste pensioenfondsen diep weggezakt. "Mijn" pensioenfonds is 46 miljard euro kwijtgeraakt.
Misschien komt er voor december nog wat herstel, maar zoals het nu lijkt, moeten de vier grootste pensioenfondsen korten op de pensioenen.

Toen de coronacrisis begon, had ik al verwacht dat de dekkingsgraad omlaag zou gaan en ik houd er ernstig rekening mee dat mijn pensioen binnenkort lager zal zijn.
Is dat erg?
Voor mij niet, ik houd genoeg over en ik denk maar zo: er zijn zoveel mensen die minder inkomen hebben door de coronacrisis, ik ben altijd beter af dan mensen die hun baan of hun bedrijf kwijtraken door een faillissement.

22 opmerkingen:

 1. Ik denk dat veel mensen het met minder zullen moeten doen de komende tijd. Minder vind ik trouwens niet eens zo erg. Dat er (hier) niets binnenkomt baart me wel zorgen.

  En zo verleggen we allemaal noodgedwongen onze grenzen op de één of andere manier. Het lijkt me naar als je een kleien pensioentje hebt en je bent te oud om je leven goedkoper te maken / extra inkomen te genereren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over de verliezen van een pensioenfonds hoef ik me gelukkig geen zorgen te maken, wij hebben nooit geld in een pensioenpot gestort. We dachten het zelf beter te kunnen, wat iedereen betwijfelde (de bank, de accountant, de belastingadviseur en div. familieleden en vrienden) en we konden het inderdaad zelf beter. Niet alleen om het geld maar ook om de zorgen die het (kan) geven bij zulke berichten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het vermoeden dat ze het kabinet gespekt hebben want Rutte zal wel weer geld nodig hebben.

   Verwijderen
  2. Bij bepaalde organisaties wordt je simpelweg niet aangenomen als je geen akkoord geeft voor deelname aan pensioenplan.

   Dat gezegd hebbende, daarom heb ik geen pensieonplan en mijn partner wel.
   Ik hoop tegen die tijd dat het pensioen een extraatje is, als er nog wat is. heb er ook nooit in geloofd.

   Verwijderen
  3. Het zou schandalig zijn als de ouderen gekort worden, ze hebben al meer dan 10% minder omdat het pensioen al jaren niet geindexeerd zijn.
   Er is geld voor bedrijven te steunen en dat vind ik terecht .
   Maar er gaat ook veel geld naar het buitenland, bijv. Italië krijgt toch weer massa's geld en ook betaald nederland de bestelling en het vervoer van medische hulpmiddelen waaronder mondmaskers.
   Fijn om het buitenland te helpen maar vergeet de ouderen niet.
   Ze regelen trouwens maskers voor het buitenland en tegen ons wordt gezegd dat er niet aan te komen is.
   We worden gewoon schaamteloos voorgelogen.

   Verwijderen
 3. Maar de spaarrentes gaan flink stijgen. Ook de hypotheekrentes. Om dat te voorspellen hoef je geen economie te hebben gestudeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja zo zal er veel veranderen als we uit deze situatie zijn. Ook bij ons speelt het, het is hetzelfde pensioenfonds. Mijn partner zal waarschijnlijk idd minder pensioen krijgen en die had geen groot pensioen nog geen 50 procent van zijn werkend inkomen. Goed nieuws is dat de zorgverzekeraars voorschotten gaan geven voor de zorg die geleverd is, namelijk er zijn veel extra kosten gemaakt met als gevolg dat veel instellingen in de rode cijfers zitten......en anders het vakantiegeld aan het zorgpersoneel niet zouden kunnen uitbetalen. Ook na de crisis zal gekeken worden hoeveel personeel er nog aangehouden kan worden. Dus het idee om eerder met pensioen te gaan voor mij gaat niet op.......en ik wilde het juist omdat ik bijna niet meer in staat ben om fysiek een dienst te draaien. Dus in onze thuissituatie voltrekt zich ook een klein drama. Maar ik zie bij anderen grotere drama's ontstaan en grotere zorgen, dus denk maar het kan altijd erger.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik het lees be8n ik blij dat wij goed aan het aflossen zijn op de hypotheek. Als wij over 10 jaar niet meer werken is deze kostenpost niet meer zo hoog en kunnen we met minder geld toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit verhaal was toch gewoon te verwachten. Zoals gewoonlijk worden we op onze inkomsten gekort. Hoeveel dat is nog niet bekend. Dat wordt bekend gemaakt als er weer een stelletje heren hun eigen zakken gevuld hebben lees wel van ons geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom wordt alles aangepakt om te korten en bij gigantische rendementen komt er niets bij. Aan premies komt er evenveel binnen als dat er uitbetaald word, dus er is totaal geen paniek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk wordt ook het coronavirus gebruikt als excuus om te korten en natuurlijk komt er niets bij. Dat is toch gebruikelijk in dit land.

   Verwijderen
 8. De pensioenen zijn geld kwijtgeraakt doordat het eerste kwartaal de beurzen onderuit zijn gegaan. Inmiddels is er weer stevig herstel en misschien aan het eind weer op het oude niveau. Allemaal doem- en korte termijn denken. Wat de pensioenen echt raakt is de belachelijk lage rekenrente die hun opgelegd wordt door de staat (Min. Koolmees) en de nederlandse bank (dhr. Knot).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het verlies is nu met name gemaakt met beleggingen in aandelen. Deze aandelen gaan uiteindelijk wel weer omhoog, want dit zijn de grote bedrijven. Gewoon aandelen houden.
  De pensioenfondsen hebben genoeg geld.
  Dit is bangmakerij.
  De wijze van indexeren is opgedrongen, door de regering, maar heeft niets met de werkelijkheid te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ter compensatie tank ik in Duitsland. Koop er onze boodschappen. Koop elk jaar 3000 kg pellets voor mijn pelletkachel. Dus merk er weinig van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Top! Dat is heel goed voor de Nederlandse economie. Mensen als jij zijn van groot nut voor de Nederlandse samenleving!

   Verwijderen
  2. Denk Europees en houd Amazon buiten de deur!

   Verwijderen
  3. Met zo'n reactie ga ik er vanuit dat u niet koopt, gekocht hebt en ook niet gaat kopen bij Amazon, Alibaba etc. etc. Koop Europees, koop ...

   Verwijderen
 11. Ja, we gaan deze crisis helaas ook (bijna) allemaal in onze portemonnee merken. Dat geldt voor de gepensioneerden maar dat zal ook voor (bijna) alle anderen gelden op de een of andere manier, bijvoorbeeld omdat iemand ontslagen wordt of omdat de belasting verhoogd wordt. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Koopt Hollandsche waar, zo helpen wij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schandalig dat zij de pensioenen wéér willen korten. Zij draaien op dit moment misschien verlies maar dat komt heus wel weer goed en dan word het echt niet meer terug gedraaid. Dat verlies kunnen ze overigens best aan want de pensioenpot zit overvol. Naar mijn idee moet er geld naar Italië en Spanje waar men veel eerder met pensioen gaat dan in Nederland. Als ik 1 1/2 met pensioen ga heb ik 53 jaar en 4 maanden betaald en wat is er straks nog voor mij. Ik snap ons Nederlanders niet. Niemand komt in opstand en vind alles maar goed. In Frankrijk bleef iedereen thuis omdat de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar moest. Zijn wij dan zo'n schapen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van korten is op dit moment nog geen sprake, wel een dreiging op termijn, volgend jaar of zo. Besluitvorming over korten is veel later in het jaar, misschien dat de aandelenmarkten zich op tijd herstellen en dan hoeft er niet gekort te worden.

   Verwijderen
 14. ik vind het diep en diep triest dat jullie met ons geld de beursen op gaan en nu gaat het mis en moeten wij boeten voor jullie fouten Dit is gewoon diefstal

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.