dinsdag 12 mei 2020

Rust in mijn hoofd!

De halve nacht wakker liggen

Tot voor kort had ik regelmatig een nacht dat ik heel slecht insliep. Dat gebeurde ongeveer 1x per 10 dagen. Dan lag ik te draaien en te draaien en dan werd het 2 uur, 3 uur en soms wel later voordat ik eindelijk in slaap viel. Niet dat ik nou echt lag te piekeren, maar wel veel te veel onrust in mijn hoofd. Dat had ik ook nadat ik met pensioen was gegaan.
En u heb ik dat al maandenlang niet!
Zou het van corona en mijn lege agenda komen?

Verklaring voor slecht slapen

Dat regelmatig slecht slapen begon toen ik in 1997een secretaresseopleiding ging doen. Druk met studeren, de simulatiepraktijk en de stage en tegelijkertijd ook nog mijn huishouding draaiende houden en de zorg voor mijn kinderen. Bijna aansluitend vond ik werk en was het bikkelen mijzelf beroepsmatig te bewijzen. De eerste 3 jaar had ik tijdelijke contracten met een kans dat die contracten niet verlengd zouden worden. Ik was  46 jaar toen ik begon met werken als secretaresse. Niet piepjong.

Rust

Nu is het dus ineens over en slaap ik snel in. Ik lig niet meer wakker, er is rust in mijn hoofd.  Voor mij een gunstig effect van de time-out die corona heet. Ik doe mijn dingen in alle rust en er is altijd een morgen, of een volgende week. Het maakt niet uit hoe ik mijn tijd indeel, niemand zit op mij te wachten. Toen ik een kind was, zei mijn vader altijd van mij dat ik zo traag was als dikke stroop in de winter, ook schold hij mij uit voor slak.
En toen ik heel depressief was en bij een psychiater was, vroeg die ook al of ik altijd zo traag was. Ik dacht: hoezo traag, dat is gewoon mijn tempo!
En nu doe ik dingen op mijn eigen manier, in alle rust, want ik kan in deze time-out helemaal mijn eigen tempo bepalen!

Is zo nu en dan eens een nacht slecht slapen een probleem voor mijn gezondheid? Ik denk het niet, doordat het niet zo vaak voorkwam. Het gebeurde nooit meerdere nachten achter elkaar, na een slechte nacht was het slaapprobleem altijd wel weer over. Er zijn enorm veel mensen die slecht slapen, ik was/ben zeker niet de enige.  Ik beschouw zo nu en dan slecht slapen als een heel mild slaapprobleem. Ik heb er nooit een arts voor geraadpleegd.
En misschien komt mijn slaapprobleem na de coronacrisis wel helemaal niet weer terug!

8 opmerkingen:

  1. Ha ha, die slak, ik voelde me een beetje verward bij dat plaatje. Heb je expres een slak er bij gezet met een verkeerd slakkenhuis?( De opening hoort aan de bovenkant te zitten.) Om aan te geven dat je geen echte slak bent maar dat dat een idee is hoe mensen je zien.
    Nou slakken krijgen veel meer voor elkaar dan men denkt. In mijn tuin zeker, voor ik het weet is de sla weg terwijl ik niet zie hoe ze het doen.......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me een heel goed en veelzeggend teken! Blijkbaar komt je hoofd tot rust en dat vertaalt zich in een betere nachtrust.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat onaardig van je vader, slecht voor het zelfvertrouwen van een kind.
    Heerlijk, dat je nu rust in je hoofd hebt en goed kan slapen.
    Ik was als kind al een slechte slaper en, ik ben nu 70, dat is niet veranderd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn vader had op zijn werk de bijnaam: de haas. Net als Zoef de Haas uit de Fabeltjeskrant. Hij deed alles snel, hij liep snel, hij haalde snel koffie, hij typte snel. En hij snapte er niets van dat zo'n tempo niet bij mij paste!

      Verwijderen
    2. Hij wist zeker nergens van :)
      https://www.youtube.com/watch?v=kbgWk5Nl4hw

      Verwijderen
  4. Bijna hetzelfde thema vandaag. Dus snap wat je bedoelt en het is goed voor je lijf en geest om dingen op jouw tempo te mogen doen.
    Vreemd dat vaders denken dat zo'n opmerking 'helpt'. (Ook herkenbaar).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als ik iets sneller of langzamer moet doen gaat het mis. Dingen vallen kapot. Ik snij mezelf aan de brokstukken, aan het mes, aan papier. Ik moet 10 keer mijn veters opnieuw strikken. Ik ten e vroeg, te laat, te hard of e zacht, ik val plat voorover, scheur mijn enkelbanden af. Het is vragen om ongelukken om mij in een ander tempo te laten bewegen. Ik fiets snel,ik loop langzaam, ik snij snel, ik eet langzaam, ik brei en lees snel, ik naai langzaam. 6,5 km per uur is mijn rentempo.
    Als je het niet aan kunt zien, moet je je omdraaien. Of je doet het maar zelf. De eerste 2 jaar vroeg ik mijn man waarom hij zo'n haast had, ik brak bijna mijn nek als we een rondje liepen.

    Mijn werk, ik ben niet de snelste, maar wel degene die het meeste zonder zoeken of nadenken afhandelt. Als ik vorige week iets heb gedaan is dat me nu nog helder en kan ik de details zo geven. Ook het telefoonnummer van dat dossier. 3 fouten per jaar is een mooie score. De tijd die mijn tempo kost win ik terug door zorgvuldigheid. Mijn werk controleren is in principe niet nodig en kost minuten ipv een dik uur. En geen tijd nodig voor fout herstel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook ik slaap beter in deze coronatijd. De verklaring is voor mij heel makkelijk. Ik slaap onrustig en word vaak wakker als ik van de wekker wakker moet worden. Dit is dus als de kinderen naar school moeten of voor werk. Nu hebben de kinderen pas vaak om 9.00-10.00 uur les en hoeven ze dus niet om 7.00 de trein te halen. Ook al staan ze zelf op mijn inwendige moederklok zorgt ervoor dat ik om 6.15 wakker word en dus daarvoor slecht slaap.
    Nu er geen wekker word gezet slaap ik heerlijk en word uitgerust wakker.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.