woensdag 12 augustus 2020

Hitte en corona

Op 13 maart dit jaar begon de intelligente lockdown. Dat is morgen al weer 5 maanden geleden! Inmiddels is die lockdown wat versoepeld en duiken in verband met die versoepeling ook al weer de eerste nieuwe besmettings-brandhaarden op! Voor mij is er niet zo heel veel veranderd. Ik ga wel eens op bezoek en krijg bezoek, maar dan steeds op 1,5 meter afstand van volwassenen. Mijn kinderen heb ik in lang niet geknuffeld, alleen mijn kleinkinderen van nog geen 4 jaar knuffel ik. Maar ik heb in vergelijking tot de de periode vóór corona veel minder vaak contact met mijn kleinkinderen, hooguit 1x per week. Overigens ben ik wel heel blij dat ik ze in ieder geval regelmatig zie!

Hoe voelt de pandemie nu voor mij?
Ik merk dat ik er aan gewend raak, het wordt gewoon. Alle maatregelen horen er als het ware bij. Handen heb in al die 5 maanden niet geschud en het wordt normaal om in het gezondheidscentrum een mondkapje te dragen. Zo bezien houd ik het nog wel even uit!
Alhoewel, die mondkapjes zijn vreselijke dingen! Mijn bril raakt constant beslagen!

Die hitte is een ander verhaal, de eerste dagen ging het nog wel, maar eergisteren stond ik te zwaaien op mijn benen toen ik buiten in de hitte mijn zonnescherm omlaag deed. Ik werd plotseling duizelig en misselijk en heb mij even stevig vastgehouden aan de houten schutting, omdat ik bang was anders onderuit te gaan. Nadat het zonnescherm naar beneden was, ben ik snel weer naar binnen gegaan en weer lekker voor de koele ventilator gaan zitten. De temperatuur in mijn woonkamer is 25 graden en in de slaapkamer 27 graden. Dat  gaat goed, zolang ik mij rustig houd.
Gisteren moest ik naar de fysiotherapie en de apotheek en ook nog naar de bibliotheek. Alles ligt vlak bij elkaar en het is op zich prima te doen, alleen de afspraak bij de fysiotherapie was om 14:00 uur, op het heetst van de dag. Normaal gesproken was ik aansluitend nog even naar de AH gegaan voor wat boodschappen, maar ik besloot eerst maar naar huis te gaan om bij te tanken! Na zowel rust als veel water heb ik wat boodschapjes gedaan en de kat van de achterbuurvrouw eten gegeven. En nóg kon je mij compleet opvegen na die twee uitstapjes met 1,5 uur rustpauze er tussen.
Het is mij veel te warm op dit moment! 
Ik zie er naar uit dat het koeler wordt!

19 opmerkingen:

 1. Ik doe aan mediterraan leven...geleerd van de mensen die al jaren in de hitteleven. Dat is oa geen afspraken op het heetst van de dag. De siesta, niet om te slapen maar om buiten en hitte te mijden.
  Ondanks dat ben ik het ook zat hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar heb ik een paar keer een koude kruik voor mezelf gemaakt, door een halfvolle frisdrankfles in te vriezen. Dit jaar ben ik dat vergeten, realiseerde ik me gisternacht. wel even handdoek om heen doen, want dat wordt flink koud! Deze top geven ze vaak voor huisdieren, waarom dan niet voor mensen?
  Ik sta opzettelijk eerder op bij deze warmte, tussen 6 uur en half 7, en doe dan als allereerste het zonnescherm al een stuk uit.We hebben een elektrisch scherm, maar zo voorkomen we dat de eerste zonnestralen het terras voor het huis verwarmen, wat weer kan afstralen op de woning. Hoe meer schaduw, hoe beter het is.
  De regentonnen zijn bijna leeg, ik hoop op een paar flinke buien in de komende dagen. Het is voor ons nog nooit ondraaglijk geweest gelukkig, al zit ik de hele werkdag achter de computer in een werkkamer op het zuiden. WE hebben veel groen in ons buurtje, ik denk dat dat de temperatuur ook iets matigt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik laat iedere week de boodschappen bezorgen, maar als ik tussendoor nog wat nodig heb dan sta ik om 8 uur s'ochtends al voor de supermarkt! Dan is het nog te doen..

  Hier was het gisteravond 27,5 in de woon- en 31 in de slaapkamers, ondanks dat ik overdag alles potdicht heb zitten.. Met een ventilator en de ramen open kunnen we gelukkig wel redelijk slapen s'nachts.

  Nog even volhouden, het eind is in zicht!
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, het lijkt elke dag erger te worden.... Gisteren 38 graden in de logeerkamer :/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb op mijn zolder niet gemeten, maar ik vermoed dat het daar ook zoiets is. Ik heb medelijden met corona-thuiswerkers die op zolderkamertjes hun werk moeten doen.

   Verwijderen
 5. Mondkapjes en brillen.... Ik kan gelukkig nog lezen zonder bril - indien nodig - , maar het landschap glijdt in een waas aan mijn trein voorbij. En dan had ik afgelopen week nog een trein zónder plankje om mijn bril op te leggen....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de ventilator 's nachts ook bij mijn bed staan. Misschien is het een idee om het zonnescherm 's avonds al omlaag te doen. Dat deed ik vroeger ook altijd, toen we nog in een eengezinshuis woonden. Nu wonen we in een appartement, en doe ik 's nachts de balkondeur open. Dat scheelt een stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zonnescherm zit op het westen en dus bedoeld voor de middagzon, 's ochtends is vroeg genoeg. Alleen was ik dat eergisteren vergeten te doen, toen deed ik pas om een uur of twee het scherm naar beneden.
   In verband met mogelijke onweersbuien houd ik er niet van om het scherm omlaag te houden. Eén stevige bui met veel wind en het oude scherm van mij ligt finaal aan flarden!

   Verwijderen
 7. I like winter,
  spring is nice,
  let's skip summer
  and do fall twice.
  Ach, zo mee eens. In april vind ik het zonnetje nog wel leuk maar daarna kijk ik al uit naar september.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lastig he met een bril en mondkapje. Heb je al geprobeerd om het mondkapje onder je brilmontuur te doen, dus je bril over het kapje te zetten? Dat werkt bij mij beter dan zo even klakkeloos mondkapje op doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, ik vind het ook echt veeeeels te warm! Van narigheid zit ik binnen met de luiken dicht 's middags, in plaats van lekker buiten in de zomer. Ik verheug me op de beloofde afkoeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gisterenavond heeft het hier even goed geregend. Ik hoopte dat het daarna zou opgefrist zijn, maar dat bleek helemaal niet het geval helaas ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig kan ik vrij goed tegen de hitte.
  Wel een iets rustiger tempo.
  Maar ik kan me best voorstellen dat het voor veel mensen echt te veel is.
  Ik maakte me ook zorgen over mijn schoonvader van 90.
  Die gaat gek genoeg als een speer.
  De aangeboden airco werd afgeslagen en hij gaat gewoon op pad met zijn scootmobiel.
  Onvoorstelbaar, maar niet tegen te houden, dus laat ik hem maar gaan.
  Veel sterkte met de warmte!
  groetjes, Franca.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Naast niet te harden tijdens deze bloedhitte nog levensgevaarlijk ook zo'n mondkapje i.c.m. een bril! Bij het uittappen uit de bus kwam ik gisteren ten val op de treden, omdat ik geen diepte meer zag. Echt doodeng. Gelukkig had de chauffeur het net op tijd in de gaten.
  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het corona thuiswerken is inderdaad niet meer te doen in een werkkamer op het westen, waar de temperatuur 's middags oploopt tot 34 graden.
  Bij ons mag je intekenen op een plek op kantoor. Eén per kamer. Daarvoor en daarna alles ontsmetten. Ik zit hier heerlijk. Geen airco, maar een luchtverversingssysteem. Het is hier ongeveer 25 graden. Dat is prettiger dan een airco, die vaak voor een zere nek zorgt. Of, in mijn geval, voor darmkrampen door het grote temperatuurverschil.

  Iedereen sterke in de hitte,

  Hartelijke groet, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik vries hele aardbeien in en gebruik ze als ijsklontjes in mijn glas met water. Een aanrader met deze hitte. E

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je wat ook heerlijk is? In een hittebestendig fles een aardbei en een part sinaasappel doen, met 2 kopjes kokend water er op. Laten afkoelen, aanvullen met kraanwater en dan in de koelkast koud bewaren. Je kan het een aantal keren aanvullen voordat de smaak te flauw wordt. Ook Schijf appel met een puntje peper is een goede combi, beetje zoet en beetje pittig. Of gember met aardbei, ook al een knaller! Niet alleen zoete vruchten doen, maar ook iets fris of pittigs er bij.
   Ik drink veel kraanwater, maar na anderhalve liter wil ik ook wel eens iets met een smaakje...

   Verwijderen
 15. Ik word van deze hitte heel chagrijnig, het is hier in de woonkamer 29,5 en 30 op de slaapkamer maar ja het is niet anders he..De vooruitzichten zijn wat gunstiger, gelukkig maar. Aaf, heb een tip voor je, voordat je een mondkapje opdoet kun je je brilglazen met een heel klein drupje afwasmiddel goed uitwrijven, zonder water te gebruiken, dan beslaan je brilglazen niet meer.Weet niet of het kwaad kan voor je bril, de keus is aan jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het eind is gelukkig in zicht. Nog even doorbijten en dan koelte. Gelukkig.

  Het is hier de hele week al zo 29/30 graden in huis. Buiten, overdag rond de 33 en vrijdag werd het zelf 37,7 graden op balkon onder het zonnescherm. Veel te heet.
  Ik heb toevallig een stuk geschreven over koken tijdens de hittegolf.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.