vrijdag 9 oktober 2020

Nieuwe kleding of tweedehands?

In mijn blogbericht weer minder Zuinigaan, schreef ik, dat ik tweedehands kleding wilde kopen. Daar heb ik nog eens over nagedacht en ik kom er van terug.
Daar zijn verschillende redenen voor:

- Ik heb niet echt confectiematen. Ik ben lang, ik ben 179 cm. Hierdoor is de kans groot dat mouwen en broekspijpen te kort zijn.  Ik heb geen zandloperfiguur, maar ben meer een appel, met relatief dunne lange benen. Daarom is het van groot belang om kleding te kunnen passen.

- Met kleding via Marktplaats heb ik slechte ervaringen, minstens de helft van de in het verleden gekochte kleding paste niet goed, de kleding was te klein, te kort of te groot of stond mij niet goed. Ook de kwaliteit liet te wensen over. Soms was het duidelijk versleten en zaten er gaatjes in. Zelf afhalen was bijna nooit een optie, want het meeste aanbod is te ver van de stad Groningen. De verzendkosten zijn hoog, je betaalt minstens € 6,50 voor een pakket. Mijn ervaring is dus dat ik regelmatig één of meerdere miskopen deed en daar, ook door de verzendkosten nogal wat voor betaalde.

- Het aanbod aan kleding bij kringloop en tweedehandswinkels in grote maten is beperkt. Maat 46 is vaak al héél groot daar. En helaas is maat 46 nog steeds echt te klein voor mij. Grote kans dat ik niets van mijn gading vind en doodmoe met lege handen weer naar huis ga.

- Daarnaast ben ik nog weinig mobiel. Ik zie me nog niet een aantal winkels aflopen en in kleedkamers manoeuvreren achter mijn rollator. Doordat de nog te opereren heup slechter wordt en ook tijdens het lopen klachten geeft, denk ik zeker nog wel een half jaar die rollator nodig hebben, misschien wel langer.

Ik ga daarom online kopen, met de mogelijkheid om niet passende kleding terug te sturen.
Ik realiseer me dat de mogelijkheid er in zit dat ik kleding terug moet sturen en dat is niet duurzaam. Het is even niet anders. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen, ga ik mijzelf zorgvuldig de maat nemen en maattabellen bestuderen, zodat ik hopelijk de juiste maat koop. Soms zijn er ook reviews waarin klanten aangeven dat een kledingstuk groot valt, of juist klein valt. Ook daar zal ik goed op letten.
Ik koop niet veel, een paar leuke goed passende kledingstukken die ik kan dragen als ik bezoek krijg of als ik op bezoek ga. Verder draag ik thuis nog even de te grote kleding, dat vind ik geen probleem, te ruime kleding knelt niet en draagt comfortabel. Door de bewegingsbeperkingen veroorzaakt door de nieuwe heup en bestaande slijtage aan de andere heup is het aantrekken van wat wijdere kleding een stuk gemakkelijker dan het aantrekken van nauwsluitende kleding.
De reden dat ik afgevallen ben, ligt niet in ijdelheid, het gaat me er niet zo zeer om hoe ik er uit zie. Ik doe het voornamelijk voor mijn gezondheid. Ik wil graag zo fit mogelijk oud worden. Daarbij boeit het op de korte termijn niet of kleding wat ruim zit.
Natuurlijk is een mooi uiterlijk meegenomen, maar dat mooie zit hem volgens mij meer in lekker in mijn vel zitten en een leuk kapsel.

24 opmerkingen:

 1. Waarom koop je geen kleding in de winkel. Genoeg kledingzaken voor grote maten in Groningen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Online is de keus veel groter. Daarnaast ben ik nog weinig mobiel. Ik zie me nog niet een aantal winkels aflopen en in kleedkamers manoeuvreren achter mijn rollator. Doordat de nog te opereren heup slechter wordt, zie ik mij zeker nog wel een half jaar die rollator nodig hebben, misschien wel langer.
   Die laatste reden voeg ik nog even toe aan bovenstaand rijtje!

   Verwijderen
 2. Je hebt goede redenen om online te kopen. Het aanbod is daar vaak veel groter. Overigens kun je soms ook online tweedehands kleding kopen. Zo ben je alsnog weer wat duurzamer : )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Verstandige besluiten. Ik snap dat je nog wat wilt afvallen. Dan kun je niet bezig blijven. Er is al wel een heel groot aan bod aan biologische stoffen om zelf te maken. Dan kan het op eigen maten. Dat trek je nog niet ? Of gewoon geen zin? Ik heb een pedaalverleng ding gemaakt . Twee planken met latjes en een scharnier waar het pedaal tussen zit zodat het niet zo inspannend is. Grappig verhaal. ; Een moeder had haar elektrisch machine aan haar dochter gegeven. Ze vroeg hoe het ging. Wel lastig met één hand vond ze. Ze gebruikte het pedaal als muis naast de machine. 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Domme opmerking van mij. Als de daar de lust toe gehad had , had je zelf wel verzonnen om de te ruime kleren te gaan innemen. Het meest duurzaamst en zuinigst.

   Verwijderen
  2. Haha, ik zie het helemaal voor me,

   Verwijderen
  3. @goudsjeblommen en geboen: Ik vind het nog niet meevallen om te grote kleding in te nemen. Ik ben nu 22 kg lichter en dat gewicht is niet alleen verdwenen op mijn buik, maar ook op andere plekken. Het betekent dat van truien en blouses de mouwen te lang zijn. Dus niet alleen de zijnaden moeten worden ingenomen, maar ook de mouwen moeten bij de mouwinzet korter. Als je alleen de zijnaden inneemt, ontstaat ook een rare pasvorm. En hoe neem je een te grote spijkerbroek in? Je zult de hele zijnaad moeten innemen en dan krijg je een rare vouw in zijnaad van de broek.

   Verwijderen
  4. Ja dat wordt hééél erg veel werk. Alles helemaal uit elkaar en weer op nieuw in elkaar. Ik heb net veel “ oude “ te grote broeken uit elkaar getornd omdat ik stevig basis band nodig had. Ik ben eens met veel hoop Groningen in gegaan op zoek naar een uitgebreide fournituren winkel. Meer dan de Sikkes die ook wel in Friesland zijn kon ik niet vinden.

   Verwijderen
  5. Mijn ervaring is dat je tot twee maten redelijk goed in kan nemen.
   Daarna valt er niet veel meer van te bakken.

   Verwijderen
  6. Truien en blouses kun je het beste van halfverwege de schouders recht naar beneden in nemen.
   Dan komen de mouwen mee omhoog.
   Zal niet met elk kledingstuk kunnen, sommige patronen raken dan verstoord

   Verwijderen
 4. Gewoon fijn online bestellen en op je gemak passen en uit kiezen wat je leuk vimdt.
  Zeker nu wil je niet onnodig in de winkels komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je je weer iets beter voelt, kun je misschien een afspraak maken bij een grote-matenwinkel? Op een tijdstip dat jou uitkomt, en dat het bij hen rustig is? Dan kan de winkelier voor jou heen en weer lopen met de juiste maten, en bij kijken hoe het zit.

  Sommige kledingwinkels hebben eens per jaar een modeshow met de nieuwe collectie, op uitnodiging. Je kunt er naar vragen en je ervoor inschrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedemorgen.
  Ook ik heb een probleem met tweede hans of bij de kringloop weg. Ik ben lang 1.86 en slank maat 38 40
  Dus ik koop ook in de winkel maar wei ig. Voor mijn kinderen krijg ik vaak kleding Dus ik begrijp je helemaal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem, ik koop ook nooit tweedehands, ik ben 1.88 en heb ook een slank postuur mt 38/40. Broekspijpen en mouwen en lengte van jasjes altijd te kort. Ik koop bij speciaalzaken en dat is vaak wat duurder, maar dan wel goede kwaliteit en ik ben heel zuinig op mijn spullen dus gaan ze lang mee. Ook heb ik een vrij neutrale klassieke kledingstijl dus niet heel erg mode-onderhevig.

   Verwijderen
 7. Nou, wat een leuk en goed idee, als je wat ouder bent is het eigenlijk best belangrijk om goed passend en lekker zittende kleding te hebben. Ik ben 66 jaar en heb echt geen maat 36/38 meer zoals vroeger, meer een 44/46 bij een lengte van 1.76. En wat betreft duurzaam i.v.m. online bestellen en evt. retourneren, tja dat is nu even niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prima overwegingen en natuurlijk heb je gelijk dat je online koopt. Als je wel regelmatig bij tweedehandswinkels komt is de kans best groot dat je iets in de maat vindt. Ik heb 46-48 teveel buik en te weinig kont ook altijd lastig. Maar slaag best vaak en als ik het voor paar euro koop vind ik het niet erg om er iets aan te vermaken.
  Paar weken geleden wel online wat gekocht , ik wilde een mooie zwarte broek en die kwam ik maar niet tegen zowel tweedehands als in stenen winkels.

  Bij de bon prijs heb ik 4 broeken besteld, een was niet goed en de andere 3 heb ik gehouden waarvan ik er twee de zijnaden iets heb ingenomen. De derde is een fluwelen huisbroek en die is heel mooi, misschien is dat ook wat voor jou, lange pijpen en fijne band. Ook de prijzen zijn goed, voor de 3 was ik ongeveer 70 euro kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan niet anders dan je groot gelijk geven. Fijn dat de mogelijkheid om online te kopen er is.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik koop zelden nieuwe kleding, mijn maat 54/56 is rijkelijk vertegenwoordigd op marktplaats.
  Gaat inderdaad wel eens wat mis, maar dan verkoop ik het weer door.
  Inmiddels heb ik een merk waar ik me erg prettig in voel dus dat hou ik in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Groot gelijk, als je online besteld weet je al snel welke maat en welke winkels jouw maat en keus hebben. Passen in je je eigen huis en tempo is zo luxe. Zelf koop ik meestal afgeprijsde kleding, ben ook meer voor kwaliteit. Heb je veel langer plezier van omdat het mooier blijft ook na wassen.
  Heb altijd zelf genaaide zelfs patronen getekend en dat is ideaal maar dat zit er niet meer in. Heb ik lang over gedaan om daar achter te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoewel ik zelf groot voorstander van tweedehands ben, snap ik helemaal dat je in jouw huidige positie voor gemak kiest. Heb niet de indruk dat je 'los' zult gaan op stapels kleding die nauwelijks gedragen zullen worden, dus kies vooral met plezier iets moois voor jezelf uit dat lekker zit en waar je je goed in voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt helemaal gelijk: in deze tijd in jouw situatie is dat het beste wat je kunt doen. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Aaf, ik vind dat je heel duidelijk hebt uitgelegd waarom je het zo gaat aanpakken en ik vind het een heel goed plan! Gemak en comfort zijn erg belangrijk, en als kleding schoon en verzorgd is en je haar zit goed dan kan kom je altijd netjes voor de dag. En bovendien.... mensen komen voor jou.. niet voor je garderobe toch?? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tweedehands kan ik jaren zonder kleding te vinden die past.. en dan moet ik uren vermaken aan stof die half versleten is.
  Ik koop sommige dingen nieuw. En die vermaak ik dan een halve maat. Andere dingen maak ik zelf nieuw. Met stof die ik nieuw koop. Daarmee ben ik minder geld en tijd kwijt dan met speuren en struinen en vermaken.
  Laatst kocht ik 5 Dezelfde broeken. Die ik allemaal in een middag vermaakt heb. 5 keer exact dezelfde kleur, maat, pasvorm en lengte. Kan ik er zeker 10 jaar tegen wat broeken betreft.

  Te grote kleding is wel degelijk gevaarlijk.. losse flappen die het kook uur raken of kaarsen. De losse stof om de benen kan je met je voeten inhaken. Te lang geworden broeken kun je ook over struikelen, net als dat ze op de trap afzakken. Daarnaast is te wijde kleding ook koud. Er zit veel lucht tussen huid en kleding die je moet opwarmen en je hebt meer plekken waar koudere lucht instromen kan.
  4 passende broeken, 2 truien, een vest en 5 shirts is mijn basiskleding. Daarmee kom ik 2 weken rond en als ik mijn laatste shirt pak gaat de wasmachine aan.
  Veel mensen hebben 80 stuks liggen en dragen er 15 intensief en de Reest zelden of nooit.

  Aaf, koop gewoon voor een week of 2 genoeg simpele kleding in de juiste maat. Over een halfjaar kun je dan weer verder kijken hoe het ervoor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik brand nooit kaarsen die zo staan dat ik er met kleding in kan komen. Dat vind ik veel te gevaarlijk in verband met mijn kat.

   Mijn broeken zakken niet af, want ik draag altijd een riem en die riem zit nu een aantal gaatjes strakker dan in het verleden.

   Broeken maat 54 krijg ik gemakkelijk aan en uit. Voorlopig draag ik nog te wijde kleding omdat ik die i.v.m. de bewegingsbeperkingen door mijn heupoperatie gemakkelijk zelf kan aantrekken en uittrekken. Ik heb weinig zin om mij door de thuiszorg te laten aankleden en uitkleden omdat mijn been er niet gemakkelijk in wil.
   Als ik mij gemakkelijker beweeg, ga ik wat nieuws uitzoeken. Kleding die ik zelf aan en uit kan trekken.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.