dinsdag 23 maart 2021

Zuinig! Een paasstol uit de vriezer

Eigenlijk was het een kerststol.
Ik kocht de stol half december en ik heb rond kerst ongeveer de helft opgegeten. Toen vond ik het wel genoeg en vroor ik de rest in plakjes in. En die heb ik nu dus nog.
Het middelste, het beste deel had ik ingevroren. Het deel met de meeste amandelspijs.
Wie wat bewaart, die heeft wat! 

Rond Pasen ga ik er weer van genieten, iedere dag tot hij op is. Ik ga deze stol niet bewaren tot Pinksteren, wanneer je tegenwoordig ook stollen kunt kopen.
Ik moet nog beslissen of ik, net als met kerst, weer een klein pakje roomboter koop voor op dit brood.

Bron afbeelding: AH.nl

31 opmerkingen:

 1. Wat een beheersing om een stol maar half op te kunnen eten, dat lukt mij niet. Rond Kerst en Pasen eet ik stol, Pinksteren sla ik over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebben een kleine stol voor het hele gezin gekocht, en die is opgegaan. Onze banketbakker verkoopt ook kleine pakjes met drie sneetjes. Dat zal niet de zuinigste verpakking zijn, maar voor mensen die zichzelf in toom willen houden is het een mooie mogelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kleine pakjes vind ik het een goed aanbod voor alleenstaanden!

   Verwijderen
 3. Met kerst heb ik er zelf een gebakken. Dat is geen besparing hoor, maar wel heel lekker! En het ruikt ook heerlijk in huis. Hij was ook snel op.
  Met Pasen koop ik er eentje bij de bakker. Groet, G

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan mij voorstellen dat zelf gebakken heerlijk is. Waarschijnlijk veel duurder dan wanneer je een stol bij de Lidl of zo koopt, maar dan heb je ook wat. Plus dat je huis heel lekker ruikt!

   Verwijderen
 4. Met kerst wilde ik zelf bakken maar was er een actie van de kerk maar afgelopen zaterdag stol gebakken ..zoooo lekker maar ik vries ook in en dan zaterdag en zondag een boterham en als hij op is bak ik weer iets lekkers .
  Krentenbollen of brioche.
  Groet Lianne
  Lianne

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nog zelfgebakken oliebollen en appelflappen in de vriezer, ook zo lekker

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je hebt ook van die proefstolletjes. Precies genoeg voor 1 persoon

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker zeg Aaf! Heerlijk dat je er zo lang van kunt genieten. Lang leve de diepvries! En het is nog duurzaam en budgetvriendelijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen roomboter kopen, roomboter is gemaakt van melk, bedoeld voor kalfjes!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook mijn twijfel. Maar ja, ik koop zo nu en dan ook kaas, ook gemaakt van melk.

   Verwijderen
  2. Flora smaakt bijna net als.

   Verwijderen
  3. Flora Plant is inderdaad een goed alternatief, dit hebben wij ook altijd in huis. Maar... als ik bv speciaal suikerbrood zou halen voor Pasen, dan zou ik ook een pakje échte roomboter in huis halen ☺️

   Gr, Eline B (sorry lees al jaren, maar reageer eigenlijk nooit)

   Verwijderen
  4. In Flora zit als 1e palmolie, dit is en heel ongezonde olie en over de duurzaamheid heb ik ook zo m'n twijfels. Zonnebloemolie is ook niet zo gezond, veel teveel omega 6 tov omega 3. Nog afgezien van andere kunst- en hulpmiddelen om een aanvaardbaar produkt te maken. Tenzij je echt strict veganistisch bent, en dus niks dierlijks gebruikt dus ook geen wol, leer etc., zou ik zeggen af en toe wat roomboter zou moeten kunnen. Wist je dat je roomboter heel goed kunt invriezen, gewoon in blokjes snijden, dus je hoeft een pakje niet ineens op te maken.

   Verwijderen
 9. Ongevraagd advies: koop die roomboter!
  Marni

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik sluit me aan bij Marni: koop die roomboter!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En geen klein pakje maar gewoon een normale maat. En lekker alle boterhammen mee besmeren.
  Ik neem altijd de gezouten. 2 pakjes per week. Ik braad er ook het vlees in. Lekker!!!! Ik haal ze bij onze groenteboer.
  En de stol kopen we bij de plaatselijke bakker i.p.v. bij de supermarkt. Zuinig zijn op de middenstand.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook lekker is het om er wentelteefjes van te maken als ze een beetje uitdrogen..

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zelf gebruik ik altijd roomboter van de boer. Flora is mij veel te chemisch. Om de smaak van roomboter te krijgen moet de fabriek er heel wat in doen.
  Persoonlijk lijkt me dat niet zo gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De koeien van tegenwoordig produceren zo veel melk, dat een kalf het lang niet op kan. Dus zo nu en dan iets kopen wat van melk is gemaakt, kan geen probleem zijn. Maar de uiteindelijke bedoeling is uiteraard dat alle vee wordt afgeschaft en we allemaal totaal veganistisch eten. Dan zijn er geen kalfjes die melk moeten drinken. Maar het argument dat de melk voor de kalfjes is, is dus niet erg steekhoudend in de huidige praktijk. Er zijn boeren die het kalf een periode bij de koe laten, ook dan blijft er melk over. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze worden niet gefokt om melk te geven aan kalfjes. Maar de productie wordt juist enorm op gevoerd om veel goedkope melk te kunnen leveren. Extreem onnatuurlijk om die enorme op geblazen uiers te zien.

   Verwijderen
 15. Toch mooi hoe je een stukje over Kerst/paasstol schrijft en allemaal adviezen over roomboter. Vanuit chemisch-proces-overwegingen zou ik altijd roomboter kopen. Vanuit diervriendelijkheid dan in ieder geval wel zo 'biologisch/diervriendelijk' mogelijk. Al die vage fabrieksvervangers lijken me niet beter voor de gezondheid in dit geval.

  Maar vooral: geniet van de stol! Knap dat je 'm hebt laten liggen. Bij mij in huis is 'ie sowieso snel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Roomboter, lekker doen! Koop dan meteen een pak matzes, lekker met roomboter en suiker. Vroeger aten we dat altijd kerststol en matzes bij het paasontbijt. Na het ontbijt moest er wel meteen gestofzuigd worden want de suiker spatte in het rond bij het eten van de matzes! Leuke herinneringen ineens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Matzes met roomboter en suiker passen niet echt in mijn koolhydraat beperkte eetstijl! En sowieso past dit niet bij gezonde voeding. Ik houd het bij stol met margarine of boter, daarmee spring ik meer dan voldoende uit de band.

   Verwijderen
  2. Aaf, als je eens wist hoe gezond ik eet dan snap je dat ook ik af en toe even uit de band spring! Ik eet op zaterdagavond altijd een ijscoupe met slagroom en iedere dag een blokje fudge. Verder snoep ik niet, ook niet als er op het werk iets lekkers wordt getrakteerd. Ik heb wat dat betreft een ijzersterke dicipline. Ik ben gelukkig gezegend met een slanke lijn, maar sinds ik door de overgang heen ben moet ik iets voorzichtiger zijn. Ik sport dagelijks en eet dus heel gezond! Veel groente, geen vlees, wel vis en beperkte zuivel. Zo'n matze is dus een echte traktatie! En voor jou heel begrijpelijk dat je het laat bij een snee stol, ook smullen toch??!!

   Verwijderen
  3. Toch denk ik dat er in een matse met roomboter en wat suiker minder koolhydraten en caloriën zitten dan in een snee stol met roomboter. In het brood zelf zitten koolhydraten, in stollenbrooddeeg zit altijd suiker, dan zitten er ook nog rozijnen in=suiker en amandelspijs bestaat altijd voor de helft uit suiker.Matses zijn alleen gebakken van bloem of volkorenmeel met water en doordat ze zo dun zijn is dat heel wat minder als in een snee stol.

   Verwijderen
  4. @anoniem van 25 maart: ja, het klopt dat een matse met roomboter en suiker minder calorieën en koolhydraten zitten dan in een snee stol met roomboter. Een matse is heel droog en vetarm. Een snee stol is veel groter en zwaarder én er zit vette amandelspijs in. Ook die stol is absoluut niet gezond voor mij. Alleen, die stol die heb ik nog en matses zou ik moeten aanschaffen. En wat ik al wel heb, zijn maïswafels en lichtgewicht knäckebröd. Die zijn ongeveer gelijkwaardig aan een matse.

   Verwijderen
  5. En tenslotte.... het gaat erom wat je lekker vindt en waar je van geniet op het moment dat je jezelf trakteert! Fijne paasdagen alvast allemaal!

   Verwijderen
 17. Mijn moeder smeerde het spijs over de snee stol. Ook lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij doen dat thuis ook altijd. We hebben alleen ene stol met kerst maar deze blogster heeft dat slim gedaan door nu met Pasen ook nog een halve stol te hebben!

   Verwijderen
 18. Er is ook boter te koop zonder leed.

  En iemand ooit bedacht wat voor bende er in olie moet die normaal pas onder het vriespunt smeerbaar is ipv vloeibaar?

  Palmolie is zwaar onverantwoord milieutechnisch.
  Alleen al het vervoer ervan geeft het een grote voetprint. Dan heb je nog kinderarbeid, gif en monoteelt op een platgebrand stuk oerwoud..

  Met kerst koop ik 1 stol vooraf en 2 achteraf. Daarmee doen we tot Pasen. En met Pasen koop ik 4 stollen achteraf. Die rekken we tot november..

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar in mijn ogen onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.