vrijdag 24 september 2021

Misschien hoef ik volgend jaar niet eens mijn volledige eigen risico voor de zorgverzekering te betalen!

In Nederland betalen mensen die relatief veel zorg nodig hebben, naast de zorgpremie 375 (bij DSW) tot 385 euro eigen risico. Dat eigen risico is bedoeld om mensen ervan te weerhouden meer zorg te consumeren dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Helaas betekent het een financiële straf voor mensen met verschillende chronische ziektes.
Ik vind het niet terecht dat mensen die veel medische zorg nodig hebben gestraft worden met een boete die eigen risico heet. Eigenlijk vind ik die kwalen zelf al genoeg straf voor deze ziektes waar ik ook niet om gevraagd heb.
Ik heb een schildklierkwaal (de ziekte van Graves), ik heb een slecht gehoor en daardoor heb ik hoortoestellen nodig, ik heb van kinds af aan astma en ik heb diabetes type 2, ook nu ik een gezond gewicht heb. Ik kan dus niet zonder zorg.
Mensen die geen zorgkosten hebben, hebben dubbel voordeel: ze hoeven niet te betalen en kunnen genieten van een goede gezondheid!

Dit kalenderjaar is mijn eigen risico al lang helemaal vol. Dat is méér dan opgegaan aan medicijnen en aan nieuwe hoortoestellen en verder de heupoperatie die ik vorige de week onderging + aansluitend zorg in een revalidatieoord.

Volgend jaar wordt dat anders. Ik heb minder medicijnen, doordat ik onder anderen insuline, een bloeddrukmiddel en een cholesterolverlager nu niet meer gebruik.  Tot nu toe heb ik voor medicijnen €178,14 verbruikt en daar zit dan het astmamiddel waar ik onlangs mee gestopt ben bij in.
Dus veel minder kosten voor mij en voor de zorgverzekering.

Het betekent niet dat ik nu ga voor een verzekering met een verhoogd eigen risico, want dat vind ik op mijn leeftijd en met mijn gezondheid financieel riskant. Ik begin er niet aan omdat het volgens mij voor mij geen voordeel gaat opleveren.

Ik betaal nu nog het eigen risico gespreid over 10 maanden. Van februari tot en met november iedere maand €37,50, maar ik denk dat ik volgend jaar daarmee stop. Dan hoef ik het geld niet eerst te betalen en vervolgens in het jaar daarop gedeeltelijk terug te krijgen.

Eigenlijk is het gespreid eigen risico alleen handig als je het eigen risico al in het begin van het jaar op maakt. Door de spreiding hoef je dan niet de volle mep in één keer te betalen, maar verspreid je dat over (in mijn geval) 10 maanden.
Dus voorlopig even niet meer gespreid betalen. Als ik weer opnieuw veel zorgkosten moet maken, dan kan dat altijd opnieuw weer aangevraagd en bovendien kan ik dit ook wel uit een spaarpotje betalen.

29 opmerkingen:

 1. Ik ga er maar vanuit dat dit of op papier gewoon verkeerd overkomt, of dat je het verkeerd geschreven hebt.

  Mensen die geen zorgkosten hebben, hebben dubbel voordeel: ze hoeven niet te betalen en kunnen genieten van een goede gezondheid!

  Beetje de omgekeerde wereld toch.
  Volgens mij betaalt iedereen in Nederland zorgpremie, mensen die geen gebruik maken van die zorg betalen die dus voor niks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze hoeven niet te betalen voor het eigen risico.
   Zorgpremie betalen moet iedereen, dit is een soort verzekering, net als je inboedelverzekering of je WA-verzekering voor je auto.

   Verwijderen
  2. Precies die verzekering die we met zijn allen betalen zodat iedereen gebruik kan maken van de zorg, betaalt iemand die geen gebruik maakt wel, maar gebruikt hem niet. Als diegene dan ook nog moet betalen, omdat anderen medicatie moeten gebruik....

   Verwijderen
  3. De redenering dat je de zorgpremie voor niets betaalt is daarom ook onzin! Als je nooit schade claimt uit je WA-verzekering of je inboedelverzekering betekent het toch ook niet dat je die premies voor niets betaalt?
   Ik vind het juist een groot goed dat we met ons allen in Nederland de zorg betalen en dat die kosten van de zorg niet op de schouders komt van diegenen die hem nodig hebben! Het zou voor Aaf betekenen dat ze dit jaar en vorig jaar misschien wel méér moest betalen dan haar jaarinkomen!

   Verwijderen
  4. Beste anoniem van 8.21 uur: dat onderschrijf ik hélemaal!

   Verwijderen
  5. Je kunt het ook zo bekijken: voor €385,- heb je heel veel zorg en medicijnen gekregen.

   Verwijderen
  6. @Anoniem: €385,- + ongeveer € 1.800,00 voor de zorgpremie inclusief aanvullende verzekering die mensen zoals ik ook altijd nodig hebben.

   Verwijderen
  7. Zuinigaan, maar die zorgverzekering betalen we allemaal. Ik blijf er bij dat je voor de eigen bijdrage veel terugkrijgt.

   Verwijderen
  8. Ik ben ook zeker niet ontevreden. In Nederland hebben we een best goed systeem van zorgverzekering en gezondheidszorg. Er zijn heel veel landen op deze wereld waar het een stuk slechter geregeld is of helemaal niet geregeld.
   Ik tel mijn zegeningen!

   Verwijderen
 2. Wij betalen ok het eigen risico in 10 termijnen.Mijn zijn ER is in drie maanden op aan medicatie.
  Ik zelf gebruik 1 medicijn,en ik ben niet dus zoveel kwijt.
  Ik krijg het jaar daarop dus het grootste gedeelte weer terug zo rond de maand mei.
  Ik kan dit bedrag per maand wel missen,en ik hoef er niet bij na te denken dat het betaald word als ik bv eens een keer bloed laat onderzoeken.
  Ook vind ik het wel leuk dat ik buitenom het vakantiegeld in Mei ook nog wat extra's (uit eigen beurs) erbij krijg.Dus een beetje verkapt sparen,zonder rente ( die je op de spaarrekening toch ook al niet krijgt).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vooral je gewone eigen risico houden. Ooit verhoogde ik het op aandringen van mijn man. Laat ik nu net in dat jaar een staaroperatie hebben.Je weet bij het ouder worden nooit,waardoor je verrast wordt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet zeggen dat ik het eigen risico zelf niet als straf zie, maar als iets dat noodzakelijk is om met z'n allen de kosten van de gezondheidszorg te dragen. Maar het is natuurlijk wel heel fijn als je van kunt overhouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 2 jaar geleden bleven mijn medicijnkosten voor mijn eigen risico laag totdat ik op de de fiets door een langsrijdende auto omver werd gereden.ambulancekosten maakte het bedrag gelijk vol. Dus zeg niet te gauw misschien valt het volgend jaar mee. Onze leeftijd speelt ook mee.lidy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik voel het inderdaad ook als extra straf, dat eigen risico. Maar gelukkig kom ik niet in de financiële problemen - nu niet meer -, door die extra kosten. En ik maak de € 385 ook niet elk jaar helemaal vol.... Wel zie ik elk jaar een groter deel van mijn inkomen naar zorgkosten gaan, o.a. omdat steeds meer kosten uit geen enkele zorgverzekering worden vergoed - en je dus allerlei zalfjes en creme sowieso zelf moet betalen.
  En deels zijn mijn gezondheidsproblemen "veroorzaakt" door eigen ongezond gedrag, deels door de dingen die mij zijn aangedaan in het leven, en deels doordat ik geboren ben met een niet zo geweldig lijf...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je dat zo bekijkt. Je krijgt heel veel zorg voor slechts €385,- eigen bijdrage. Als ik zorg nodig heb, moet ik het ook betalen. Dat is geen straf, maar een heel klein beetje zelf bijdragen.

   Verwijderen
 7. Als je voldoende spaargeld hebt ga je toch niet je geld anderhalf jaar bij een zorgverzekering stallen, het is meer bedoelt als je niet genoeg geld hebt om dit in één keer op te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het nogal meevallen met het eigen risico. Ik heb een flink aantal medicijnen, doktersbezoeken, bloedonderzoeken en ondersteuning van de praktijkondersteuner. Ik kom dan nog niet aan het eigen risico. Alleen wanneer ik bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet. Betalen is nooit leuk, maar ik weet van vrienden in andere landen dat het heel veel duurder kan zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Nicole. Ik vind het een kleine bijdrage voor alle zorg die je geniet.

   Verwijderen
 9. Wij betalen de jaarpremie altijd in januari in 1x, want dan krijgen we korting. En 2% korting om 3000 euro, dat tikt toch weer aan. Hier komt altijd in december de eindejaars'bonus' binnen, dus dat schuiven we direct door naar de verzekering.
  Ik vind dat chronische of aangeboren ziekten en de bijbehorende medicatie niet van het eigen risico af mogen gaan.
  Op wintersport gaan en een been breken, dat is iets voor je eigen risico. Niemand kiest bij n geboorte voor een hartafwijking, taaislijmziekte of reuma, dus dat zou niet voor je eigen risico moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn man heeft in maart zijn geheel eigen risico al betaald. Ik heb slechts een keer het volle pond moeten betalen, 2 staaroperaties en blindedarm eruit. Meestal betaal,ik rond de 100 euro per jaar.
  Het hebben van een goede gezondheid is niet alleen een kwestie van ‘aangeboren’. Daar doe ik ook echt wel moeite voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt zeker gelijk dat het lastig is voor chronisch zieke mensen die ieder jaar weer hun volledig ER moeten betalen. Wel is het zo dat je in de meeste gemeentes een tegemoetkoming kunt krijgen voor deze kosten als je op of onder het minimuminkomen zit. Zo is er bijvoorbeeld in Purmerend de Meerdoenregeling waar je in die situatie een tegemoetkoming krijgt van € 200,- per jaar. Scheelt toch weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is heel fijn voor de inwoners van Purmerend!
   Zou dat in iedere gemeente zou zijn, dat je een tegemoetkoming krijgt? Ik vrees dat het van de gemeente waar je woont afhangt of je geld krijgt en hoe veel je krijgt.

   Verwijderen
  2. Bijna alle gemeenten hebben een gemeenteregeling ziektekosten voor mensen met weinig inkomen. Bijvoorbeeld meer vergoeding dan standaard. geen WMO bijdrage geen of minder eigen bijdrage enz. Helaas vergeten nogal was mensen om hiervoor een aanvraag in te dienen.

   Verwijderen
  3. Hier moet je "alles op gemaakt hebben "las ik net om de vergoeding te krijgen. Heb ik net zuinig gedaan om het niet te laten oplopen> Maar dat is met al de vergoedingen zo . Met een heel zuinig leven en een beetje buffer krijg je niks en mensen die het tot de laatste cent op maken alles .

   Verwijderen
 12. Voor mensen die een Arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben is er de TAO. Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten in 2021 is € 183,61 netto.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waar ik woon krijgt een inwoner helemaal niets aan tegemoetkoming in ziektekosten. Ook alle andere tegemoetkomingen die bestaan, zijn hier uitgesloten. Zelfs mensen met een bijstandsuitkering krijgen helemaal geen enkele extra steun.

  Ik maak mijn eigen risico bijna nooit vol. Jaren geleden kreeg ik erge last van mijn arm. Werd verwezen naar fysio, die zo ondeskundig was dat mijn klachten verergerden, totdat mijn arm volledig uitviel. Via huisarts naar eerste hulp, daarna foto´s gemaakt en naar een specialist die me vertelde dat ik simpelweg niet de bouw heb voor zwaar werk. Probleem was daarna snel opgelost: Niet meer doen wat mijn lichaam niet aankan. Alles bij elkaar was ik dat jaar direct al mijn eigen risico bedrag kwijt, plus medicijnkosten, plus de medische kosten die buiten de dekking vallen. Kosten die feitelijk terug te voeren zijn op ondeskundige medische zorg en snel werden opgelost door 1 deskundige zorgverlener.

  Voor mijn inkomen was het eigen risico bedrag en alle niet vergoede kosten een groot probleem. Mijn verzekering int die kosten direct in de maand volgend op het binnenkomen van de rekeningen. Dan moet ik inderdaad schipperen met andere noodzakelijke betalingen. Dat geldt voor meer mensen met een laag inkomen.

  Hoewel ik bijna nooit medische zorg gebruik, vind ik wel dat het eigen risico moet worden afgeschaft. Volkomen onnodig worden mensen erdoor in financiële problemen gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat ik nog mis in je verhaal is dat gezonde mensen nog een voordeel hebben, namelijk het verhoogd eigen risico. Als gelukkig gezonde 30'er met een noodbuffer kies ik hier namelijk voor, omdat dit mij veel voordeel oplevert. Het levert mij €250-300 korting op per jaar, waardoor effectief mijn eigen riciso niet €885 maar op dit moment €585,- in 2021 is.

  Ik kan dus dit jaar €200 meer verliezen als ik hoge kosten en ik zal het in één keer op moeten betalen wat even pijn doet (maar daarvoor noodbuffer). Echter heb ik nu al 12 jaar nauwelijks gebruik hoeven te maken van zorg (paar tientjes per jaar aan medicatie die altijd eigen risico zijn), dat ik zo'n €3000-3500 heb kunnen besparen. Meer dan ruim voldoende om de verhoogd eigen risico een keer te betalen.

  Vanuit het oogpunt van de betekenis verzekering vind ik dit niet solidair, maar ik maak wel gebruik van de keuze nu die er is. Persoonlijk zou ik dit afschaffen, want dit zou ofwel de premie kunnen verlagen, ofwel een verlagen van het minimaal eigen risico voor iedereen kunnen betekenen.

  Ik ben niet voor het afschaffen van eigen risico, want afschaffen zal meer zorgvraag opleveren, maar een lager acceptabeler eigen risico voor iedereen zou ik graag aan bijdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Meestal kom ik wel aan mijn eigen risico, wegens chronische medicatie en bloedonderzoeken. Dit jaar was ik er in maart al overheen toen ik (gelukkig goedaardige) kanker bleek te hebben. Voor ons is het eigen risico geen probleem, en dat ervaar ik als een zegen. Het zou niet best zijn als mensen noodzakelijk medisch onderzoek achterwege zouden laten vanwege de kosten. Om me bewust te zijn van de kosten bekijk ik wel altijd alle medische rekeningen. Wat mooi dat we in Nederland een systeem hebben dat gebaseerd is op solidariteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn reumatische en daardoor invalide geworden echtgenoot heeft meestal na 3 maanden haar eigen bijdrage al opgebruikt. Om toch nog enigszins te kunnen functioneren heeft ze wekelijks 2 x fysiotherapie die voor een groot deel ook zelf betaald wordt; ruwweg de helft is verzekering en de andere helft is eigen rekening.
  Ikzelf heb een oogafwijking waarvoor ik vijf maal daags moet druppelen en enige malen per jaar naar de oogarts moet. Mijn eigen risico heb ik na een half jaar meestal ook opgebruikt.
  Toch zijn we geen van beiden mensen die de deur van de arts(en) platlopen, maar door zaken die grotendeels buiten onze schuld, maken we er toch relatief veel gebruik van (para)medische zorg. Met enige 'fantasie' kun je het feit dat we beiden diabetes type II hebben rekenen tot een vermijdbare ouderdomsziekte, al moet ik wel zeggen dat van mijn moeders kant alle mannen rond hun 50e er last van kregen. Ook zij die altijd supergezond leefden. Ik pas na mijn 70e, dus heb het nog aardig uit kunnen stellen. Voor de goede orde, we zijn beiden achterin de 70.
  De praktijk is dat ik het eigen risico van ons beiden altijd tot een onderdeel van de ziektekostenpremie reken.
  Ondanks dat we er niet door in financiële problemen geraken, voelt het eigen risico wel als een straf op ziek zijn, gewoon omdat het niet vermijdbare kosten zijn waaraan we het uitgeven.
  Heb ooit eens gelezen dat het ER afgeschaftt kan worden als alle jaarpremies verhoogd worden met enige tientjes. Maar ja, dat zal niet gebeuren zolang we nog een overheid hebben die uitsluitend in management- en controletermen denkt.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.