zondag 24 oktober 2021

Inlegkruisjes

Ik heb een baarmoeder- en blaasverzakking. Al veel eerder werd geconstateerd dat ik een baarmoederverzakking had, maar dat ik ook een blaasverzakking heb, die diagnose is van later datum. De blaasverzakking is al weer ruim 8 jaar geleden, bij het laatste bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker door de gynaecoloog geconstateerd. Door de verzakkingen was het namelijk bijna niet mogelijk om een uitstrijkje te maken, dus werd ik doorgestuurd naar de gynaecoloog, zij heeft de klus (het maken van een uitstrijkje) met veel moeite geklaard. Door de verzakkingen heb ik soms wat last van gedruppel. Meestal weinig, maar soms nogal wat meer dan een beetje. Het urineverlies is sinds ik aanzienlijk lichter geworden ben sterk verbeterd. Bij mij lag de oorzaak dus niet alleen in verzakkingen, maar ook in overgewicht.
Ik gebruik dagelijks inlegkruisjes.

Lezeres Lot vroeg mij te schrijven over mijn ervaringen met inlegkruisjes.
Ik gebruik verschillende soorten, al naar gelang behoefte.

Meestal gebruik ik gewone inlegkruisjes die niet speciaal voor incontinentie bedoeld zijn. Die vangen prima een paar druppeltjes op. Ik kies altijd wel voor (extra)lange inlegkruisjes, meestal van het huismerk van de supermarkt. Belangrijk is om deze kruisjes goed vast te plakken en katoenen slips te dragen. Bij het Bijna altijd gaat dat prima en blijft het kruisje goed zitten, soms niet. Achteraf gezien was ik dan bij het plakken van het kruisje wat te haastig. De huismerk large kruisjes voldoen prima en ze zijn niet duur.

Er zijn gewone kruisjes, maar ook inlegkruisjes met een geurtje, om "nare" geurtjes te verhullen. Die heb ik van A.lways, die zijn met een mooi lila patroontje + geur. Ik ben geen fan van kruisjes met een geurtje, want die irriteren bij mij de huid. Dat gaat schrijnen en pijn doen, vooral op de fiets. als de druk op de huid toeneemt. Niet prettig!

Ik heb ook stoffen inlegkruisjes geprobeerd, die gebruikt mijn jongste dochter. Die kun je niet plakken, maar die zijn met een een flapje met drukkertjes. Die drukkertjes en de dubbele stof die daarbij gebruikt wordt, vind ik niet prettig. Je krijgt dan een beetje prop en harde stukjes door de drukkers. Niet prettig om mee op het fietszadel te zitten. Het draagt voor mij niet fijn. Jammer, want dat zou eigenlijk het milieuvriendelijkst zijn, want dan maak je geen afval en kun je de kruisjes meewassen met de gewone was.

Soms verlies ik meer dan een paar druppels. Dat is als ik op reis ben en niet in de gelegenheid ben om naar de WC te gaan. Dan wordt de blaas soms overvol en stroomt een scheut plas uit mijn blaas.
Ook na een lange fietstocht van meer dan een uur gaat het soms mis. Voor die momenten gebruik ik incontinentie kruisjes. In het supermarktschap of bij de drogist staat er dan op: discreet. Die kun je kopen in verschillende sterktes. Net als bij maandverband wordt dit aangegeven met druppels. Hoe meer druppels, hoe meer vocht ze kunnen opnemen. Mijn urineverlies is zodanig, dat ik ook als ik wat meer urine verlies, genoeg heb aan de variant waarbij er 1 à 2 druppels op de verpakking staat. Ik ben groot, bijna 180 cm en alles aan mijn lichaam is vrij groot daarom heb ik gekozen voor lange kruisjes. De incontinentie-inlegkruisjes zijn vrij duur en omdat ik zelden zo veel urine verlies dat ze voor mij nodig zijn, gebruik ik ze weinig en gebruik ik meestal de gewone inlegkruisjes.

Ik heb ooit huismerk varianten van incontinentie kruisjes geprobeerd, maar die voldeden niet, die waren niet dun genoeg en zaten niet lekker.

En dan denk je misschien: waar gaat het eigenlijk over, bijna niemand heeft daar toch last van? Er zijn veel vrouwen die met urineverlies te kampen hebben:
dagblad Trouw:  De percentages in de medische literatuur variëren sterk. Tussen de 5 en de 50 procent van de volwassen vrouwen is incontinent, afhankelijk van de vraagstelling: ’Verliest u wel eens ongewild urine?’, of ’Ervaart u dat verlies als (groot) probleem?’. Einde citaat uit Trouw.
Wel 50 % van de volwassen vrouwen verliest wel eens ongewild urine en tenminste 5% vindt het een (groot) probleem. Dus eigenlijk is urineverlies heel gewoon!

Overigens is er vaak (soms?) wel wat aan te doen door bekkenbodem fysiotherapie. Dat wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Daar leer je oefeningen die helpen om controle te houden. Ik heb gedurende 2 periodes bekkenbodem fysiotherapie gehad. Alleen zijn bij mij de verzakkingen te ver gevorderd om echt te helpen.
Wat mij nog steeds goed helpt om de urine  iets langer op te houden: een aantal keren 20 seconden lang de bekkenbodemspieren  aanspannen. Dat vermindert gedurende korte tijd de aandrang, waardoor ik dan net op tijd op de WC ben.

19 opmerkingen:

 1. Bespreek dit met de huisarts,ik krijg de inlegkruisjes net als medicijnen, al 20 jaar, ze zijn er in verschillende diktes! Groetjes Corry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan me het nog zo goed herinneren. Als kind in de jaren zestig tegen die oudere vrouwen aan getrokken worden of er langs lopen. Met het neusje op kruishoogte. Wat een meur. Vreselijk. Ik dacht dat ik er ook al wel eens “ aan zou moeten “. Maar sinds ik de hangbank de deur uit gedaan heb. En altijd rechtop op een hoge stevige stoel zit . En mezelf getraind heb om gelijk als ik mijn arm of vingers aan span om iets te tillen ook mijn rug en buikspieren strak te trekken. Heb ik er geen last meer van. Ooit was er een goed merk dat een fysiotherapeute ondergoed met een groter en steviger kruisje had laten ontwikkelen. Ze zijn uit de handel. Dat is wel jammer. Mocht ik ze nodig hebben dan stik ik wel een slûfke , weet jij een Nederlands woord ? Tunneltje ? op de kruisjes waar ik dan een uitwasbare in kan schuiven. Eerst maar eens budgetteren op de lange termijn om te proberen het zo veel mogelijk te voorkomen want wat is dat duur om ze altijd nodig te hebben. Ik zie of beter gezegd ruik vaak , ook rijke vrouwen , er op bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je zoiets van andere vrouwen al ruikt, zou ik als ik jou was en indien nodig, toch maar wegwerpinlegkruisjes gebruiken en bij iedere druppel een een schoon inlegkruisje nemen.
   Thea

   Verwijderen
  2. Urine geurt pas als het opdroogt, tenzij je een infectie hebt. Wasbare inleggers dus vlot vervangen. Als je een wasbare inlegger in een tunnel op een onderbroek doet.. ook een schone onderbroek, want anders gaat het dus alsnog stinken. En moet de huidige generatie kinderen ook die lucht inademen.
   Vroeger was er niet altijd een goede oplossing.. tegenwoordig is er nauwelijks een excuus. (Financieel is de grootste horde, want technieken en materialen te over.)

   Verwijderen
  3. Gaan we weer eens lekker op de persoon zeiken 😏. Er zijn verschillen tussen wat druppels verliezen en de bovenkleding fris willen houden en zo veel verliezen dat de plek waar iemand altijd zit op er op een paar meter afstand duidelijk te ruiken is. En ja dat maak ik mee. Bij verschillende vrouwen. Ook al zouden ze met gemak goed spul kunnen betalen. Voor de vrouwen die dat niet kunnen of willen zijn er veel soorten uitwasbare te krijgen. Die ook goed werken.   Verwijderen
 3. Leerzaam . Vanochtend haald ik ook net de wc niet op tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijna alle 65+ vrouwen verliezen weleens urine.Ik zou dat niet meteen incontinent willen noemen.Mijn tip is om niet van die goedkope inlegkruisjes te kopen.Die dunne flodders zijn daar niet voor bedoeld. Er is steeds meer te koop voor als je licht urineverlies hebt.Ook bij winkels als bv lidl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is dat niet nodig. Ik verlies op de meeste dagen geen enkele drup en op sommige dagen 4 à 5 druppen en een enkele dag wat meer, maar dan gebruik ik dus uit voorzorg een goed A-merk. Dan gaat het ook vaak goed, maar dan is door omstandigheden de kans groter dat het misgaat.

   Verwijderen
 5. Als ik de slappe lach krijg en een (bijna) volle blaas heb, plas ik in mijn broek. Momenteel ben ik snipverkouden en bij een niesbui verlies ik ook wat urine. Gelukkig ben ik niet vaak verkouden en de slappe lach (met volle blaas) krijg ik meestal thuis of bij goede vrienden.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (schoon)moeder, tantes, oude vriendinnen - ik ken geen dames boven de 70 die er geen last van hebben. Volstrekt ongeacht hun gewicht. We kunnen er maar beter rekening mee houden dat we er zelf ook mee te maken krijgen. Ik ben blij dat je je ervaringen deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dan ben ik blijkbaar de uitzondering op die regel: ben 76 en heb er (nog) geen last van, ondanks dat ik slecht loop/opsta en me ongeveer omhoog moet duwen, waardoor er best veel druk op mn blaas komt. Maar alles blijft droog!!

   Verwijderen
 7. Dank je Aaf voor je uitgebreide uitleg. Ik heb geen onderliggende aandoenigen gewoon de ouderdom en slappere spieren. Bekkenbodumspieren doe ik al elke dag, via fysio getraind na langdurige blaasontstekingen en dat helpt ook goed denk ik.
  Ik heb er ook niet dagelijks last van maar met bv tillen of uitrekken boven in de kast iets te pakken, dus zelden zomaar.
  Wat is vooral vervelend vind is dat het zo verfrommelt in de loop vd uren en het niet lekker vast blijft plakken. Met geurvangers zou ik ook niet kopen, als je regelmatig vervangt gaat het echt niet zo snel ruiken.

  Ga me toch nog eens verdiepen in wasbare en wat Goudsbloemetje een tunneltje noemt. Ik heb nog een heerlijk zachte stof daarvoor om in slipjes te naaien.
  En misschien komen er nog wat reacties met oplossingen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat raar dat mijn teactie op dr podt van Goudsjeblommen is weggehaald.Deze was niet onzinnig, onaardig of kwetsend.Misschien het woord 'meuren', maar dat woord gebruikte zij al in haar post.En ja hoor, zij sneerde ook weer naar'rijke vrouwen'. Dat is onaardig en onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, ik krijg de reacties.van Goudsjeblommen altijd dubbel en soms wel vier keer. Ik zag dat ik deze per ongeluk 2 keer gepubliceerd had. Waarschijnlijk heb ik die waar jij op reageerde verwijderd en dan verdwijnen automatisch.de reacties op de reacties! Sorry, niet goed opgelet!

   Verwijderen
 9. Ik begreep haar reactie ook niet. Zelf ruik ik nooit vrouwen. Mits iemand incontinent is en vergeet schone kleding aan te doen, maar dan kom je op het punt dat iemand verzorging nodig heeft. Nooit hoeft iemand er zich voor te schamen. Vergis niet dat dit ook een probleem onder mannen is en veel schaamte geeft. Maak het bespreekbaar,en informeer huisarts over mogelijke oorzaak. Er is incontinentie materiaal zowel voor mannen als vrouwen. E

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sorry. Iets blijft hangen. Ik weet niet wat. En nee ik sneerde niet. Naar rijke . En met rijk bedoel ik dan dik miljonair Het is een feit. Slechts een constatering. En dan zo jammer dat ze zo haar zelf en hun omgeving zo te kort doen. Heeft helemaal niks te maken met onaardig of onzin.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed dat je dit onderwerp bespreekt en ook op een prettige realistische manier. In de media zie je alleen vrouwen met menstruatie of urineverlies met product x dansend door het leven gaan. Maar er zitten best ongemakkelijke of pijnlijke kanten aan. Het uitwisselen van ervaringen en oplossingen kan heel behulpzaam zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Toen ik dit allemaal las ging mij een licht op. Ik heb dus ook verzakkingen.Ik ben 74, heb vier volkomen probleemloze zwangerschappen en bevallingen gehad maar kreeg 6 jaar geleden een beroerte. Ik kwam op een brancard het ziekenhuis binnen, verlamd aan de rechterkant, maar kwam er 4 weken later op eigen kracht en zonder zelfs een wandelstok weer uit.Een zwakte is er echter gebleven en dat tast ook mijn blaas aan. Moet helaas een dik inlegkruis gebruiken als ik uit huis ga en 's nachts kan ik hoogstens 3 uur achter elkaar slapen en moet dan weer naar de w.c. Wat is er aan te doen? Tien kilo afvallen zal misschien wel helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet nog steeds 's nachts vaak plassen, maximaal 3 uur achter elkaar slapen is voor mij normaal, dan moet ik er even uit en dat hoor ik heel veel bij oudere vrouwen. Misschien komt het ook voor bij oudere mannen, maar die spreek ik niet over dit onderwerp.

   Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.