zondag 17 oktober 2021

Steenrijk straatarm

Het TV programma Steenrijk Straatarm wordt al een aantal jaren gemaakt. Op dit moment wordt het 6e seizoen uitgezonden door SBS6.

Wat is de formule? Twee gezinnen ruilen van huis, een arm gezin en een heel rijk gezin. Ze krijgen daarbij het leefgeld van het in dat huis wonende gezin.
Het arme gezin is meestal buiten hun schuld in de financiële problemen geraakt: werkloosheid, ontslag, ziekte, scheiding etc.
De rijkaards hebben vaak nauwelijks in de gaten hoe luxe en riant hun leven is. Voor hen is het normaal.
De woningen zijn totaal anders. Het rijke gezin woont zonder uitzondering héél riant, met grote tuin en zwembad en het arme gezin is kleinbehuisd en woont vaak op een flatje.
Er wordt voor het rijke gezin een soort programma opgesteld, ze mogen langs de voedselbank om daar mee te helpen en ze praten daar met arme gezinnen. Ze gaan soms naar de kledingbank en kijken daar achter de schermen. En ze moeten dus een week rondkomen van die 50 tot 90 euro leefgeld in de week. En dat valt niet mee, want hoe doe je dan boodschappen?
Het arme gezin mag van al dat weekgeld waar dat het rijke gezin normaal gesproken over beschikt, gaan shoppen en leuke dingen doen: naar een dure kapper, riant uit eten, een bijzonder uitje zoals een ballonvaart etc. Een week lang leven ze in een voor hen ongekende weelde. En dan moeten ze weer terug en leven van een (veel te) krap budget.

Ik kijk soms, lang niet altijd, want soms heb ik het wel weer gezien omdat de afleveringen niet heel veel van elkaar verschillen.
Wat in ieder geval de conclusie is: de kloof tussen arm en rijk is ook in Nederland groot, héél groot!
Kijk jij wel eens?

30 opmerkingen:

 1. Ja Aaf, ik kijk er graag naar, en dat vooral om mijn eigen vooroordelen bij te stellen. Want rijke mensen die hun geld over de balk gooien aan glim en glitter en foute tijger jasjes/schoenen en andere onzin, daar kijk ik op neer.
  Terwijl het vaak hele lieve mensen zijn die gewoon niet beter weten. En oprecht geschokt zijn als ze met zo'n armoedige situatie geconfronteerd worden.
  Heel leerzaam voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik kijk wel eens en heb er gemengde gevoelens over. Ik gun het 'arme'gezin het weekje luxe maar besef dat ze ook weer terug moeten.
  En ik begrijp niet dat als mensen 'rijk' zijn ze dat zo ostentatief ten toon moeten spreiden. Het voelt raar..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rijke mensen stellen dat bijna nooit ostentatief ten toon.Wat een onzin. Maar voor dit programma zoeken ze bepaalde types, beetje protserig enzo want anders kijkt er niemand.

   Verwijderen
 3. Ik kijk het ook graag, ben op het moment ook oude afleveringen aan het kijken die ik nog niet gezien had. Ik ben altijd benieuwd wat het arme gezin gaat kopen. Ik kan me herinneren dat er wel eens fietsjes voor de kinderen werden gekocht en een jaarabonnement op de dierentuin, top ideeën waren dat! Tegenwoordig lijkt er vooral kleding van gekocht te worden, snap ik ook wel. En ik vraag me altijd af of het grote budget helemaal opgaat en zo niet wat er dan mee gebeurt. En ik heb ook het soortgelijke Jouw stad, ons dorp ontdekt. Dat vind ik ook een eye-opener!

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal met Luz eens, heb een paar keer gekeken, kijk allang niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja ik kijk dat wel eens, het leukst vind ik dan de rijke lui die opeens beseffen dat ze op de aanbiedingen moeten letten en niet zomaar alles uit het schap kunnen pakken. Wij zijn niet arm, maar voor ons is dit heel normaal, anders kunnen we minder,of niet,sparen. Ik denk trouwens dat dit voor de meeste mensen wel geldt, tenzij je op 4x modaal zit ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee wij kijken nooit, ik gun iedereen een inkomen waar je gewoon van kan rond komen.
  Dit is even een een stuk spek voor iemand houden en dan mag je terug naar af.
  Ik vind dat zulke programma's direct moeten ophouden.
  Dat vind ik zonde van het geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dit geloof ik eenmaal gezien. Een ander programma, dat ik helemaal heb uitgekeken, was van een BNer, ik geloof Danny de Munk, die met zijn gezin 50 "spullen" pp mocht uitzoeken en daar een maand mee moest doorkomen. De laatste maand werden er nog meer spullen weggehaald. Dat deed me beslist nadenken: welke spullen zou ik uitkiezen? Gelden wasmachine en waspoeder als 2 "dingen"(ik geloof van wel). De router? mijn werkpc? de randapparatuur bij die werkpc? Zouden die afzonderlijk meetellen? dat soort dingen. Dat doet je heel erg beseffen hoe vanzelfsprekend het is om veel spullen te hebben. Het aardappelmesje, de koekenpan - noem maar op.
  Dit programma werkte samen met de voedselbank als ik me goed herinner.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik hou helemaal niet van dergelijke programma’s. Voyeurisme is mij niet helemaal vreemd maar van dit soort programma’s hoef ik maar ‘n stukje te zien en ik heb alles gezien.
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb de BBC versies wel eens bekeken. De Nederlandse kopie van het programma heb ik nog niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het concept is interessant. De uitvoering is soms wat overdreven. Ik kijk er niet naar, soms zapp ik er even langs en blijf wat hangen, maar kijk het nooit helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Normaal kijk ik er nooit naar, maar omdat vorige week over de vrouw met dochter en de 2 mannen werd gepraat ben ik eens gaan kijken.. deze aflevering was best heftig ( de moeder was opgegeven en had niet zo heel lang meer te leven) en ik hoop dan ook van harte dat de 2 mannen contact houden met deze 2 mensen.

  Het leefgeld van 50/90 euro is op zich te doen..maar de mensen moeten er vaak niet alleen boodschappen van doen maar ook van kleden, verzorging, vervoer etc.. en dan is het weer een ander dingetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Is het echt zo dat we zo'n grote kloof hebben tussen arm en rijk? Of is het beeldvorming in de media. Ik ken in mijn kring van vrienden, familie, kennissen en collega's niemand die zo rijk of zo arm is als in dit programma. Natuurlijk is het er wel. Maar naar mijn beleving zit het gros van de Nederlanders in de middenklasse. Zo voel ik het ook voor mijzelf. Man en ik werken beiden. Konden onze studerende kinderen steunen maar absoluut niet alles voor ze betalen. We kunnen leuke dingen doen en kopen. Maar niet te gek. Maar dat wil ik ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij onze kinderen ook klasgenootje uit arm gezin die altijd verjaardagsfeestjes "vergeten" en zelf nooit een feestje hield.Heel schrijnend.

   Verwijderen
 13. Elly, reken maar uit: Bijstandsuitkering voor 1 alleenwonende is 70% van het netto minimumloon. Op dit moment dus €1.199,98 per maand. Huur zal niet onder de 600 euro per maand zijn. Verwarming en elektra, reken je eigen kosten, maar geen mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Dus geen teruglevering. Water. Kleding. Schoenen. Vervoer. Eten. Verzorging. Kapper slaan we over, want dat kunnen de meesten niet betalen. Sport, uitgaan, cultuur, musea, vergeet het maar. Cadeautjes en een bloemetje? Nee, doe maar niet. Vakantie? Uhh.

  Zou jij ermee uitkomen? En denk je dat het je zou lukken om elk formulier goed ingevuld in te leveren, zodat je geen strafboete krijgt? Nou dan heb je ongeveer de bedragen waarmee heel veel mensen het moeten doen, die jij nooit ontmoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij die 1200 komt zeker 300 aan huur en zorgtoeslag. 600 huur, 100 energie en water, 120 zorgpremie, 100 gemeentebelastingen, 50 lidmaatschappen, 80 vervoer. Dan 450 voor eten, kleding, kadootjes, huis en uitjes. Ik zou het krap aan redden als alleenstaande. Je gezondheid is dan doorslaggevend. Extra zorgkosten of juist alles op de fiets kunnen doen, zelf klussen of iemand moeten inhuren. Er speelt zoveel mee, lastig te zeggen dan.

   Verwijderen
  2. Gezondheid is helaas te koop.
   En dat besef je pas wanneer je zelf ieder dubbeltje moet omdraaien.

   Verwijderen
  3. Wat een domme uitspraak. Gezondheid is te koop.

   Ik ken iemand die alles wat ie heeft en dat is heel veel, zo zou inruilen als het zijn vrouw genas van MS.
   Gezondheid is te koop. BAH

   Omdat iemand hard heeft gewerkt en daar rijk van is geworden (terwijl je in ned echt veel ah rijk moet geven hoor, vaak 3x over dezelfde euro) hoef je toch geen afgunst tegen iemand te hebben omdat dat zo is, of omdat dat jezelf niet gelukt is??

   Verwijderen
  4. Tot op zekere hoogte is gezondheid wel degelijk te koop. Als je een riant inkomen hebt, kun je gezonde voeding kopen, hoef je geen slopend en ongezond werk te verrichten en kun je wonen in een lekker warm comfortabel huis zonder schimmels.

   Verwijderen
  5. Precies dat zuinig aan.
   Ik gun iedereen alles, maar gezondheid is wel degelijk te koop. Ik heb mensen zien opknappen waar de beste artsen in NL geen oplossing voor hadden...
   Jarenlang waren ze bezig en hebben heel hun leven omgegooid.
   En ja, dat enkel als je de financiele mogelijkheden hebt simpel.

   Verwijderen
  6. Het is algemeen bekend dat mensen in de hogere inkomensgroepen langer leven en ook nog eens langer in een goede gezondheid leven. Arme mensen gaan eerder dood en hebben op jongere leeftijd al chronische kwalen. Maar let op, het gaat om gemiddelden, niet om individuele mensen. Er zijn zeker arme mensen die heel oud worden, en heel lang een goede gezondheid hebben, net als er rijke mensen zijn die al jong chronisch ziek worden en jong sterven aan een ernstige ziekte.
   Maar gemiddeld genomen leven rijke mensen wel iets van 15 jaar langer dan arme mensen.

   Verwijderen
  7. Leven arme mensen korter omdat zij ongezonder leven? Die conclusie trek ik dan. En meer stress waarschijnlijk.Ook met weinig geld kun je gezond leven. Ik doe dit al jaren. Mijn manier is koop basisproducten, groente van het seizoen en kook alles zelf. Rook niet. Af en toe wat lekkers maar niet dagelijks. Vergt discipline maar je voelt je beter. Vooral als kind kwam ik bij zowel rijkere als armere gezinnen over de vloer. Bij de rijkere gezinnen werd altijd aandacht aan het eten besteed en dan geen grote stukken vlees of zo, gewoon en gezond.Bij armere mensen minder en vaker patat enzo. Alsof dat niets kost
   Trouwens, ook mensen met een hoog inkomen kunnen nare ziektes krijgen.
   Gelukkig is de gezondheidszorg in Nederland voor iedereen toegankelijk.

   Verwijderen
 14. En dan zijn er nog heel veel
  die voor niet zo veel meer of zelfs beel minder werken. Om veel verschillende redenen. Of veel niet te vermijden kosten hebben. Voor veel mensen was en is het geklaag in Corona tijd en nu nog over qr codes heel vervreemdend en verbazing wekkend. Wat nou met beperkingen moeten leven. Het is normaal voor hun dat alles waar over gemekkerd word ; uit eten , film , feesten , kroeg en vakantie gewoon niet nooit kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. Het even iets niet mogen in coronatijd, los van wat je daar van vindt, is voor veel mensen idd standaard door allerlei omstandigheden.
   Dat maakt ieders pijn niet minder erg overigens.

   Verwijderen
 15. Nee, ik kijk niet. Ik zou waarschijnlijk het gevoel hebben dat ik zit te gluren naar andermans ellende.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. anoniem, in welke gemeente zijn de belastingen maar 100 euro? Hier is het al jaren 700 of meer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je in een hutje op de hei woont misschien?
   Zelfs mensen op het sociaal minimum, bijstand, krijgen NIET overal kwijtschelding voor, extra regelingen etc wat altijd wordt beweerd.
   Ja, er zijn idd gemeentes waar dat mogelijk is.
   Gun die mensen dat. Feit dat dat nosig is net zoals de toeslagen geeft al aan dat het te weinig is er om er van te kunnen leven zonder.

   Verwijderen
  2. Beste vlierbloesem, het gaat over 100 euro per maand he. Een alleenstaande met een huurhuis is toch geen 700 per maand aan gemeentelijke beslastingen kwijt. Wij betalen als gezin van 3 met een koophuis 150 aan waterschap en gemeentelijke belastingen. In Gouda, redelijk normale tarieven.
   Heb je het niet per ongeluk over een bedrag per jaar?

   Verwijderen
 17. Ik denk dat de verschillen alleen maar groter worden. De benzine en het gas zijn zo duur… En eten en zo wordt ook steeds duurder.

  De mensen met een uitkering of met 1 werkende ouder hoor ik puzzelen met bungelde.

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.